Hajmeresztő számok az első 2017-es szimulációkban

írta: M4Sport
2016. március 30. 19:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapatok első érdemi szimulációi alapján jövőre mintegy 3 másodpercet gyorsulnak majd az autók, ami egyes pályákon körrekordokat fog eredményezni, illetőleg az eddigi legnagyobb, akár 5,5 G-t is meghaladó fizikai terhelésnek fogja kitenni a versenyzőket, tudta meg a Motorsport hírportál.

Mint ismeretes, 2017-ben minden bizonnyal alapjaiban új aerodinamikai szabályok szerint épülnek, illetőleg szélesebb és jobban tapadó gumikat használnak majd a Forma–1-es autók. Bár a változásokat hivatalosan még mindig nem fogadták el, a csapatok – szimulációk segítségével – már most elkezdték megvizsgálni, hogy az új regulák milyen hatással lesznek a versenygépek teljesítményére.

A Motorsport hírportál ezeket a szimulációs eredményeket szerezte meg, s az egyik csapat főtervezőjére hivatkozva közli, hogy az első érdemi eredmények alapján az új kocsik mintegy 3 másodperccel jobb köridőkre lehetnek képesek a téli teszteknek valamint a Spanyol Nagydíjnak helyet adó Barcelonában, mint 2016-os elődjeik.

Nagyobb kanyarsebességekhez alacsonyabb végsebesség

A különbség úgy jön ki, hogy a nagyobb szárnyak és a nagyobb diffúzor miatt alaposan megnövekvő aerodinamikai leszorítóerő, illetőleg a nagyobb gumik miatt alaposan megnövekvő mechanikai tapadás mintegy 4 másodpercet hoz a konyhára a kanyarsebességeken keresztül, miközben a nagyobb szárnyak és gumik jelentette nagyobb légellenállás, illetőleg a megnövekvő minimális súly mintegy 1 másodperccel visszaveti majd a tempót. Az információk szerint a légellenállás annyira meg fog nőni, hogy a végsebességek nagyságrendileg 10 km/órával csökkenni fognak a barcelonai célegyenes végén található mérőponton. A minimális súly tervek szerinti 20 kg-os növekedését egyébként részint a nagyobb, s emiatt nehezebb gumikkal valamint a valószínűleg érkező „glória” nevű fejvédő eszközzel fogják indokolni.

Három másodperces javulással mellesleg Melbourne-ben például simán megdőlne a két héttel ezelőtt alig 0,3 másodpercre megközelített körrekord – és utóbbiban az idén lágyabb gumik mellett az idei autók tavalyhoz képest mért gyorsulása is vastagon benne van…

A kanyarsebességek növekedését a Circuit de Catalunya villámgyors, 180 fokos, híres-hírhedt 3-as kanyarján keresztül érzékeltették. Az adatok szerint az ez évi kocsik mintegy 240 km/órára képesek ebben a hajlatban, míg a jövő éviekkel akár a 275 km/órát is elérhetik majd a versenyzők, akik egy körön akár padlógázzal is abszolválhatják a fordulót!

Brutális oldalirányú terhelés

Nem elhanyagolható tény, hogy míg a jelenlegi generációs kocsikban 3 G-s oldalirányú erőhatás éri a pilótákat a fent említett kanyarban, addig az új masinákkal több mint 5,5 G-nek lehetnek kitéve másodperceken keresztül – a cikk szerint ez megegyezik a 2000-es években tapasztalt legnagyobb ilyen jellegű terheléssel, és az állandó fejlődés miatt innen csak felfelé vezethet az út…

Hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ezt elég biztonságosnak ítéli-e meg, az egyelőre még a jövő zenéje, a pályák biztonsága viszont Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója szerint megfelel az új kihívásnak.

„Úgy bizonyosodunk meg róla, hogy egy pálya biztonságos-e, hogy vesszük egy Forma1-es autó tipikus sebességprofilját, berakjuk a szimulátorba, és az megmondja nekünk, hogy mekkora bukóterek kellenek, ha azt szeretnénk, hogy a kocsi ilyen és ilyen sebességek mellett érje el a falakat. Amennyire mi meg tudjuk ítélni, az új sebességprofil alacsonyabb végsebességeket, de nagyobb kanyarsebességeket fog jelenteni, és biztosak vagyunk benne, hogy a jelenlegi pályák nem kerülnek majd bajba” – fogalmazott a szakember a melbourne-i idénynyitón.

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lewisthebest
#9 Lewisthebest 2016. március 31. 16:14  
zenon:
Érdemes elolvasni a mai Pérez nyilatkozatot: "Inkább szoros versenyt, mint gyors kocsikat". Attól, hogy három másodperccel gyorsabban fognak körbemenni, attól még nem lesz izgalmasabb a futam. Sokan úgy vannak vele, hogy a több a jobb, minél gyorsabb az autó, annál jobb a F1. Pedig szemre senki nem tudná megmondani, hogy 2, 4 vagy hat másodperccel volt gyorsabb egy kör. Nem mellesleg az Ausztrál Nagydíj (és a tavalyiak közül is sok) azt bizonyította, hogy ezek a valaha volt legygyorsabb autók.

Tudom, de akkor is egy vicc, hogy olyan erőhatáson problémáznak ami korábban már jelen volt és nem jelentett gondot a versenyzőknek. Plusz nagyon fontos dolog amit még nem jegyzett meg senki, hogy itt ezt kb csak az időmérőn kellene kibírni mert utána a versenyre úgy is 5-6-7-8 másodpercet lassulnak pályától függően nehéz tankkal. Szóval ennek így semmi értelme nincsen. Egyébként persze én is szívesebben látnám mondjuk a 2012 eleji erőviszonyokat amikor az 1. és a 15. 1 másodpercen belül volt meg 7 különböző ember nyert az első 7 futamon, de hol van a szavazás gomb ahol erre rálehet nyomni? Tehát én nem láttam semmi hiteles forrást ami felajánlaná, hogy válasszak a gyorsabb autók és a verseny között. Mindenesetre jelenleg továbbra is elég nagyok a különbségek mert Kimi aki 4. volt Melbourneben a kvalin már 1,2 mp-t kapott Verstappen meg 1,4-et. Szóval már csak ezért is érdemes egy kicsit változtatni hátha megbontja a Mercedes komfortzónáját egy új kaszni szabály.

zenon
#8 zenon 2016. március 31. 14:13  
Lewisthebest:
"A kanyarsebességek növekedését a Circuit de Catalunya villámgyors, 180 fokos, híres-hírhedt 3-as kanyarján keresztül érzékeltették. Az adatok szerint az ez évi kocsik mintegy 240 km/órára képesek ebben a hajlatban, míg a jövő éviekkel akár a 275 km/órát is elérhetik majd a versenyzők, akik egy körön akár padlógázzal is abszolválhatják a fordulót!" Micsoda teljesítmény ilyet még nem is láttunk.. Ja de :D 2004-2011-ig kb alap volt 2009-be volt egy kisebb visszaesés az új szabályokkal. Szánalmas, hogy olyan dolgokon problémáznak amiknek természetesnek kéne lenni a mai generáció F1-es autóiban, jelen esetben, hogy leszakítsa a nyakukat a gyors kanyarokba.

Érdemes elolvasni a mai Pérez nyilatkozatot: "Inkább szoros versenyt, mint gyors kocsikat". Attól, hogy három másodperccel gyorsabban fognak körbemenni, attól még nem lesz izgalmasabb a futam. Sokan úgy vannak vele, hogy a több a jobb, minél gyorsabb az autó, annál jobb a F1. Pedig szemre senki nem tudná megmondani, hogy 2, 4 vagy hat másodperccel volt gyorsabb egy kör.
Nem mellesleg az Ausztrál Nagydíj (és a tavalyiak közül is sok) azt bizonyította, hogy ezek a valaha volt legygyorsabb autók.

GreenHonda
#7 GreenHonda 2016. március 31. 10:35  

Semmi értelme az egésznek. Az embereknek, a szurkolóknak azzal van baja, ahogy a kockanézőknek is, hogy nincs hangjuk az autóknak, és hogy nem olyan vb ami amiben a Ferrari harcol címért, egy olyan csapat ellen, aki szimbolikusan a piros szín egyik ellenfele, mondjuk valami hideg színű, vagy sötét színű csapat, és az utolsó futamon kell eldőlnie a címnek 1-2 ponttal! Ezekhez azonban spontanitás szükséges, rengeteg változó tényező, mesterségesen generálni lehetetlen, sőt, a próbálkozásoknak könnyen az ellentetje következhet be!

Külön megmosolyogtató, hogy a biztonság jegyében próbálgatnak annyi pénzért új eszközöket, kutatásokat végeznek, közben pedig sokat gyorsuljanak az autók, nőjön jókorát a terhelés, ergo növekedjen a kockázat. Tényleg a paradox megoldásokkal van tele az egész sport, amiben csinálnak valamit, de igazából ugyanott tartunk, hol a part szakad, s ennek egyszer valami eget rengető következménye lesz, úgy érzem.

A kanyarsebességek növelése, a végsebesség csökkenése pedig, ami azt illeti, engem egyáltalán nem vonz! Lassan olyan lesz, mint a távirányítós autó verseny. Ha valaki látott már, észreveszi, hogy ha valami, akkor az sínautózás, nincs lényegesebb növekedés az egyenesben lévő sebességükben a kanyaréhoz képest.

Azt kívánom, bárcsak 2017-től Renault vagy McLaren dominancia lenne 2020-ig! Megérdemelnék!

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 10:37

hammertime
#6 hammertime 2016. március 30. 23:42  

A TGV és a Shinkansen is nagyon gyors, csak nézni nem túl izgalmas...
Felfoghatatlan, hogy azt a nyüves aerot miért nem visszavágni akarják már végre.

Janisf
#5 Janisf 2016. március 30. 21:13  
Thibczy:
A Ferrari csak ugatni szokott, ők az értelmes módosításokba bele szoktak menni. A Williams és a FI akik, mindig mindent megfúrnak.

Ez sportpolitika, aki zárkózni akar annak jó a változás! Ferrari, RBR, Mclaren, Renault
Akiknek pedig jó a jelenlegi erőviszonyrendszer, főleg az erős merci motorok miatt, annak pedig túl drága a változás, vagy nem biztonságos.. Merci,Williams, FI....

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. március 30. 21:00  

"A kanyarsebességek növekedését a Circuit de Catalunya villámgyors, 180 fokos, híres-hírhedt 3-as kanyarján keresztül érzékeltették. Az adatok szerint az ez évi kocsik mintegy 240 km/órára képesek ebben a hajlatban, míg a jövő éviekkel akár a 275 km/órát is elérhetik majd a versenyzők, akik egy körön akár padlógázzal is abszolválhatják a fordulót!"

Micsoda teljesítmény ilyet még nem is láttunk.. Ja de :D 2004-2011-ig kb alap volt 2009-be volt egy kisebb visszaesés az új szabályokkal. Szánalmas, hogy olyan dolgokon problémáznak amiknek természetesnek kéne lenni a mai generáció F1-es autóiban, jelen esetben, hogy leszakítsa a nyakukat a gyors kanyarokba.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. március 30. 20:31  
Archer6938:
Eddig álltalában a Ferrari szokta megvétozni a dolgokat nem a merci.

A Ferrari csak ugatni szokott, ők az értelmes módosításokba bele szoktak menni. A Williams és a FI akik, mindig mindent megfúrnak.

Archer6938
#2 Archer6938 2016. március 30. 19:54  

Eddig álltalában a Ferrari szokta megvétozni a dolgokat nem a merci.

easyleft
#1 easyleft 2016. március 30. 19:47  

majd a mercedes talál olyan dolgokat a szabályokban ami nem teszi elég biztonságossá vagy tul drága és szépen leszavazzák. az is lehet h kitalálnak egy saját tervet amit ha nem fogadnak el akkor kivonulnak.meglepne ha bevezetnének bármi ujat.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”