Ha már a Red Bull is optimista – két év után sínre került a Renault?

írta: M4Sport
2016. április 07. 13:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hosszú távúvá válhat a Renault és a motorguru Mario Illien együttműködése, miután a francia gyártó elégedett a közösen elért fejlődéssel. Árulkodó, hogy eközben a Red Bull is egyre optimistább motorkérdésben.

Az Ilmor cég és első embere, Mario Illien még a múlt évben kezdett el a Renault belső égésű motorjának fejlesztésén dolgozni. Eredetileg a Red Bull kérésére kapcsolódott be a munkába, aminek végül a csapat és motorpartnere közötti viták erősödésével az lett az eredménye, hogy az általa kifejlesztett új hengerfejeket be sem vetették élesben. Helyette a franciák saját fejlesztése került a motorborítás alá.

2016-ra ugyanakkor a Red Bullé és a Renault-é mellett a Renault és az Ilmor kapcsolata is új irányt vett: Illienék már hivatalosan is a motorgyártó teljes értékű partnerei, s közös erővel, a Red Bulltól függetlenül dolgoznak az erőforrásokon. „Mi hoztuk a képbe Mario Illient, aki közvetlenül a Renault-nak dolgozik már. Ez a kapcsolat úgy fest, jól működik. De mi nem vagyunk érintettek a programjukban technológiai szempontból” – tisztázta a Red Bull helyzetét a csapatfőnök, Christian Horner. Majd megerősítette, Illien ettől függetlenül nem kizárólag a Renault vagy a Red Bull erőforrásain dolgozik. „A kettő ugyanolyan. Megegyeznek. Tehát bármilyen haszna is van ebből a Renault-nak, az a TAG Heuer-jelölésű motornak is jó.”

Úgy tűnik, a Renault-nál úgy érzik, újjászerveződésükkel és Illienék szerepvállalásával végre sínre kerültek. Erre utal az is, hogy általános technikai igazgatójuk, Bob Bell kijelentette, akár többéves együttműködést is el tudnak képzelni a brit céggel. „Van lehetőség egy többéves programra az Ilmorral, akik fontos részét képezik a fejlődésünknek” – nyilatkozta az ESPN-nek. „Tapasztaltak, új szemléletmódot hoztak, és másképpen szemlélik a problémákat is. Ez rendkívül felvillanyozza és ösztökéli is a Renault mérnöki csapatát. Ami a gyakorlatot illeti, valójában húsz százalékkal nőtt a kapacitásunk az érkezésükkel. Komoly előnyei vannak ennek a kapcsolatnak, csak arra kell ügyelni, hogy végig összhangban legyünk – de ez szerintem megvalósítható.”

Bell kiemelte, kapcsolatuk folytatásához szükséges ez a harmónia, valamint az is, hogy az együttműködés mindkét fél számára előnyös legyen. „Évről évre fogjuk vizsgálni a helyzetet, de úgy vélem, mindkét fél szándéka az, hogy több évre szóljon az együttműködés.”

Cyril Abiteboul, Bob Bell, Fréderic Vasseur

Ha már a Red Bull is egyre elégedettebb…

A tapasztalt szakember úgy véli, most, hogy kezdenek egyenesbe jönni, már az is világossá vált, mit szúrtak el az elmúlt években. „2014-ben és 2015-ben is két problémával kellett boldogulnunk. Az egyik az volt, hogy a motorunk technológiai szempontból nem volt elég jó, másfelől pedig voltak hiányosságaink is a technika terén. Meg kellett határozni a gyenge pontokat, majd meg kellett oldani a motor fizikai problémáit. De talán még fontosabb, hogy a szervezeti szintet is megvizsgáltuk, hogy rájöjjünk, mi nem működött, milyen gyengeségeink voltak, amik végül oda vezettek, hogy ilyen motorokat gyártottunk.”

„Meg kellett találnunk, milyen strukturális változásokra van szükség, hogy az ehhez hasonló helyzetek ne ismétlődhessenek meg többé. Elmondhatjuk tehát, hogy fejlesztjük a motorunkat, de ezzel párhuzamosan fejlesztjük a szervezetünket is. Mindkettőre szükség van” – összegzett Bell.

Hogy mekkora változás ment végbe a Renault háza táján pár hónap alatt, azt elsősorban nem a gyári csapatuk eredményei jelzik (a sárgák gyakorlatilag a Lotus kevés pénzéből fejlesztett, későn elkészült autót örököltek meg, így nem is nagy meglepetés, hogy pont nélkül állnak), sokkal inkább partnerük, a Red Bull hangulatváltozása.

Christian HornerAz osztrákok jelenleg három ponttal a Ferrari mögött harmadikak a konstruktőri bajnokságban, miközben Daniel Ricciardo két negyedik helyezésével az összetett harmadikja a két Mercedes-versenyző mögött. Bár a vártnál jobb eredmények nyilvánvalóan a Milton Keynes-i csapat kiváló karosszériájának is köszönhetők, árulkodó, hogy Hornerék a Renault-val is egyre elégedettebbek – s már a kivonulás sem téma számukra.

„Jobb helyzetben vagyunk, mint tizenkét hónappal ezelőtt. Az erőforrás terén előrelépés történt, miközben 2017-ben változások lesznek a karosszéria terén is. Emellett sok vita folyik arról, hogyan tovább a motorokkal a jövőben. Szóval sok tekintetben más a helyzet, mint egy éve” – nyilatkozta a Formula1.com-nak, hozzátéve, hogy a tulajdonos, Dietrich Mateschitz megérti helyzetüket és türelmes velük.

Főleg úgy, hogy a rendelkezésre álló 32 módosító pontból eddig csak 7-et felhasználó Renault további komoly fejlődést ígér a szezon során. „Megvannak a lehetőségeik a fejlesztés terén. Az elmúlt hat hónapban igazán elindultak fölfelé. Most van egy saját csapatuk, így elkötelezetté váltak, és még sürgősebbnek érzik a javulást” – véli Horner.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják