Haas belátta, a nehezebb utat választotta

írta: M4Sport
2016. augusztus 16. 09:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Gene Haas elismerte, könnyebb dolga lett volna, ha megfogadja Bernie Ecclestone tanácsát, azaz egy meglévő Forma–1-es csapatot vásárol fel, ahelyett, hogy felépít egy teljesen újat, gazdasági szempontból ugyanis az a módszer tűnik előnyösebbnek.

Bár a Haas megvette a Marussia főhadiszállását, hogy európai bázisként használja, magát az istállót nem vette át, pedig az F1 kereskedelmi ügyeit intéző Bernie Ecclestone többször figyelmeztette őket, jobban járnának, ha egy meglévő csapat felvásárlásával lépnének be a királykategóriába. Ma már ők is elismerik, a „nulláról való építkezéssel” a nehezebb utat választották…

„Bernie mindig azt kérdezgette, miért nem vásárolok fel egy meglévő csapatot” – nyilatkozta Haas az Autosportnak. „Ez valóban jobb ötlet volt, hiszen akkoriban csak 10 csapat alkotta a mezőnyt, szóval gazdaságilag sokkal előnyösebb lett volna a dolog. Bernie-nek valószínűleg igaza volt, hiszen sok előnye van annak, ha az ember csapata ott van a legjobb 10 között” – utalt a kereskedelmi bevételekből érkező bónuszokra, melyek egy része a korábbi eredmények miatt jár.

Az amerikai sportvezető elsősorban ezek miatt a pénzösszegek miatt gondolja úgy, könnyebb egy meglévő csapat átvételévek debütálni, a módszernek azonban vannak további – szintén anyagi jellegű – pozitívumai is. „Nemcsak több pénzt kapsz, hanem a szállítási költségeket és a repülőjegyeket is fizetik a csapatnak. A létező csapatok sok anyagi segítséget kapnak” – magyarázta.

A folytatásban természetesen a Haas is megkapja ezeket a bónuszokat, sőt ha tartják a jelenlegi pozíciójukat (12 futam után a tabella nyolcadik helyén állnak, megelőzve a Renault gyári alakulatát, a Manort és a Saubert), helyezésük után egész szép pénzt tehetnek zsebre. Erre pedig jó esélyük van, hiszen viszonylag komoly előnnyel rendelkeznek, és a Ferrarival való együttműködésnek köszönhetően papíron több új fejlesztést is kapniuk kell a vörösöktől.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#1 Balrog 2016. augusztus 16. 10:16  

A jövő év lesz nehéz, már nem tudják kihasználni olyan mértékben a Ferrari támogatását, mint tavaly és csak év közben kezdtek el felvenni saját mérnökgárdát. Elképzelhető, hogy a következő szezonban csak a Manor szintjén lesznek.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

72016.10.24. 12:32

Fény derült Räikkönen elszúrt kerékcseréjének okára

"A zöld jelzést megkaptam, és ilyenkor persze, hogy elindulok"

52016.10.24. 11:36

Jött, de ki hívta? – Verstappen hatalmas bakival is a „verseny embere” lett

„Tíz másodperccel előtte közölte: »Jövök a boxba!« De akkor már a boxutcában volt!