„Ha nem változtatunk, a pilóták még többet fognak spórolni”

írta: M4Sport
2016. február 29. 18:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

Felfordulást és még több spórolást eredményezhet, ha a 2017-es szezon előtt nem változtatják meg az üzemanyag-fogyasztással kapcsolatos szabályokat – figyelmeztet a Renault gyári csapatának technikai igazgatója, Nick Chester.

A Forma–1 vezetői évek óta komoly hangsúlyt fektetnek a környezetbarát technológiák használatára és reklámozására; 2014-ben például – az átfogó szabályváltozások keretén belül – megszabták, hogy egy versenyző csupán 100 kilogrammnyi üzemanyagot használhat el egy futam alkalmával. A módosításnak köszönhetően az autók negyven százalékkal kevesebb benzint használnak, mint a V8-as éra versenygépei. A 2017-es évad előtt azonban újra kell gondolni ezt a határt.

Jövőre ugyanis ismét megváltoznak a technikai szabályok; a jelenlegi tervek szerint gyorsabb, nehezebb és nagyobb leszorítóerővel rendelkező autók érkeznek majd, melyeknek a fogyasztása is megnő. Éppen ezért javasolták többen a szabályok megváltoztatását, eddig azonban még nem született egyezség a felek között. „Ha nem változtatunk, az zűrzavart eredményez” – figyelmeztet a Renault technikai igazgatója. „A legutóbbi ülésen az üzemanyaglimit eltávolítására szavaztunk. Az átfolyással kapcsolatos szabályok megmaradnának, tehát a környezetbarát üzenet sem veszne el, hiszen az autók továbbra sem fogyasztanánk sok üzemanyagot” – tette hozzá.

„A limit eltörlése a versenyzésnek is jót tenne, hiszen megszabadulhatnánk a vitorlázástól. Abban az esetben azonban, ha megtartjuk a 100 kilogrammos határértéket, és ezzel állunk át a 2017-es szabályokra, rengeteg spórolást fogunk látni a versenyeken, ami miatt az emberek nagyon sokat fognak panaszkodni” – magyarázta a brit szakember, aki attól tart, a Mercedes adott esetben megvétózatja a szabályváltoztatást. „A csapatok egyetértenek abban, hogy nagyjából 10 kilogrammal több benzinre lenne szükség, hiszen 2017-től többször haladunk majd teljes gázzal. A Mercedesnek tavaly nem volt szüksége mindig a 100 kilóra, de jövőre szerintem nekik is spórolniuk kellene…”

A Motorsport információi szerint a csapatok ebben a kérdésben sem jutottak még közös nevezőre. Azok a gyártók ugyanis, melyek a hatékonyság tekintetében is hátrányban vannak – például a Renault és a Honda – értelemszerűen támogatják a módosítást, a Mercedes viszont – mivel szeretné megőrizni előnyét – nem akar radikális változtatást. Legutóbb csupán abban sikerült egyezségre jutni, hogy a 2017-es szabálycsomagot április 30-ig kellene véglegesíteni. Chester egyébként azért is támogatja a javaslatot, mert szerinte a limit eltörlése közelebb hozná egymáshoz a gyárakat.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. február 29. 22:34  
Agressor:
Csak szaros 40% még mindig a spórolás?? Jézus ereje... Ezért a sok pazarlás, költekezés, kísérletezés, rakás vegyi anyag, savas akku, meg elpazarolt erőforrás?? Röhej! Soha nem volt ilyen környezetszennyező és fekete az F1! De alsó hangon qrva rég...

Tényleg erre akartam rákérdezni hogy oké környezetvédelem, de hiteles forrást hol találok arra, hogy ez a rendszer így aksikkal versus a hagyományos benzinmotor között mekkora a környezetkímélésben mutatott különbség? Mivel az akkumulátor is szennyez, ez kb mennyit jelent?

f1 the best
#5 f1 the best 2016. február 29. 21:47  
F1890:
én az autók súlyát megszabnám ismét 600 kilóban úgy h a versenyzők plüsz bukókeret plusz egyéb szarságokkal együtt 100 kg vagy majd kiszámítják azt h a magasabb versenyzőknek se keljen koplalniuk 75 kg-os létükre. aztán mehet azon is a verseny h ki tud könnyebb kocsit építeni (tudom most is megy, de ekkor hatványozottabban)

Én csak a versenyzők súlyát szabnám meg a ballaszttal együtt lenne mondjuk kb 80-100kg. A ballaszt helyét is meg kell határozni, hogy az előnyszerzés minél kisebb lehessen a nehezebb és magasabb pilótákkal szemben. De nem lehet és nem is kell teljesen eltünteni ezt az előnyt csak minimalizálni.
Az autók súlyára én nem határoznék meg minimum értéket, így ez is egy igen fontos faktorrá válhatna, a PU és aero mellett.

Agressor
#4 Agressor 2016. február 29. 19:51  

Csak szaros 40% még mindig a spórolás?? Jézus ereje...
Ezért a sok pazarlás, költekezés, kísérletezés, rakás vegyi anyag, savas akku, meg elpazarolt erőforrás?? Röhej!
Soha nem volt ilyen környezetszennyező és fekete az F1! De alsó hangon qrva rég...

F1890
#3 F1890 2016. február 29. 19:47  

én az autók súlyát megszabnám ismét 600 kilóban úgy h a versenyzők plüsz bukókeret plusz egyéb szarságokkal együtt 100 kg vagy majd kiszámítják azt h a magasabb versenyzőknek se keljen koplalniuk 75 kg-os létükre. aztán mehet azon is a verseny h ki tud könnyebb kocsit építeni (tudom most is megy, de ekkor hatványozottabban)

f1 the best
#2 f1 the best 2016. február 29. 18:49  

A versenytáv során - 300km és nagyjából másfél óra alatt - természetes a spórolás az üzemanyaggal, gumikkal, motorral stb. Ez mindig is része volt a versenyzésnek és az F1-nek.
DE ennek a spórolásnak a lehető legkisebbnek kell lennie!

f1 the best
#1 f1 the best 2016. február 29. 18:44  

Szerintem pont a 100 kg/órás átfolyási korlátot kellene megszüntetni és a 100kg/futam üzemanyagszintet megtartani vagy növelni de továbbra is szabályozni. Ha ugyanis nem lenne átfolyási korlát, akkor többet lehetne taktikázni. A hatékonyságot pedig az jelentené, hogy adott üzemanyag mellett (100kg vagy 110kg, minél magasabb a korlát annál kevesebbet kell spórolniuk) versenytávon ki a leggyorsabb.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ