Hamilton: Nehéz lesz legyőzni Nicót!

írta: M4Sport
2016. április 02. 12:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton úgy véli, nehéz lesz legyőznie Bahreinben a pénteki szabadedzéseken őt megelőző Nico Rosberget. A brit egyelőre minden téren hátrányban csapattársával szemben.

Hibátlan mérleggel várja a szombati napot Nico Rosberg a Mercedesnél. Az évad első versenyének győztese pénteken az első szabadedzésen 0,5, a másodikon 0,2 másodperccel autózott gyorsabb kört legfőbb riválisánál, Lewis Hamiltonnál. „A szuper melbourne-i hétvége után már alig vártam, hogy újra autóba ülhessek! És igazán jól is éreztem benne magam” – nyilatkozta a nap végén a bajnoki éllovas, aki az előző évet is figyelembe véve már négy verseny óta nem talált legyőzőre. „Biztató nap volt az egész csapat számára. Nagyon gyorsak voltunk egy körön és hosszú távon is, ezért már nagyon várom az időmérőt és a futamot.”

Hogy meglesz-e neki az ötödik győzelem, egyelőre nehéz megjósolni, ám tény, az első nap során kiderült: a Mercedes továbbra is a mezőny előtt jár, Rosberg pedig lépéselőnyben van Hamiltonnal szemben. Az edzések során valahányszor egyszerre voltak a pályán, mindig a német volt a gyorsabb, a szektoridők pedig azt mutatták, hogy miközben a címvédő a pálya első harmadában jobb nála, a második és harmadik szektor Rosbergé.

„Nico itt mindig nagyon gyors. Nagy kihívás lesz legyőzni őt” – ismerte el a háromszoros világbajnok. „Az utolsó szektorban még találnom kell egy kis időt. A leggyorsabb körömben Sebastian (Vettel) feltartott kicsit, de ez is csak egy tizedembe került. Nico az utolsó szektorban egy tizeddel gyorsabb. Meg kell oldanom tehát a házi feladatot – nem lehetetlen, de nagyon nehéz lesz.”

Lewis Hamilton

Lesz még a nevetgélésből viszálykodás…

Hamilton elárulta, cseppet sem volt elégedett autója egyensúlyával. „Nem ez volt a legjobb péntekem, de nem voltak különösebb problémák, egyszerűen csak nem volt megfelelő az egyensúly. Ez mindig nehéz pálya számomra, nem könnyű megtalálni a beállításokat, az egyensúlyt, valamint megfelelően fékezni. De talán mindenki így van ezzel. Az előző pár évben sikerült, de idén meg kell dolgoznom érte. Nico számára ez az egyik legjobb pálya. De legalább a hosszú etapom nem volt olyan rossz – ott közelebb vagyok hozzá. Biztos vagyok benne, hogy szoros lesz” – tekintett előre.

Tény, Rosberget és Bahreint valóban különleges kapocs köti össze: a német kereken tíz éve itt futotta élete első F1-es versenyét, melyen fantasztikus felzárkózást produkálva lett 7. a Williamsszel, megfutva a verseny leggyorsabb körét is. Eddig kétszer, 2014-ben (2.) és 2015-ben (3.) állt dobogón, és bár nyernie még nem sikerült, mindkét évben nagy csatákkal fűszerezett, emlékezetes versenyt futott.

Emlékezetes momentumokra idén is számíthatunk. A Sky Sports szakértője, Johnny Herbert szerint a németnek különösen nagy szüksége volt a két héttel ezelőtti győzelemre ahhoz, hogy komoly kihívója lehessen Hamiltonnak 2016-ban. „Fontos volt Nico számára a melbourne-i győzelem, és hogy ezzel meg tudta őrizni a tavaly év végi lendületét. Én még mindig úgy vélem, hogy tavaly csak azért nyert, mert Lewis visszavett, de ha Nico tartja a lendületét, képes lesz bosszantani Lewist. Még ha most mindketten nevetgélnek is, nem így fog folytatódni, Egyszerűen nem folytatódhat így” – vetített előre egy feszültséggel teli párharcot a korábbi versenyző. Azt azonban hozzátette: „Lewis melbourne-i időmérős tempója ellenállhatatlan volt, és a versenyen nem láthattuk őket fej-fej mellett haladni.”

Nico Rosberg

Az időjárás még nehéz helyzetbe hozhatja a Mercedest?

Bahreinben pótolhatják e hiányosságot. Nem árt majd azonban fél szemmel a riválisokra is figyelniük. Bár a péntek alapján komoly tempóelőnyben vannak a Ferrarihoz képest, a Bahreinben meghatározó gumikérdés még változtathat ezen. „A figyelem középpontjában ma a gumik álltak” – nyilatkozta Hamilton. „Akinek sikerül jobban megértenie a viselkedésüket, fontos lépést tesz.”

Hogy mennyire, arra már Paddy Lowe, a csapat technikai vezetője mutatott rá. „Ezen a héten eléggé szokatlan a bahreini időjárás, hidegebb van, mint megszoktuk. A legfontosabb kérdést a gumikopás jelenti a hosszú etapokon. A versenyen érdekes stratégiákat láthatunk majd. Meglátjuk, hogy alakul a helyzet vasárnapig.”

Miután a Mercedes mindössze egyetlen közepes keveréket választott erre a hétvégére, túlzott gumikopás esetén kisebb lesz a mozgásterük: a Ferrarinak több tartósabb abroncs áll majd rendelkezésére. „Ez lesz a legnagyobb kihívás, mert a hideg idő jobban tönkreteszi a gumikat” – ismerte el Rosberg is. „És nem mondhatjuk azt, hogy mivel hidegebb az idő, hadd válasszunk máshogy. Lehetnek meglepetések, sok a taktikai variáció, és ha lesz biztonsági autó is, talán még bombameglepetés is születhet” – tekintett előre, kiemelve, hogy azért még távolról sem bánták meg merész gumiválasztásukat.

Az időjárás terén nagy változás nem várható. Miközben pénteken 20 Celsius-fokra melegedett a levegő, az időmérőre 21-22, a versenyre 23 Celsius-fokos hőmérsékletet jósolnak, azaz forróságról aligha beszélhetünk majd.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ