Ha hibáznak, a futamról is lemaradhatnak a Renault versenyzői

írta: M4Sport
2016. június 16. 19:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha olyan ütemben törik az autókat versenyzői, mint eddig, Bakuban akár bajba is kerülhet a Renault. Tartalékváz nélkül vágnak neki az Európa Nagydíjnak! Újabb nagyobb baleset esetén pedig kénytelenek lesznek kihagyni a versenyt.

Mindössze két használható karosszériája maradt a Renault-nak az elmúlt két verseny után. Monacóban a több hibát is vétő Jolyon Palmer törte össze egyik vázukat annyira, hogy az használhatatlanná vált, Kanadában pedig Kevin Magnussen csapta falnak a harmadik szabadedzésen autóját. A dán akkor kényszerből Palmer korábbi futamokon használt karosszériájával állt rajthoz vasárnap, miközben az oldalsó ütközési struktúrájánál sérült eredeti példányt visszaküldték Enstone-ba. Az már biztos, hogy Ausztria előtt nem használhatja újra, ráadásul a javítás miatt valamennyivel nagyobb is lesz majd a tömege, ha visszakapja.

A Renault eddig négy vázat gyártott 2016-ban, az ötödik példány pedig gyártás alatt áll. Legkorábban Németországra készülhet el. Mindez azt is jelenti, hogy idő rövidsége miatt Azerbajdzsánban tartalék váz nélkül lesz kénytelen versenyezni az autótörő páros. Nem éppen a legjobb helyszín erre: a közeli falak és nagy tempó miatt sokan biztosra veszik, bőven látunk majd baleseteket és autótöréseket az új utcai pályán.

Az újonc Palmer úgy véli, sok balesetük főként annak következménye, hogy a Renault-t rendkívül nehéz vezetni. „Nem fest túl jó képet rólunk, hogy sokszor összetörjük az autót, de ha nehéz vezetni, erre nagyobb is az esély. Idén csak egyszer törtem össze – Monacóban, de az elég nagy bukás volt, egy elég rendhagyó helyzetben, és volt még két esetem az edzéseken is. Monaco tehát rossz hétvége volt számomra, de máskor nem törtem össze. Kev pedig Montrealban bukott.”

„Szó sincs arról, hogy mi vagyunk az autótörők. Nehéz vezetni ezt az autót, különösen a hepehupás pályákon. Nem könnyű úgy megpróbálni a Q2-be jutni, hogy nem követsz el hibákat, és ha hibázol, az ilyen pályákon közel a fal. Szerintem az emberek is meg fogják érteni ezt hamarosan. Hiányzik a leszorítóerő, csúszkálunk, szenvedünk a huppanókon. Itt talán jobb lesz a helyzet, mert az aszfalt nagyon simának tűnik. Bár utcai pályáról van szó, jobb a helyzet” – magyarázta az újonc.

Rajta és Magnussenen kívül még Felipe Massának kell különösen ügyelnie a falak elkerülésére. A brazil Monacóban szintén falnak ment egyszer, majd kanadai DRS-hibája miatt újra. Ezen balesetek során olyan sok alkatrész tört össze, hogy a brazil már a legutóbbi időmérőn és versenyen sem tudott minden újabb elemet használni, ami a teljesítményére sem volt jó hatással. „Nincs már sok tartalékom. Jobb lenne baleset nélkül végigcsinálni ezt a hétvégét” – mondta a brazil.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. június 17. 09:53  
GreenHonda:
Ez már azért gáz

arra szamitottak, hogy kell 5 motor 1 evbne, nem arra, hogy 5 auto fejenkent

Denis Hunter
#3 Denis Hunter 2016. június 17. 09:53  

foleg Palmer. Raadasul ugy, hogy teljesitmenye sincs. Ha meg nagy kuzdelembe torne ossze, ok, de csak a vegen kullog altalaban

csaby_massa
#2 csaby_massa 2016. június 16. 21:21  
GreenHonda:
Ez már azért gáz

annyit zuztak a fiuk, hogy nem csoda ez.

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. június 16. 20:19  

Ez már azért gáz

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét

72016.10.27. 12:30

Ecclestone: Falakat a kanyarok mellé!

A balesetveszély növelésével tenné izgalmasabbá a sportot

22016.10.27. 10:59

A McLaren „rejtegette” a 2017-es autót Button elől

Hamarosan visszatér a szimulátorba