Haas alábecsülte a Forma–1-et

írta: M4Sport
2016. március 02. 18:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Haas-istálló első embere, Gene Haas elismerte, alábecsülte a Forma–1 technikai kihívásait, a helyzetet pedig némileg „nyomasztónak” tartja, igaz, most valamivel jobb helyzetben van, mint akkor, amikor a NASCAR újoncaként ismerkedett a versenyzés világával.

Az amerikai csapat a múlt héten teljesítette első Forma–1-es tesztjét, bemutatkozásával pedig mindenkit megleptek: a négy napot jelentős meghibásodás nélkül abszolválták, miközben elég sok kört teljesítettek autójukkal. Eddig azonban a második héten alig tudtak pályán lenni, miután Esteban Gutiérreznek kedden 23 kört megtétele után az üzemanyag-rendszer meghibásodása miatt vissza kellett térnie garázsba, ma pedig csak egy kört teljesített, mielőtt elromlott a turbó.

A második napon a csapat tulajdonosa elismerte, a napokban rá kellett jönnie arra, hogy korábban alábecsülte a Forma–1 technikai kihívásait. „Ez itt nem Észak-Karolina, erre már rádöbbentem” – mondta a helyszínen tartózkodó újságíróknak. „Az autók, az erőforrások és az azokkal kapcsolatos feladatok felülmúlják az elképzeléseinket. Technikai szempontból ezek az autók elképesztőek. Egyrészről ez komoly kihívást, másrészről viszont, nem hiszem, hogy a szurkolók értik, mennyire bonyolult ez az egész” – tette hozzá a tapasztalt szakember.

„Nem is tudom, egy kissé naiv voltam, már ami az autók futtatását illeti. Ha egyszer megbotlasz, és nem próbálkozol újra, akkor ismét meg fogsz botlani. Ez az autó rendkívül összetett, és roppant bonyolult az, ahogyan üzemeltetni kell őket, szóval őszintén bevallom, ez most egy kissé nyomasztó számunkra” – folytatja Haas.

Noha kedden és szerdán is komoly problémákkal szembesültek, a tulajdonos szerint tizenöt évvel ezelőtt még nehezebb dolguk volt, amikor versenytapasztalatok nélkül kezdték felépíteni csapatukat a NASCAR-ban. „2002-ben kezdtünk, és az első évek még annál is durvábbak voltak, amit most itt tapasztaltam. Csapatot építettünk tapasztalatok nélkül. Most legalább már vannak ismereteink, és tudjuk, hogyan kell autókat versenyeztetni. Azt hiszem, most előbb tartunk, mikor akkor, amikor a NASCAR-ban debütáltunk. Ez egy nagyon kemény tanulási folyamat” – magyarázta.

Haas tudja, hogy a jelenlegi helyzet egy kicsit sem ideális, viszont úgy gondolja, a most szerzett tapasztalatok később még a csapat hasznára válhatnak. „Idegesek vagyunk, hiszen időt veszítünk, viszont ennek is van jó oldala. Legalább még jobban megismerjük ezeket az autókat. A csapat teljesen új, akárcsak az autó és a motor. Szóval a folyamat, mely során felfedezzük és orvosoljuk a problémát nagyon hasznos, hiszen legalább ezeket a dolgokat is megtanuljuk” – érvelt.

Az istálló vezetői a debütálás előtt többször is elmondták, a pontszerzés lesz a Haas célja; ez a tulajdonos szerint reális elvárás, a legfontosabb viszont az, hogy az autó megbízhatóan működjön a szezon során. „Két lábbal ugrottunk a medencébe, anélkül, hogy teljesen megértettük volna a dolgokat, viszont csak úgy tesztelhetsz, ha már a vízben vagy. Mi most ezt tesszük. Az nem volt reális, aki azt várta, hogy már az elején harcban leszünk a nagyfiúkkal. A legfontosabb elvárás az, hogy ne legyenek komoly problémáink a versenyeken. Ez most egy kicsivel nagyobb kihívásnak tűnik, mint amire számítottunk, de mindez csupán idő kérdése. Tanulunk a hibáinkból” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#4 GreenHonda 2016. március 02. 23:08  
stonefly:
jééééé tényleg ??? :) És mi lett volna ha nem vásárolt az alkatrészek 90 % -a ?

Lotus/Caterham, Virgin/Marussisa, Hispania/HRT szint

stonefly
#3 stonefly 2016. március 02. 21:33  

jééééé tényleg ??? :) És mi lett volna ha nem vásárolt az alkatrészek 90 % -a ?

cybergyerek
#2 cybergyerek 2016. március 02. 20:48  

hát ez nem túl biztató. ezen nyilatkozat alapján nem nagyon várom őket középmezőnybe, mint amire sokan számítanak velük kapcsolatban.

júdás
#1 júdás 2016. március 02. 19:54  

Na tessék.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

32016.10.21. 16:15

Amerikai Nagydíj – első szabadedzés

Beszámoló az eseményről

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

82016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"