Ha a Mercedes bajnok lesz, Hamiltonnak és Rosbergnek onnantól mindent szabad?

írta: M4Sport
2016. szeptember 29. 16:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton szerint nem változtat semmit a csapaton belüli viselkedési kódexükön, ha ezen a hétvégén a Mercedes elhódítja a konstruktőri bajnoki címet. Állítja, az sem jelent változást, hogy már nem ő vezeti a tabellát.

Jó esély van arra, hogy már ezen a hétvégén bajnokká avatják a Mercedest. Ahhoz, hogy a csapat lezárja a küzdelmet, a Red Bull-lal szemben legfeljebb 7, a Ferrarival szemben legfeljebb 22 pontot veszíthet. A németek eddig csupán egyetlen versenyt nem nyertek meg idén, s ha teljesül a papírforma, aligha okoz majd nehézséget nekik, hogy másik autójuk is a legjobb tíz között érjen célba. Ez biztos bajnoki sikert jelentene számukra.

De vajon hogyan befolyásolná a csapatbajnoki győzelem Nico Rosberg és Lewis Hamilton egyéni címért folytatott küzdelmét?

Niki Lauda, a Mercedes tanácsadója tavalyi bajnoki sikerük után kijelentette: mostantól teljesen szabadon versenyezhet két pilótájuk, és még az sem számít, kiütik-e egymást. barcelonai és ausztriai ütközésük után a Mercedes új, a korábbinál szigorúbb viselkedési kódexet léptetett életbe, mely kimondja, a csapat érdekei mindenekfölött állnak.

Hamilton szerint a hétvégi bajnokavatás esetén sem változna semmi ezen a téren. „A megállapodásunk? Nem igazán fog változni, mivel azt követően sem szeretnénk, hogy ilyesmi történjen, hogy a Mercedes megnyerte a bajnokságot. Én így sem szeretnék ütközni” – nyilatkozta. „Vannak bizonyos dolgok a háttérben, amiken lehet javítani, de nem gondolom, hogy bármi is megváltozik, ha ezen a hétvégén nyerünk. Akkor is ugyanúgy fogunk tovább harcolni.”

„Az ő céljuk, hogy megnyerjük a konstruktőri bajnokságot. Hogy én vagyok elöl vagy sem, az számukra mindegy. Nekik mindegy, hogy én nyerek-e vagy ő. Csakis tőlem függ, hogy boldogulok” – fogalmazott a címvédő.

Nico Rosberg

Céljuk a bajnoki cím, de nem érdekli őket a bajnokság…

Bár mindkettejük végső célja a bajnoki győzelem, ironikus módon Malajziában Hamilton és Rosberg is azt hangoztatta, nem foglalkozik a tabella állásával, kizárólag a soron következő futammal. A német sokak szerint Szingapúrban élete legjobb hétvégéjét futotta, ám hiába a dicséretek, ő hallani sem akar jó formáról és tendenciákról.

„Semmit sem kell magammal hoznom Szingapúrból erre a hétvégére. Szép eredmény volt, remek hétvége, örültem neki, de ez már a múlt. Most Sepangban vagyok, készen a versenyzésre. Természetesen hiszem, hogy jó esélyem van nyerni, ez lesz a célom. Nem gondolok a bajnokságra. Tisztában vagyok a helyzettel, tudom, hány pontom van, ez rendben is van. De én csak a hétvégére koncentrálok. Ez a bevált módszer” – nyilatkozta.

Csapattársa is így van ezzel. Lewis Hamilton számára ugyanakkor bizonytalansági tényező, hogy legutóbbi hétvégéje nem úgy sikerült, ahogyan szerette volna. A kérdésre, kell-e változtatnia ahhoz, hogy fordítani tudjon a bajnokságban, elmondta: „Semmin sem kell változtatnom. Őszintén szólva még csak nem is gondolok erre. Egyszerre csak egy futammal foglalkozom, aztán majd meglátjuk, mi lesz. Jobb szeretem így, mert így nincsenek elvárások, legalábbis azt leszámítva, hogy szeretnék javítani az előző versenyhez képest. Ha saját magadnak tűzöl ki célokat, és nem éred el őket, az más érzés. Versenyzőként pontosan látjuk, meddig mehetünk el az adott hétvégén, és ha sikerül jó eredményt elérni, arra lehet építkezni.”

Nico Rosberg

Nem érzi hátránynak az üldöző szerepét

Elmondása szerint az sem változtat szemléletmódján, hogy üldözöttből újra üldözővé vált. „Ez személyes dolog, minden versenyző más ilyen szempontból. Vezettem a tabellát, talán ilyenkor pozitívabb az ember, de annál nagyobbat is bukhat. Ha te vagy hátrébb, kevesebb vesztenivalód van az üldözés során, ami sokkal izgalmasabb. Én nem találom nehezebbnek egyik helyzetet sem a másiknál, egyszerűen csak élvezem.”

Elárulta, Malajzia előtt pihent pár napot, vett egy új gitárt, emellett pedig elkezdett franciául tanulni – ezzel kötötte le a figyelmét. Ami a szingapúri félresikerült hétvégéjét illeti, szerinte nincs rá konkrét recept – csak jobb felkészülésre törekszik. „Egyszerűen jobban kell vezetnem. Több időt a pályán töltenem. Remélhetőleg nem lesznek gondjaim a hétvége alatt.”

Ennek érdekében Sepangban a lehető leghatékonyabban ki akarja használni a szabadedzéseket, emellett pedig sokat gyakorolja majd a rajtokat is. „Idén több problémám volt, mint a többi bajnoki csatám során. Most így próbálok küzdeni, próbálok pozitív maradni, és pozitív hétvégékkel előrébb jutni.”

Végül arról is beszélt, hogy bármennyire is kritizálják őt életstílusa, sok utazása miatt, továbbra sem érzi úgy, hogy mindez kihatna teljesítményére. „Ez nincs hatással a teljesítményemre, mert mindig elég energiám van, és mindig tudok eleget aludni. Egyszerűen csak szeretem a nyüzsgést” – fogalmazott.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak