Hamarosan végleg eldől Monza sorsa

írta: M4Sport
2016. augusztus 30. 14:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hamarosan pont kerül az Olasz Nagydíj jövőjével kapcsolatos találgatások végére, és jó esély mutatkozik arra, hogy a futamnak a folytatásban is Monza ad majd otthont – írja az Autosport többek között Bernie Ecclestone szavaira támaszkodva.

Hosszú ideje kérdéses az olasz futam sorsa, a Forma–1 Menedzsment ugyanis még nem egyezett meg a szervezőkkel, a jelenleg érvényben lévő szerződés értelmében pedig az idei lesz az utolsó viadal az országban. A tárgyalások már több alkalommal megrekedtek a FOM és a monzai pálya képviselői között, miközben az is felmerült, hogy 2017-től Imola veszi át a viadalt.

Az F1 kereskedelmi ügyeit kezelő Ecclestone már több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ült a pálya tulajdonosaival, akik örömmel fogadnák a királykategóriát (Imolában legutóbb 10 éve rendeztek Forma–1-es futamot). A helyzetet bonyolította, hogy az olasz autóklub (ACI) elnöke, Angelo Sticchi Damiani csak és kizárólag Monzát támogatta – és támogatja továbbra is –, ahhoz pedig, hogy a futam elköltözzön, az ő beleegyezésére is szükség van. Imola ezért kész akár jogi útra is terelni a „vitát”.

Monzával kapcsolatban többször megemlítették a régió (Lombardia) valamint a környező városok (Milánó és Monza) közötti „politikai nehézségeket” is, melyek miatt szintén csúszhat a futammal kapcsolatos megegyezés. Damiani azonban nemrég örömmel jelentette, a feleknek sikerült egyezségre jutniuk, tehát már elhárultak a „politikai problémák”.

Röviddel ezután a pálya új szerződésajánlatot küldött Ecclestone-nak, mellyel kapcsolatban állítólag már csak a kisebb részletekről folyik az egyezkedés. Ezek természetesen a hétvégén is folytatódnak a brit üzletember és Monza képviselői között, az Autosport információi szerint pedig valóban jó esély mutatkozik arra, hogy a felek végre lezárják az ügyet. Erre maga Ecclestone is utalt, amikor a szerződéssel kapcsolatban elmondta: „Meg lennék lepve, ha nem jutnánk dűlőre…”

Monza maradását egyébként a szakértők és a szurkolók többsége is örömmel fogadná, a pálya ugyanis az elmúlt évtizedekben hozzánőtt a Forma–1-hez, és annak egyik legklasszikusabb helyszínévé vált, köszönhetően részben annak, hogy a világbajnokság indulása, vagyis 1950 óta csupán egyszer, 1980-ban (akkor pont Imola „helyettesítette) maradt ki a versenynaptárból.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. augusztus 30. 22:21  
Go.Michael:
Egy forma 1-es naptárban azt hiszem Monza elengedhetetlen. Jöhetne vissza Imola is, és mondjuk a szingapúr-abu dhabi-baku-orosz nagydíj egyikének búcsút inthetnénk.

Imola mindegyiknél szarabb pálya. Csak a nosztalgia beszél belőled is

Balrog
#2 Balrog 2016. augusztus 30. 16:06  

tényleg, az új vonalvezetés mikortól is lesz esedékes? vagy végül az F1-et az nem is érinti?

Go.Michael
#1 Go.Michael 2016. augusztus 30. 15:54  

Egy forma 1-es naptárban azt hiszem Monza elengedhetetlen. Jöhetne vissza Imola is, és mondjuk a szingapúr-abu dhabi-baku-orosz nagydíj egyikének búcsút inthetnénk.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál