Hamilton megkezdte: Rosberg csak hadd higgye, hogy nyerhet...

írta: M4Sport
2016. április 05. 10:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Két futam sem kellett, Lewis Hamilton máris megindította a pszichológiai hadviselést Nico Rosberg ellen. Miközben a brit Muhammad Alihoz szeretne hasonlítani, a statisztika egyre inkább csapattársa végső sikere mellett szól…

Az ökölvívást kedvelőknek bizonyára nem kell sokat ecsetelni, miről nevezetes 1974. október 30-a. Az egykori Zairében a történelem valaha volt egyik legjobb bokszolója, Muhammad Ali klasszikussá vált mérkőzésen győzte le a világbajnok George Foremant, s ült fel a világ tetejére. A ’Rumble in the Jungle’, azaz ’Dübörgés a dzsungelben’ néven elhíresült meccs arról vált igazán emlékezetessé, ahogyan a kezdetben meglepően passzív Ali előbb kifárasztotta ellenfelét, hogy aztán a 8. menetben mindent beleadva egy végső támadással küldje padlóra ellenfelét.

Hogy a 2016-os Forma–1-es idényt is eféle klasszikussá válik-e, egyelőre nem tudhatjuk. Lewis Hamilton ugyanakkor év eleji két veresége után most e híres bokszmérkőzésből próbál erőt meríteni a folytatáshoz. „Senki sem szeret veszíteni, de a mérnökeim fantasztikus munkát végeztek, amit könnyedén győzelemre válthattunk volna. A tempónk megvan hozzá. Nem nyertünk, és ez most fáj, de mondtam nekik, hogy hamarosan sikerül. Emlékeznek Muhammed Alira a ’Rumble int he Jungle-ben’? Elhitette a másik fickóval, hogy nyerhet, aztán mégsem így lett. Szóval bármi megtörténhet” – nyilatkozta, miután azt korábban azt ecsetelte, hogy nem fair ötversenyes győzelmi sorozatról beszélni Rosberg esetében, hiszen idén még csak két futamot rendeztek.

Hamilton aligha látta ezt a videót...:

Pszichológiai hadviselés ez a javából – ami Alitól sem állt távol. Más kérdés, hogy ezúttal nem a levegőbe szállt ütésekről van-e szó. Rosberg ugyanis mindeközben maga is igyekszik csökkenteni diadalmenetének jelentőségét – igaz, teljesen más megfontolásból, saját összeszedettsége megőrzése érdekében. „Eddig minden a terv szerint alakult, de 2015-re nem is gondolok. Számomra az új szezonnal minden a nulláról indult, tehát csak két győzelmem van, nem öt. Az előző évi három nem sokat ér most” – fogalmazott, lényegében egyetértve csapattársa kijelentésével.

Nico Rosberg, Lewis HamiltonA számok Rosberg mellett szólnak

Arra ugyanakkor – az önbizalom növelésén túl – mindenképpen jó az a tavaly év végi három siker, hogy egy exkluzív kör tagjává tegye Rosberget. A németen kívül az F1 történetében eddig mindössze hét versenyzőnek sikerült ilyen hosszú veretlenségi sorozatot produkálnia – s e listán valamennyien világbajnokok. Leszámítva őt. Év végén viszont a kivételből még szabályt csinálhat.

Amennyiben Rosbergnek Kínában is összejön a futamgyőzelem, ráadásul máris megelőzi csapattársát ezen rangsorban – igaz, Hamilton ötös győzelmi sorozatát egy szezonon belül érte el.

A leghosszabb győzelmi sorozatok:

1. Sebastian Vettel – 9 (Belga Nagydíj, 2013 – Brazil Nagydíj, 2013)

2. Alberto Ascari – 7 (Belga Nagydíj, 1952 – Argentin Nagydíj, 1953)*

3. Michael Schumacher – 7 (Európa Nagydíj, 2004 – Magyar Nagydíj, 2004)

4. Michael Schumacher – 6 (Olasz Nagydíj, 2000 – Maláj Nagydíj, 2001)

5. Michael Schumacher – 5 (Ausztrál Nagydíj, 2004 – Spanyol Nagydíj, 2004)

6. Jack Brabham – 5 (Holland Nagydíj, 1960 – Portugál Nagydíj, 1960)

7. Jim Clark – 5 (Belga Nagydíj, 1965 – Német Nagydíj, 1965)

8. Nigel Mansell – 5 (Dél-afrikai Nagydíj, 1992 – San Marinó-i Nagydíj, 1992)

9. Lewis Hamilton – 5 (Olasz Nagydíj, 2014 – Amerikai Nagydíj, 2014)

10. Nico Rosberg – 5 (Mexikói Nagydíj, 2015 – Bahreini Nagydíj, 2016)

*ha az általa kihagyott 1953-as indianapolisi 500 mérföldes versenyt nem tekintjük, sorozata valójában 9 győzelemre terjed ki.

Nico RosbergTovábbi statisztikai érdekesség, hogy Rosberg pályafutása 16. győzelmével utolérte Stirling Mosst az örökranglistán, akivel immáron holtversenyben számítanak a legtöbb futamgyőzelemmel rendelkező nem világbajnok versenyzőnek. A német idén átveheti tőle ezt a kétes értékű „rekordot”, ám a szezon végén egyúttal vissza is adhatja neki – ha végül bajnokká koronázzák.

A szakkommentátorként dolgozó egykori versenyző, Martin Brundle szerint erre most minden korábbinál nagyobb esélye lehet. „Lewis azt mondja, nem aggódik a 17 pontos hátránya miatt. A verseny után vasárnap találkoztam vele, és megerősíthetem, hogy valóban hihetetlenül nyugodtnak tűnt” – írta a Sky Sports oldalán megjelent futamértékelésében, visszautalva honfitársa fent idézett szavaira.

Ugyanakkor figyelmeztetett: a címvédőnek talán mégis jobban kéne aggódnia. „2014-ben többször is sikerült fordítania ilyen hátrányból. Viszont szerintem most van egy óriási különbség: Nico Rosberg gyorsabb, jobb és nagyobb az önbizalma, mint akkor volt. Ráadásul a Ferrari is odaérhet még. Szerintem Rosbergnek ezúttal reális esélye van megnyerni a világbajnokságot, még ha Lewis még mindig előnyben is van vele szemben a tempó terén” – vélekedett.

Az a megérzésünk, válhat még emlékezetes „bokszmeccsé” a mercedesesek tavaly talán túl egysíkúvá váló különcsatája is!

Oszd meg!

26 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#26 cybergyerek 2016. április 06. 16:08  
nova76:
Nem tudom Te mit néztél. Mindkét esetben Rosberg lerajtolta Hamiltont. Az elsőnél Hamilton hibázott, amikor nekiment Rosbergnek, miután a rajtját nagyon elrontotta. A másodiknál pedig csak simán lerajtolták, és ezért tudtak belemenni. Ha Rosberg előtt marad, akkor Rosberget ütik ki, nem? Mindkét vereségét magának köszönheti, ne menjünk megint bele, hogy mennyire szerencsétlen szegény Hamilton.

viszont az se igaz, hogy nekiment Rosbergnek, ott éppenséggel Rosberg az optimálisnál mélyebbet fékezett, miközben támadni próbálta Vettelt és Hamilton meg kicsit kutyaszorítóba került emiatt. de szerintem senkit se lehet hibáztatni azért az ausztrál első kanyarért, egyszerűen szarul jött ki a lépés. az persze tény hogy Hamilton szarul rajtolt előtte és a jó rajttal nyilván jobban jön ki neki az a bizonyos első kanyar is.

Utoljára módosítva: 2016. április 06. 16:14

Mr. Répatorta balneológus
#25 Mr. Répatorta balneológus 2016. április 06. 12:59  

Ilyen jót még nem nevettem: "...mert az első versenyen Hamilton azért esett hátra, mert Rosberg hibázott és pont neki jött ez ki szerencsétlenül." Pole-ból? Remélem, hogy még sok ilyet hibázik Rosberg :-D

s60pcc
#24 s60pcc 2016. április 06. 11:00  
nova76:
Nem tudom Te mit néztél. Mindkét esetben Rosberg lerajtolta Hamiltont. Az elsőnél Hamilton hibázott, amikor nekiment Rosbergnek, miután a rajtját nagyon elrontotta. A másodiknál pedig csak simán lerajtolták, és ezért tudtak belemenni. Ha Rosberg előtt marad, akkor Rosberget ütik ki, nem? Mindkét vereségét magának köszönheti, ne menjünk megint bele, hogy mennyire szerencsétlen szegény Hamilton.

Két gyengébb rajtról beszélünk mindösszesen.
Az is torzítás, hogy "nekiment Rosbergnek", mert ez sem így történt.

nova76
#23 nova76 2016. április 06. 10:19  
cyberpunk999:
Igazából ha tényszerűen elemezzük ki, akkor nem nagyon mondhatjuk, hogy bármi is kialakulni látszik, mert az első versenyen Hamilton azért esett hátra, mert Rosberg hibázott és pont neki jött ez ki szerencsétlenül. Itt pedig Bottas miatt dőlt el olyan hamar a mérkőzés, az első kanyar még önmagában nem lett volna sorsdöntő máskülönben. Szóval a jelenlegi állás nem az eddig teljesítményeket, hanem a szerencsét tükrözi nagyobbik részben.

Nem tudom Te mit néztél. Mindkét esetben Rosberg lerajtolta Hamiltont. Az elsőnél Hamilton hibázott, amikor nekiment Rosbergnek, miután a rajtját nagyon elrontotta. A másodiknál pedig csak simán lerajtolták, és ezért tudtak belemenni. Ha Rosberg előtt marad, akkor Rosberget ütik ki, nem? Mindkét vereségét magának köszönheti, ne menjünk megint bele, hogy mennyire szerencsétlen szegény Hamilton.

Konszpiresiszeoriz
#22 Konszpiresiszeoriz 2016. április 06. 08:30  

Akkor lesz érdekes amikor összeakadnak az élen!

T.L.G
#21 T.L.G 2016. április 05. 20:54  

Azt gondolom, hogy a 2 futam után egy következtetést lehet levonni: Hamiltonnak valami gondjai vannak a rajttal. A futamokból nem vonnék le messzemenő következtetést, mert mindkettőben már az elején megsérült az autója.

Ezt hibát viszont valahogy korrigálnia kell, mert nem lesz esélye, ha mindig pozíciókat ill. alkatrészeket veszít a rajtnál.

cyberpunk999
#20 cyberpunk999 2016. április 05. 20:29  

Igazából ha tényszerűen elemezzük ki, akkor nem nagyon mondhatjuk, hogy bármi is kialakulni látszik, mert az első versenyen Hamilton azért esett hátra, mert Rosberg hibázott és pont neki jött ez ki szerencsétlenül.

Itt pedig Bottas miatt dőlt el olyan hamar a mérkőzés, az első kanyar még önmagában nem lett volna sorsdöntő máskülönben.

Szóval a jelenlegi állás nem az eddig teljesítményeket, hanem a szerencsét tükrözi nagyobbik részben.

albutr
#19 albutr 2016. április 05. 20:05  
s60pcc:
:) Mosolyogtató azoknak a hozzáállása akik rühellik LH-t... Persze az LH fanok is lenézték Rosberget tavaly...szóval most kb egy "kölcsön kenyér effektus" Én annyit mondok, amíg LH nyugodt, addig nincs semmi baj...annyi sikere volt, hogy relaxáltan áll egy esetleges vereséghez is...ez pedig csak erősebbé teszi.

de ha ezt Alonso csinálná akkor menne itt hogy mit képzel már megint a spanyol.

027
#18 027 2016. április 05. 17:42  
jtfan:
Jaj Hamikám. Nem túl nagy a pofa? Még néhány rosszabb verseny és Herbert visszavonultat.

XDDD

cnote76
#17 cnote76 2016. április 05. 17:21  

Rosbergnek most jó esélyei vannak, de 2014-ben a 2. futam utan Hamiltonnak 17 helyett 18 pont hatranya volt, és kevesebb futam volt hátra...

s60pcc
#16 s60pcc 2016. április 05. 16:14  

:) Mosolyogtató azoknak a hozzáállása akik rühellik LH-t...
Persze az LH fanok is lenézték Rosberget tavaly...szóval most kb egy "kölcsön kenyér effektus"

Én annyit mondok, amíg LH nyugodt, addig nincs semmi baj...annyi sikere volt, hogy relaxáltan áll egy esetleges vereséghez is...ez pedig csak erősebbé teszi.

jtfan
#15 jtfan 2016. április 05. 15:43  

Jaj Hamikám. Nem túl nagy a pofa?
Még néhány rosszabb verseny és Herbert visszavonultat.

kimi-sebfan
#14 kimi-sebfan 2016. április 05. 15:38  

Az Alis hasonlat csak abban áll meg,hogy mindketten nagyképű négerek.Ha sokat szemétkedik,még Rosberg orrba veri!...DDDDDDDDDD

JensonForPresident
#13 JensonForPresident 2016. április 05. 14:52  
Lewisthebest:
2014-be Rosbergé volt a legtöbb pole aztán nem sokra ment vele :D Rosbergnek nem tempóban kell fejlődnie hanem neki is többet kell szemétkedni a rajtoknál/csatáknál illetve a nyomást kell jobban kezelje mert az nem fér bele, hogy a csapattársa 1-2 tizedeket hozva közelít rá aztán még csak meg sem nehezíti a dolgát hanem elfékez egy kanyart és átadja a pozíciót.

igen, ez alapvetoen nagyon igaz...bar most hogy mar az offshore szamlak kiderultek lehet hogy nem a jofiut fogja mutatni kifele se :D

Lewisthebest
#12 Lewisthebest 2016. április 05. 14:47  
JensonForPresident:
Hamilton-nak eddig mindket futamon problemai voltak (sajat hibajabol, de akkor is) es az idomeron mindig o nyert, meg itt is, amit nem hittem volna oszinten szolva. Rosberg egy ilyen hetvegen se tudja megszerezni a pole-t amikor ennyire jonak tunik, akkor szerintem nincs eselye Hamilton ellen. O is elmondta, hogy Hamilton nem fogja mindig elrontani a rajtot, szoval ez a kulonbseg el fog olvadni szepen es minden visszater a regi kerekvagasba.

2014-be Rosbergé volt a legtöbb pole aztán nem sokra ment vele :D Rosbergnek nem tempóban kell fejlődnie hanem neki is többet kell szemétkedni a rajtoknál/csatáknál illetve a nyomást kell jobban kezelje mert az nem fér bele, hogy a csapattársa 1-2 tizedeket hozva közelít rá aztán még csak meg sem nehezíti a dolgát hanem elfékez egy kanyart és átadja a pozíciót.

Osvát
#11 Osvát 2016. április 05. 14:30  

Hajra Rosberg!

andrea1
#10 andrea1 2016. április 05. 14:15  

Eddig jó Rosberg, az is jót tesz neki hogy zsinórban 2szer nyert idén és ha a tavalyi utolsó 3 versenyt nézzük ott is.. ezek meg önbizalom nővelő tényezők számára Lewissal szembe és idén mindkétszer Lewis mögött indult. Ezek.persze apró dolgok, de az amerikai nagydíjtól mostanáig Rosberg rendben van, összeszedettebb pláne egy évvel ezelőtthöz képest. Nyilván van.mire.optimistának lenni Lewisnak ha a múltat nézzük, meg majd kiderül de azért most és remélem Rosberg tényleg keményebb ellenfélnek tűnik. Aztán majd az.idő megmondja. Az viszont biztos kell az időmérőt nyerni is már. ;)

Zasalamel
#9 Zasalamel 2016. április 05. 13:48  
Jocke:
Hát annyiban nem értek egyet, hogy a hétvégén végig Rosberg volt a gyorsabb, na mondjuk pont a legfontosabb edzésen, az időmérő Q3-ján nem, de mindössze 77 ezred döntött. Azért azt állítani, hogy ezen a hétvégén Hamilton gyorsabb volt, az némileg csúsztatás. A futamot kár is elemezni, mert Rosberg valószínűleg félgőzzel ment, meg mindent kerékcseréjét elbaszarintották. Ettől függetlenül Hamilton akár már Kínában visszavághat, ott jól szokott menni amúgy is.

Sztem a Q3 azért volt legfőképpen érdekes, h Hami bármikor előtud szedni súlyos tizedeket amivel Rosbit legyőzheti, ezért gondolom h a németnek rendkívül nehéz dolga lesz, továbbá Hamilton kb minden pályán nagyon jó, Rosbi nem, de remél rám cáfol.

Jocke
#8 Jocke 2016. április 05. 13:35  
JensonForPresident:
A pontok szamitanak ez igaz...csak arra akartam utalni, hogy igazabol mindket hetvegen Hamilton volt a gyorsabb eddig, tehat a ponttablazat nem a teljesitmeny alapjan alakult ki. Vagyis de, mert Hamilton a sajat hibajabol esett vissza mindig, de tiszta tempobol megverte Rosberget es hosszu tavon az szamit csak es az eredmenyek ugyis jonni fognak.

Hát annyiban nem értek egyet, hogy a hétvégén végig Rosberg volt a gyorsabb, na mondjuk pont a legfontosabb edzésen, az időmérő Q3-ján nem, de mindössze 77 ezred döntött. Azért azt állítani, hogy ezen a hétvégén Hamilton gyorsabb volt, az némileg csúsztatás. A futamot kár is elemezni, mert Rosberg valószínűleg félgőzzel ment, meg mindent kerékcseréjét elbaszarintották.

Ettől függetlenül Hamilton akár már Kínában visszavághat, ott jól szokott menni amúgy is.

JensonForPresident
#7 JensonForPresident 2016. április 05. 13:24  
Raikkönen:
Lényegtelen ki szerzi a pole-t, pontokat vasárnap osztják és ott egyenlőre Rosberg a jobb. Persze Hamilton magára fog találni és fog nyerni idén bőven, de szerintem a bajnokság messze nincs lefutva, valamiért én azt érzem idén Niconak lehet esélye. (aztán majd max koppanok, benne van a pakliban :D )

A pontok szamitanak ez igaz...csak arra akartam utalni, hogy igazabol mindket hetvegen Hamilton volt a gyorsabb eddig, tehat a ponttablazat nem a teljesitmeny alapjan alakult ki. Vagyis de, mert Hamilton a sajat hibajabol esett vissza mindig, de tiszta tempobol megverte Rosberget es hosszu tavon az szamit csak es az eredmenyek ugyis jonni fognak.

Raikkönen
#6 Raikkönen 2016. április 05. 13:02  
JensonForPresident:
Hamilton-nak eddig mindket futamon problemai voltak (sajat hibajabol, de akkor is) es az idomeron mindig o nyert, meg itt is, amit nem hittem volna oszinten szolva. Rosberg egy ilyen hetvegen se tudja megszerezni a pole-t amikor ennyire jonak tunik, akkor szerintem nincs eselye Hamilton ellen. O is elmondta, hogy Hamilton nem fogja mindig elrontani a rajtot, szoval ez a kulonbseg el fog olvadni szepen es minden visszater a regi kerekvagasba.

Lényegtelen ki szerzi a pole-t, pontokat vasárnap osztják és ott egyenlőre Rosberg a jobb.
Persze Hamilton magára fog találni és fog nyerni idén bőven, de szerintem a bajnokság messze nincs lefutva, valamiért én azt érzem idén Niconak lehet esélye. (aztán majd max koppanok, benne van a pakliban :D )

JensonForPresident
#5 JensonForPresident 2016. április 05. 12:28  

Hamilton-nak eddig mindket futamon problemai voltak (sajat hibajabol, de akkor is) es az idomeron mindig o nyert, meg itt is, amit nem hittem volna oszinten szolva. Rosberg egy ilyen hetvegen se tudja megszerezni a pole-t amikor ennyire jonak tunik, akkor szerintem nincs eselye Hamilton ellen.

O is elmondta, hogy Hamilton nem fogja mindig elrontani a rajtot, szoval ez a kulonbseg el fog olvadni szepen es minden visszater a regi kerekvagasba.

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. április 05. 12:10  

Akkor lesz majd igazi harc amikor Hamilton felszívja magát.

F1890
#3 F1890 2016. április 05. 12:06  

csak azt felejti el h ott fizikai harcot folytattak ez meg technikai egyformabeselyekkel es nem lehet itt kifarasztani a masikat

pipi_82
#2 pipi_82 2016. április 05. 12:00  

Ahogy korabban meg szezonkezdes elott irtam, vigyazz Lewis nehogy pofont kapj!
Ha Nico ugy vagott neki ennek az evnek, hogy o mar csak nyerhet hiszen idaig csak veszitett, es Ham tovabbra is nagykepu, akkor fordulhat a kocka az iden. Korai meg ugyan dumalni, de Niconak talan tenyleg iden van a legnagyobb es egyben kb az utolso eselye felulkeregednie.

JensonForPresident
#1 JensonForPresident 2016. április 05. 11:22  

Oszinten szolva szerintem ez a bajnoksag mar le van futva, Hamilton nyert amikor kiderult hogy a Mercedes meg mindig boven a Ferrari elott van.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat

02016.10.23. 12:52

Generációk háborúja: a "Verstappen-szabály" a rutin részsikere

"Tíz éve vagyok az F1-ben, és volt egy szabály, amihez a versenyzők tartották magukat. Aztán jöttek a fiatalok..."

02016.10.23. 01:07

Amerikai Nagydíj: végsebességek az időmérőn

A Manor visszatért a lista élére