Hamarosan gazdát cserél az F1?

írta: M4Sport
2016. augusztus 09. 12:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Bloomberg információi szerint a CVC Capital Partners heteken belül eladhatja részesedését, miután két komolynak tekinthető érdeklődő is tárgyalt vezetőivel a királykategória felvásárlásáról. A cég komoly nyereségre tehet szert az üzlettel.

Hosszú ideje pletykálnak már arról, hogy a Forma–1 többségi tulajdonosa hamarosan megválik 35 százalékos részesedésétől. A magántőke-befektetési társaság 2006-ban, „alig” 2 milliárd dollárért szállt be a királykategóriába, befektetése értékét pedig azóta megötszörözte, a Bloomberg riportja szerint ugyanis most 10 milliárd dollárért értékesíthet azt.

Az érdeklődök között állítólag az ausztrál-amerikai médiamágnás, Rupert Murdoch, a Katari Befektetési Hatóság (QIA) és a Miami Dolphins amerikaifoci-csapatot birtokló Stephen Ross (saját cége, a RSE Ventures befektetőcsoport révén) is megtalálható. A már említett riport szerint júniusban az utóbbi kettő már tárgyalt is a CVC vezetőivel. Erről korábban a sport üzleti ügyeit intéző Bernie Ecclestone is beszélt: szerinte két komoly érdeklődő „már az árban is megegyezett” a tulajdonossal.

Ő egyébként a folytatásban is megtarthatná pozícióját, ehhez ugyanis a CVC is ragaszkodik. A cikk kiemeli, a cég vezetői vesztegetési ügye miatt adott esetben eltávolíthattak volna posztjáról a brit üzletembert, végül azonban semmi sem változott szerepkörében, noha egy időre – inkább csak afféle látszatmegoldásként – a „háttérbe” vonult.

A riport „látványosan jövedelmező” üzletként írja le a Forma–1 eladását, a CVC ugyanis 450 százalékos haszonnal szállhat ki a sportágból. A cég révén az elmúlt tíz évben több befektető is kisebbségi részesedéshez jutott, többségi tulajdonosi szerepüket azonban mindvégig sikerült megtartaniuk. 2012-ben az F1 tőzsdei bevezetését is fontolóra vették (a szingapúri tőzsdén akartak megjelenni), ebből a tervből azonban végül semmi sem valósult meg.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Go.Michael
#1 Go.Michael 2016. augusztus 09. 15:16  

Apple képben se volt? Pedig cikkeztek róla jó párszor.. nekik örültem volna.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.27. 16:56

Horner: Már csak a trükkös időmérős beállítás terén nagy a Mercedes előnye

Ha Rosberg és Hamilton összeakad, a Red Bull lecsapna a lehetőségre

22016.10.27. 15:56

Titkos adatok láttak napvilágot a 2017-es autókról

Ekkora javulást várnak a csapatok az autóktól és a motoroktól

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott