Haas: Nem csak előnyei vannak a Ferrari-kapcsolatnak

írta: M4Sport
2016. május 24. 19:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapat képviselői és az ellenfelek is sokszor elmondták már, milyen előnyökkel jár a Haas-istálló számára a Ferrarival való szoros együttműködés, a partnerségnek azonban hátrányai is vannak, ezért a főtervező, Rob Taylor szerint leginkább egy „kétélű fegyverhez” lehetne hasonlítani.

Sokan dicsérték, sokan pedig bírálták a Haast, amiért egy teljesen új üzleti modellel próbálkozott (más kérdés, a jelenlegi szabályok erre lehetőséget biztosítottak az amerikaiak számára), azaz nem teljesen önállóan építette első Forma–1-es autóját, hanem több technikai partner segítségével. A legfontosabb kétségtelenül a Ferrari, az olaszoktól ugyanis nemcsak hajtóegységeket, hanem rengeteg egyéb, a szabályok szerint megvásárolható alkatrészt is szereztek.

Az, hogy profitálnak az együttműködésből teljesen egyértelmű, a csapat főtervezője azonban rámutatott, bizony ennek a partnerségnek is vannak hátrányai: a Haasnak sokat kell várnia arra, hogy egészben láthassa a kész autót, hiszen nem házon belül állítják elő és illesztik a géphez alkatrészeiket, hanem egy „külső” beszállítótól kapják. „Megvannak a saját problémáink” – kezdte magyarázatát Rob Taylor. „Sok információt kapunk a Ferraritól, de csak akkor, amikor már minden alkatrészt kifizettünk; korábban nem igazán láthatjuk őket” – tette hozzá.

„Általában vannak elképzeléseid az elemekről, mielőtt azok kézzel foghatóvá válnak, a Ferrarival való együttműködés értelmében azonban néhány alkatrészt nem láthatunk addig, amíg a terv valósággá nem válik, szóval olyan ez, mint egy kétélű fegyver. Nem kell elvégezned egy munkát, de reagálnod kell más munkájára, mégpedig a megszokottól későbbi időpontban” – magyarázta, majd bővebben beszélt a szóban forgó problémáról, ami főként az autó összeszerelésekor érezteti hatását.

„A csapat nem azon aggódik, hogy az elemek vajon passzolnak-e a helyükre, hanem azon, hogy beférnek-e oda. Az első lengőkar beszerelése például felért egy kisebb tortúrával. Mi megépítjük a saját karosszériánkat, és ők is megépítik a saját karosszériájukat, milliméteres eltérésekkel. Itt nem arról van szó, hogy a lengőkar működik-e a versenyautónkon, hanem inkább arról, hogy a fenébe, ez nem fog odaférni; srácok keressetek valakit, akinek kisebb a keze” – hozott fel egy példát.

Taylor végül kiemelte, a két csapat kapcsolata még gyerekcipőben jár, de már most vannak tervek arra vonatkozóan, miként tudnának előrelépni a következető szezonokban. „Folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással. Rengeteg információ érkezik a csapathoz. Egyértelmű, hogy ez egy új kapcsolat a Ferrarival és minden más is új – ez egy kihívás számunkra. Úgy érzem, a 2017-es és a 2018-as autóval könnyebb dolgunk lesz, hiszen a kapcsolat is fejlődik. Tudod, melyik srácnak kell telefonálnod, tudod, hogyan kell beszélni velük, és hogyan szerezhetsz tőlünk információkat.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Enveblo
#1 Enveblo 2016. május 24. 19:22  

azért valljuk be, valószínű hogy sokkal több pozitívuma van

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják