Hamilton megkapta „bónuszát” – mostantól kezében az irányítás?

írta: M4Sport
2016. augusztus 29. 10:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

Előzetesen gondolkodás nélkül aláírta volna ezt az eredményt Lewis Hamilton. Ezúttal ugyan Nico Rosberg gyarapította első helyeinek számát, ám a Belga Nagydíj számára is felért egy győzelemmel!

„Megláttam, hogy ’HAM’ harmadik., és arra gondoltam: »Micsoda?! Komolyan?« – Nico Rosberg nem titkolta, maga sem számított arra, hogy csapattársa egészen a dobogóig masírozik hátrasorolásos büntetései után Belgiumban. Keserédessé tette ez pályafutása 20., első Spában aratott győzelmét – gondolhatnánk. Ő azonban állítja, kicsit sem elégedetlen azzal, hogy „csak” 10 pontot sikerült hoznia a bajnokságot továbbra is vezető csapattársán.

„Nem vagyok csalódott, elégedett vagyok a mai nappal. Örülök, hogy megnyertem ezt a futamot. Jó hétvége volt ez számomra. És azt is el kell ismernem, hogy Lewis jó munkát végzett” – fogalmazott a mindig korrekt futamgyőztes.

Mondhatnánk, most is tudta, mit kell nyilatkoznia. Hamilton fölzárkózásának ugyanakkor ennél azért komolyabb súlya van. A belga hétvége előtt azt írtuk, Hamilton büntetései miatt a bajnokság szempontjából meghatározó verseny áll a két mercedeses előtt, mivel Spa kiegyenlíti kettejük eddig felemás helyzetét. A címvédő év eleje óta cipelte hendikepjét két-két elvesztett turbófeltöltőjével és MGU-H-jával, melyek a szezon második felére biztos hátrasorolást, s ezzel egy biztosan gyengébb hétvégét ígértek számára.

E büntetés „beváltása” ennélfogva valóban kulcspillanatot jelentett. Rosberg számára ez nagy esélyt kínált a ponthátránya jelentős mértékű lefaragására, Hamiltont pedig kihívás elé állította: a kérdés az volt, mit képes kihozni helyzetéből, s hogy sikerül a kármentése.

Valójában mindketten a maximumot hozták ki a hétvégéből. Rosberg hozta a kötelező győzelmet – 25 pontnál többet nem szerezhetett volna. Hamilton pedig minimálisra csökkentette veszteségét, s megőrizte bajnok előnyét is. Miközben Hockenheimben még azt mondta, mindaddig nem nyugodt, míg nincs egy győzelemnyi előnye csapattársával szemben, most örülhet: innentől már valóban minden csak azon múlik, mire mennek egymás ellen a pályán.

Ilyen tekintetben pedig kétségkívül a brit került ki győztesen a Belga Nagydíjból. „Hogy ennyire sima lett a versenyem, hogy csak tíz pontot vesztettem és van három új motorom is, számomra egy szuper bónuszt jelent” – állapította meg boldogan. „Felkészültünk arra, hogy talán szerzünk pár pontot, de délelőtt a paddockban adtam egy interjút, és azt mondtam, az sem biztos, hogy célba érek egyáltalán. A következő futamtól viszont most ugyanannyi motorom van – vagy talán több is –, mint a többieknek, így harcolhatok az utolsó nyolc versenyen.”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton„Nico vasárnapi sétakocsikázáson volt”

A mostani verseny ráadásul talán pszichológiai szempontból is Hamiltont erősítette. A brit ezúttal sem mulasztotta el megjegyezni: Rosbergnek büntetésével könnyű dolga volt. Elárulta, egy pillanatig még azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy csapattársát is utolérje. „A piros zászló idején már a pontzónában voltam, és ez remek volt. Onnantól már csak vártam, mire juthatok. Eszembe jutott a győzelem lehetősége, de azt is tudtam, hogy már így is nagy a különbség köztem és Nico között, aki vasárnapi sétakocsikázáson volt. Nem zavarta senki, miközben nekem meg kellett előznöm Fernandót és a Force Indiát is. Akkor tehát azon voltam, hogy minél több pontot gyűjtsek. Ha valaki előzetesen azt mondja nekem, hogy tíz pontot vesztek és három új motorom lesz, azt mondtam volna neki, hogy örömmel aláírom.”

Sokatmondó, hogy maga Rosberg is elismerte, ez egy könnyű siker volt számára. „Nos, nem ez volt a legszorosabb versenyem, mivel Lewis nem volt itt. Minden összejött, a rajt meghatározó volt, aztán a piros zászló és minden más is bonyolította a helyzetet, de elöl voltam. Daniel kicsi nyomást gyakorolt rám a második etap elején a lágy gumin, de ezután kézben tartottam az irányítást.”

Az előző két versenyen elszúrt rajtjai után leginkább a verseny indításánál izgult. „A rajtnál természetesen mindig van rajtunk nyomás. De összességében mindent az irányításom alatt tartottam, mivel elképesztő volt az autóm, és Lewis sem volt itt, hogy csatázzunk, ami megkönnyítette a hétvégémet. De természetesen elégedett vagyok. Csak a rajtnál voltam ideges, azt követően minden rendben volt” – értékelt a német.

A két bajnokaspiráns küzdelme a jövő hétvégén folytatódik Monzában, ahol várhatóan már újra valós csatát vívnak egymással a pontokért. Az állás jelenleg 232-223 – nyolc hétvége áll még a rendelkezésükre, hogy maguk felé billentsék a mérleg nyelvét.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája