Hamarosan vége a trükközésnek?

írta: M4Sport
2016. június 10. 13:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

Eddig csak sejthető volt, Monacóban bizonyossá vált: egyes csapatok valóban képesek trükközni a guminyomással. Az FIA Ausztriától viszont egyszerű lépéssel veheti elejét ennek.

Hetek óta téma a paddockban, hogy egyes istállók speciális felnik és fékmelegítés révén képesek elérni, hogy a Pirelli által megadott minimális guminyomási érték alá menjenek, vagy legalábbis ne haladják meg ezt az értéket menet közben. Az FIA Monacóban éppen ezért kötelezővé tette a résztvevők számára, hogy élő időben szolgáltassanak adatot a gumik belső nyomásáról saját szenzorjaik segítségével.

A gyanú beigazolódott: kiderült, hogy egyes gárdák (nem derült ki, melyek, de a Mercedes, a Red Bull, a Force India és a Toro Rosso lehetnek ezek) a pályára hajtás után rövid ideig az előírt nyomásértékek alá mennek, majd miután a gumik természetes melegedése révén növekszik nyomásuk, stabilan a minimális értéken maradnak. Normál esetben ahogyan melegszenek és használódnak az abroncsok, nagyjából 1,5 psi-vel emelkednie kéne a nyomásuknak, ám az érintetteknél mindez kicsit másképp működik.

Az Auto Motor und Sport vázolta a trükközés lényegét, s kiemelte, azzal nem csupán a gumik élettartamát lehet növelni a versenyen, de az időmérő edzés mindent eldöntő szakaszában is extra tapadásra lehet szert tenni. A folyamat még a gumik feltétele előtt kezdetét veszi: a lehető legmelegebbre hevítik a fékeket, amely előbb a felniket melegíti föl, ami pedig a fölhelyezett gumikba vezeti át a hőt. Mivel az FIA emberei ekkor, vagyis a kerékmelegítők levételekor kerít sort az ellenőrző mérésekre, az előzetesen kisebbre engedett nyomás a hő hatására megnő, s az előírt értéknek felel meg. Amennyiben túl magasnak ítéli, a csapat a garázsban még korrigálhat az értéken.

Amikor az autó kimegy a pályára, következik a trükk második fele: egyes csapatok speciális csíkozott és pontozott mintát marnak a felnibe, ezzel növelve annak felületét, amely ezáltal nagyobb mértékben képes elvezetni a hőt. A hűtő hatást kihasználva az időmérőn egy időre annyira le lehet csökkenteni a guminyomást, hogy az az előírt érték alá is süllyedhet – ez pedig komoly előnyt jelent a tapadás terén a trükköt nem vagy kevésbé hatékonyan alkalmazó ellenfelekkel szemben.

A helyzet iróniája, hogy a Pirelli a minimális nyomásértékek emelésével reagált ezen módszerekre, mert attól tartott, hogy újabb problémák adódhatnak abroncsaikkal. Ezzel azonban éppen a trükközők malmára hajtja a vizet: a résztvevők, akik nem képesek drámaian csökkenteni a guminyomást, csak szenvednek a túl keménnyé váló, kevéssé tapadó gumikon. Az elmúlt hetekben például a Haast számos alkalommal hallhattuk panaszkodni emiatt.

Hogy elejét vegye egy költekezési és fejlesztési versenynek, az Auto Motor und Sport szerint FIA most azt találta ki, hogy az Osztrák Nagydíjtól kezdve már nem az autón, hanem még a kereket felrakása előtt végrehajtja a kötelező méréseket. Ezzel az egyszerű módszerrel lehetetlenné tenné, hogy a csapatok az előmelegített fékekkel manipulálják a nyomást: ha megteszik, az értékek jóval a minimális szám fölé kúszhatnak.

Bár a Ferrari cáfolta, hogy az elmúlt két hétvégén látott időmérős gyengélkedésüknek köze lenne a guminyomással kapcsolatos trükközéshez, nem zárható ki, hogy e szigorítás így is jól jönne nekik. A Mercedes kapcsán fölvetődött, Monacóban a vártnál hűvösebb és esős időben két versenyzőjüknek épp a bordázott felni miatt gyűlt meg a baja a fékek és a gumik hőmérsékletével: a hűtésre kitalált kialakítás egyszerűen túl sok volt ilyen körülmények között. Hogy nem adtak egyértelmű magyarázatot problémájukra, szintén arra utal, lehet alapja e feltételezésnek.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. június 10. 22:58  

A Pirellinek kéne hogy nagyon hamar vége legyen.

Janisf
#1 Janisf 2016. június 10. 14:23  

Na erre kíváncsi leszek!

HairHungary