Hamarosan kiderül, ki milyen gumit választott

írta: M4Sport
2016. március 07. 13:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hamarosan kiderül, milyen gumikeverékeket választottak a csapatok a jövő hét végén startoló Ausztrál Nagydíjra – tudta meg a Motorsport. A Pirelli versenyigazgatója, Mario Isola érdekes kezdésre számít, hiszen a csapatoknak még a tesztek előtt kellett dönteniük.

A technikai szabályok stabilak maradtak, néhány sportregula azonban megváltozott a 2016-os évad előtt. Az időmérő lebonyolításának átalakítása mellett a gumiszabály módosítása kapott még komoly figyelmet az előszezonban. Az új, a csapatoknak nagyobb választási szabadságot adó rendszer a Pirelli reményei izgalmasabbá teszi a futamokat.

A gumiszállító ezentúl három szettet jelöl ki az alakulatok számára, míg ők tízet választhatnak az aktuális kínálatból. Az szezon első versenyeire hetekkel ezelőtt le kellett adniuk „rendelésüket”, hiszen a Pirellinek időre volt szüksége a gumik legyártásához és kiszállításához. Az olaszok tehát ismerik a csapatok döntéseit, a Motorsport pedig megtudta, hamarosan a közönség is ismerni fogja, hiszen a Pirelli legkésőbb kedd este nyilvánosságra hozza a listát.

A gyár versenyigazgatója a hír kapcsán jelezte, az év elején nagyobb eltérés lehet a csapatok között, hiszen az első négy futammal kapcsolatban még a téli tesztek kezdete előtt kellett döntést hozni, amikor még nem vitték pályára az új keverékeket. A folytatásban viszont szerinte egyre kisebb lesz a különbség, hiszen mindenki kiismeri majd a gumikat és az új rendszert. Azt viszont egyelőre ő sem akarja megjósolni, hogy a csapatok már az első futamokon is hasonló taktikákkal próbálkoznak-e az edzések után, melyeken valóban érezhetőbb lesz a különbség a gumiválasztásban.

Isola reméli, hogy az alakulatok a lehető legtöbb alkalommal akarják majd felrakni a lágyabb keverékeket, ez pedig egy kicsivel több kiállást eredményez majd az előző években látottaknál. „Én személy szerint reménykedem abban, hogy változatosabbak lesznek a taktikák. Valószínűnek tartom, hogy több kiállást fogunk látni, hiszen mindig adunk egy lágy keverékét. Ha összehasonlítjuk a kiosztást a tavalyival, akkor láthatjuk, hogy ha néhány csapat agresszívebb stratégiával szeretné teljesíteni a futamot, akkor valamivel több kiállást kell végrehajtaniuk” – magyarázta.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához