Hamilton: Nem Nico miatt aggódom – még lesznek problémáink

írta: M4Sport
2016. május 02. 09:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton biztosra veszi, lesznek még technikai problémái a közeljövőben a Mercedesnek. Az számára nem is kérdés, hogy Nico Rosberget képes legyőzni.

„Egy pillanatig sem kételkedtem benne, hogy nyerhetek. Megvolt a tempóm, de aztán jött az újabb motorprobléma, és emiatt vissza kellett vennem” – nyilatkozta a csalódott, mégis magabiztos Lewis Hamilton a vasárnapi Orosz Nagydíj után. Azt követően, hogy szombati ERS-hibája után csapatának több erőforrásrészt is ki kellett cserélnie autójában a verseny előtt, s csak a 10. helyről rajtolhatott, Hamilton remekül használta ki a rajt utáni kavarodást, és a kerékcserék után felzárkózott másodiknak. Aztán fokozatosan közelített addigra már 10 másodpercnél is nagyobb előnyre szert tevő csapattársához, amikor a 37. körben jött a rádiós üzenet: probléma van a víznyomással, vissza kell vennie.

„Nehéz megmondani, mi lett volna. Akkor gyorsabb köröket autóztam, mint Nico. Elég nagy volt a különbség, de tizenhárom másodpercről hét és félre csökkentettem. Amikor vissza kellett vennem, egy másodpercet lassultam – ekkor már csak abban bíztam, hogy eljutok a célig. Nem tudtam, mi volt a gond, egyszerűen csak próbáltam kímélni az autót” – nyilatkozta a címvédő, hozzátéve, a kijelzőjén nem látott a problémára figyelmeztető jelzést.

A kérdésre, az újabb nehézség hallatán meglepődött-e, hozzátette: „Minden hétvégén meglepődök… a legutóbbi kettőn legalábbis.”

Nico Rosberg eközben ugyancsak nehézségekkel küzdött a futam során: nála a 20. körben adott vészjelzést egy érzékelő. A túl nagy nyomatékra figyelmeztetett, melyre reagálva a kieséstől tartó csapat az FIA engedélyével egy standard programra történő átkapcsolásra utasíthatta versenyzőjét. A helyzet ezt követően rendeződött a bajnoki éllovasnál.

Rosberg Hamilton futam közepén látott felzárkózása kapcsán elárulta, egy pillanatig sem aggódott, mert kézben tartotta versenyét. „Jól tudtam, mekkora a különbség, de ez csak a forgalom miatt volt. A forgalomban előbb én veszítek pár másodpercet, aztán vissza is nyerem. Nem, én kényelmesnek éreztem a helyzetemet, különösen a futam végén. Az utolsó tizenöt körben kicsit odaléptem a gázra, jobban nyomtam, mert tudtam, hogy biztonságosabb, ha így teszek, és hogy a gumik is bírni fogják a végéig. Minden remekül ment egész hétvégén, az időmérőn is. Az autó hihetetlen, ez egy különleges hétvége volt” – lelkendezett a győztes.

A német egyébként a hajrában egy leggyorsabb körrel jelezte ellenfelének, maradtak még benne tartalékok. „Húzott egy Sebastian Vettelt” – állapította meg Toto Wolff, utalva arra, hogy korábban a négyszeres világbajnok szokása volt, hogy csapata határozott utasítása ellenére egy gyors kör erejéig rálépett a gázra, amikor már biztos volt a győzelme.

Nico Rosberg

„Ez egy kényelmes vasárnapi sétakocsikázás volt számára”

Hamilton bajnoki hátránya Oroszországban 43 pontra nőtt. Az elmúlt két évben ennyire távol az első helytől még egyszer sem volt. Elmondása szerint azonban nem ezen hátrány ledolgozása vagy csapattársa sorozatos legyőzése jelent számára most fejtörést. „Nem amiatt aggódom, hogy le kell győznöm Nicót. Ezzel semmi problémám nincs. Aggódni csak a srácok miatt aggódom, akik az autót felkészítik, hogy azonos feltételek mellett harcolhassunk. Hogy szerintem többé nem fordul elő? Nem. Még lesznek problémáink” – tekintett előre pesszimistán.

„Nem tudom, hittem-e bármikor is a szerencsében. Mindennek van oka. Hogy ezeknek mi az, azt nem tudom. Nem reménykedem, hogy jobb lesz, inkább csak folytatom a munkámat. Ezt próbálom a lehető legjobban elvégezni.”

Közben persze a Mercedes sem ül a babérjain: lázasan dolgozik azon, hogy legyőzze jelenlegi legnagyobb ellenfelét, a technika ördögét. Niki Lauda, a csapat tanácsadója elárulta, ha Hamilton víznyomással kapcsolatos problémája nem normalizálódik, legfeljebb két kört bírt volna még Szocsiban. Az osztrák jelezte, kedden ellátogat brixworth-i motorrészlegükre, hogy személyesen is részt vegyen a problémák feltárásában. „Aggódom a motorok megbízhatósága miatt, ugyanakkor bízom az embereinkben. Ha az ember megépít valamit, annak technikai szempontból megbízhatónak és átláthatónak kell lennie” – jelentette ki.

Hamilton eközben ismét jelezte, nem adja ingyen Rosbergnek a bajnoki címét. „Előnyben van, hiszen tudja, még ha két rossz hétvégéje lesz, akkor is versenyben marad. Ez óriási lökést ad az önbizalomnak. Összességében az élről rajtolt, nem volt ellenfele, szóval ez egy kényelmes vasárnapi sétakocsikázás volt számára. De még van tizenhét futam. Tizenhét versenyét tehetem még pokollá” – figyelmeztette.

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jasper
#9 Jasper 2016. május 03. 18:59  
cybergyerek:
#4 JASPER #5 JTFAN #6 MR. RÉPATORTA BALNEOLÓGUS 1. nem nyert öt helyet, max. kettőt 2. egyértelműen balesetet került el, pont előtte történt a kavarodás és belehajtott volna Ricciardoba, ha megpróbál a pályán maradni 3. amikor visszajött a pályára, akkor a hármas kanyarban direkt lassított hogy visszaadja a pozíciókat, de akkor meg Vettel megforgása okozott kalamajkát (egyébként pont emiatt Vettel majdnem el is találta) 4. érdekes hogy csak Hamiltonnak rójátok fel és pl. Alonsonak vagy Grosjeannak nem (de biztos nem az ellenszenv beszél belőletek) :) 5. talán inkább az FIA-t kéne elővenni ezzel a menekülő utas rendszerrel, hogy mennyire tekinthető működőképesnek.

1. Tizedikről rajtolt, tizedikként is ment be a kettes kanyarba, és ötödikként jött ki a kavarodásból. Simple as that.
2. Szép lenne az elkerülés, ha a felvételekből nem lenne teljesen egyértelmű, hogy a kettes kanyart egyébként sem volt esze ágában sem rendesen bevenni, tessék:
http://www.f1fanatic.co.uk/wp-content/uploads/2016/05/XPB_805687_HiRes.jpg
Látszik, hogy a Red Bullok vs. Vettel kontakt pillanatában Hamilton autója már a kanyarátvágás irányában áll.
3. A pozícióvisszaadás erőteljesen véleményes, az ütközés pillanatában Vettel egy vonalban volt vele, nehezen tudnám elképzelni, hogy a két Red Bullt és Perezt is visszaengedte volna a kavalkád elmaradása esetén.
4. Az általad említett pilóták nem tesznek úgy, mintha egy végtelenül igazságtalan királydráma áldozatai lennének, ahelyett, hogy örülnének, hogy megúsztak egy meglehetősen nyilvánvaló büntetést.
5. És valóban: a betonozott bukóterek a tiszta versenyzés gyilkosai, ebben teljesen egyetértünk.

Denis Hunter
#8 Denis Hunter 2016. május 03. 11:35  
Mr. Répatorta balneológus:
Elkezdte vetni a magot a "ha nem én leszek a világbajnok, akkor az a technikai problémák miatt volt" című magyarázathoz. Vajon kikel? Amúgy az előttem szólókhoz csatlakozom, az ő esetében miért nem kellett visszaadni a pozíciókat a kanyarlevágásoknál? Mellesleg a forma-1 legnagyobb balfaszsága volt, amikor az új pályákra betonozott bukótereket tettek. A kavics ágy legalább visszafogó erejű volt, mert 1. időt veszíthettek, 2. bele is ragadhattak. Így akkor sincs gond, ha elcseszik a féktávot, majd kívülről megoldják. Vizes árok kellene a pálya mellett :-D Akkor lenne odafigyelés...

Szerintem is gaz a sok betonos bukoter ilyen helyeken, ahol nem a sulyos baleseteket akarjak elkerulni vele, mert nagy sebessegnel kicsusznak esetleg. Es ilyenkor lenne eselye a kis csapatoknak pontot szerezni, ami szorosabba tenne a bajnoksagot, legalabbis a mezony masodik feleben. 2 kanyar utan nem 3, hanem 8-10 autoval lett volna kevesebb :D

cybergyerek
#7 cybergyerek 2016. május 03. 01:21  

#4 JASPER
#5 JTFAN
#6 MR. RÉPATORTA BALNEOLÓGUS

1. nem nyert öt helyet, max. kettőt
2. egyértelműen balesetet került el, pont előtte történt a kavarodás és belehajtott volna Ricciardoba, ha megpróbál a pályán maradni
3. amikor visszajött a pályára, akkor a hármas kanyarban direkt lassított hogy visszaadja a pozíciókat, de akkor meg Vettel megforgása okozott kalamajkát (egyébként pont emiatt Vettel majdnem el is találta)
4. érdekes hogy csak Hamiltonnak rójátok fel és pl. Alonsonak vagy Grosjeannak nem (de biztos nem az ellenszenv beszél belőletek) :)
5. talán inkább az FIA-t kéne elővenni ezzel a menekülő utas rendszerrel, hogy mennyire tekinthető működőképesnek.

Mr. Répatorta balneológus
#6 Mr. Répatorta balneológus 2016. május 02. 20:34  

Elkezdte vetni a magot a "ha nem én leszek a világbajnok, akkor az a technikai problémák miatt volt" című magyarázathoz. Vajon kikel? Amúgy az előttem szólókhoz csatlakozom, az ő esetében miért nem kellett visszaadni a pozíciókat a kanyarlevágásoknál? Mellesleg a forma-1 legnagyobb balfaszsága volt, amikor az új pályákra betonozott bukótereket tettek. A kavics ágy legalább visszafogó erejű volt, mert 1. időt veszíthettek, 2. bele is ragadhattak. Így akkor sincs gond, ha elcseszik a féktávot, majd kívülről megoldják. Vizes árok kellene a pálya mellett :-D Akkor lenne odafigyelés...

jtfan
#5 jtfan 2016. május 02. 18:57  
Jasper:
A mezőny géniusza, aki kanyarlevágással szerez öt helyet a rajtnál, de halálra sértődik, ha egy időmérős bakiért figyelmeztetést kap, és nem hajlandó pezsgőzni, ha nem ő győz. Inkább azon a fene nagy személyiségén kéne egy kicsit dolgoznia, nem folyton a csapattársára vinnyognia...

Azt a "kis" kanyarlevágást én is észrevettem. Persze Szujóék meg se említették.
Semmi esélye nem volt Hamiltonnak, hogy megelőzze Rosberget. Nyilván még áltatja magát hogy Rosberg egy nímand, de szerintem jobban járna ha komolyan venné a németet.

Jasper
#4 Jasper 2016. május 02. 18:45  

A mezőny géniusza, aki kanyarlevágással szerez öt helyet a rajtnál, de halálra sértődik, ha egy időmérős bakiért figyelmeztetést kap, és nem hajlandó pezsgőzni, ha nem ő győz. Inkább azon a fene nagy személyiségén kéne egy kicsit dolgoznia, nem folyton a csapattársára vinnyognia...

HannaLill
#3 HannaLill 2016. május 02. 12:59  

Eddig a Mercedes fejlesztési úgy látszik nem jöttek be a teszteken még minden rendben volt azóta ezt-azt fejlesztettek átalakítottak és az egész kezd megkotlani - tehát még a legjobbak is tudnak a fejlesztésekkel rossz irányba elmenni.

FW33
#2 FW33 2016. május 02. 12:23  

"Akkor gyorsabb köröket autóztam, mint Nico. Elég nagy volt a különbség, de tizenhárom másodpercről hét és félre csökkentettem. Amikor vissza kellett vennem, egy másodpercet lassultam..."

Ezt hívjuk lekörözéseknek. :) De nembaj, vagány voltál, ledolgoztál 6 mp-et 3 kör alatt, igen.... :D

Konszpiresiszeoriz
#1 Konszpiresiszeoriz 2016. május 02. 10:08  

Luis Luis!

Állandóan Nicót baztatod hogy így megvered meg úgy megvered.
A Mercit baszogasd hogy jobb legyen a technika.
Jaaa ha meg majd túl későn kezded el Rosbit ütni-vágni akkor magadra vess.

HairHungary