Hamilton és a Twitter-botrány: az üzenet nem az volt, aminek látszott

írta: M4Sport
2016. szeptember 28. 17:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

A 2012-es Belga Nagydíj után nagy visszhangja volt annak, hogy az időmérővel elégedetlen Lewis Hamilton mérgében egy telemetriai összehasonlítást is feltöltött közösségi oldalára. Négy évvel később az akkori csapattárs, Jenson Button elárulta, nem is volt annyira komoly az ügy…

Hamilton azon húzta fel magát, hogy autójára egy régebbi vezetőszárnyat szereltek, ami jóval lassabbnak bizonyult a csapattársénál, aki egy új, kifejezetten a belga és az olasz fejlesztett hátsó szárnyat használt és 8 tizeddel gyorsabb volt az időmérőn. A brit még aznap megosztott néhány kritikus megjegyzést közösségi oldalán, vasárnap pedig egy képet is feltöltött.

Ezen egy telemetriai ábra volt látható, amin az ő és Button adatait hasonlították össze. Bár később – minden valószínűség szerint a McLaren-Mercedes közbenjárásának köszönhetően – ezeket az üzeneteket eltávolította, a kép addigra több helyre is felkerült, így bárki megtekinthette az összevetést. Hamilton akkor rengeteg kritikát kapott, amiért olyan adatokat osztott meg a nyilvánossággal – és a riválisokkal –, melyek „titkos információkat” tartalmaznak.

Négy évvel később azonban kiderült, az ügy nem volt annyira komoly, a képen látható összevetés ugyanis nem az időmérő edzés adatait mutatta. Ezt maga Button árulta el, amikor a Motorsport Magazinnak nyilatkozott arról a bizonyos versenyhétvégéről, melyen hosszú Forma–1-es pályafutása egyik legjobb teljesítményét nyújtotta. „Talán az volt a legjobb hétvégém” – kezdte visszaemlékezését 2009 bajnoka. „Az autó már az elején remek volt, csak finomhangolások kellettek.”

„Az volt a legfontosabb, hogy megértsük, milyen lesz a pálya tapadása. Sokat állítottunk a fokozatkiosztáson. Kisebb áttételekkel mentünk, hogy sebességet nyerjünk a kanyarok kijáratánál és az Eau Rouge-ban. A hosszabb szakaszokon a határon voltunk, de csak egy keveset veszítettünk a sebességből és többet nyertünk a gyorsulással. Az alacsonyabb szárnynak kisebb volt a légellenállása és több leszorítóerőt termelt. Sokkal stabilabb, sokkal következetesebb volt” – folytatta.

Majd gyorsan a „tárgyra tért”. „Lewis Twitter-üzenetei? Azok szimulátoros összehasonlítások voltak, nem valós adatok” – mondta a brit, kinek akkori csapattársa az év végén elhagyta a McLarent és csatlakozott a Mercedes gyári csapatához. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem, 2014 óta ugyanis ők uralják a királykategóriát, míg a McLaren „régi önmagát” keresi.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#1 Balrog 2016. szeptember 28. 19:43  

Ez már akkor is teljesen egyértelmű volt, hogy a semmin csámcsog a média :DPIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Susie Wolff és Toto Wolff

02016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

02016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

02016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”

02016.10.21. 13:01

Alonso szerint a rossz gumik agyonüthetik a 2017-es változásokat

„Nem fog érdekelni, hogy 5 másodperccel gyorsabbak vagyunk az első körben, ha utána 3-mal lassabbak”