Hamilton bocsánatot kért – a Mercedestől…

írta: M4Sport
2016. május 15. 18:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton bocsánatot kért balesetükért – a Mercedestől. A brit nem hibáztatta konkrétan csapattársát. Toto Wolff eközben jelezte, továbbra is szabad a verseny közöttük.

Az FIA versenybalesetnek minősítette Nico Rosberg és Lewis Hamilton Spanyol Nagydíjon történt ütközését, így végül egyik bajnokaspiráns sem kapott büntetést. Elég büntetés volt számukra az is, hogy nulláztak – a 2012-es austini verseny óta először fordult ez elő a csapatukkal.

Nico Rosberg az ítélethirdetés után utalt arra, nem teljesen látta ésszerűnek csapattársa próbálkozását – nem meglepő, hogy Hamilton kissé eltérő véleményen volt. „Jól rajtoltam, de Nico szélárnyékot fogott és megelőzött az egyes kanyarnál. A hármasba érkezve hibát vétett, rossz motormódba kapcsolt Kímélő módba váltott azon a ponton, ami azt jelentette, hogy 180 lóerőt veszített. Utolértem őt, és láttam, hogy nem a versenyíven van, de csak egy kicsit mozdult el jobbra, a rés baloldalon sokkal kisebb volt, ezért választottam a jobboldalt. Versenyzőként ha tizenhét kilométer/órával gyorsabb vagy, természetes, hogy bemész a résbe. Már mellette volt a szárnyam és az első kerekem, de el kellett kerülnöm az ütközést” – magyarázta Hamilton.

Niki Lauda még a futam alatt nyilatkozott az esetről, s élő adásban kijelentette, inkább Hamiltont tartja felelősnek a történtekért, mint Rosberget. Az első csapatmegbeszélés után már valamivel higgadtabban foglalt állást – még az FIA ítélete előtt. „Nem tudom, hogyan dönt majd a versenybíróság, és nem is akarom megelőlegezni ezt. De elég egyszerű a helyzet: Lewis bocsánatot kért, amivel részemről rendben is van a dolog. Most már a jövővel foglalkozunk” – nyilatkozta.

Toto Wolff kicsit pontosított. „Lewis a csapatmegbeszélésen bocsánatot kért. Azt mondta, bocsánat, hogy cserbenhagytunk benneteket” – mondta az osztrák. Ebből pedig az derül ki, nem Rosberggel szemben vállalta magára a felelősséget, csupán a csapattól kért elnézést.

„Azt mondta, megérti, hogy ilyen nehéz a csapatnak, amikor ilyesmi történik. Az ő részéről ez nem volt egy túl optimista próbálkozás, inkább úgy érezte, meg kell próbálnia, mert Nico rossz motormódban van, amit a hátsó lámpáján is láthatott. Lewis tudta, hogy lassulni fog. Megpróbálta, Nico zárta az ajtót, és ez is érthető” – mondta diplomatikusan a csapatvezető.

Wolff hangsúlyozta, Rosberg rossz motormódja csak közrejátszott a baleset kialakulásában. „Ez megmagyarázza, miért történt minden olyan gyorsan, hiszen nagy volt a tempókülönbség. Másodpercek töredéke alatt kellett döntéseket hozniuk, és ez vezetett ahhoz, hogy Lewis nekiment Nicónak. Nico bezárta a kaput, és ez egy tiszta manővernek tűnt. Lewis azt az oldalt választotta, de a füvön végezte. Ennyi történt. Ez egy nagyon balszerencsés láncolata volt a történéseknek, így jutottunk el a balesetig. A versenyzőink számára ugyanakkor jó lecke volt, hiszen nekik is fáj, hogy egy jó eredménytől fosztotta meg őket.”

A sportigazgató jelezte, továbbra sem tiltják be az egymás elleni küzdelmet csapaton belül. „Spa után is sikerült továbblépnünk, és a mostani egy teljesen másfajta helyzet volt, mint a 2014-es. Engedjük őket szabadon versenyezni, és ilyenkor benne van, hogy ez történik. De továbbra is engedjük nekik ezt.”

Az osztrák végül hozzátette: „El lehet képzelni, hogy most nehéz a versenyzőknek. Mindkettejüknek megvan a maga véleménye. A versenyzők már csak így működnek, és nem várhatjuk el tőlük, hogy másképp reagáljanak ilyenkor. De száz százalékig biztos vagyok benne, hogy ez nem lesz negatív hatással a kapcsolatukra a jövőben.”

Oszd meg!

21 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Konszpiresiszeoriz
#21 Konszpiresiszeoriz 2016. május 16. 08:55  

Milyen szélárnyék?
Hami azt mondta a rajtnál Rosbi szélárnyákot fogott.
Inkább Hamilton elengedte mert kétszer váltott irányt!

p4x-639
#20 p4x-639 2016. május 15. 23:48  
hammertime:
A szélárnyék mellett lehet épp a más motormód segített Rosbinak előzni a rajt után (azért is fogyhatott el neki előbb a szufla),mert hogy a rajt első fázisában ugyanúgy jöttek el. Ha Ham nem rántja el, Ros megy neki oldalról, vagyis már mellette volt. Utána a füvön meg már nem lehetett mit tenni, onnan utas volt. Az hogy egy ilyen helyre bepróbálkozik valaki, egy pillanat alatt dől el zsigerből, nem töprengenek ezen. Annyit tudnak, hogy ha adódik valami, azonnal rá kell menni, mert ki tudja lesz-e másik esély.

Szóval az fordul be elsőnek aki hátrábbról indul és rosszabbul rajtol, érdekes teória. Az is, hogy van olyan üzemmód a kormányon amivel jobban lehet rajtolni, mint a rajtolásra kitalálttal.
Mire fél autóval már a füvön volt valóban utolérte az első kereke Rozi hátsóját, de Rozi a pálya közepétől húzott befele nem kell atomfizikusnak lenni, hogy tudd merre tart, szóval lehetett sejteni, hogy mire odaér addigra ott pont nem lesz semmi helye. Túl optimista volt Hamilton és nem véletlenül nem nyilatkozott még olyant, hogy Rozi a hibás, mert tudja ő is, hogy ez nem az ő sara.

hammertime
#19 hammertime 2016. május 15. 23:01  
p4x-639:
azért kapott utána a fejéhez ? :D túl optimista volt, ne próbáld már megmagyarázni, mekkora király, hogy belerongyolt a saját csapattársába, miután az körbeautózta egy letekert motorral :D de komlyan elbaszta, szerencsésen jött ki belőle de ugyanúgy elzúghatott volna a francba Rozi előtt/mellett és akkor a 43 pont 68 lenne. Szóval hacsak nem számolta ki fejben, hogy 5 ilyen esetből legalább 4-szer eltalálja Rozit és mindketten kiesnek akkor eléggé nagy hülyeség volt ez a manőver.

A szélárnyék mellett lehet épp a más motormód segített Rosbinak előzni a rajt után (azért is fogyhatott el neki előbb a szufla),mert hogy a rajt első fázisában ugyanúgy jöttek el.
Ha Ham nem rántja el, Ros megy neki oldalról, vagyis már mellette volt. Utána a füvön meg már nem lehetett mit tenni, onnan utas volt.
Az hogy egy ilyen helyre bepróbálkozik valaki, egy pillanat alatt dől el zsigerből, nem töprengenek ezen. Annyit tudnak, hogy ha adódik valami, azonnal rá kell menni, mert ki tudja lesz-e másik esély.

p4x-639
#18 p4x-639 2016. május 15. 22:34  
hammertime:
Vagy esetleg pontosan tudta, hogy ezen a pályán nem lesz esély előzni (másik mercit pláne nem), ha adódik egyetlen apró lehetőség, meg kell próbálni.

azért kapott utána a fejéhez ? :D túl optimista volt, ne próbáld már megmagyarázni, mekkora király, hogy belerongyolt a saját csapattársába, miután az körbeautózta egy letekert motorral :D

de komlyan elbaszta, szerencsésen jött ki belőle de ugyanúgy elzúghatott volna a francba Rozi előtt/mellett és akkor a 43 pont 68 lenne. Szóval hacsak nem számolta ki fejben, hogy 5 ilyen esetből legalább 4-szer eltalálja Rozit és mindketten kiesnek akkor eléggé nagy hülyeség volt ez a manőver.

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 22:49

hammertime
#17 hammertime 2016. május 15. 22:27  
p4x-639:
honnan tudod, hogy miközben épp védekezik ezt észreveszi és visszaállítja Rozi a megfelelő motorprogramot? honnan tudod, hogy Hamilton ezt tudta és nem arra gondolt, hogy valami probléma lehet a motorjával? miért próbálta még akkor is végigvinni amikor látszott, hogy nem fogja hagyni Rozi? Megmondom neked, azért mert nem tudott higgadtan gondolkozni, mert leszállt a lila köd, hogy megint elbaszta a rajtot és nem fér bele neki még egy esetleges kikapás.

Vagy esetleg pontosan tudta, hogy ezen a pályán nem lesz esély előzni (másik mercit pláne nem), ha adódik egyetlen apró lehetőség, meg kell próbálni.

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 22:29

hammertime
#16 hammertime 2016. május 15. 22:25  
p4x-639:
már most kihozta valamennyire, mert mindent egy lapra téve próbált visszaelőzni ami még nem is lenne baj(Hamilton szempontjából) ha ő vezetné a bajnokságot, de az ilyen lesz ami lesz mindenki meneküljön, mert jövök hozzáállás csak akkor működik ha te vagy pontelőnyben. Elbaszta, nem kicsit nagyon, nyilván lehet a körülményekkel jönni de attól még nem lehetetlen küldetés, hogy elvedd a gázt ha látod, hogy zárják az ajtót. Túlságosan akart és képtelen volt egy kicsit is előre gondolkozni, mert ha ilyen okosan kimatekozta a 180 lóerő előnyt akkor kellett volna tudja hogy az meglesz a következő kanyarban is, de igazából csak olyan gyorsan helyre akarta hozni az elrontott rajtját amilyen gyorsan csak lehet és az ilyen zsigeri úgyis visszajövök megoldások ritkán sikerülnek.

Hamiltonnak pont hogy sokszor jól működött ez az azonnal visszatámadok mentalitás. Most nem, benne van. És jól írták előttem, ha ott nem próbálja meg, nem lett volna több esélye. Tulajdonképp így még mindig jobb, mintha 50-re nőtt volna a hátrány.

p4x-639
#15 p4x-639 2016. május 15. 22:24  
cyberpunk999:
Nem, ez a kanyarban nullázódik, ott volt tempóelőnye, mert rossz motorállásban ment, átállította és utána nem volt tovább, azt ott kellett megcsinálni.

honnan tudod, hogy miközben épp védekezik ezt észreveszi és visszaállítja Rozi a megfelelő motorprogramot?
honnan tudod, hogy Hamilton ezt tudta és nem arra gondolt, hogy valami probléma lehet a motorjával?
miért próbálta még akkor is végigvinni amikor látszott, hogy nem fogja hagyni Rozi?

Megmondom neked, azért mert nem tudott higgadtan gondolkozni, mert leszállt a lila köd, hogy megint elbaszta a rajtot és nem fér bele neki még egy esetleges kikapás.

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 22:25

cyberpunk999
#14 cyberpunk999 2016. május 15. 22:13  
p4x-639:
már most kihozta valamennyire, mert mindent egy lapra téve próbált visszaelőzni ami még nem is lenne baj(Hamilton szempontjából) ha ő vezetné a bajnokságot, de az ilyen lesz ami lesz mindenki meneküljön, mert jövök hozzáállás csak akkor működik ha te vagy pontelőnyben. Elbaszta, nem kicsit nagyon, nyilván lehet a körülményekkel jönni de attól még nem lehetetlen küldetés, hogy elvedd a gázt ha látod, hogy zárják az ajtót. Túlságosan akart és képtelen volt egy kicsit is előre gondolkozni, mert ha ilyen okosan kimatekozta a 180 lóerő előnyt akkor kellett volna tudja hogy az meglesz a következő kanyarban is, de igazából csak olyan gyorsan helyre akarta hozni az elrontott rajtját amilyen gyorsan csak lehet és az ilyen zsigeri úgyis visszajövök megoldások ritkán sikerülnek.

Nem, ez a kanyarban nullázódik, ott volt tempóelőnye, mert rossz motorállásban ment, átállította és utána nem volt tovább, azt ott kellett megcsinálni.

p4x-639
#13 p4x-639 2016. május 15. 22:10  
MS_argo001:
Az lehet, hogy nem nőtt a távolság kettejük között, de nem is csökkent. Ha Hamilton esetleg hibázna Monacóban, akkor olyan gödörbe kerülhet, amiből nehezen fog tudni kijönni. 2014-ben is voltak nehéz pillanatai, na de akkor egyszer sem állt annyira távol Rosbergtől, mint most - hiszen most csak feleannyi pontja van. Kíváncsi vagyok, kihozza-e a sodrából ez a helyzet. Be fognak ők még gurulni idén.

már most kihozta valamennyire, mert mindent egy lapra téve próbált visszaelőzni ami még nem is lenne baj(Hamilton szempontjából) ha ő vezetné a bajnokságot, de az ilyen lesz ami lesz mindenki meneküljön, mert jövök hozzáállás csak akkor működik ha te vagy pontelőnyben.

Elbaszta, nem kicsit nagyon, nyilván lehet a körülményekkel jönni de attól még nem lehetetlen küldetés, hogy elvedd a gázt ha látod, hogy zárják az ajtót. Túlságosan akart és képtelen volt egy kicsit is előre gondolkozni, mert ha ilyen okosan kimatekozta a 180 lóerő előnyt akkor kellett volna tudja hogy az meglesz a következő kanyarban is, de igazából csak olyan gyorsan helyre akarta hozni az elrontott rajtját amilyen gyorsan csak lehet és az ilyen zsigeri úgyis visszajövök megoldások ritkán sikerülnek.

MS_argo001
#12 MS_argo001 2016. május 15. 21:19  

Az lehet, hogy nem nőtt a távolság kettejük között, de nem is csökkent. Ha Hamilton esetleg hibázna Monacóban, akkor olyan gödörbe kerülhet, amiből nehezen fog tudni kijönni. 2014-ben is voltak nehéz pillanatai, na de akkor egyszer sem állt annyira távol Rosbergtől, mint most - hiszen most csak feleannyi pontja van. Kíváncsi vagyok, kihozza-e a sodrából ez a helyzet. Be fognak ők még gurulni idén.

bandita
#11 bandita 2016. május 15. 20:28  

Egyre kevésbé szimpatizálok hamival de rosberg nem elég,h hibázott valamiben amiért ennyire lassult de még későn is zárta be a kaput szerintem.
Véleményem szerint most sem jobb pilóta mint eddig volt,marad örök második ha szerencséje van

Enveblo
#10 Enveblo 2016. május 15. 19:18  
successboy:
Nem mondom, hanem kérdezem.Na de a halljuk a választ , mert én nem néztrm 5x vissza a felvételeket.

és felvételen nálad volt fű? mert annak vannak bizonyos hatásai

F1890
#9 F1890 2016. május 15. 19:16  
successboy:
Nem mondom, hanem kérdezem.Na de a halljuk a választ , mert én nem néztrm 5x vissza a felvételeket.

kérdést is lehet gondolni

successboy
#8 successboy 2016. május 15. 19:09  
F1890:
LOL ezt komolyan gondolod?

Nem mondom, hanem kérdezem.Na de a halljuk a választ , mert én nem néztrm 5x vissza a felvételeket.

vandr
#7 vandr 2016. május 15. 19:08  

Ez egy őrült manőver volt, belülről próbált előzni, de már a kanyarban láthatta, hogy azt az ívet fogja levédeni Rosberg. A ponthátrány miatt egyre kevésbé hagyatkozik Hamilton a racionális megérzésekre, úgyhogy további akciók várhatók.

successboy
#6 successboy 2016. május 15. 19:07  
Timad:
http://www.maku.com.br/wp-content/uploads/2013/12/elronds-facepalm.jpg

Te vagy a képen?

Kepano
#5 Kepano 2016. május 15. 19:00  

Arrogáns majom, most majd ketteskeként asszisztálhat Rosberg vb győzelméhez. :D

Timad
#4 Timad 2016. május 15. 18:56  
successboy:
Már csak egy kérdés Hamiltonhoz.Miért nyomod a gázt a füvön amikor ott nincs tapadás? Ha ott engedi visszagurulni gázelvétellel az autot az aszfaltra, akkor nem rongyol bele Rosbegbe.Amatőr hiba..

http://www.maku.com.br/wp-content/uploads/2013/12/elronds-facepalm.jpg

F1890
#3 F1890 2016. május 15. 18:54  
successboy:
Már csak egy kérdés Hamiltonhoz.Miért nyomod a gázt a füvön amikor ott nincs tapadás? Ha ott engedi visszagurulni gázelvétellel az autot az aszfaltra, akkor nem rongyol bele Rosbegbe.Amatőr hiba..

LOL ezt komolyan gondolod?

successboy
#2 successboy 2016. május 15. 18:51  

Már csak egy kérdés Hamiltonhoz.Miért nyomod a gázt a füvön amikor ott nincs tapadás?
Ha ott engedi visszagurulni gázelvétellel az autot az aszfaltra, akkor nem rongyol bele Rosbegbe.Amatőr hiba..

Sebees
#1 Sebees 2016. május 15. 18:48  

"Nem lesz negatív hatással a kapcsolatukra" Miért van lejjebb. Jövőre nem valószínű hogy ezzel a felállással folytatják. Szerintem akár mit is mondanak a versenyzés befejezve. Viszont nem látom a megoldást. Hamilton nem fog beállni kettesnek, viszont Rosberg vezet. Kíváncsi vagyok fejben melyikük az erősebb. Azért az utólagos video elemzéseket nézve szerintem ez Rosberg sara, de megint ő jött ki belőle szerencsésebben mint tavaly viszont utána már nem volt versenyképes.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához