Hallgatóznak és figyelnek – így füleli le a rádióval trükközőket az FIA

írta: M4Sport
2016. március 18. 07:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már elviselhetetlen szintre jutott a versenyzők mérnökök általi irányítása, ezért Charlie Whiting szerint elkerülhetetlen volt a rádiós korlátozás többek által bírált bevezetése. A szakember részletezte, milyen módszerekkel szűrik ki a trükközőket.

Az FIA versenyigazgatója pénteken a két szabadedzés között tartott sajtótájékoztatót, melynek az egyik legfőbb témáját a végleges formájában csak csütörtökön ismertetett rádiós szigorítás jelentette. A versenyzőket elsőre eléggé megosztotta az újítás. Nico Rosberg úgy vélte, a versenyzők „mostantól nem lesznek marionett bábuk”, és kifejezte abbéli reményeit, hogy előnyt tud majd kovácsolni a változásból. Carlos Sainz eközben azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a nézők jól járjanak. Honfitársa, Fernando Alonso Sergio Pérezzel és Kevin Magnussennel együtt viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani szabályok valójában visszafelé sülhetnek el, s csak még jobban elvonhatják a versenyzők figyelmét a lényegről, azaz a versenyzésről.

Már a melbounre-i első szabadedzésen érezhető volt, megváltoztak az előírások. A közvetítésben gyakorlatilag alig lehetett rádiós beszélgetéseket hallani – vélhetően nem is volt annyi, mint korábban. Charlie Whiting szerint azonban ez így van rendjén. „Tavaly azzal kezdtünk, hogy korlátoztuk, mit mondhatnak a csapatok a versenyzőiknek. Azt mondtuk, nem irányíthatják őket oly módon, hogy megmondják, ne hajtsanak át egy kerékvetőn vagy más ívet használjanak egy kanyarban. Most egy lépéssel messzebbre mentünk, mert úgy gondoljuk, hogy a versenyzőknek maguknak kell vezetniük az autót, a mérnökök segítségére pedig nincs szükség” – magyarázta a szakember.

„A legfontosabb talán, hogy nem mondhatnak el sokat a taktikájukról, az erőforrás beállításairól, a töltöttségi szintek, a benzinkeverék megváltoztatásáról. Minden ilyesmi tilos. Van egy lista arról, mit mondhatnak, de nem sok minden szerepel ezen. A legfontosabb, hogy a versenyző csináljon mindent. Neki kell vezetnie az autót, ahogy azt el is várjuk tőle. Az elmúlt pár évben annyira sok információt adtak a mérnökök a versenyzőknek az autó minden vonatkozásáról, hogy valóban úgy éreztük, ez már elviselhetetlen méreteket öltött.”

A versenyigazgató ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, a nézők számára legérdekesebb „szaftos tartalmú” üzeneteket továbbra sem tiltják le. „A csapatok elmondhatják, mikor jöjjön be a versenyzőjük, feltéve, ha a kiállás körében teszik. Emellett olyan gumikat tesznek az autóra, amilyet csak akarnak. Fogják tudni, milyen változtatások lennének jók a stratégia terén, szóval kétlem, hogy túl sok minden változna ilyen szempontból” – tette hozzá.

Charlie WhitingDe ki felügyeli mindezt – és hogyan?

A versenyigazgató Button azon fölvetésére is reagált, miszerint képtelenség lesz minden egyes csapat minden egyes üzenetét ellenőrizni és felügyelni, így csak remélni lehet az igazságos eljárást. „Élő időben hallgatjuk a rádiózást” – részletezte Whiting az ellenőrzés folyamatát. „Négy emberünk van a versenyirányításban, akik egyenként három-három versenyzőt hallgatnak. Emellett van négy vagy öt szoftvermérnökünk is, akik két-három versenyzőt figyelnek. Szóval az egész elég egyszerű, és igazság szerint nem is beszélnek sokat.”

„Minden egyes üzenetet meghallgatunk, ebben teljesen biztos vagyok. A kódolt üzenetekre külön figyelni fogunk. Ha úgy érezzük, kissé gyanús egy üzenet, megnézhetjük az autó adatait, hogy lássuk, a versenyző csinált-e bármit is, ami kapcsolatban állhat ezzel az üzenettel. És aztán ha a következő futamon ugyanezt halljuk, majd látjuk, hogy ismét ugyanúgy kapcsolgat, akkor már lesz sejtésünk róla, mi folyik itt. Nem tudom előre, milyen egy kódolt üzenet, de azzal, hogy pontosan leírtuk, mit mondhatnak, elég nyilvánvalóvá válik, ha túlmész a határon. Az ’magasan szállnak a madarak’ jellegű mondatokról sok kérdést kaptam, de csak annyit mondhatok: ezek nem szerepelnek a listán.”

Whiting végül azt is elárulta, hogy a rádiózás figyelése mellett az FIA a boxfalra kitett táblákat is kamerával veszi, hogy meggyőződjön arról, ott sem láthatóak tiltott üzenetek. „Ugyanazokat az üzeneteket közölhetik ott is, amiket a rádióban, nem többet. Fölmerült, mi van akkor, ha pirossal írják ki a hátralévő körök számát, és mondjuk ez is jelent valamit, míg a sárga vagy a fehér valami mást. Van egy kameránk, amivel figyeljük a boxfalat, és ha valami szokatlant látunk, akkor rákérdezünk. Szerintem mindent meg fognak tenni azért, hogy a lehető legtöbb információt átadják a versenyzőknek, de remélem, hogy mindezt továbbra is legális módon teszik” – zárta gondolatát.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Studi
#1 Studi 2016. március 18. 15:07  

Én nem találkoztam vele, vagy az nincs kikötve a szabályba, hogy kötelező az angol nyelv használata, mert gondolom tolmácsot nem alkalmaznak és egy spanyol vagy olasz beszélgetést valakinek fordítania kellene?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt