Ha nem Ricciardo az ellenfél, Verstappen kiszorította volna

írta: M4Sport
2016. október 06. 13:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

Színtiszta küzdelem volt ez a két Red Bull között Malajziában! Max Verstappen elárulta, ha nem csapattársáról van szó, kitolja az ívről ellenfelét – Daniel Ricciardo eközben beavatott abba, milyen trükkel védekezte ki a holland támadását!

Csapatutasítás helyett az év egyik leglátványosabb csatáját szolgáltatta nekünk a Red Bull a múlt hétvégi Maláj Nagydíjon. Azzal, hogy az istálló vezetői a stratégiai különbségek (Max Verstappen gumija 6 körrel frissebb volt) ellenére sem adott ki parancsot, megágyazott egy kanyarokon keresztül tartó látványos küzdelemnek, melyen két autójuk végig egymás mellett haladva küzdött a második pozícióért. Mint utóbb kiderült, e csata a győzelem sorsáról is döntött.

Verstappen a miheztartás végett elárulta: ha nem csapattársáról lett volna szó, ő bizony már az elején kitolta volna a pályáról ellenfelét. „A hatos kanyarba érkezve úgy voltam vele: »Nos, ha valaki más lenne mellettem, akkor megpróbálkoznék a manőverrel.« Kitoltam volna a pálya szélére, de a csapattársaddal ilyet nem teszel” – nyilatkozta a holland.

Ricciardo ezzel szemben nem gondolkodott túl sokat, mielőtt harcba bonyolódott. „Őszintén szólva nem. Általában inkább a támadáskor szoktam, azon, kitől számíthatok ellenállásra, mivel egyes versenyzők keményebben védekeznek. De amikor én védekezek vagy próbálom tartani a pozíciómat, akkor inkább én diktálok. Próbálom úgy helyezni az autót, ahogy akarom, az már az ő dolguk, merre mennek. Szóval védekezésnél nem igazán számít, ki az ellenfeled.”

„Nyilván tudatában voltam annak, hogy csapattársak vagyunk, és a tudatalattimban biztosan ott motoszkált, hogy legyek óvatosabb, ha ívet választottam, már tartsak is ki mellette, hogy ha belém csúszna, az már ne az én hibám legyen. Kemény akartam lenni, de közben kitartottam az ív mellett. A védekezésen azonban nem változtatott, hogy Maxról volt szó.”

Max Verstappen, Daniel Ricciardo„A határon táncoltunk, mégsem éreztem úgy egy pillanatig sem, hogy most össze fogunk ütközni. Mindketten kontrolláltuk a helyzetet. Élvezetes volt. Hogy gondoltam-e rá akkor, hogy a tét akár a győzelem is lehet? Talán nem, de próbáltam olyan sokáig kapaszkodni, ameddig csak lehetett. Bármi is történt volna, Lewis megnyerte volna a futamot. Még ha Max előtte is lett volna a kiállása után, akkor is megelőzte volna a friss gumikon. Ezért jó, hogy a csapat hagyott minket küzdeni. Ez színtiszta verseny volt.”

Az első támadásnál Verstappen belső ívre került a 4-es kanyarban, Ricciardo fején pedig átfutott a gondolat, hogy máris vége a küzdelemnek. Ekkor viszont elővette rá jellemző kreativitását, és bevetett egy okos trükköt. „Az ötös kanyarban azt gondoltam, elkapott. Aztán a hatos fokozatból visszaváltottam ötösbe, ezzel plusz forgatónyomatékot kaptam, és újra Max mellé kerültem. Amikor a motor felpörgött, annyira lelkes lettem, hogy újra védekezni kezdtem. Szerencsém is volt, hogy az ív mellett nem volt olyan sok gumidarabka, mint általában.”

Max Verstappen

Verstappen már a jövőre gondolt

Ricciardo és Verstappen is örömmel konstatálta, hogy csapatuk nem avatkozott közbe. „Nem is jutott eszembe, hogy azt mondják, engedjem el Maxot. Nem számítottam ilyen döntésre, és ez klassz volt. A csapat biztosan aggódott, mert az ötös kanyarnál kívülről úgy tűnhetett, ez nagyon szoros. De nagyon élveztük, és jó, hogy megkaptuk a lehetőséget arra, hogy egymással versenyezzünk. Megmutattuk a csapatnak, hogy a csata hevében is képesek vagyunk vigyázni.”

Verstappen már a jövőt is szem előtt tartotta. „Bizonyítottunk nekik, hogy képesek vagyunk nagyon tisztelettudóan harcolni egymással, és szerintem ez magabiztossá teszi őket a jövőre nézve” – mondta.

A hollandot egyébként nem bosszantotta, hogy nem ő szerezte meg a második idei győzelmüket is. „Nem vagyok frusztrált. A pozitívumokat kell nézni: az egész hétvégénk jó volt, a tempónk megvolt. Kicsit peches voltam az utolsó virtuális biztonsági autóval, de ez is hozzátartozik a versenyzéshez. Nem mehet mindig minden tökéletesen. Még sok év van előttem, szóval nem panaszkodhatok egyetlen futam miatt.”

Daniel RicciardoEz a fajta tét nélküliség indokolja, miért volt ennyire higgadt az általában minden egyes párharcból presztízskérdést csináló (ld. Spában a Ferrarik ellen) holland. Fölveti ugyanakkor a kérdést: vajon ha a bajnoki címért folyik a harc, akkor is ilyen „tisztelettudóan” és higgadtan küzd majd meg egymással a két Red Bull-versenyző?

Christian Horner elismerte, Verstappen vélhetően másképp gondolkodott volna ilyen helyzetben, ám ő mégsem aggódik a jövő miatt. „Ez elkerülhetetlen, idővel ilyen helyzetekkel is boldogulnunk kell, de nem látok ebben problémát. A gumik konzerválásának korát éljük, ennek komoly szerepe van abban, hogyan versenyeznek jelenleg. Emiatt a hátrébb lévő autó olykor jobban nyomhatja, az elöl haladó pedig óvja a gumiját. Max teljesen higgadt volt, mindent megtett, megpróbálta megnyerni a versenyt. A meghatározó pillanatot az jelentette, amikor az ötödik és hatodik kanyarban egymás mellett voltak. Tiszta küzdelem volt, amivel mindketten elégedettek voltak.”

Már alig várjuk a folytatást!

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

deze75
#5 deze75 2016. október 06. 15:46  

Persze Maxi persze..Ricci meg majd hagyta volna.....Majd felebredsz.

F1890
#4 F1890 2016. október 06. 15:15  

csodálkoztam is h külső íven visszatudott jönni ricsi, maxi meg hagyta még a két jobbosban is. de úgy látszik megvolt az oka. viszont jó volt látni végre egy kemény de fair csatát ami több kanyaron át tartott egymás mellett

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. október 06. 14:56  
f1m12:
Kitoltam volna a pálya szélére, de a csapattársaddal ilyet nem teszel vagyis másokkal igen. ez ha még bevallaná is, hogy direkt kitolt valakit, akkor is szemet hunynának felette. de aztán milyen mérges, ha őellene követnek el valamit, vagy milyen könnyen leidiótáz másokat!!!!! igazi faszfej. am kár, h mégsem mentek össze

WTF? :D A kiszorítós manővereket a kanyarokba majdnem mindenki csinálja. Igazából én is meglepődtem amikor a 7-es kanyarba még egymás mellett voltak és Max volt az aki visszavett pedig a belső íven volt. Gondoltam biztos azért mert friss gumikon úgyis meglett volna pár körön belül illetve mert csapattársak, de itt a bizonyíték, hogy mennyit számíthat egy kis előzékenység is. Ha ott megcsinálja azt az előzést akkor most meglenne a 2. győzelme.

f1m12
#2 f1m12 2016. október 06. 14:41  

Kitoltam volna a pálya szélére, de a csapattársaddal ilyet nem teszel

vagyis másokkal igen. ez ha még bevallaná is, hogy direkt kitolt valakit, akkor is szemet hunynának felette. de aztán milyen mérges, ha őellene követnek el valamit, vagy milyen könnyen leidiótáz másokat!!!!! igazi faszfej.
am kár, h mégsem mentek össze

Horizont
#1 Horizont 2016. október 06. 14:33  

Ricci idén nem kaphat csapatutasitást mert keresztre feszítik az RBt a szurkolók :)PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Susie Wolff és Toto Wolff

02016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

02016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

02016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”

02016.10.21. 13:01

Alonso szerint a rossz gumik agyonüthetik a 2017-es változásokat

„Nem fog érdekelni, hogy 5 másodperccel gyorsabbak vagyunk az első körben, ha utána 3-mal lassabbak”