Gyors segítség a Saubernek

írta: M4Sport
2016. április 08. 13:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

A svéd szponzorok segítségének köszönhetően a Sauber részt vehet a Kínai Nagydíjon – tudta meg az Autosport. A svájci csapat eközben közösségi oldalán jelezte, már készül a soron következő viadalra, ám a jó hírek ellenére még vannak kérdőjelek…

Azt, hogy egyre mélyebbek a Sauber anyagi gondjai jól példázza, hogy február után márciusban sem tudták időben kifizetni dolgozóikat a „készpénzáramlással kapcsolatos problémák” miatt, noha korábban még úgy nyilatkoztak, a februári eset „nem ismétlődhet meg”. A problémák miatt Bahreinben felmerült, hogy a csapat kihagyja a jövő héten rendezendő Kínai Nagydíjat, sőt olyan pletykákat is olvashattunk, melyek szerint fennmaradása is kérdésessé vált.

Most úgy tűnik, Kínában biztosan ott lesznek, hiszen Marcus Ericsson szponzorai a tervezettnél korábban fizetnek a csapatnak, így a dolgozók megkaphatják béreiket (az Autosport információi szerint a svéd támogatók még ma utalnak, legkésőbb hétfőn tehát minden alkalmazott megkapja fizetését). Ám ezzel a húzással csak a rövidtávú működéssel kapcsolatos kérdőjelek tűnnek el, az istállónak ugyanis több bevételre van szüksége, hogy biztosítani tudja stabil működését, ezért keres a csapatvezető, Monisha Kaltenborn folyamatosan új támogatókat.

A szakember el sem utazott Bahreinbe, hiszen a lehetséges szponzorok képviselőivel tárgyalt, eddig azonban egyikükkel sem jutott egyezségre. Arról még nem született döntés, hogy Kínába elkíséri-e csapatát, vagy a jövő héten is folytatja az egyeztetéseket a svájci főhadiszálláson. Ha a következő hetekben sem talál új befektetőket, a Saubernek ismét Marcus Ericsson svéd és Felipe Nasr brazil szponzorai kell támaszkodnia, hogy ki tudja fizetni az áprilisi béreket…

Marcus EricssonA gondok a teljesítményre is hatással vannak

A Sauber jól kezdte a tavalyi szezont – főleg a kiábrándító 2014-es évhez képest –, az idő előrehaladtával azonban folyamatosan csúszott hátra az erősorrendben. Idénre javulást ígértek, anyagi helyzetük miatt azonban egyre korlátozottabbak a lehetőségeik a fejlesztések terén is. A technika igazgató, Mark Smith például az idénynyitó előtt (mindössze 9 hónapnyi szolgálat után) váratlanul elhagyta a csapatot; a szakember személyes okokra hivatkozott, egyes források szerint azonban nehezményezte, hogy egyre kevesebb feladatot kell ellátnia.

A pénzügyi gondok miatt ugyanis csak néhány fejlesztés került fel az autóra, és – az ellenfelekhez mérten – az év során is kevés újítást terveznek bevetni. Ez a tempón is látszik: a svájciak 2016 elején a mezőny végére kerültek. „Még mindig kevés pénz áll a rendelkezésünkre, szóval nem tudunk annyit fejleszteni, mint a nagyok” – ismerte el Ericsson. „Azért vagyok itt, hogy kihozzam a maximumot a versenygépből. Pilótaként ennyit tehetek. Persze hajszolom a srácokat, és elmondom, mit várok az autótól, de én a pályán tehetek legtöbbet az ügyért” – folytatta.

Az autóval a csapattárs sincs megelégedve: Bahreinben már a futam alatt kritizálta annak vezethetőségét. A leintés után pedig arról beszélt, hogy az ő gépe az előző két hétvégén valamiért gyengébb volt, mint Ericssoné. „Marcus azt a karosszériát használja, amivel Barcelonában teszteltünk, és az jól működik. Az enyém új, és ezt csak Ausztráliában raktuk össze. Most szétszedték, hogy kiderítsék, mi a gond vele” – panaszkodott Nasr brazil a Globónak nyilatkozva.

Felipe NasrLesz hosszabb távú megoldás?

A napokban az is felmerült, hogy az alakulat tulajdonost vált (többen az Alfa Romeo beszállásáról találgattak, hiszen a Ferrari elnöke mindenképpen vissza szeretné hozni a márkát, a svájciak gyengélkedése pedig ajtót nyithat előtte), vagy legalábbis új részvényesek után néz. Ez a terv a Sauber belső ügyeivel kapcsolatban gyakran cikkező svájci Blick szerint is napirenden van, Kaltenborn ugyanis nemcsak szponzorokkal, hanem lehetséges résztulajdonosokkal is tárgyalt, hiszen nagyon jól tudja, hogy a svéd támogatóktól érkező segítség csak ideig-óráig lesz elég, ő viszont tartós megoldást szeretne, azaz hosszabb távon is stabilizálni akarja a csapat sorsát.

„Még mindig tart az a folyamat, mellyel meg akarjuk szüntetni a jelenlegi problémáinkat” – mondta diplomatikusan, amikor a kérdéses anyagi helyzetről kérdezték. „Tartós megoldást szeretnénk. Sajnálom, hogy ismét késtünk, és bocsánatot szeretnék kérni a történtek miatt” – utalt a márciusi fizetések csúszására. Köszönettel tartozom a személyzet megértéséért és hűségéért ezekben a nehéz időkben” – zárta gondolatát.

Monisha Kaltenborn

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#6 Denis Hunter 2016. április 10. 09:07  
cybergyerek:
nyilván van köze hozzá kaltenbornnak is, de én úgy látom hogy ezek a problémák alapvetően túlmutatnak rajta. leválthatják, de nagy változás nem fog beállni, ebben biztos vagyok.

ha szarban van egy istallo allandoan, akkor a csapatvezetoket szoktak elovenni, lecserelni, itt sem artana ilyesmi. Nem biztos, hogy jobb lenne, de megerne egy probat, mert ennek a nonek semmi pozitivuma nincs, az is biztos.

vacsad
#5 vacsad 2016. április 09. 10:26  
cybergyerek:
nyilván van köze hozzá kaltenbornnak is, de én úgy látom hogy ezek a problémák alapvetően túlmutatnak rajta. leválthatják, de nagy változás nem fog beállni, ebben biztos vagyok.

Nem kizárt, de Peter Sauber vezetése alatt nem igazán történtek ilyenek az istállóval.

ryanmckane
#4 ryanmckane 2016. április 08. 21:34  

Remélem beszáll hozzájuk az Alfa...és a Sauber név is fennmaradhat.

cybergyerek
#3 cybergyerek 2016. április 08. 19:48  
vacsad:
Igazán utat mutathatnának már neki, egy patinás csapatot meg két pilóta karrierjét tette tönkre....

nyilván van köze hozzá kaltenbornnak is, de én úgy látom hogy ezek a problémák alapvetően túlmutatnak rajta. leválthatják, de nagy változás nem fog beállni, ebben biztos vagyok.

vacsad
#2 vacsad 2016. április 08. 17:14  
Denis Hunter:
ennek a nonek csak ez az elbaszott fenykepe van? ranezek es egybol vernem pofan, mit tett ezzel a csapattal, pozitiv hireket alig hallani roluk sajnos. Mar az indulasuk is ketseges. Igazan sajnalom oket.

Igazán utat mutathatnának már neki, egy patinás csapatot meg két pilóta karrierjét tette tönkre....

Denis Hunter
#1 Denis Hunter 2016. április 08. 16:15  

ennek a nonek csak ez az elbaszott fenykepe van? ranezek es egybol vernem pofan, mit tett ezzel a csapattal, pozitiv hireket alig hallani roluk sajnos. Mar az indulasuk is ketseges. Igazan sajnalom oket.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Verstappen

72016.10.28. 18:31

Hamilton egy hajszállal a Ferrarik előtt délelőtt – Rosberg csak 7. lett

Fékprobléma hátráltatta a Red Bullt a piros zászlót is hozó első edzésen

42016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek