Hamilton már a veszélyzónában

írta: M4Sport
2016. május 12. 19:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy, az előző két hétvégén tapasztalt problémák miatt módosított új hőenergia-visszanyerő rendszert (MGU-H) kap Lewis Hamilton a Spanyol Nagydíjra. A címvédő már két motorkomponenssel is elérte a kritikus szintet.

A Mercedes két hete Szocsiban értetlenül állt a történtek előtt. Lewis Hamilton autójában az időmérő edzés utolsó felvonása előtt ugyanúgy elromlott az MGU-H, mint az azt megelőző futamon Kínában. Bár azt hitték, sikerült megoldaniuk a problémát, a második hiba után a csapat lázas okkeresésbe kezdett.

A csapat az elmúlt két hetet a megbízhatóság javítása jegyében töltötte, ám az Auto Motor und Sport úgy tudja, az ismétlődő probléma pontos okára továbbra sem bukkantak rá. Jelenleg egyetlen magyarázatot tudnak: „Egyszerűen óriási balszerencse volt.”

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne tettek volna meg mindent az újabb malőr elkerüléséért. A szerelők az idejüket maximálisan kihasználva elkészítettek egy továbbfejlesztett MGU-H-t, mely minden eddiginél szigorúbb minőségellenőrzési folyamaton ment keresztül, s melyből egyelőre csak egyetlen darab készült. Ezt az eddig balszerencsés Hamilton kapja meg.

Öröm az ürömben, hogy a háromszoros világbajnoknál erre a hétvégére már a negyedik MGU-H-t és turbófeltöltőt építik be az autóba, s miután összesen öt használata engedélyezett egy szezon alatt, mindez annyit jelent, hogy a brit elérte a kritikus szintet. Helyzetét tovább nehezíti, hogy turbói közül már kettő is használhatatlanná vált a korábbi műszaki hibák miatt. Ami V6-os motorjait illeti, Hamilton a szocsi versenyt az idei 1-es számú konstrukcióval teljesítette, amit az időmérő edzés után a 2-es helyére építettek be. Most a hírek szerint ismét a 2. belső égésű motor kerül autójába.

Nico Rosberg eközben még a régi MGU-H-val versenyez a hétvégén, mely eddig hibátlanul működött nála. A csapat bízik benne, hogy ez a folytatásban sem változik meg. A bajnoki éllovas emellett maga is megkapja idei második belső égésű motorját és MGU-K-ját (utóbbival két hete voltak gondok a futam alatt), így ezen a téren most nem lesz különbség a csapattársak között.

Hamilton a csütörtöki barcelonai sajtótájékoztatón elmondta, reményei szerint a mostani verseny fordulatot jelent majd szezonjában, s kiemelte, továbbra is teljes mértékben megbízik a Mercedesben. „Kevesebb motorom van, mint Nicónak. Mindent megteszek, amit tudok. Magas hegyet kell megmásznom, de szeretem ezt a kihívást. A ponthátrányom miatt nincs miért aggódnom – ez van. Az eddigi hibáknak semmi közük ahhoz, hogy szerelőket cseréltünk idén. Azok az emberek, akik Nicóval voltak az előző három és fél évben, kiválóan dolgoztak. Nem aggódom emiatt, száz százalékig bízom a csapatomban, és remélem, hogy eddig csak balszerencsés voltam. Bízom benne, hogy továbblépünk. Remekül összedolgozunk, és már alig várom, hogy valami izgalmassal háláljam meg ezt nekik” – fogalmazott.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

vasa007
#7 vasa007 2016. május 13. 08:00  

Szerintem olyan Kimi. Széthajtja az autót....

trialboj
#6 trialboj 2016. május 13. 07:47  
Masters_Of_Hardcore:
Hát azt úgy látszik nem fogják mondani. Ez egy ilyen év Niconak lesz 525 pontja és kész. Mindegy.. már úgyis 3x-os VB. idén biztos mostmár hogy nem is akar VB lenni zsinórban. Jövőre meg lehet visszavágni majd. És így nem egyhangú a VB győztesek alanya sem, mint Pl a Red Bullnál volt. 1 megrovás 10 rajthely, MGU-H 10 rajthely, MGU-K 10 rajthely.. 1 belső égésű motor 10 rajthely... :) Senki ne számítson idén VB-re Hamiltontól. :)

Nem mintha Nyikó nem érdemelne 1 címet, de mivel összesen csak 24en vannak, sanszos hogy egyszerre cserélnek mindent, és akkor csak 1x dobják vissza a legutolsó helyre, és mint már írtam, a legtöbb pályán legalább a dobogó közelébe fel tud jönni. És azért azt se felejtsük el, hogy Niconak is lesznek nehéz futamai, és kb 3 nullázás is elég alap, főleg 21 futamból.

Masters_Of_Hardcore
#5 Masters_Of_Hardcore 2016. május 13. 00:14  
cnote76:
Nyugodtabb lennék, ha azt mondanák, hogy igen megtaláltuk mi volt a hiba, többet tuti nem lesz ilyen...

Hát azt úgy látszik nem fogják mondani.
Ez egy ilyen év Niconak lesz 525 pontja és kész. Mindegy.. már úgyis 3x-os VB. idén biztos mostmár hogy nem is akar VB lenni zsinórban. Jövőre meg lehet visszavágni majd. És így nem egyhangú a VB győztesek alanya sem, mint Pl a Red Bullnál volt.

1 megrovás 10 rajthely, MGU-H 10 rajthely, MGU-K 10 rajthely.. 1 belső égésű motor 10 rajthely... :) Senki ne számítson idén VB-re Hamiltontól. :)

cnote76
#4 cnote76 2016. május 12. 21:20  

Nyugodtabb lennék, ha azt mondanák, hogy igen megtaláltuk mi volt a hiba, többet tuti nem lesz ilyen...

hammertime
#3 hammertime 2016. május 12. 20:38  

Egyébként persze, tech sport, műszaki hiba benne van, de azt nem tartom jó dolognak, hogy egy-egy műszaki probléma nem csak egy, de több versenyt is tönkre tud tenni. Régen ha valakinek műszaki gondja volt, az a verseny ment a kukába, de legközelebb legalább tiszta lappal indult.

hammertime
#2 hammertime 2016. május 12. 20:36  
trialboj:
Nem akarok itt okoskodni, de Azért láthattuk hogy kb bárhonnan indul a dobogóra oda lehet érni. Szóval még ha muszáj lesz 6. egységet is használnia, akkor sem valószínű hogy7-10 ponttnál többet veszítene. Persze ezt abban a reményben mondom, hogy idén nem nyer meg mindent Rózi... ebben az esetben az EB elviszi a nézők nagy részét, és csak az marad "szenvedni" aki minden utolsó utáni esélyt megad ennek az évadnak, és sportnak.

De Hamiltonnak a 7-10 ponttal növekvő hátrány is iszonyat nagy csapás ebben a helyzetben, ahelyett hogy csökkenne a lemaradás.

trialboj
#1 trialboj 2016. május 12. 20:05  

Nem akarok itt okoskodni, de Azért láthattuk hogy kb bárhonnan indul a dobogóra oda lehet érni. Szóval még ha muszáj lesz 6. egységet is használnia, akkor sem valószínű hogy7-10 ponttnál többet veszítene.
Persze ezt abban a reményben mondom, hogy idén nem nyer meg mindent Rózi... ebben az esetben az EB elviszi a nézők nagy részét, és csak az marad "szenvedni" aki minden utolsó utáni esélyt megad ennek az évadnak, és sportnak.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét