Hamilton nem is hitte volna – egyre félelmetesebb a Mercedes?

írta: M4Sport
2016. február 25. 15:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár csak fél napot tesztelt, Lewis Hamilton egy híján így is újabb százzal gyarapította 2016-os körszámát. A címvédő rendkívül lelkesen nyilatkozott első teszthetéről.

Az első napon 156 körrel nyitott, aztán bár szerdán és csütörtökön már csak fél napon át nyüstölhette a W07-est, így is összesen 343 körig jutott, ami nagyjából öt versenytávnak felel meg. Lewis Hamilton a hosszúra nyúlt téli szünetet követően a igen nagy hévvel vetette bele magát a munkába a Mercedesszel – új autójuk pedig eddig egyszerűen elnyűhetetlennek tűnik.

A címvédő nem is rejtette véka alá örömét a mai ebédszünetben, amikor az újságíróknak beszélt első teszthetéről. „Nagyon izgalmas időszak ez számunkra” – nyilatkozta a Sky Sportsnak. „Eddig soha nem volt ilyen hetem, amelyen az autó folyamatosan bírta! Fizikálisan elég megterhelő volt. De hihetetlen is! Nagyon büszke vagyok a fiúkra. Két sikeres év után nagyon könnyű leengedni, hátradőlni. De nálunk mindenki keményebben dolgozott, mint valaha. Pedig azt hittük, ennél keményebben már nem lehet.”

Éppen ez, vagyis a kiengedéstől való félelem űzte a Mercedest az elmúlt télen. Hiába ugyanis az előző két szezonban látott dominanciájuk, ők most sem vettek vissza a tempóból, szinte minden nap előálltak valami újítással, ráadásul mérnökeik tudatosan kerestek újszerű megoldásokat, innovatív trükköket, aminek egyebek mellett a kedden bemutatott oldalsó légterelők, valamint a ma kipróbált extrém pillérekkel ellátott orrész lett az eredménye.

„Ha egymás után kétszer világbajnok leszel, mindig van okod félni” – indokolta agresszív szemléletmódjukat Niki Lauda tanácsadó. „De erősek vagyunk, sok kilométert teljesítünk. Olyan sokat, hogy már a munkát is meg kellett osztanunk a versenyzőink között. Remélem, hogy még itt, Spanyolországban előjön pár hiba, technikai probléma, mert minél több van ilyen a teszteken, annál kevesebb lesz majd Ausztráliában. De a programunkat eddig tökéletesen teljesítettük.”

Lewsi HamiltonMassa: Nincs gyenge pontja a Mercedesnek

Bár a Mercedes egy napi elsőséggel sem büszkélkedhet még idén, eddigi produkciója rendkívül meggyőző volt. Csütörtök délelőtt például egy kétharmad versenyszimulációt (egy 20 és egy 21 körös etap, egy normál boxkiállással megszakítva) is teljesítettek, Hamilton köridői pedig rendkívül következetesek voltak.

A riválisok talán nem véletlenül tartanak attól, hogy folytatódni fog a csillagos márka dominanciája. Fernando Alonso már a hét elején kijelentette, erősebbnek érzi a Mercedest, mint valaha, a minap pedig Felipe Massa fejezte ki hasonló aggodalmát. „A Mercedes gyors, nem csúszkál sem elöl, sem hátul, sosem blokkolja a kerekeit a féktávokon. Egyszerűen nem látom, hogy lenne gyengéje. Az autójukat úgy tűnik, könnyű vezetni. Nagyon valószínűnek tartom, hogy újra egyetlen csapaton keresztül vezet majd az út a bajnoki győzelemig” – tette egyértelművé Massa, kiket is tart abszolút favoritnak 2016-ban.

Ted Kravitz, a Sky Sports boxutcai tudósítója mindeközben nemcsak a pályán, a fejlesztés terén mutatott tempójukat is „életveszélyesnek” tartja a riválisokra nézve. „A világbajnok csapat egyre csak erősebb és erősebb lesz. Miközben a Ferrari mindent újrakezdett, a Red Bull az apró részleteken finomított, a Williams pedig még nem is igen változott. Erre itt a Mercedes, amely már most a leggyorsabb, és minden nap előáll valami újdonsággal. És ami még ennél is többet számít: bármit, amit felraknak az autójukra, működik – vagy legalábbis ezt mondják” – fogalmazott.

Lewis Hamilton

Csak a Ferrarinak lehet esélye ellenük?

A McLaren és a Ferrari korábbi tesztversenyzője, Pedro de la Rosa ugyanakkor még lát esélyt arra, hogy a Scuderia keresztbe tegyen a németeknek. „Idén úgy vélem, négy autó nyer majd rendszeresen: a két Ferrari és a két Mercedes. Ők ketten messze vannak a mezőny többi részétől” – jósolta. „A McLaren idén sem nyer versenyt. Ha bejutnak a Q3-ba, és szereznek egy dobogót, szerintem már elégedettek lehetnek.”

Szintén veszélyes ellenfélnek tekinti a Ferrarit Niki Lauda, aki továbbra is éberségre inti legénységét. „Mindenekelőtt örültem a festésüknek, mert a régi autómra emlékeztet” – jegyezte meg a Scuderia új autója kapcsán, utalva a 70-es éveket idéző fehér motorborításukra. „A Ferrari közelít, efelől semmi kétségem. Az olasz ellenfeleink – Vettellel az élen – folyamatosan azt hangoztatják, le akarják győzni a Mercedest. Hogy mi lesz belőle, ennyi tesztnapból viszont még nem tudnám megmondani. Várjuk meg a következő teszthetet, mi történik majd Barcelonában. A valódi erőviszonyok pedig úgyis csak Melbourne-ben mutatkoznak meg.”

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#6 albutr 2016. február 26. 20:54  
hammertime:
Az utóbbi 2 évet maximálisan.:) Azt meg maximálisan lesz@rom ha másnak unalmas, nekem az MS meg a Vettel korszak volt kurvaunalmas.

de az izgalmas vb sokkal jobb lenne.

hammertime
#5 hammertime 2016. február 25. 21:21  
gulyasrobika14:
Gratulálok....akkor te élvezed az unalmas f1-et.

Az utóbbi 2 évet maximálisan.:) Azt meg maximálisan lesz@rom ha másnak unalmas, nekem az MS meg a Vettel korszak volt kurvaunalmas.

gulyasrobika14
#4 gulyasrobika14 2016. február 25. 21:08  
hammertime:
Szívmelengető.:)

Gratulálok....akkor te élvezed az unalmas f1-et.

Masters_Of_Hardcore
#3 Masters_Of_Hardcore 2016. február 25. 19:44  

Király!!! :) :) :)

szabb
#2 szabb 2016. február 25. 18:32  
hammertime:
Szívmelengető.:)

Úgy, ahogy mondod! :)

hammertime
#1 hammertime 2016. február 25. 18:22  

Szívmelengető.:)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához