Hamilton nem kért a korrepetálásból…

írta: M4Sport
2016. július 01. 11:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton nem érezte úgy bakui rádiós kálváriája után, hogy „korrepetálásra” kéne jelentkeznie a Mercedesnél Sebastian Vettel és Nico Rosberg szerint fölösleges újra a rádiós szabályon vitázni.

Sok izgalmat nem hozott a két héttel ezelőtti bakui verseny – Lewis Hamiltonnak viszont annál inkább. A brit a futam közepén reményvesztetten próbálta kitotózni, mit kellene átállítania a kormányán ahhoz, hogy erőforrása a maximális teljesítményt nyújtsa, csapata azonban a rádiós szabály miatt nem segíthetett rajta.

A futam után elárulta, fölöslegesnek tartja a korlátozást, versenyzőtársainak egy része csütörtökön Ausztriában viszont már arról beszélt, nekik sosem volt még hasonló problémájuk, egyszerűen föl minden lehetséges forgatókönyvre föl kell készülniük. Hamilton azonban nem érezte úgy, hogy ki kéne bővítenie tudását.

„Ennek nem sok köze volt hozzám, ezért nem is kellett semmit megtanulnom. Nem azon beállítások miatt történt, amiket én választottam ki” – nyilatkozta a címvédő. „Idén először fordult elő, hogy a csapat már a verseny kezdete előtt kiválasztotta ezt a beállítást – máskor csak a verseny közben szoktam aktiválni. Nico így tett, emiatt hamar rájött, mi nem működik. Én viszont így kezdtem a versenyt.”

Hamilton reméli, többé nem fordul elő hasonló probléma. „Azt mondták nekem, hogy keményen dolgoznak rajta, és hogy többet nem fog előfordulni.”

Vettel: Miért beszélünk most erről?

Hamilton esete miatt még csütörtökön is beszédtémát jelentett a paddockban, vajon valóban szükség van-e az idén bevezetett rádiós szabályokra. Sebastian Vettel két hete nem titkolta, ellenzi őket, azonban most jelezte, nem érti, mire fel a vita újramelegítése. „Nem értem, miért kell most erről beszélni, hiszen a szabály az első futamtól kezdve érvényben van. Az előző futamon Hamilton és Kimi rádiózása keltett feltűnést, de biztosra veszem, hogy más versenyzőknek is voltak már gondjai a korábbi futamokon” – mutatott rá a négyszeres bajnok.

Azt azért ismét nyomatékosította, abszurdnak tartja a szabályt. „Mindenre figyelnünk kell. Egyesek talán jobban csinálják, mint mások, de a Forma–1 arról szól, hogy a lehető leggyorsabban vezess, nem pedig arról, hogy mindenre emlékezz, amit fél éve egy csapatmegbeszélésen hallottál. Ha repülőre szállsz, a pilóta előtt ott a kinyomtatott lista az ellenőrzéshez. Mi lenne, ha ezt is betiltanák? Talán elfelejt valamit, és ez nem lenne túl jó az utasok szempontjából. Nálunk is ez a helyzet. Szó sincs arról, hogy a szabály miatt mindjárt balesetek történhetnek, de az tény, hogy a rádiós tilalomtól gyorsabbak nem leszünk.”

Rosberg: A szurkolók akarták így

A motorproblémákat egy kör alatt megoldó Nico Rosberg szerint jobb lenne lezárni a rádiós vitát. „A bakui probléma után nincs min változtatni: ha rossz beállítást használsz, amivel gond van, nem tudsz mit tenni. De a sportnak ez is a velejárója, sosem lehetsz száz százalékig tökéletes. A szabályok célja az volt, hogy a versenyzők dolga nehezebb legyen, és a csapatnak biztosítania kell, hogy a versenyzője mindent megoldhasson. Ez nem könnyű, nem lehet száz százalékig tökéletes, és ez vezetett a bakui gondokhoz.”

„A szabályt viszont a szurkolók panasza miatt vezették be, akik azt mondták, csak bábok vagyunk a pályán, azt tesszük, amit a mérnökök diktálnak nekünk. Ezért változott a szabály, azért lett olyan, amilyen. Ez így most nagyobb kihívást jelent számunkra, nagyobb kiszámíthatatlanságot eredményez, szóval ami Bakuban történt, az rendben volt. Természetesen nem tökéletes, de kompromisszumokra mindig szükség van, tökéletes megoldás ugyanis sosem létezik” – vélekedett a bajnoki éllovas.

Jenson Button eközben jelezte, vannak olyan beálltások, melyekről ő sem tud sokat, ezért ezen a téren szerinte lehetne megengedőbb a szabály. Ugyanakkor rámutatott: „Ez volt az első futam, amelyen komolyabb probléma volt ebből. A legkönnyebb megoldást az jelenti, ha a csapatok a megfelelő beállítással küldik versenybe az autóikat.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ