Hamilton: Ez nevetséges…

írta: M4Sport
2016. február 24. 21:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

A címvédő világbajnok, Lewis Hamilton nevetségesnek tartja, hogy a legújabb szabálymódosítási javaslatok szerint a következő szezonban még nehezebbek lesznek a Forma–1-es autók. A brit pilóta Barcelonában az új kvalifikációs rendszerről is beszélt.

A Nemzetközi Automobil Szövetség szerdán jelezte, a csapatok előrelépést értek el a 2017-es szabálycsomaggal kapcsolatos tárgyalások során (igaz, a részletekről tovább folytathatják az egyeztetést), egyre valószínűbb tehát, hogy a szélesebb, gyorsabb és agresszívebb autók már jövőre debütálnak. A legújabb tervek szerint a gépek maximális 702 kilogrammos tömege 722 kilogrammra nő, amihez további 5 kilogrammot adnak a jelenlegieknél szélesebb gumiabroncsok.

Az elképzelés szerda délelőtt került nyilvánosságra, a Mercedes klasszisa pedig már most véleményezte azt. „Ez nevetséges” – mondta, amikor közölték vele, hogy az autók még nehezebbek lesznek. „Nagyszerűek voltak, amikor még 600 kilót nyomtak. Ez a gumiknak is sokkal jobb volt. A nehezebb autó nagyobb terhelést jelent a gumiknak, amik így még rosszabbnak fognak tűnni és még nagyobb nyomás kerül a Pirellire, hogy készítsen jobb abroncsokat. És akkor, még több leszorítóerőre lesz szükségünk…” – tette hozzá, majd kiemelte, a jelenlegi koncepcióval sem elégedett.

Ez persze nem új, hiszen sokszor elmondta már, nem örül annak, hogy napjainkban a pilótáknak folyamatosan oda kell figyelniük az abroncsokra és az azokkal való spórolásra. Most arról is beszélt, hogy a tesztek alatt megpróbálta kideríteni, mi lehet gond ezekkel az abroncsokkal. „A napokban azon gondolkodtam, miért olyan nehéz ezekkel a gumikkal teljesíteni, és miért csúszkál ennyire az autó. Akkor jöttem rá, hogy amikor megérkeztem a Forma–1-be, akkor az autók még 600 kilogrammosak voltak, most viszont 100 kilóval nehezebbek, és ez komoly különbség. Nem kellene drasztikusan megváltoztatni a szabályokat, hogy három másodperccel gyorsabbá tegyük az autókat, csak csökkenteni kellene a súlyúkat. Most ugyanis nagyon nehezek…” – magyarázta.

Lewis Hamilton

Miközben a Forma–1 Menedzsmentet vezető Bernie Ecclestone azt hangoztatja, hogy a most bevezetni kívánt új időmérő rendszerrel a sport elindul a helyes irányba, Hamilton szerint nem ilyen és ehhez hasonló módosításokra lenne szükség, hanem „sokkal jobb” versenyautókra. „Nem hiszem, hogy ezek a dolgok rendben vannak, még akkor sem, ha öt autó harcolhat a győzelemért. Én másfajta versenygépeket szeretnék. Persze, nem tudok minden kérdésre választ adni, egy típust azonban különösen kedvelek. Szeretem a V12-eseket széles abroncsokkal” – jelezte, mielőtt elárulta, a Pirelli tavalyi abroncsai jobban tetszettek neki, mint az újak, melyek szerinte túl kemények.

Később az új időmérő is szóba került, ami papíron az izgalmakat hivatott fokozni, ő azonban nem vár nagy meglepetéseket. „Őszintén mondom, nem hiszem, hogy ez túl sokat változtat majd a dolgokon. De remélem, meglep minket, és mégis így lesz. Szerintem ebben a rendszerben nagyobb hangsúly kerül arra, hogy folyamatosan a pályán legyünk, a szurkolóknak pedig folyamatosan figyelniük kell, hiszen mindig kiesik valaki. Szóval, a nézők számára pozitív lesz.”

A címvédő szerint a Forma–1 irányítóinak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a versenyzők véleményére, és arra, ők hogyan szeretnék megváltoztatni a kategóriát. „Beszélni kellene a pilótákkal is, és minket is be kellene vonni ebbe a folyamatba, hiszen nekünk is vannak ötleteink arra vonatkozóan, min lehetne javítani. Tudjuk, mi nem jó a versenyautókban, különösen azok a srácok, akik már 5-10 éve ott vannak a pályán. Több szabályváltoztatást is átéltünk már, és tudjuk, mely elképzelések működtek, és melyek nem” – zárta gondolatát.

Lewis Hamilton

FIA
Oszd meg!

25 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#25 albutr 2016. február 27. 15:08  
Zasalamel:
Kiforgatásból jeles, azt bírom h sokaknak a 2011-es DRS kikerülések maradt meg, mert akkor tényleg szószerint kikerülések voltak. De 2014-től DRS mellett is meg kell küzdeniük a pozíciókért így az az elv h csak kikerülések vannak megbukott (az meg h egy ferrari kikerüli egy saubert azért valljuk be DRS nélkül is menne), ja és nem nem voltak több előzések a 2008 előtti időszakokban, jó talán a 2000-es évek elején de akkor más világ volt mellesleg a rengeteg kiesések miatt picit csalókák is a pozíció változások de ahogy gondoljátok.

és az mennyivel lett volna jobb ha 2005 és 20006 Imolaban Michael,Fernando DRS segítségével leelőzik egymást ?de említhetnénk a 2008-as francia nagydíjat is.így legalább láthatunk egy jó kis csatát körökön keresztül ahol a védekező versenyző hibátlanul teljesített.mert abban igaza van BP05-nek hogy a verseny részéhez ugyanúgy hozzátartozik a pozíció védése mint a támadás.és az is szép teljesítmény aki nem adja olyan könnyen a pozícióját.

BP05
#24 BP05 2016. február 25. 18:49  
cybergyerek:
de azért tudtak bevetődni, mert a DRS miatt legalább annyira sikerült közel maradniuk hogy bevetődjenek. amúgy meg nem féltem őket és ez nem is őket minősíti, hanem a Renault erőforrását. egyébként nem akarom teljesen védeni a DRS-t, mert nekem is van vele problémám. szerintem az a baj, hogy nem jól van használva. lehetne úgy írni köré szabályokat, hogy lehessen vele taktikázni, pl. hogy egy versenyen az adott versenyző x-szer használhatja és ne feltétlen csak támadásnál, hanem akár védekezésnél is.

Figyelj, előzéssel csak azok próbálkozhatnak akik gyorsabbak tudnának lenni mint az előtte haladók hiszen feltartják őket, vagyis erre DRS nélkül is képesnek kellett volna lenniük.

BP05
#23 BP05 2016. február 25. 18:40  
deze75:
Vagy pont oda sem ért volna DRS nélkül......,mert most milyen párharcot nem látsz? Nem csak a DRS miatt nem látsz annyit a párharcból 1000 mas ok is közrejátszik. Ne ess át a túloldalra és ne általánosíts.. senki nem állítja hogy a DRS az egy szent gral ,csak éppen ebben a F1 időszakban sokkal szarabb lenne az F1 nélküle.

Már miért ne érhetett volna oda? A DRS-t is csak akkor használhatják ha 1 mp-n belülre érkeznek vagyis gyorsabbnak kell lennie mint az előtte haladó hogy utolérhesse.
Mondjuk olyat ahol csak önmagukra, a leleményességükre, bevállalósságukra támaszkodhatnak amikor megpróbálnak mindent mégsem tudnak fogást találni a másikon mert az tökéletesen védekezik és így akár egy jóval lassabb kocsival is borsot tud törni a másik orra alá akár egy fél futamon keresztül, tehát amit itt vonatozásként tartanak számon.
Az tény hogy nem csak a DRS a gond.
Mellesleg nem azt mondtam hogy most nincsenek néha jó párharcok, mert vannak de hogy ez elsősorban nem a DRS-nek köszönhető az biztos.
Nekem nem úgy tűnik hogy senki sem ezt állítja hisz pont arra reagáltam először aki szerint régen csak a szar vonatozás volt bezzeg most hogy van DRS most aztán nincs.... ja várjunk mégse hisz aztán ő maga is elismerte hogy még a DRS-el is ugyanúgy most is sokszor megy a vonatozás. Akkor meg miben is jobb ez most, miért is van rá szükség? Egyáltalán nem hinném hogy sokkal szarabb lenne nélküle az F1, max. azoknak akiknek csak az okoz 6römet ha láthatnak 1 előzést és teljesen mindegy hogy az milyen.

cybergyerek
#22 cybergyerek 2016. február 25. 18:19  
BP05:
Azért most se a DRS-nek köszönhetően előztek hanem pont az ilyen kamikaze bevetődéseiknek hála amivel meglepik az ellenfeleiket és ki tudják használni a megingásaikat és erre DRS nélkül is képesek lennének. Általában a Renault motoros kocsikkal úgyis csak akkor tudtak előzni ha sokkal frissebb gumikon voltak vagy ha ilyen bevetődéseket csináltak, máskülönben hiába is használtak DRS-t úgysem tudtak előzni. Egyébként az említett srácokat nem kellene félteni DRS nélkül se, mert a bevetődéseikkel DRS nélkül is meglephették volna a társaikat de még ha nem is előztek volna DRS nélkül akkor is láthattunk volna ugyanolyan szép párharcot, és itt ez a lényeg nem pedig az hogy mindenképp lássunk előzést, csakhát vannak akik az ilyesmit már nem tudjásk értékelni mert ha nem látnak előzést akkor az már nekik dögunalmas és csak vonatozás.

de azért tudtak bevetődni, mert a DRS miatt legalább annyira sikerült közel maradniuk hogy bevetődjenek. amúgy meg nem féltem őket és ez nem is őket minősíti, hanem a Renault erőforrását.
egyébként nem akarom teljesen védeni a DRS-t, mert nekem is van vele problémám. szerintem az a baj, hogy nem jól van használva. lehetne úgy írni köré szabályokat, hogy lehessen vele taktikázni, pl. hogy egy versenyen az adott versenyző x-szer használhatja és ne feltétlen csak támadásnál, hanem akár védekezésnél is.

Utoljára módosítva: 2016. február 25. 18:20

Denis Hunter
#21 Denis Hunter 2016. február 25. 17:54  

sosem ismerhettuk volna meg a Trulli traint, ha mar akkoriban is lett volna DRS. Hatalmas vedekezo volt a csoka, aki szerencsetlen semmit nem ert volna el 10 evvel kesobb. En szivesen emlekszem igy ra

deze75
#20 deze75 2016. február 25. 17:24  
BP05:
Azért most se a DRS-nek köszönhetően előztek hanem pont az ilyen kamikaze bevetődéseiknek hála amivel meglepik az ellenfeleiket és ki tudják használni a megingásaikat és erre DRS nélkül is képesek lennének. Általában a Renault motoros kocsikkal úgyis csak akkor tudtak előzni ha sokkal frissebb gumikon voltak vagy ha ilyen bevetődéseket csináltak, máskülönben hiába is használtak DRS-t úgysem tudtak előzni. Egyébként az említett srácokat nem kellene félteni DRS nélkül se, mert a bevetődéseikkel DRS nélkül is meglephették volna a társaikat de még ha nem is előztek volna DRS nélkül akkor is láthattunk volna ugyanolyan szép párharcot, és itt ez a lényeg nem pedig az hogy mindenképp lássunk előzést, csakhát vannak akik az ilyesmit már nem tudjásk értékelni mert ha nem látnak előzést akkor az már nekik dögunalmas és csak vonatozás.

Vagy pont oda sem ért volna DRS nélkül......,mert most milyen párharcot nem látsz?
Nem csak a DRS miatt nem látsz annyit a párharcból 1000 mas ok is közrejátszik.
Ne ess át a túloldalra és ne általánosíts.. senki nem állítja hogy a DRS az egy szent gral ,csak éppen ebben a F1 időszakban sokkal szarabb lenne az F1 nélküle.

BP05
#19 BP05 2016. február 25. 16:24  
cybergyerek:
mondjuk Verstappennek, meg a két red bullos versenyzőnek DRS nélkül sansza nem lett volna, akármilyen bevállalósak is. így is már-már kamikazének tűnő bevetődéseket kellett csinálniuk. mostanság az a szívás igazából, amikor egy erősebb motorral szerelt autó utol ér egy gyengébbet. olyankor amúgy is sima előzés lenne, amire még DRS ráerősít.

Azért most se a DRS-nek köszönhetően előztek hanem pont az ilyen kamikaze bevetődéseiknek hála amivel meglepik az ellenfeleiket és ki tudják használni a megingásaikat és erre DRS nélkül is képesek lennének. Általában a Renault motoros kocsikkal úgyis csak akkor tudtak előzni ha sokkal frissebb gumikon voltak vagy ha ilyen bevetődéseket csináltak, máskülönben hiába is használtak DRS-t úgysem tudtak előzni.
Egyébként az említett srácokat nem kellene félteni DRS nélkül se, mert a bevetődéseikkel DRS nélkül is meglephették volna a társaikat de még ha nem is előztek volna DRS nélkül akkor is láthattunk volna ugyanolyan szép párharcot, és itt ez a lényeg nem pedig az hogy mindenképp lássunk előzést, csakhát vannak akik az ilyesmit már nem tudjásk értékelni mert ha nem látnak előzést akkor az már nekik dögunalmas és csak vonatozás.

cybergyerek
#18 cybergyerek 2016. február 25. 14:49  
BP05:
Mert 2014-től nincsenek DRS okozta kikerülések? Na ne nevetess! Azt pedig nem mondtam hogy csak kikerülések lennének, de most maradjunk csak azoknál az eseteknél ahol még DRS-el is megy a vonatozás (ahol aztán vagy van előzés vagy nincs) akkor miben más vagy miben is jobb ez mint régebben volt? Meg merem kockáztatni hogy akik most DRS-el is érdemi előzést mutatnak be azok DRS nélkül is tudnának előzni.

mondjuk Verstappennek, meg a két red bullos versenyzőnek DRS nélkül sansza nem lett volna, akármilyen bevállalósak is. így is már-már kamikazének tűnő bevetődéseket kellett csinálniuk. mostanság az a szívás igazából, amikor egy erősebb motorral szerelt autó utol ér egy gyengébbet. olyankor amúgy is sima előzés lenne, amire még DRS ráerősít.

BP05
#17 BP05 2016. február 25. 13:01  
Zasalamel:
Kiforgatásból jeles, azt bírom h sokaknak a 2011-es DRS kikerülések maradt meg, mert akkor tényleg szószerint kikerülések voltak. De 2014-től DRS mellett is meg kell küzdeniük a pozíciókért így az az elv h csak kikerülések vannak megbukott (az meg h egy ferrari kikerüli egy saubert azért valljuk be DRS nélkül is menne), ja és nem nem voltak több előzések a 2008 előtti időszakokban, jó talán a 2000-es évek elején de akkor más világ volt mellesleg a rengeteg kiesések miatt picit csalókák is a pozíció változások de ahogy gondoljátok.

Mert 2014-től nincsenek DRS okozta kikerülések? Na ne nevetess! Azt pedig nem mondtam hogy csak kikerülések lennének, de most maradjunk csak azoknál az eseteknél ahol még DRS-el is megy a vonatozás (ahol aztán vagy van előzés vagy nincs) akkor miben más vagy miben is jobb ez mint régebben volt? Meg merem kockáztatni hogy akik most DRS-el is érdemi előzést mutatnak be azok DRS nélkül is tudnának előzni.

grabowsky78
#16 grabowsky78 2016. február 25. 12:33  

Igaza van nagyon nehezek az autók, ha súlyt csökkentenének az már önmagában megoldana egy pár problémát valószínű! Pl amit már nálam sokkal okosabb emberek is feszegettek, hogy miért jó az, ha egy versenyautóban az összes olyan technikát ami jelen pillanatban a közúti közlekedésben a káros anyag kibocsájtást hivatott csökkenteni belepakolnak egyszerre! Kicsi motor és turbo és hybrid, egyszerre elég értelmetlen! Ki kell dobni a hybrid rendszert a francba megtartani a kis v6 turbót, megszüntetni az átfolyás korlátozását feldobni rá a szélesebb kerekeket és mindenki boldog! Könnyebb autók, olcsóbb technika, nagyobb mechanikai tapadás!

Zasalamel
#15 Zasalamel 2016. február 25. 11:55  
BP05:
Ja változott, mert most az egyes helyszíneken vagy túllőnek a célon a DRS-el az előzések helyett kikerülések lesznek vagy ahogy te magad is leírtad sokszor a DRS se elég az előzéshez szóval ugyanúgy most is megy a vonatozás szóval nem értem miben is lenne ez most jobb mint 2008 előtt? Ja várj tudom, hogy még annyi érdemi előzést se lássunk mint akkor volt. Aki bevállalósabb, tökösebb volt az régen is tudott előzni és az manapság is tudna DRS nélkül is, aki meg inkább picsogni tud az se akkor se most nem tud érdemi előzéseket bemutatni inkább panaszkodni hogy jaaajj hát nem lehet előzni. Az meg ha valaki tökéletesen védekezik az ugyanolyan szép teljesítmény mint egy érdemei előzés amit nem kellene lenézni, mert a védekezés is a verseny része, amit a legtöbb esetben pont a DRS-el ölnek ki. Aki tudja miről is szól a versenyzés, az tudta értékelni a kiélezett párharcokat is amik nem mindig végződtek előzéssel hanem a te nézeted szerint ,,csak vonatozás,, volt akár egy egész futamon át. Ott van pl. 05-06 Imola ahol lehet hogy csak vonatozás volt és előzés se volt de 1000x izgalmasabb volt mintha lett volna DRS és 1-2 körön belül kikerülték volna a másikat. Szóval elég vicces amikor a 2000-es éveket fikázod a vonatozás miatt aztán magad is beismered hogy hiába van DRS sok esetben most is megy a vonatozás (amikor meg nem akkor meg kikerülik a másikat) :D

Kiforgatásból jeles, azt bírom h sokaknak a 2011-es DRS kikerülések maradt meg, mert akkor tényleg szószerint kikerülések voltak. De 2014-től DRS mellett is meg kell küzdeniük a pozíciókért így az az elv h csak kikerülések vannak megbukott (az meg h egy ferrari kikerüli egy saubert azért valljuk be DRS nélkül is menne), ja és nem nem voltak több előzések a 2008 előtti időszakokban, jó talán a 2000-es évek elején de akkor más világ volt mellesleg a rengeteg kiesések miatt picit csalókák is a pozíció változások de ahogy gondoljátok.

Utoljára módosítva: 2016. február 25. 12:00

BP05
#14 BP05 2016. február 25. 10:01  
Zasalamel:
Az 2011 ben volt, azóta kicsit változott a helyzet, 2014 től sokszor a drs sem elég az előzéshez.

Ja változott, mert most az egyes helyszíneken vagy túllőnek a célon a DRS-el az előzések helyett kikerülések lesznek vagy ahogy te magad is leírtad sokszor a DRS se elég az előzéshez szóval ugyanúgy most is megy a vonatozás szóval nem értem miben is lenne ez most jobb mint 2008 előtt? Ja várj tudom, hogy még annyi érdemi előzést se lássunk mint akkor volt.
Aki bevállalósabb, tökösebb volt az régen is tudott előzni és az manapság is tudna DRS nélkül is, aki meg inkább picsogni tud az se akkor se most nem tud érdemi előzéseket bemutatni inkább panaszkodni hogy jaaajj hát nem lehet előzni. Az meg ha valaki tökéletesen védekezik az ugyanolyan szép teljesítmény mint egy érdemei előzés amit nem kellene lenézni, mert a védekezés is a verseny része, amit a legtöbb esetben pont a DRS-el ölnek ki. Aki tudja miről is szól a versenyzés, az tudta értékelni a kiélezett párharcokat is amik nem mindig végződtek előzéssel hanem a te nézeted szerint ,,csak vonatozás,, volt akár egy egész futamon át. Ott van pl. 05-06 Imola ahol lehet hogy csak vonatozás volt és előzés se volt de 1000x izgalmasabb volt mintha lett volna DRS és 1-2 körön belül kikerülték volna a másikat.

Szóval elég vicces amikor a 2000-es éveket fikázod a vonatozás miatt aztán magad is beismered hogy hiába van DRS sok esetben most is megy a vonatozás (amikor meg nem akkor meg kikerülik a másikat) :D

Utoljára módosítva: 2016. február 25. 10:01

nyjozsi
#13 nyjozsi 2016. február 25. 08:31  

A megadott súlyhatár szerintem a kötelező minimum a versenyzővel együtt az időmérőn és a versenyen bármikor, nem a felső határ...

hammertime
#12 hammertime 2016. február 24. 22:51  
p4x-639:
Legyen 80-90 kiló székestül a pilóta a többire meg ne legyen súlyhatár, mert van abban valami amit Hamilton mondd. Ezzel köridő szempontjából is lehetne nyerni és még talán a versenynek is jót tenne.

Ebben a koncepcióban látok fantáziát.

hammertime
#11 hammertime 2016. február 24. 22:50  
NYA.:
V12,V10-es motorok szélesebb abroncsok,több aerodinamika kisebb súly.Back to the 2000-2008..ez kéne.

Több aero = kevesebb előzés, ez ennyire egyszerű. Minimál aero, nagy gumik, erős motor, kis súly, ez a jó irány.

p4x-639
#10 p4x-639 2016. február 24. 22:49  

Legyen 80-90 kiló székestül a pilóta a többire meg ne legyen súlyhatár, mert van abban valami amit Hamilton mondd. Ezzel köridő szempontjából is lehetne nyerni és még talán a versenynek is jót tenne.

zuzmó
#9 zuzmó 2016. február 24. 22:11  
Zasalamel:
Az 2011 ben volt, azóta kicsit változott a helyzet, 2014 től sokszor a drs sem elég az előzéshez.

DRS-es előzéseket ha a tavalyi évből veszed ki akkor is kevesebb előzés van mint a 2000-es évek derekán.

GreenHonda
#8 GreenHonda 2016. február 24. 21:57  
_JuSuF_:
Most nem azért, de nem mondott hülyeséget Lewis. Egyre csak nő a súly...már Collin Chapman óta tudjuk, hogy nem feltétlenül kell nagy motor erő, inkább legyen kis súly. A kis súlyt könnyebb irányítani is, és valóban nem terheli úgy a gumikat sem.

De ez már megint paradoxon . Utána meg kiderül, nem akarja senki igazából azt sem, hogy könnyű legyen vezetni.

Lewisthebest
#7 Lewisthebest 2016. február 24. 21:51  

A súly nekem is b*ssza a szemem. Lassan olyan nehezek lesznek már mint az LMP1-es autók... Valamit ki kéne találni, hogy csökkentsék és természetesen ne azt, hogy az amúgy se túl súlyos versenyzőket 20 kilóra lefogyasztják.

Zasalamel
#6 Zasalamel 2016. február 24. 21:48  
zuzmó:
Most bezzeg vannak jó DRS-es kikerülések :)

Az 2011 ben volt, azóta kicsit változott a helyzet, 2014 től sokszor a drs sem elég az előzéshez.

_JuSuF_
#5 _JuSuF_ 2016. február 24. 21:39  

Most nem azért, de nem mondott hülyeséget Lewis. Egyre csak nő a súly...már Collin Chapman óta tudjuk, hogy nem feltétlenül kell nagy motor erő, inkább legyen kis súly. A kis súlyt könnyebb irányítani is, és valóban nem terheli úgy a gumikat sem.

zuzmó
#4 zuzmó 2016. február 24. 21:35  
Zasalamel:
Menj a vasútállomásra, ott garantáltan ugyanazokat a vonatozásokat fogod látni mint 2008 előtt.

Most bezzeg vannak jó DRS-es kikerülések :)

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. február 24. 21:31  
NYA.:
V12,V10-es motorok szélesebb abroncsok,több aerodinamika kisebb súly.Back to the 2000-2008..ez kéne.

Menj a vasútállomásra, ott garantáltan ugyanazokat a vonatozásokat fogod látni mint 2008 előtt.

NYA.
#2 NYA. 2016. február 24. 21:26  

V12,V10-es motorok szélesebb abroncsok,több aerodinamika kisebb súly.Back to the 2000-2008..ez kéne.

zenon
#1 zenon 2016. február 24. 21:14  

Tavaly még arról szóltak a hírek, hogy a nagyobb termetű pilótáknak mennyit kell koplalniuk a túl alacsony súlyhatár miatt...

HairHungary