Haas kiosztotta a kritikusokat: Túl sokan nyafognak…

írta: M4Sport
2016. április 15. 10:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

A napokban több rivális is kritizálta a Haas-istállót, az egyedi üzleti modell és a Ferrarival való szoros együttműködés miatt. A csapat első embere, Gene Haas most visszavágott a bírálóknak, és leszögezte: jobb, ha megbarátkoznak az alakulattal, hiszen jó ideig itt lesz még F1-ben!

A Haas valósággal berobbant a királykategóriába: Romain Grosjean Ausztráliában és Bahreinben is a legjobb hat között végzett, a csapat pedig két forduló után ötödik az összetett pontversenyben. A magabiztos kezdéssel sok szimpatizánst szereztek, de egyre többen vannak az istálló kritikusai is. Ők főleg azt sérelmezik, hogy az amerikaiak „vásárolt alkatrészekkel” erősítettek, ezzel pedig veszélyeztetik a klasszikus konstruktőri modellt.

A szezonnyitó óta ezt a Williams technikai izgatója, a Force India helyettes csapatvezetője és a Red Bull csapatfőnöke is a fejükhöz vágta; utóbbi nemes egyszerűséggel „2015-ös Ferrarinak” nevezte idei autójukat. A NASCAR-ban már „megedződött” csapatalapító azonban nem foglalkozik ezekkel a megszólalásokkal. „Ebből a szempontból, a Forma–1-ben elég sokan nyafognak, amikor a sikereinkről esik szó” – mondta a Kínában tartózkodó újságíróknak. „De várjunk csak, mi azért vagyunk itt, hogy veletek versenyezzünk!” – tette hozzá lelkesen, majd előállt egy sajátos példával.

„Ha egy versenyző rájön, hogyan vegye be a kanyarokat és rakjon össze egy kört, hogy legyőzzön valakit, akkor a legtöbben zseninek fogják tartani. Olyanok vagyunk, mint egy versenyző. Rájöttünk, milyen kihívásokkal nézünk szembe, összeraktuk a dolgokat, és amikor kimentünk a pályára azt mondtuk, hé, mi is meg tudjuk csinálni! Nem tudom, miért panaszkodnak. Az ő pályájukon versenyzünk, és ha nem tudnak kitalálni valami megoldást, akkor bajnok vannak” – magyarázta.

Az amerikai szakember szerint az illetékesek feleslegesen aggódnak a konstruktőri státusz miatt, hiszen ők is a szabályok adta kereteken belül építkeztek, sőt ő úgy érzi, a királykategóriában már rég elmúltak azon az idők, amikor számtalan önálló konstruktőr feszült egymásnak a pályán. „Tegyük tisztába a dolgokat: először is, ebben a sorozatban csak két konstruktőr van, a Mercedes és a Ferrari. Ők egyedül készítik a motorokat és az autókat és az alkatrészek nagyjából 90 százalékát; a terveket legalábbis biztosan ők készítik. A többiek mind külső beszállítótól szerzik be a legfőbb komponenseket, mint például a hajtóegység. Valljuk be, savanyú a szőlő!”

Haas nem győzte hangsúlyozni, csapata keményen dolgozott a felkészülési időszak alatt, jobban örülne tehát, ha inkább erről a munkáról esne szó a debütálás és a siker kapcsán. „Sehol sem olvastunk olyan kitételről, hogy egy új csapatnak öt évig a mezőny végén kell lennie. Elutasítjuk ezt a hozzáállást. A Forma–1 egyébként is sok akadályt görgetett elénk. Bernie például azt mondta, nem hiszi, hogy megcsináljuk, hogy áldozunk erre 20 millió dollárt. Sok akadályon kellett átjutni, míg megérkeztünk a mezőnybe. Most pedig itt vagyunk. És jobb, ha ezt megszokjátok, mert nem megyünk el. Ha ez nem tetszik nekik, akkor az az ő bajuk” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

market77
#9 market77 2016. április 16. 07:53  

Pár napja szinte ugyanezt írtam le itt, csak más szavakkal. Jó cimbik lennénk Mr. Haas-al :-) De lehet, hogy olvasta, amit írtam?! :D

Benhower
#8 Benhower 2016. április 16. 01:24  
F1890:
ahogy a.mondas tartja "konnyu mas tollaval ekeskedni" mas 100 milliobol fejleszteni egy karosszeriat mint konkretan megvenni vkitol.klasszikus ertelemben nem konstruktorok ahogy 1-2 csapat mondja.de ha ez a jovo akkor a kiscsapatokbak is elkell kurvulniuk h kozepcsapatoknal is legyen verseny es ne legyen egy kikialtott tokutolso

Hagyjuk már ezt. Úgy írsz mintha 1 az 1ben megvették volna a tavalyi ferkát, holott nagyon sok a különbség, már csak ránézésre sem egyforma a 2. Az hogy vettek bizonyos alkatrészeket nem gáz, nagyon sok csapat vásárol a másiktól, Az meg hogy egyes csapatok 100 millábol fejlesztenek kasznit ordas nagy hazugság, hiszen volt egy elemzés hogy az ősz költségvetés csak a logisztika meg egyebek elvisz 70millkát, így a 100 millás karosszériafejlesztésre marad kb 4 csapat, szal azért a tényeket is ismerni kellene.

Promeboi
#7 Promeboi 2016. április 15. 14:26  

Igaza van, többieknek az nem tetszik, hogy egy új csapat nagyobb szeletet fog vágni a tortából mint ők. Én örülök, hogy egy versenyképes csapat érkezett és nem szerencsétlenkednek a mezőny végén

Onei
#6 Onei 2016. április 15. 12:59  

Miből gondolja mindenki hogy ez egy tavalyi Ferrari? Kicsit érdekes lenne tavalyi kasztni idei motorral, ami nem kicsit lett átalakítva.
Ellenőrizték is őket, és nem találtak semmit. Eltérő az orr, a szárny tavalyi Ferraritól, a kasztni is eltér elég csak egy felülnézeti képet megnézni. Jóval karcsúbb az idei Haas és még jó pár dolog eltér.

F1890
#5 F1890 2016. április 15. 12:12  

ahogy a.mondas tartja
"konnyu mas tollaval ekeskedni"
mas 100 milliobol fejleszteni egy karosszeriat mint konkretan megvenni vkitol.klasszikus ertelemben nem konstruktorok ahogy 1-2 csapat mondja.de ha ez a jovo akkor a kiscsapatokbak is elkell kurvulniuk h kozepcsapatoknal is legyen verseny es ne legyen egy kikialtott tokutolso

_JuSuF_
#4 _JuSuF_ 2016. április 15. 11:57  

"És jobb, ha ezt megszokjátok, mert nem megyünk el. Ha ez nem tetszik nekik, akkor az az ő bajuk”

Nagyon jó! :)

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. április 15. 11:55  

Így kell ezt! :D

Onei
#2 Onei 2016. április 15. 11:35  

Tökéletesen megfogalmazta. Ez a véleményem nekem is. A Williams meg a FI is cska a pontjaikat féltik.

GM555
#1 GM555 2016. április 15. 11:34  

tetszik nekem ez a Haas gyerek. :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”