Hamilton körönként egy másodpercet bukott

írta: M4Sport
2016. április 03. 22:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy másodpercet veszített körönként Lewis Hamilton sérült vezetőszárnya miatt – állítja a Mercedes. A brit végül taktikázással sem tudott mit kezdeni Kimi Räikkönennel.

A háromszoros világbajnok Ausztrália után Bahreinben is képtelen volt megőrizni első helyét a rajtnál. Miközben azonban két hete kuplungja és túlpörgő kerekei okozták lendületvesztését, saját bevallása szerint ezúttal a reakcióideje nem volt elég jó ahhoz, hogy lépést tartson a többiekkel.

Mindez a Valtteri Bottasszal való első kanyaros ütközéshez vezetett, mely az FIA ítélete szerint a finn hibájából történt, aki elmondása bevallotta, elmérte kissé a féktávot. Niki Lauda nem véletlenül nevezte dühösen „őrült” manővernek a williamses megmozdulását: annak következtében Lewis Hamilton első szárnyvéglapja is letört, továbbá padlólemeze is megsérült.

„A véglap darabjai is letörtek ugyan, de a padlólemez széle is megsérült” – erősítette meg Toto Wolff. „Elgondolkodtunk rajta, hogy lecseréljük-e a szárnyat a kiállásnál, de végül úgy döntöttünk, nem tesszük, mert a károk nem voltak olyan súlyosak, hogy megérte volna az időveszteséget” – tette hozzá Paddy Lowe.

Hamilton a futam közepén ennek ellenére is csökkenteni tudta hátrányát a második Kimi Räikkönenhez képest. A finn a 17. körben még 9 másodperccel volt előtte, a 32. fordulóban viszont 3,2 másodpercre olvadt előnye. A Ferrari versenyzője négy körrel később szervizelt, és ekkor újra el tudott lépni riválisától. „Miután Lewis közelebb került Kimihez, úgy döntöttünk, valami mással próbálkozunk” – magyarázta Lowe. „A közepes gumival két kiállásra akartuk állítani. Ígéretesnek tűnt. Sikerült közelítenie Kimire a lassabb gumival is. Aztán kiderült, hogy a közepes gumi is ugyanolyan gyorsan kopik, mint a lágy. Ezzel pedig a taktikánknak már nem volt eredménye. Végül visszatértünk a három kiálláshoz.”

Hogy így alakult, abban Hamilton elmondása szerint annak is nagy szerepe volt, hogy sérült autója hátulja igencsak csúszkált, ezért nehéz volt takarékoskodni a gumikkal. A brit Räikkönenhez képest négy körrel később teljesítette utolsó kerékcseréjét, és bár ekkor ismét alaposan megnőtt a hátránya, elmondása szerint ekkor valójában már nem is igazán versenyeztek a Ferrarival.

„Lewis körönként egy másodpercet veszített a hiányzó leszorítóerő miatt” – árulta el Wolff. „Vagyis végül túl lassúak voltunk, nem volt mód arra, hogy azonos gumin felzárkózzunk Kimire. Azzal, hogy tovább kint maradtunk, csak a biztonsági autós fázis esetén nyerhettünk volna pozíciót. Így lehettünk volna másodikak, ezért próbáltuk meg ezt” – magyarázta.

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Luxor
#10 Luxor 2016. április 04. 18:18  

Szerintem nincs semmi tulzás az 1 másodpercben! Feltételezhető, hogy maximumra volt tekerve a teljesítmény Hammilton autóján, amihez viszonyítva veszített 1 másodpercet. A többieké, (Rosberg, Kimi), valamivel visszább tekerve, ezért nem tünt olyan nagynak a különbség.

plman
#9 plman 2016. április 04. 15:44  

Én túlzónak tartom az 1 secet, egy kicsit de ha igaz, akkor rosbi se taposhatta nagyon a gázt, tekintve, hogy hami és nico versenytempója általában elég közel szokott lenni egymáshoz. Szóval ha egymást kergette volna a két merci akkor nagyon csúnyán elverték volna kimit az a gyanúm.

s60pcc
#8 s60pcc 2016. április 04. 15:36  
Jocke:
:DDDDD Ugyanez volt a reakcióm, csak hárommal :) ezek szerint alálőttem :D Gondolom ha nem történik a kalamajka, akkor lekörözte volna Rosberget :)

Sőt miért is nem lehetett volna gyorsabb...?
Súlycsökkentést értek el nem? (- 25-30 dkg)
Ha már a viccelődésnél járunk...

Nem mindegy mennyivel volt hátráltatva? A lényeg, hogy a baleset pillanatától Rosbergé volt a futam. És bebizonyosodott, hogy egy épp Ferrari jobb valamivel mint egy sérült Mercedes.

Jocke
#7 Jocke 2016. április 04. 13:48  
NanoKutya:
miért nem mindjárt ötöt!:)

:DDDDD
Ugyanez volt a reakcióm, csak hárommal :) ezek szerint alálőttem :D
Gondolom ha nem történik a kalamajka, akkor lekörözte volna Rosberget :)

NanoKutya
#6 NanoKutya 2016. április 04. 12:03  

miért nem mindjárt ötöt!:)

Tasi-r
#5 Tasi-r 2016. április 04. 08:55  

egyértelmű látszott is Rosberg mikor akart ment egy 0,8-1,2 gyorsabb kört aztán mindent minimumra tett és körözgetett 0,4 mpvel gyorsabban mint Kimi...

szabotor
#4 szabotor 2016. április 04. 07:59  
Jadeite:
A leggyorsabb körét kb akkor futotta, mint Rosberg, és kevesebb, mint 2 tized volt a 2 idő között, még Rajkónál fél másodperccel gyorsabb volt. Ezek szerint Hami Rosberg legjobbjára simán ráverhetett vna 8 tizedet, mindenki másra meg 1.5 másodpercet. K. Őszintén szólva annyira nem figyeltem a verseny második felét, amikor kezdett unalomba fulladni, én meg álmos voltam, de az így is feltűnt, h Hamilton is a közepeseken bukott sokat (később el is ismerték, h nem működött, túl gyorsan kopott), jobb gumi-stratégiával meglehetett vna a 2. hely.

költői túlzás volt. az összes gumija gyorsan kopott, mert sérült volt az autója. az, hogy a kevesebb leszorítóerővel is gyengébb kört futott, mint rosberg szerintem mindent elárul. valójában a gumicserék előtt veszített sokat, szerintem azért és amiatt utaltak az 1 mp-es lemaradásra...

Jadeite
#3 Jadeite 2016. április 04. 02:58  

A leggyorsabb körét kb akkor futotta, mint Rosberg, és kevesebb, mint 2 tized volt a 2 idő között, még Rajkónál fél másodperccel gyorsabb volt. Ezek szerint Hami Rosberg legjobbjára simán ráverhetett vna 8 tizedet, mindenki másra meg 1.5 másodpercet. K. Őszintén szólva annyira nem figyeltem a verseny második felét, amikor kezdett unalomba fulladni, én meg álmos voltam, de az így is feltűnt, h Hamilton is a közepeseken bukott sokat (később el is ismerték, h nem működött, túl gyorsan kopott), jobb gumi-stratégiával meglehetett vna a 2. hely.

Utoljára módosítva: 2016. április 04. 03:04

vinyei93
#2 vinyei93 2016. április 03. 23:38  

Nem tulzas az az 1 sec? Nem akarom megkerdojelezni, nem en vagyok az ott dolgozo szakember, de ha ez igaz, akkor osszesegeben a merci nemhogy alig vesztett a tavalyi elonyebol, hanem durvan meg is novelte azt.

F1890
#1 F1890 2016. április 03. 23:21  

hát az durva h -1 sec :D és hát összességében gyorsabb voltFORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája