Hamilton: Most félresöpörtem a szezonban érzett eddigi negatívumokat

írta: M4Sport
2016. május 30. 14:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton elismerte, jobban megviselték az elmúlt hónapok megpróbáltatásai, mint az látszott. Élete egyik legszebb győzelmének érzi a monacóit.

Monacóban véget ért Lewis Hamilton múlt évi austini futam óta tartó nyeretlenségi sorozata. A brit az esőt és a Red Bull hibáját kihasználva, némi csapattársi segítséggel, magabiztos és hibátlan versenyzéssel szerezte meg második monacói győzelmét, s ezzel 19 pontot faragott bajnoki hátrányából.

„Ez volt a legnehezebb futam, amit valaha teljesítenem kellett. Az eső mindig fenyegetett, Monaco pedig borzalmas esőben. Nagyon büszke voltam a munkára, amit elvégeztem, hogy kint maradtam, hogy nem ütköztem. Ezt a versenyt a legnehezebb megnyerni. De imádom” – nyilatkozta boldogan. „Most úgy érzem, ez volt a valaha volt legjobb versenyem, de persze nagyon sok jó versenyem volt. De úgy érzem, ez az egyik leginkább kiharcolt sikerem. Minden képességemre szükségem volt ahhoz, hogy magam mögött tartsam Danielt.”

„Őszintén szólva amikor Nico mögött voltam, csak arra gondoltam, hogy vagy ott érek célba, ahol vagyok, és egy nagyon hosszú versenyem lesz, vagy megelőzőm Nicót, és hozok rajta pár pontot. Amikor megelőztem, akkor persze eljött a ’hammertime’! Meg kellett próbálnom elkapni Danielt, három-négy tizedeket hoztam rajta, és bár közelítettem hozzá, nem voltam elég gyors.”

Egy bátor döntés

Hamilton aztán úgy került az első helyre, hogy miközben az addig vezető Daniel Ricciardo köztes esőgumikért sietett a boxba, ő inkább megvárta, míg olyannyira föl nem szárad a pálya, hogy már slickekre cserélheti esőgumiját. Elmondása szerint ez a saját döntése volt.

„A pálya száradt, és az ilyen körülmények az én terepemet jelentik. Én jól érzem magam változó körülmények között. Ma nem én voltam talán a leggyorsabb ilyen körülmények között, Daniel hihetetlenül gyors volt, de nagyobb leszorítóerővel is rendelkeznek, mint mi. Én döntöttem úgy, hogy kint maradok. A csapat úgy gondolta, gyorsan ki kéne állnom, én viszont bizonytalan voltam, és azt mondtam: nem, a pálya gyorsan szárad, inkább maradnék még 10-15 kört, ha kell. Elkezdtem nyomni, a hátsó gumik kicsit vesztettek a tapadásukból, de próbáltam életben tartani őket, hogy meg tudjam csinálni egy kiállással – ez volt a célom. Volt olyan kör, amikor alig száradt a pálya, aztán a következőben pedig hirtelen nagyon sokat. Visszatérni a pályára ilyen körülmények között, rendkívül nehéz volt, mintha jégen mentem volna.”

Toto Wolff mindeközben arról beszélt, a döntést közösen hozták meg versenyzőjükkel… „Igen agresszív stratégiát választottunk, amiről sokáig egyeztettünk. Kockáztattunk, de bevált. A Red Bull hibája és Lewis fantasztikus vezetése révén nyertünk. És épp ez kellett nekünk” – mondta az osztrák, aki elismerte, az ellenfél hibája nélkül nem nyerték volna meg a versenyt. „A boxfalon ment a tanakodás arról, meddig bírhatják majd a gumik. Lewis visszajelzéseket adott arról, mit tapasztalt a pályán, és végső soron ez a csapat közös döntése volt.”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Korábban bírálta, most áldhatja a „túl kemény” ultralágy gumit…

Hamilton azt elismerte, a slick gumi típusát nem ő választotta. A Mercedes részéről igencsak merész húzás volt az ultralágy abroncsot föltenni az utolsó 47 körre. Ám miközben a címvédő csütörtökön és szombaton még arra panaszkodott, hogy az ultralágy gumi is túl kemény erre a pályára, most igencsak jól jött neki azok tartóssága. „A gumit nem én választottam, de az az én döntésem volt, hogy kint maradok az esőgumin. Hittem, hogy kihúzhatom egy kiállással, és amikor kiálltam, szerintem úgy gondolták, túl nedves még a pálya, ezért a leggyorsabban fölmelegedő ultralágy gumit adták nekem. Amikor Daniel szuperlágyat kapott, tudtam, hogy az ő gumija jobban bírja majd. De meg kell mondjam, ötven vagy negyvennyolc köröm volt, és a verseny előtt kapott adatok alapján nem voltam benne biztos, hogy valóban bírni fogják – főleg nem úgy, hogy Daniel ennyire gyors volt.”

„Valahogy tehát be kellett osztanom a gumikat. Sokszor nyomom kellett, máskor vissza kellett vennem. Daniel kicsit leszakadt, akkor ügyelhettem a gumikra – aztán felzárkózott, és újra használnom kellett őket. Szóval számomra nagyon izgalmas volt, mert szeretek sakkozni. És ez olyan volt, mintha egy fanatikus ellenféllel sakkoznék.”

„A mai nap is igazolta, hogy apámnak igaza volt”

Bár sok pontot hozott Rosbergen, Hamilton elmondása szerint a győzelem pillanatában nem igazán gondolt bajnoki helyzetére. Azt azonban elismerte, az elmúlt hetek, hónapok megpróbáltatásai megviselték. „Itt ülök, és el sem hiszem. Félresöpörtem a szezonban érzett eddigi negatívumokat. De amikor zuhansz, nehéz mindig új ötletekkel előállni, motiváltnak maradni – hinni. Én is csak ember vagyok, harcoltam ezekkel a démonokkal, előjöttek a gondolatok, de most hirtelen jön egy ilyen nap, ami megerősíti a pozitív gondolatokat, hogy sosem szabad föladni. Az édesapám is mindig ezt mondta, amikor hét éves voltam és egy srác a szuszt is kiverte belőlem a bokszringben. A mai nap is igazolta, hogy apámnak igaza volt. Ezzel a mottóval folytatom tovább.”

„Nem számítottam rá, hogy ennyi pontot ledolgozok. Most csak élvezni akarom a pillanatot. De az elmúlt öt verseny megmutatta, hogy minden lehetséges. Tudom, hogy továbbra is történnek hibák, és hogy mindennek össze kell jönnie. De a hinta mindkét irányban kileng.”

Végül arról is beszélt, hogy élte meg, hogy az időmérő edzésen ismét egy műszaki hiba hátráltatta, ami miatt nem volt esélye a pole pozícióra. „A múltban egész éjszaka feldúlt lettem volna, és megvontam volna magamtól minden jót. De most inkább kimozdultam pár baráttal, ittunk egy sört, és azt gondoltam, majd meglátjuk, mit hoz a holnap. Amikor megérkeztem ma, arra gondoltam, csak tennem kell a dolgomat, mert senki sem fog nekem ajándékot adni, nem várhatom, hogy történjen valami. Az eső egyértelműen új lehetőségeket nyitott meg előttem, és amikor sikerült előznöm, eljött az én időm” – nyilatkozta a háromszoros bajnok.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Brundle
#7 Brundle 2016. május 31. 06:40  

Egyértelműen hatalmas győzelem, mondhat bárki bármit. Saját döntésen alapuló taktikai diadal. Ennek tényleg Alonso volt a mestere egykoron. Zseniális vol!

Masters_Of_Hardcore
#6 Masters_Of_Hardcore 2016. május 30. 23:17  
027:
Nagyon megérdemelte Hamilton ezt a győzelmet!Mindent kihozott a lehetőségeiből pokoli körülmények között. Egyébként nem ide tartozik,de futam alatti kommenteket visszaolvasva néhány emberkéről megint bebizonyosodott hogy nem valami nagy agytröszt. Hamár hamilton teljesítményébe nem tudtak belekötni,akkor haverjaiba kötöttek bele...Szánalmas ,Azt viszont egyikük se vette észre hogy Hamilton verseny elötti intejúban sem versenyt emelte ki, hanem inkább hátrányos helyzetű gyerekekre hívta fel a figyelmet..Úgyhogy erről ennyit

http://tizpertiz.hu/wp-content/uploads/2016/05/funny-english-translations-t-shirt-fail-asia-broken-engrish-3-5745a50379f30__605.jpg

027
#5 027 2016. május 30. 19:39  

Nagyon megérdemelte Hamilton ezt a győzelmet!Mindent kihozott a lehetőségeiből pokoli körülmények között.
Egyébként nem ide tartozik,de futam alatti kommenteket visszaolvasva néhány emberkéről megint bebizonyosodott hogy nem valami nagy agytröszt. Hamár hamilton teljesítményébe nem tudtak belekötni,akkor haverjaiba kötöttek bele...Szánalmas ,Azt viszont egyikük se vette észre hogy Hamilton verseny elötti intejúban sem versenyt emelte ki, hanem inkább hátrányos helyzetű gyerekekre hívta fel a figyelmet..Úgyhogy erről ennyit

Paberto
#4 Paberto 2016. május 30. 19:21  

https://www.youtube.com/watch?v=zjnI3JGHg-g

ggyuri
#3 ggyuri 2016. május 30. 19:14  

Buttoni vagy Perezi gumi győzelem volt, kiegészítve Vetteli vagy Alonsoi védekezéssel!!

Szerintem is hatalmas győzelem volt.

lewisking
#2 lewisking 2016. május 30. 17:48  

Ez egy hatalmas győzelem volt!! Ismét egy igazi versenyt láttunk, ahol jött a hammertime :) Amikor elment nico mellett arra gondoltam hogy ez meglesz, és meg is lett! Nagyon szép volt lewis csak így tovább!!!

szabotor
#1 szabotor 2016. május 30. 15:27  

nem tudom mennyit ült és gondolkodott ezeken, de roppant megdöbbentő, hogy egy ilyen konzekvensen összeszedett őszinte emberi válaszokat produkált egy interjúban. ez több, mint amit én gondoltam róla.

a másik, hogy megérdemelte. elég durva viszonyok között kellett leadnia, egy igen durva teljesítményt. az, hogy rosberg meg a rb is a kezére játszott csak magasabbra emelte tétet, de roppant tudatos, taktikus versenyzőként sikerült a legjobbat nyújtania. alonso szokott még ilyeneket. tudom, hogy nincs sok esélye, de szívesen megnézném őket egy autóban megint, még akkor is, ha alonso 120%-a már megkopott...

HairHungary