Ha Alonso 2008-ban a Red Bullhoz megy – de azóta sem bánta meg

írta: M4Sport
2016. augusztus 10. 15:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

Talán négyszeres világbajnok lett volna, ha elfogadja a Red Bull ajánlatát – de sosem versenyzett volna a Ferrarinál. Talán eredményei szerényebbek képességeinél, de rekordok helyett ott van neki az emberek elismerése. Fernando Alonso boldog ember – valóban az!

A McLaren elmúlt másfél szezonban látott formája ismeretében nehezen hihető mindez. Egy kétszeres világbajnokról van szó, aki nemhogy a győzelmekre, de még a dobogós helyezésekre sem esélyes. Gyakran hangoztatja, hogy ennek ellenére sem bánta meg egy pillanatra sem 2014 végén meghozott döntését, elhinni azonban nem könnyű ezt neki.

Pedig őszintén állítja, boldog embernek érzi magát – és az ESPN-nek nyilatkozva azt is részletezte, miért. „Mindig próbáltam friss motivációt keresni, a váltásaimmal a boldogságot kerestem, valamint nyilván versenyképesebb autókat annál, mint amivel addig rendelkeztem. Két Renault-val nyert bajnoki cím után úgy éreztem, valami újra van szükségem. A McLarenhez mentem, de elsőre nem működött az ottani légkör miatt. Aztán visszatértem a Renault-hoz, és a McLaren megnyerte a bajnokságot Lewis Hamiltonnal a következő évben. Utána viszont soha többé nem nyertek. Szóval szó sincs arról, hogy egy domináló csapatot hagytam volna ott, elvégre utána már nem nyertek.”

„A Ferrarihoz azért csatlakoztam, mert gyerekként mindig egyfajta álom volt számomra, hogy náluk versenyezzek. Nagyszerű időszakot töltöttem el ott, versenyképesebb volt az autóm, mint a Renault-nál az előző években, ezért a bajnoki címért harcoltam az utolsó versenyekig. Aztán azért hagytam ott a Ferrarit, mert úgy éreztem, az én időm ott lejárt. Már nem volt meg a motivációm, és úgy éreztem, a közeljövőben nem fognak újra nyerni. És nem is nyernek. A McLarennél találtam meg az új motivációt, és boldog vagyok, élvezem ezt a projektet. Remélhetőleg egy jobb autóm lesz – talán már a jövő évtől –, mint az előzőek.”

Fernando AlonsoAlonsónak gyakran emlegetik fel, nem is igen hozhatott volna balszerencsésebb döntéseket pályafutása során, ám ő rendre azzal hárít, hogy semmit sem bánt meg. „Ha lenne varázsgömböm, nyilván sok mindenen változtatnék. Talán más döntéseket hoznék, talán 2008-ban a Red Bullhoz mentem volna” – utalt arra, hogy miután menekült a McLarentől, az osztrákoktól is kapott ajánlatot 2007 végén. „Mégsem változtatnék meg semmit, mert akkor már nem lehetnék ugyanaz az ember, aki ma vagyok. És elégedett vagyok azzal, ami ma vagyok.”

Ugyanígy a 2010-es és 2012-es majdnem világbajnoki címei kapcsán sem kesereg – mert tudja, nem rajta múlt. „Amikor a bajnoki címért harcolsz, általában csak apróságok határozzák meg a végeredményt. Az egyik ezek közül a szerencse. Egy kis szerencse teljesen megváltoztathatja a bajnokság képét, egy kis balszerencse teljesen elveheti a reményeidet.”

„2012-ben Spában Romain Grosjean átrepült az autómon. Talán emiatt a baleset miatt – melyben én magam nem is voltam érintett, hiszen Grosjean Lewis Hamiltonnal harcolt – vesztettem el a bajnokságot. Három ponttal vesztettem abban az évben, és Spában még akár hetedikként is célba érhettem volna ahhoz, hogy a végén én nyerjek.”

„Vagy ott a másik eset, amikor Michael Schumacher és Vitantonio Liuzzi ütköztek Abu-Dzabiban 2010-ben. A baleset miatt jött be a biztonsági autó, aztán saját hibánkból rosszkor álltunk ki a boxba, és végül elveszítettük a bajnokságot. Apró dolgok tehát nagyon könnyen megváltoztathatnak mindent.”

„Ha 2008-tól a Red Bullnál versenyeztem volna, talán több bajnoki címem lenne, de mivel 2010 és 2014 között domináltak, talán sosem versenyezhettem volna a Ferrarinál. Én boldog és büszke vagyok, hogy versenyezhettem náluk. Talán egy kicsit több szerencsével komolyabb változások történtek volna. Ha például nincs ez a két eset a balesettel és a biztonsági autóval, talán négyszeres bajnok vagyok, míg Sebastian csak kétszeres. Két apróság, két teljesen eltérő végeredmény. Ezeken nyilván szívesen változtatnék, de valójában nem rajtam múlt.”

Michael Schumacher Vitantonio LiuzziAlonso úgy véli, mindezek ismeretében a statisztikák nem olyan jelentősek, mint amilyennek látszanak. „A legfontosabb, hogy ha bárkit megkérdezünk a sportágon belül a rólam alkotott véleményéről, a többségük tisztelettel fog beszélni a munkámról. Talán mindenki úgy gondolja, hogy több bajnoki címet érdemeltem volna. Ez az érzés pedig többet jelent, mint a trófeák, amiket otthon őrzök, vagy a bajnoki címek, amelyekkel mások rendelkeznek. Talán egyes emberek világbajnoki trófeái azért súlyosak, mert fantasztikus autójuk volt, és talán ők túl gyengék lesznek ahhoz, hogy örökké a magasba emelgessék ezt a trófeát. Én inkább választom a saját jelenlegi helyzetemet.”

„Talán így is több trófeám van, mint amit megérdemlek, mint amiről valaha álmodhattam, hiszen édesanyám az egész életét egy boltban dolgozta le, míg apám egy robbanószer-gyárban, miközben én most úgy beszélek, hogy magazinok címlapjain vagyok rajta, valamint kétszeres világbajnok vagyok. Talán ez több, mint amiről álmodhattam. Boldog vagyok tehát, ahogy a pályafutásom során meghozott döntéseimmel is. Amikor meghoztam őket, úgy éreztem, ezek a helyes döntések, és nem változtatnék rajtuk, mert akkor már nem is lennék önmagam” – mutatott rá a McLaren versenyzője.

Oszd meg!

21 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#21 albutr 2016. augusztus 11. 21:44  
f1m12:
mit nem tudott senki? hogy jön ez ide?

azt hogy 2009 -től elkezdődik a RB dominencia.mert ha ezt Alonso tudta volna akkor odaszerződik.

f1m12
#20 f1m12 2016. augusztus 11. 20:26  
albutr:
de azt akkoriban senkisem tudta,mert hát az ING Renault előrébb volt mint a Red Bull.

mit nem tudott senki? hogy jön ez ide?

albutr
#19 albutr 2016. augusztus 11. 18:51  
f1m12:
biztos vagyok benne, h azok meg, akiknek a trófeái súlyosak, s őket a remek autó miatt szerezték, inkább azt a helyzetet választják, amiben vannak, azzal elégedettek :D amúgy korrekt nyilatkozat, és még ilyenkor is érezni abból, amit felemleget, h fáj neki egy-két dolog, s mindig Vettelnél lyukad ki. én így érzem, de lehet csak az alonso fóbiám miatt van

de azt akkoriban senkisem tudta,mert hát az ING Renault előrébb volt mint a Red Bull.

GreenHonda
#18 GreenHonda 2016. augusztus 11. 14:59  
F1890:
9szeres is lazán lehetne ha rb után mercibe megy. ezért mondom h ezek a pilóták vannak egy szinten bizonyos emberekkel , csak ugye az már szerencse kérdése is a ilóták szempontjából h egy csapat mikor talál bele a tutiba

Teljesen igaz, ez már csak ilyen

Thibczy
#17 Thibczy 2016. augusztus 11. 07:21  
Pauszaniasz:
Kimit meg hagyjuk ha csak fele ennyi szerencséje van 3x VB (2003,2005,2008) Jó talán 2003 kis tulzás de 2005,2008 nem

2005 azért nem ilyen egyértelmű. Alonso az elején nagy előnyt épített ki, amíg a McLaren nem volt elég gyors, utána pedig szinte sose volt győzelmi kényszerben, a spórolva szerzett 2-3. helyek nem feltétlenül Alonso és a Renault reális tempóját mutatták. Egy számukra presztízs versenyen (Magny Cours) simán elkalapálták a mezőnyt. Talán lehet egy picit gyorsabb volt a McLaren, de azért a valóságban nem annyival, mint látszik.

Pauszaniasz
#16 Pauszaniasz 2016. augusztus 10. 23:16  

Kimit meg hagyjuk ha csak fele ennyi szerencséje van 3x VB (2003,2005,2008) Jó talán 2003 kis tulzás de 2005,2008 nem

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 23:18

Pauszaniasz
#15 Pauszaniasz 2016. augusztus 10. 23:13  

2010 es vb-t sajnálom nagyon mert reális esély volt rá.Szerencse is kellet hozzá pl Vettel amatőr hibái (Török ,Spa Hungaroring, Silverstone hú mennyi :) ) de a csapat taktikázta el keményen az utolso versenyen.

Benhower
#14 Benhower 2016. augusztus 10. 23:02  
f1m12:
biztos vagyok benne, h azok meg, akiknek a trófeái súlyosak, s őket a remek autó miatt szerezték, inkább azt a helyzetet választják, amiben vannak, azzal elégedettek :D amúgy korrekt nyilatkozat, és még ilyenkor is érezni abból, amit felemleget, h fáj neki egy-két dolog, s mindig Vettelnél lyukad ki. én így érzem, de lehet csak az alonso fóbiám miatt van

Pedig egyértelmű hogy miért lyukad ki mindig Sebnél. Ott volt előtte a lehetőség csak ő nem látott benne nagy jövőt. Erre beül a "helyettese" és 4x vb lesz, ő pedig tudja hogy rajta múlt a dolog. Akár 7x vb is lehetne már, mert 2009t is behúzta volna sztem, ahogy Seb is mondta, hogy ő is behuzta volna a 11-12es tapasztalatával.

f1m12
#13 f1m12 2016. augusztus 10. 22:01  

biztos vagyok benne, h azok meg, akiknek a trófeái súlyosak, s őket a remek autó miatt szerezték, inkább azt a helyzetet választják, amiben vannak, azzal elégedettek :D
amúgy korrekt nyilatkozat, és még ilyenkor is érezni abból, amit felemleget, h fáj neki egy-két dolog, s mindig Vettelnél lyukad ki. én így érzem, de lehet csak az alonso fóbiám miatt van

Thibczy
#12 Thibczy 2016. augusztus 10. 21:06  
albutr:
de oda kellett Alonso tehetsége is mert valóban Raikkönen pechesebb volt mint Montoya de viszont ő meg gyakran sehol sem volt hozzájuk képest.

2005-ben azért az is meghatározó volt, hogy Alonso az első pár futamon elhúzott, onnantól kezdve pedig nem volt győzelmi kényszerben, bőven elég volt neki a biztos 2-3. helyeket elhozni, kímélve a technikát. Egy kiélezettebb vb harc esetén biztosan más hozzáállást láttunk volna tőle és a Renault-tól.

F1890
#11 F1890 2016. augusztus 10. 20:58  
GreenHonda:
.... akkor 6x-os VB lenne:D Vajon komolyan gondolható, hogy megéri az a Ferraris időszak 6 vb helyett?

9szeres is lazán lehetne ha rb után mercibe megy. ezért mondom h ezek a pilóták vannak egy szinten bizonyos emberekkel , csak ugye az már szerencse kérdése is a ilóták szempontjából h egy csapat mikor talál bele a tutiba

albutr
#10 albutr 2016. augusztus 10. 20:38  
Nigel:
Anyagilag mindenképp. Vettel, ferrarisként, a mezőny legjobban fizetett versenyzője lett. A cím egyre kevesebbet ér, a pénz értéke sokkal tartósabb :)

lassan a Ferrari márcsak anyagilag éri meg odaszerződni.

Nigel
#9 Nigel 2016. augusztus 10. 20:05  
GreenHonda:
.... akkor 6x-os VB lenne:D Vajon komolyan gondolható, hogy megéri az a Ferraris időszak 6 vb helyett?

Anyagilag mindenképp. Vettel, ferrarisként, a mezőny legjobban fizetett versenyzője lett. A cím egyre kevesebbet ér, a pénz értéke sokkal tartósabb :)

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 20:09

albutr
#8 albutr 2016. augusztus 10. 19:52  
027:
szerintem 2005ös címe volt szerencsésebb de arra se lehet ráfogni hogy nem érdemelte meg. 2006-ban egyáltalán nem volt Schumachernél szerencsésebb .Magyarország egy biztos győzelmet dobott el a csapata. Monzában egy technika miatt esett ki 3.helyről és kínában is nyerhetett volna.Itt nem csak az utolsó 2 futamot kell nézni.

de oda kellett Alonso tehetsége is mert valóban Raikkönen pechesebb volt mint Montoya de viszont ő meg gyakran sehol sem volt hozzájuk képest.

GreenHonda
#7 GreenHonda 2016. augusztus 10. 19:37  

.... akkor 6x-os VB lenne:D

Vajon komolyan gondolható, hogy megéri az a Ferraris időszak 6 vb helyett?

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 19:37

Go.Michael
#6 Go.Michael 2016. augusztus 10. 17:11  

Érdekes egy pali ez az Alonso. Schumi utolsó ferraris éveiben szívből gyűlöltem, rettentően ellenszenves volt. De ahhoz az is kellett, hogy a gyermek kori nagy kedvenc ellenfele volt, kedvencet pedig az ember egy életre választ, szokták mondani, számomra ilyen a ferrari és Schumi. Ahogy teltek az évek, és elérkezett a ferrarihoz, nagyon sok időbe telt hogy elfogadjam. Egy biztos, és ezt már ő is belátta, abszolút nem volt rossz az a ferrari, amit orrba-szájba oltott a sajtóban az elmúlt 2 évben.. hozzáteszem első nekifutásra Petrov állta az útját leginkább a vb cím megszerzéséhez, de 2012-ben azt a pillanatot sem felejtem el, amikor lefagyott üveges tekintettel figyeli Vettel ünneplését. Nagy szenvedély van benne, és ha visszavonul, kevesebb lesz az egész száguldó cirkusz. Ez a sok HA feltételezés az autósportban értelmetlen. Ahhoz viszont nem kell nagy tudás, hogy Kimi és Alonso is sokkal több vb címet érdemelt volna, mint amennyit sikerült ténylegesen megszerezni. Hamilton 4x vb győztes lesz, de számomra Alonso sokkal nagyobb pilóta. Az élet ilyen, azért remélem a végén még mutat valami olyant, egy jobb kocsiban, amiért annyi ember kedvence lett.

Nigel
#5 Nigel 2016. augusztus 10. 16:53  
027:
szerintem 2005ös címe volt szerencsésebb de arra se lehet ráfogni hogy nem érdemelte meg. 2006-ban egyáltalán nem volt Schumachernél szerencsésebb .Magyarország egy biztos győzelmet dobott el a csapata. Monzában egy technika miatt esett ki 3.helyről és kínában is nyerhetett volna.Itt nem csak az utolsó 2 futamot kell nézni.


Schumachernek is voltak peches futamai, az év elején pedig a kocsi nem állt össze, de ebbe most ne menjünk bele.

Alonsónak voltak balszerencsés évei, de ugyanúgy elszalasztott lehetőségei is. Nem nézne ki rosszul az a két vb-cím (bár három azért reálisabb lenne), viszont azáltal, hogy Vettel nyert négyet, valóban kevésnek tűnik.

Ennél többre hivatott, de ami igazán számít és fontos, hogy a szurkolók és a szakemberek hogyan vélekednek róla. E tekintetben pedig egyáltalán nincs szégyenkeznivalója.

Lehet, hogy többször már nem nyer, de akkor is bérelt helye van a legjobbak listáján.Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 16:59

oltaag5
#4 oltaag5 2016. augusztus 10. 16:27  
027:
szerintem 2005ös címe volt szerencsésebb de arra se lehet ráfogni hogy nem érdemelte meg. 2006-ban egyáltalán nem volt Schumachernél szerencsésebb .Magyarország egy biztos győzelmet dobott el a csapata. Monzában egy technika miatt esett ki 3.helyről és kínában is nyerhetett volna.Itt nem csak az utolsó 2 futamot kell nézni.

Így van.
Minden vbnek kellett szerencse hogy azzá váljon, ebbe kár is belemenni

027
#3 027 2016. augusztus 10. 16:17  
Nigel:
2006-ban egy kis mázli is kellett a sikerhez, míg 2007-ben csak magát okolhatta azért, hogy nem lett világbajnok. Ettől függetlenül valóban kivételes versenyző, az F1 történelmének egyik meghatározó egyénisége.

szerintem 2005ös címe volt szerencsésebb de arra se lehet ráfogni hogy nem érdemelte meg. 2006-ban egyáltalán nem volt Schumachernél szerencsésebb .Magyarország egy biztos győzelmet dobott el a csapata. Monzában egy technika miatt esett ki 3.helyről és kínában is nyerhetett volna.Itt nem csak az utolsó 2 futamot kell nézni.

csaby_massa
#2 csaby_massa 2016. augusztus 10. 16:03  

Szerintem kellett neki hátul is lenni, ahoz, hogy jobb ember legyen. Míg nemrég még utálatot váltott ki belőlem már a neve is, most már tudom tisztelni.

Nigel
#1 Nigel 2016. augusztus 10. 15:38  

2006-ban egy kis mázli is kellett a sikerhez, míg 2007-ben csak magát okolhatta azért, hogy nem lett világbajnok.

Ettől függetlenül valóban kivételes versenyző, az F1 történelmének egyik meghatározó egyénisége.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 15:41FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája