Hamilton csak foglalt, de nem fizetett – versenyzők a szerdai közös vacsoráról

írta: M4Sport
2016. április 14. 15:45
FOTÓ: ©Daniel Ricciardo/Twitter

Nagy visszhangja volt a versenyzők szerda esti közös vacsorájának. Legközelebb talán Kimi Räikkönen is megfontolja, részt vegyen-e ilyesmin, Lewis Hamilton „nem volt hajlandó” fizetni a teljes számlát – de mire fel a találkozó, és mit üzentek ezzel a résztvevők?

„Ki mondta ezt?” – tette föl a kérdést kissé rémülten Nico Rosberg, miután arról faggatták, igaz-e, hogy megígérte, ő állja a szerdai versenyzői vacsora számláját. Miután közölték vele, Lewis Hamilton említette ezt az újságíróknak, a német aztán kapcsolt. „Az íratlan szabály az, hogy a bajnoki fizet, nemde? Logikus és kézenfekvő ez mindenki számára. Annyit mondhatok, mi jött ezután: mindenki magának fizetett. Erről többet nem mondhatok.”

Az FIA hivatalos csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, Lewis Hamilton választotta ki azt az éttermet, ahol a mezőny 22 versenyzőjéből szerda este 17-en összegyűltek (a kakukktojás a Renault tartalékja, Esteban Ocon volt), hogy együtt vacsorázzanak, beszélgessenek, és jelezzék a külvilág felé: egységesebbek, mint azt sokan gondolnák. Az összejövetelről készült felvételek aztán bejárták az internetet, s igencsak nagy visszhangjuk volt.

De mire fel a találkozó?

A paddock népét csütörtökön is foglalkoztatta a kérdés, mi volt a ritkán látható találkozó apropója, ám az FIA sajtótájékoztatójának résztvevői eleinte igencsak visszafogottan és titokzatosan beszéltek a történtekről. „Ez csak egy vacsora volt. Miért ne? Semmi több nem volt ebben” – mondta somolyogva Valtteri Bottas. „Nem tudtuk, hogy ekkora visszhangja lesz, csak egy vacsora volt. Nagyjából közösen döntöttük el, hogy tartunk egy ilyet.”

Marcus Ericcson a Bernie Ecclestone által tett korábbi kijelentésre utalva (a brit azt nyilatkozta, ha versenyzőkkel megy vacsorázni, azok még a számlát sem hajlandóak fizetni) elárulta, mindenki saját magának fizetett, és csupán annyit akartak elérni, hogy egységesnek mutatkozzanak. „Osztoztunk! Meg akartuk mutatni, hogy egységesek vagyunk, amúgy ez egy hétköznapi vacsora volt. Azt akartuk, hogy a lehető legtöbben legyünk együtt. Nyilván tudtuk, hogy ez nehéz lesz, mert számos dolgot kell csinálnunk a hétvége előtt. De ez egy szokványos vacsora volt, nagyon laza. Lewis választotta ki az éttermet, ha jól tudom. Ennyi történt” – fogalmazott a svéd.

Nico Hülkenberg hozzátette: „Valóban jó volt. Sanghaj azon helyszínek közé tartozik, amelyről tudjuk, hogy szerda este már mindenki itt van. Legutóbb talán Dél-Koreában csináltunk ilyesmit, úgy 2014 körül. Meg akartuk ismételni ezt, és most eljött ennek az ideje.”

Kimi Räikkönen és a Renault két versenyzője, Kevin Magnussen és Jolyon Palmer igazoltan hiányoztak (a másik két távolmaradó Rio Haryanto és Romain Grosjean volt). „Nem bánok semmit. Dolgom volt, és ez előrébbvaló volt a vacsoránál. Tajvanon voltam. Talán legközelebb” – nyilatkozta a „Jégember”. „Én sem voltam jelen, egy éjszakai klubban voltam a Renault-val” – jelezte Kevin Magnussen is.

Rosberg: Talán nekünk is volt egy kis részünk a régi időmérő visszatérésében

Nico Rosberg sem kerített nagy feneket találkozójuknak, szavaiból azonban kiderült, a GPDA nyílt levelének is volt köze hozzá. „Nincs annak semmi üzenete, hogy a versenyzők összejönnek. Természetesen a háttérhez hozzátartozik, hogy mindannyian szeretjük a sportágunkat, és azt akarjuk, hogy ez legyen a világ legklasszabb sportja. Mi, a versenyzők olyan csoportot alkotunk, amely képes hatni. A mostanihoz hasonló időszakban fontos ez a fajta összetartás, valamint hogy megbeszélhetünk bizonyos dolgokat – akár csak szórakozásból.”

„Vegyünk egy példát, az időmérő edzést. Most visszatérünk a régi rendszerhez, és talán nekünk is volt kis részünk abban, hogy egységes álláspont született. Ki tudja, talán ez is segített a helyes döntés meghozatalában. Persze nem volt hiba kipróbálni valami újat, de szerintem ez mindenki számára jó helyzet volt. Hogy kipróbáltunk valamit, egyfajta jel arra, hogy szeretnénk, ha a szurkolók megkapnák, amire vágynak. Nem sikerült, senkinek sem tetszett, mindenki panaszkodott, ezért most visszatértünk a régi rendszerhez. De legalább kipróbáltunk valamit, és ez kezdésnek jó.”

Sokan kritizálták a versenyzők nyílt levelét az elmúlt hetekben, ám a német szerint még ez is jobb annál, mint ha semmit se tennének. „Nem tudhatjuk, mi szeretnénk segíteni. Pontosabban próbálunk segíteni. Aztán hogy mindez használ-e bármit is, nem tudom. De próbálkozunk.”

„Nem zavar, mit mondott Bernie Ecclestone, mert mi csak segíteni akarunk abban, hogy ez legyen a legjobb sportág a világon. És ha véleményt formálunk, bizonyos szempontból hatalom kerül a kezünkbe. Végső soron mi ülünk autóba, ezért tudjuk, hogyan lehetne ennél vonzóbbá tenni a versenyzést. Tényleg tudunk segíteni, és szerintünk egészen kapizsgáljuk, mire is vágynak az emberek a tévék előtt.”

Nico Rosberg

Massa: Többször kéne ilyesmit tartanunk

Felipe Massa mindeközben azt hangsúlyozta, az efféle összejövetelek sokkal emberibbé és barátságosabb hellyé tehetnék a paddockot is. „Jó vacsora volt a tegnapi, több hasonlóval kéne próbálkoznunk. Meg kell próbálnunk közelebb kerülni egymáshoz, és szerintem kicsit változtathatunk is a mentalitásunkon. A Forma–1 egyik negatívuma, hogy a paddockban nem találkozunk egymással, mindenki bezárkózik a szobájába, megbeszéléseken van. Együtt versenyzünk a pályán, de sokszor azon kívül is.”

„Nagyon jól szórakoztunk tegnap. Ilyenkor rájössz olyan dolgokra, amiket eddig nem is tudtál, mert nem ismerted a többi versenyzőt eléggé. Beszélgettek, szórakoztok, és ez teljesen más érzés. Többször meg kéne ismételnünk ezt, mert ha egységesek vagyunk, erősek is vagyunk, így tehetünk azért, hogy jobb legyen a show, az egész sportág. Mindannyiunknak az álma volt, hogy a Forma–1-ben versenyezhessünk, és még ma is ez az álmunk, ezért meg kell próbálnunk segíteni, mert szerintem sokat tudunk segíteni. És talán a Forma–1-nek szüksége is van a segítségre” – vélekedett a brazil.

Felipe Massa

Az újonc élvezte az Alonsóval való beszélgetést

Különleges élmény volt a szerda este a Manor újoncának, Pascal Wehrleinnek is, aki sosem gondolta volna, hogy hasonló baráti társalgásra az F1-ben is sor kerülhet. „Igazán klassz volt, hogy majdnem minden versenyző együtt vacsorázott, ami azt mutatja, mennyire egységesek vagyunk. Nyilván a DTM-ben is éltem már át hasonlót, de ilyesmire itt nem is számítottam. Azt gondoltam, nem is találhatunk időpontot arra, hogy a verseny előtt találkozzunk” – mesélte a Manor versenyzője.

„Érdekes volt beszélgetni Fernandóval (Alonso) arról, milyen volt tíz évvel ezelőtt a Forma–1. Én a tévéből ismertem ezt csak, de ha a versenyző maga meséli el, az azért teljesen más. Igazán klassz volt. De sok más dologról is beszélgettünk még.”

Wehrlein is elismerte, az összejövetel célja a versenyzők egységbe kovácsolása volt – s ilyen formán volt némi üzenete is. „Újoncként én inkább csak beülök az autóba, aztán befogom a számat. Később, amikor már tapasztalt vagy, nyersz versenyeket, bajnokságot, már sokkal könnyebb kinyitni a szádat. De a GPDA-n belül mindenkinek ugyanannyit ér a szava, mindenki bír döntési joggal, és el is mondhatja a véleményét. A GPDA levele megmutatta, hogy összetartunk, hogy egy véleményen vagyunk, és hogy változást akarunk, amiért teszünk is. Nyilván arról is beszélgettünk, milyen volt a fogadtatása a kéréseinknek, volt-e értelme, valamint hogy a jövőben nekünk is lesz-e beleszólásunk ebbe. Reméljük, hogy így lesz. Nem akarunk mások ellen dolgozni, lejáratni másokat, csak szeretnénk összedolgozni” – jelezte.

Oszd meg!

13 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

mb c124
#13 mb c124 2016. április 15. 22:03  
Enveblo:
szerinted ez a kép elérhető nagy felbontásban? twitterről van leszedve. Ez egy olyan fura eset, mikor nem is a te oldaladon van a hiba, meg nem is igénytelenség. Legközelebb csak inkább kérdezd meg hogy ez miért van, ahelyett, hogy negatív minősítő tartalmat is raknál bele annak fejében, hogy kijelented, NEM TUDOD miért van a bizonyos jelenség.

Pedig igaza van...
https://pbs.twimg.com/media/Cf7s6_9VIAIkrVI.jpg:large

Enveblo
#12 Enveblo 2016. április 14. 22:36  
Tuareg:
Csak nálam ilyen borzalmas minőségű a cím mögötti kép? Már több cikknél észre vettem és ha nem nálam van a hiba akkor ez így elég igénytelen....

szerinted ez a kép elérhető nagy felbontásban? twitterről van leszedve. Ez egy olyan fura eset, mikor nem is a te oldaladon van a hiba, meg nem is igénytelenség. Legközelebb csak inkább kérdezd meg hogy ez miért van, ahelyett, hogy negatív minősítő tartalmat is raknál bele annak fejében, hogy kijelented, NEM TUDOD miért van a bizonyos jelenség.

Utoljára módosítva: 2016. április 14. 22:44

Tuareg
#11 Tuareg 2016. április 14. 22:19  

Csak nálam ilyen borzalmas minőségű a cím mögötti kép? Már több cikknél észre vettem és ha nem nálam van a hiba akkor ez így elég igénytelen....

F1890
#10 F1890 2016. április 14. 22:06  
andrea1:
Hamilton nyilatkozata még az elejére belefért volna és akkor kicsit tisztább a kép. :D A vacsi végén ő tette fel a kérdést, miután tanácstalanok voltak a fizetést illetően, hogy miért nem fizeti a cehet valaki vagy 1-2 ember összedobja és legközelebb más fizet. Mondták hogy nem-nem, mindenki akarta a sajátját fizetni, 17 versenyző 17 számla és 17 kártya. Ezzel Hamilton nem értett egyet, mert maga a számla nem is volt sok szerinte. Ekkor jött a kérdés neki a médiában a cehről kinek az ötlete volt: Viccesen Nicot mondta. Tényleg jó ide-oda labda lett belőle köztük. :D Ez a Lewis nem fizetett téma a címben ahogy nyilatkozott róla, meghökkent rajta én ezt szűrtem le belőle mikor olvastam külföldi oldalon, szerintem ki is fizette volna a cehet, vagy állta volna az egyik felét és gondolom arra várt ott hogy legyen társa ebben, akár Nico, Alo vagy Seb. Mondjuk tök jó gesztus lett volna, mivel ők abszolút a legjobban keresőek a mai mezőnyben, meg így általuk egy újabb apropót teremtettek volna egy hasonló este, esték megszervezésében, ezzel meg ha újabb és újabb ilyen alaklom lenne egy hagyományt teremthetnének. Mert hiába a szezonban kéthetente összejönnek de alig van kommunikáció köztük. Jó lenne ha lenne igazi közössége a versenyzőknek ez meg abszolút alapot adna.

ha annyira akarnák akkor szerveznének közös programokat, de leszarják egymást az a angy helyzet úgyh fölösleges a polkorrektség :D
meg ettől úgysem lesznek jobb futamok, én pl személy szerint leszarom :D de a vb-nek igazából az tesz jót ha feszkó van két pilóta között, lásd prost senna, lajos alonso, piquet mansell

opamisi
#9 opamisi 2016. április 14. 21:58  
Enveblo:
"Hamilton csak foglalt, de nem fizetett" "mindenki magának fizetett" akkor most hogy is van kérem? valami értelmes ember által kitalált cím nagyon nehéz lett volna? (pl ami a cikkre reflektál nem csak 1 sorára, arra is szarul)

Igen, picit klikkvadász lett a cím.

f1m12
#8 f1m12 2016. április 14. 20:42  
andrea1:
Hamilton nyilatkozata még az elejére belefért volna és akkor kicsit tisztább a kép. :D A vacsi végén ő tette fel a kérdést, miután tanácstalanok voltak a fizetést illetően, hogy miért nem fizeti a cehet valaki vagy 1-2 ember összedobja és legközelebb más fizet. Mondták hogy nem-nem, mindenki akarta a sajátját fizetni, 17 versenyző 17 számla és 17 kártya. Ezzel Hamilton nem értett egyet, mert maga a számla nem is volt sok szerinte. Ekkor jött a kérdés neki a médiában a cehről kinek az ötlete volt: Viccesen Nicot mondta. Tényleg jó ide-oda labda lett belőle köztük. :D Ez a Lewis nem fizetett téma a címben ahogy nyilatkozott róla, meghökkent rajta én ezt szűrtem le belőle mikor olvastam külföldi oldalon, szerintem ki is fizette volna a cehet, vagy állta volna az egyik felét és gondolom arra várt ott hogy legyen társa ebben, akár Nico, Alo vagy Seb. Mondjuk tök jó gesztus lett volna, mivel ők abszolút a legjobban keresőek a mai mezőnyben, meg így általuk egy újabb apropót teremtettek volna egy hasonló este, esték megszervezésében, ezzel meg ha újabb és újabb ilyen alaklom lenne egy hagyományt teremthetnének. Mert hiába a szezonban kéthetente összejönnek de alig van kommunikáció köztük. Jó lenne ha lenne igazi közössége a versenyzőknek ez meg abszolút alapot adna.

és amúgy hozzátette, h ilyet még életében nem látott, azt a tanácstalanságot, h ki fizet....
méghogy egység :DDD
szerintem mivel ezt senki nem akarta vállalni maguk is elismerik, h a közeljövőben nem lesz még egy ilyen, tehát visszaadni is lehetetlen a gesztust annak, aki állja a cehhet :DDDDD

andrea1
#7 andrea1 2016. április 14. 20:33  

Hamilton nyilatkozata még az elejére belefért volna és akkor kicsit tisztább a kép. :D
A vacsi végén ő tette fel a kérdést, miután tanácstalanok voltak a fizetést illetően, hogy miért nem fizeti a cehet valaki vagy 1-2 ember összedobja és legközelebb más fizet. Mondták hogy nem-nem, mindenki akarta a sajátját fizetni, 17 versenyző 17 számla és 17 kártya. Ezzel Hamilton nem értett egyet, mert maga a számla nem is volt sok szerinte.

Ekkor jött a kérdés neki a médiában a cehről kinek az ötlete volt: Viccesen Nicot mondta.

Tényleg jó ide-oda labda lett belőle köztük. :D Ez a Lewis nem fizetett téma a címben ahogy nyilatkozott róla, meghökkent rajta én ezt szűrtem le belőle mikor olvastam külföldi oldalon, szerintem ki is fizette volna a cehet, vagy állta volna az egyik felét és gondolom arra várt ott hogy legyen társa ebben, akár Nico, Alo vagy Seb. Mondjuk tök jó gesztus lett volna, mivel ők abszolút a legjobban keresőek a mai mezőnyben, meg így általuk egy újabb apropót teremtettek volna egy hasonló este, esték megszervezésében, ezzel meg ha újabb és újabb ilyen alaklom lenne egy hagyományt teremthetnének. Mert hiába a szezonban kéthetente összejönnek de alig van kommunikáció köztük. Jó lenne ha lenne igazi közössége a versenyzőknek ez meg abszolút alapot adna.

Utoljára módosítva: 2016. április 14. 20:35

cybergyerek
#6 cybergyerek 2016. április 14. 19:57  

hát ezt a címet azért át lehetett volna gondolni :D

vacsad
#5 vacsad 2016. április 14. 19:47  

A cím szóra sem érdemes. Én nagyon örülni fogok, ha a mezőny így kicsit közelebb kerül egymáshoz, így volt ez a hőskorban is, Graham Hill, Clark, Stewart, Brabham, stb együtt töltötték a hétvégéket a pályán kívül is, időnként együtt jártak nyaralni, a családjaik ismerték egymást (Damon Hill szinte a második apjaként ismerte Clark-ot), sokkal közvetlenebb volt a légkör a versenyzők között. Remélem ez egy kezdete valaminek.
Kimi: "Talán legközelebb”. Majd Monaco-ban ő fizet :P

Utoljára módosítva: 2016. április 14. 20:41

Jocke
#4 Jocke 2016. április 14. 19:46  

Oda-visszaszúrt egymásnak (poénból) Hamilton és Rosberg, szerintem ez most kifejezetten vicces volt, és Rosberg is jó reagálta le. A cím meg faszság, de hát ezen kár fennakadni, az "újságírók" nem változnak meg, hiába tesszük szóvá.

f1m12
#3 f1m12 2016. április 14. 19:04  

valóban. azt a hatást kelti, h habár Hamilton tele van zsével, mással fizeti ki a vacsoráját
azt meg még nem is hallottam, h berni papa már panaszkodott is ilyesmire korábban....

trialboj
#2 trialboj 2016. április 14. 17:55  

Ennek a címnek tényleg semmi köze a cikkhez.

Enveblo
#1 Enveblo 2016. április 14. 17:17  

"Hamilton csak foglalt, de nem fizetett"

"mindenki magának fizetett"

akkor most hogy is van kérem? valami értelmes ember által kitalált cím nagyon nehéz lett volna? (pl ami a cikkre reflektál nem csak 1 sorára, arra is szarul)

Utoljára módosítva: 2016. április 14. 17:44FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe