Hamilton és az elrontott rajt – elmesélte, mi történt valójában

írta: M4Sport
2016. április 16. 07:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton biztos benne, Kínában már nem lesznek gondjai a rajttal. A brit sokat gyakorolt az elmúlt két hétben – és részletesen elmondta, mi siklott félre nála Bahreinben.

Két verseny után ugyan még túlzás lenne kijelenteni, hogy Lewis Hamilton számára amolyan mumussá vált a rajt, ám tény, a Mercedes címvédőjének életét idén eddig leginkább gyenge indulásai keserítették meg. Ausztráliában a hatodik, Bahreinben a hetedik helyre csúszott vissza korai lendületvesztésének eredményeként, és bár utóbbi helyszínen a belérohanó Valtteri Bottas közreműködése is kellett visszaeséséhez, jó rajtolás esetén erre aligha került volna sor.

A Mercedes elismerte, a rajtok jelentik egyik legnagyobb gyenge pontjukat idén, Toto Wolff pedig Bahreinben megerősítette, a Daimlertől kértek segítséget egy olyan saját kuplung (jelenleg beszállítóét használják) megalkotásához, amely a mostaninál nagyobb hőmérsékleti tartományban működik megbízhatóan, azaz nem annyira érzékeny a hőre.

Hamilton Ausztráliában arról beszélt, a túlpörgő kerekek okoztak számára problémát, ám Szahírban elmondása szerint teljesen más jellegű gonddal találta szembe magát. „Ami Bahreinben történt, annak semmi köze a kuplunghoz” – nyilatkozta a kínai LETV.com-nak. „A bemelegítő körben minden rendben volt, felálltam a rajtkockámra, a lámpa a megszokott módon villant, egyesbe tettem és több gázt adtam, hogy elérjem az ideális fordulatszámot. Ekkor viszont ingadozott a fordulatszám, levettem a lábam a gázról, és a fordulatszám visszaesett. Majd újra gázt adtam. Ez a gázelvétel jó volt, de a fordulatszám lassan csökkent csak, ezért nehezen tudtam megtalálni az ideális értéket a rajt pillanatában. És egy tökéletes rajthoz a fordulatszámnak is megfelelőnek kell lennie.”

„A lámpa egyesével villan fel, és amikor az utolsóhoz ért, föladtam, már nem foglalkoztam ezzel. Arra gondoltam: rendben, akkor valahogy elindulok. Még a kormánykijelzőt néztem, és ebben a pillanatban aludtak ki a lámpák. A probléma miatt kicsit óvatos voltam, nem akartam kiugrani a rajtnál, ezért a reakcióidőm nem volt jó. Az elindulás nem is volt annyira rossz, de mire valóban belelendültem, Nico már elhúzott mellettem.”

Hamilton elárulta, Kínára nem változtattak a rajtelektronikán, ám ő sokat gyakorolt a két hétben a Mercedes szimulátorában – jóllehet elmondása szerint ez össze sem hasonlítható a valódi rajtgyakorlatokkal, mivel ilyenkor nincs meg az az érzés, amire éles helyzetben, felfokozott pulzusszámmal hagyatkozniuk kell. Ennek ellenére biztos benne, hogy egyenesbe jön a startokkal. „Meggyőződésem, hogy itt már nem lesznek nehézségeim” – jelentette ki, arról nem téve említést, mérnökei mit találtak ki a rajtok következetesebbé tételére.

A jó rajtra mindazonáltal szüksége is lesz: Hamiltont váltócseréje miatt öt rajthellyel hátrébb sorolják a vasárnapi rajtrácson.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét

72016.10.27. 12:30

Ecclestone: Falakat a kanyarok mellé!

A balesetveszély növelésével tenné izgalmasabbá a sportot

22016.10.27. 10:59

A McLaren „rejtegette” a 2017-es autót Button elől

Hamarosan visszatér a szimulátorba