Hamilton: Nico igazi úriemberként viselkedett

írta: M4Sport
2016. május 30. 08:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton és a Mercedes is megköszönte Nico Rosbergnek, hogy úriemberként viselkedve lehetővé tette számukra a monacói győzelmet.

Már a biztonsági autó távozásakor érződött, Nico Rosberg rendkívül bizonytalan az esőben. A Monacói Nagydíj első köreiben a harmadik Lewis Hamilton azonnal támadni kezdte őt, miközben Daniel Ricciardo fokozatosan meglépett a két Mercedestől. Már 13,1 másodperc volt az ausztrál előnye, amikor a Mercedes döntött: félreállítja bajnoki éllovasát, hogy másik versenyzőjének még legyen esélye a győzelemre.

Hamilton elárulta, elsőre nem tudta, mi történik csapattársával. „Nem kértem, hogy engedjen el, és nyilvánvaló volt, hogy megvan a tempóm ahhoz, hogy túljussak rajta, de itt nehéz előzni. Úgy láttam, a második kanyarnál gondjai vannak, balra húzott, én meg megelőztem” – mesélte a brit, hozzátéve, hogy nem sokkal korábban a pálya egy pontján úgy érezte, lesz esélye erőből is megelőzni Rosberget.

Amikor kiderült, hogy a csapattárs önként húzódott félre, a háromszoros bajnok megköszönte neki gesztusát. „Nico igazi úriemberként viselkedett” – ismerte el.

Toto Wolff sportigazgató is kalapot emelt versenyzője előtt – s elismerte, cseppet sem volt könnyű meghozniuk a döntést. „Amikor láttuk, hogy Daniel milyen tempóban húz el tőlünk, nyilvánvalóvá vált, hogy a helycsere nélkül veszíteni fogunk. Adtunk pár kört Nicónak arra, hogy működésre bírja a gumikat, de nem sikerült neki. Ekkor adtuk ki az utasítást. Ha nekem is lenne piros sapkám, mint Nikinek (Lauda), most megemelném előtte. Igazi csapatmunka volt” – fogalmazott az osztrák.

„Az ilyesmit nem könnyű elfogadni egy versenyzőnek sem, ezért hosszasan gondolkodtunk, mielőtt kiadtuk volna az utasítást. Ricciardóval szemben viszont sok időt vesztettünk. Olyan volt, mintha sérült autóval haladtunk volna. Világos volt, hogy probléma van. Emiatt kellett meghoznunk ezt a döntést.”

„Nico még csak nem is kérdezett. Először csak azt mondtuk neki, növelnie kellene a tempóját, máskülönben helycsere következik. Amikor nem sikerült neki, kiadtuk az utasítást a helycseréről. És azonnal követte is azt.”

Rosberg a verseny után teljesen ésszerűnek nevezte a csapatutasítást, s önkritikusan elismerte, jogos is volt. „Létezik nálunk egy íratlan szabály: előbb kiadják a figyelmeztetést. Ha a tempó ezt követően nem javul, a másik autó elmegy. Ez számomra teljesen egyértelmű volt” – magyarázta.

Tény, a Mercedesnél évek óta egyértelmű szabályok vannak hasonló helyzetekre, más kérdés, hogy azok betartatása távolról sem sikerült mindig. 2014-ben a Magyar Nagydíjon épp Rosberg volt az, aki eltérő stratégiája miatt kérte csapatát arra, hogy állítsa félre Hamiltont. A brit ellenszegült, a Mercedes elismerte igazát – a futamgyőzelem pedig ezzel Daniel Ricciardóé lett… Érdekes kérdés, vajon Hamilton mit tett volna most csapattársa helyében.

Dieter Zetsche, a Daimler-Benz helyszínen lévő elnöke mindenesetre ugyancsak megköszönte Rosbergnek. „Szolgálatot tett a csapatnak. Nem nyerhette meg a versenyt, de meghiúsíthatta volna Lewis győzelmét. Mégsem tette. Le a kalappal előtte! Ez igazi nagyságról tanúskodik.”

E nagysággal ugyanakkor Rosberg 19 pontot veszített korábbi előnyéből – igaz, ez annak is köszönhető, hogy utolsó kerékcseréjekor egy nem működő kerékkulcs miatt három helyet veszített a boxban, majd az utolsó métereken Nico Hülkenberg is megelőzte.

„Jobban fájt a vereségnél, hogy nem éreztem az autót, nem bíztam benne, nem éreztem, hogy nyerhetnék vele. Lewis elengedése csak a következménye volt ennek. A gondok a biztonsági autóval kezdődtek. Az első fékek nem működtek jól, egyszer a bal, aztán a jobb volt hideg. Így könnyű blokkolni a kerekeket, emiatt pedig óvatosabbá váltam, és teljesen elveszítettem a bizalmamat az autóban. De ha meg lassabban vezetsz, a hőmérséklet tovább csökken, és belekerülsz egy lefelé húzó örvénybe. Rá kell jönnünk, hogyan jutottunk ide” – összegzett a futamok óta először bizonytalannak tűnő német.

Belekerült az örvénybe – vajon ez csak Monacóra igaz, vagy még a bajnokság szempontjából is azzá válhat?

Oszd meg!

95 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

s60pcc
#95 s60pcc 2016. május 31. 12:12  

"Maradjunk annyiban, hogy ez mindket pilota rajongoi taboranak szelsoseges szurkoloirol elmondhato"

Nem kell ahhoz NR vagy LH szurkolónak lenni, hogy a másik "ellen" legyél...itt is több ellenlábast találsz LH oldalán. :D (nyilván okkal)
Engem mindig meglep emberek mennyire nem tudnak egészségesen szurkolni. Nekem soha nem volt egy rossz szavam sem más pilótáról, ha kritikát gyakoroltam akkor is mérsékelten, mert többhöz nem érzem, hogy jogom lenne.
Ha meg valami nem megy akkor amellett is ki kell állni, nem másokat okolni.
Mindegy...lehet öreg vagyok ehhez és néha egy tizenéves meggondolatlan megszólalásain hökkenek meg.

hammertime
#94 hammertime 2016. május 31. 10:17  
Osvát:
Maradjunk annyiban, hogy ez mindket pilota rajongoi taboranak szelsoseges szurkoloirol elmondhato. Ha nyernek, ok voltak, ha veszitenek, a csapat baszta el. Osszessegeben azonban az ilyenekbol tobb van a Hamilton szurkoloi oldalon, azon egyszeru oknal fogva, hogy tobben vannak/vagytok. En egyertelmuen Rosbergnek drukkolok és a kevésbé elvetemült táborhoz sorolom magam, aki tovább lát az orránál es elismeri Hamilton tehetseget. Elismerem azt is, hogyha nem lettek volna technikai gondjai Lewisnak, akkor valószinuleg nem nyer sorozatban 4 futamot az év elején Nico. Viszont az is igaz, hogy az első futamokon, amikor egymas mellol rajtoltak, akkor eddig Nicotol lattuk azt az agresszivitast, amit Hamiltontol szoktunk meg az előző evekben - amiert nem mellekesen istenitve volt. Egyesek nagy sajnalatuk közepette meg azt is elfelejtik, hogy azért futamon meg nem nullazott (aminek en egyebkent a versenyszellemet szem előtt tartva orulok) es okulva az előző évekből, a technikai hibak szepen ki fognak egyenlitodni. Pl ahogy elkezdődött kiegyenlitodni Monacoban is. Ugyan nem a motor rohadt le Nico alatt, csak eppen a gumik és a fékek nem működtek normál hőmérsékleten esőben egy utcai pályán... Mert feltételezem azt senki épelméjű rajongó nem gondolja, hogy 3 masodperc van közöttük akármilyen esőben is alapesetben :D Arrol meg, hogy szárazon milyen volt a tempoja a vegen, haat, az utolso korokben mar Alonso is lelepte azzal a fenomenalis talicskaval amivel a Honda gyalazza ot meg Buttont tulon-tul hosszu ideje. Hamilton elengedésében en csak annyit sajnalok, hogy nem fel vagy egy korrel kesobb tette, akkor legalabb 7ponttal kevesebb lenne most a veszteség.

2-3 mp nyilván a nem megfelelő hőmérsékletű gumik/fékek miatt volt, ez nem kérdés. Annak okát viszont szerintem soha nem fogjuk megtudni, hogy miért nem sikerült felmelegítenie őket.

Osvát
#93 Osvát 2016. május 31. 10:04  
s60pcc:
Szerintem meg általában fordítva van ezen a fórumon...ha LH valamit elb*sz az önhiba, ha jól jön ki akkor a csapat hozta a döntést mert LH buta hozzá....szerintem.

Maradjunk annyiban, hogy ez mindket pilota rajongoi taboranak szelsoseges szurkoloirol elmondhato. Ha nyernek, ok voltak, ha veszitenek, a csapat baszta el. Osszessegeben azonban az ilyenekbol tobb van a Hamilton szurkoloi oldalon, azon egyszeru oknal fogva, hogy tobben vannak/vagytok.

En egyertelmuen Rosbergnek drukkolok és a kevésbé elvetemült táborhoz sorolom magam, aki tovább lát az orránál es elismeri Hamilton tehetseget. Elismerem azt is, hogyha nem lettek volna technikai gondjai Lewisnak, akkor valószinuleg nem nyer sorozatban 4 futamot az év elején Nico. Viszont az is igaz, hogy az első futamokon, amikor egymas mellol rajtoltak, akkor eddig Nicotol lattuk azt az agresszivitast, amit Hamiltontol szoktunk meg az előző evekben - amiert nem mellekesen istenitve volt. Egyesek nagy sajnalatuk közepette meg azt is elfelejtik, hogy azért futamon meg nem nullazott (aminek en egyebkent a versenyszellemet szem előtt tartva orulok) es okulva az előző évekből, a technikai hibak szepen ki fognak egyenlitodni. Pl ahogy elkezdődött kiegyenlitodni Monacoban is. Ugyan nem a motor rohadt le Nico alatt, csak eppen a gumik és a fékek nem működtek normál hőmérsékleten esőben egy utcai pályán... Mert feltételezem azt senki épelméjű rajongó nem gondolja, hogy 3 masodperc van közöttük akármilyen esőben is alapesetben :D Arrol meg, hogy szárazon milyen volt a tempoja a vegen, haat, az utolso korokben mar Alonso is lelepte azzal a fenomenalis talicskaval amivel a Honda gyalazza ot meg Buttont tulon-tul hosszu ideje.

Hamilton elengedésében en csak annyit sajnalok, hogy nem fel vagy egy korrel kesobb tette, akkor legalabb 7ponttal kevesebb lenne most a veszteség.

s60pcc
#92 s60pcc 2016. május 31. 09:02  
sába:
A tavalyi döntést bevallottan Hamilton hozta meg, nem a csapat. De persze ha nyerő a taktika akkor Hamilton döntése, ha beszopja, akkor a csapaté.

Szerintem meg általában fordítva van ezen a fórumon...ha LH valamit elb*sz az önhiba, ha jól jön ki akkor a csapat hozta a döntést mert LH buta hozzá....szerintem.

hammertime
#91 hammertime 2016. május 31. 08:36  
sába:
A tavalyi döntést bevallottan Hamilton hozta meg, nem a csapat. De persze ha nyerő a taktika akkor Hamilton döntése, ha beszopja, akkor a csapaté.

Saját csapata vezette félre, de persze nálad meg mindig úgy van, hogy ha nyerő húzás, akkor csapaté, ha bukta, akkor Hamiltoné.

sába
#90 sába 2016. május 31. 00:31  
MP4/4:
Amúgy meg ha azt nézzük, a Rosberg fanok(ja bocs ez egy elhanyagolható kisebbség, akarom mondani Hamilton anti-fanok) is magukba nézhetnének kicsit, gondolom a tavalyi Monaco-i futamgyőzelem teljesen megérdemelt volt, pedig azt is a Mercedes hozta össze neki, mint most Hamiltonnak(kis Red Bull segítséggel persze), de ilyenkor jön az "örökérvényű törvény" a dolgok hosszútávú kiegyenlítődéséről...

A tavalyi döntést bevallottan Hamilton hozta meg, nem a csapat. De persze ha nyerő a taktika akkor Hamilton döntése, ha beszopja, akkor a csapaté.

sába
#89 sába 2016. május 31. 00:19  
G0007:
Rosbergtől érett megmozdulás volt . Schumacher is elengedte őt anno Brazíliában pl . nincs ebbe semmi extra ha valaki szenved , vagy a körülmények úgy alakultak hogy a csapatnak az a jó hogy a másik menjen inkább akkor a csapatért ezt meg kell tenni akár kérés nélkül is. az ő szitujukban spanyolban történtek után meg ez a legkevesebb

Nem összehasonlítható a két eset, itt vb címről van szó, ahol minden egyes pont számíthat.

can-tah
#88 can-tah 2016. május 31. 00:03  
F1890:
ha vkinek faj az igazsag akkor inkabb utaljon :) attol nem lesz igaza :D

Ha valakinek fáj az igazság, nekem is utalhat :) számlaszámom szívesen megadom.

hammertime
#87 hammertime 2016. május 30. 23:25  
MP4/4:
Amúgy meg ha azt nézzük, a Rosberg fanok(ja bocs ez egy elhanyagolható kisebbség, akarom mondani Hamilton anti-fanok) is magukba nézhetnének kicsit, gondolom a tavalyi Monaco-i futamgyőzelem teljesen megérdemelt volt, pedig azt is a Mercedes hozta össze neki, mint most Hamiltonnak(kis Red Bull segítséggel persze), de ilyenkor jön az "örökérvényű törvény" a dolgok hosszútávú kiegyenlítődéséről...

Jaj, hát azt is Ham cseszte el tavaly. Tudod, olyan soha nincs, hogy ő vétlen áldozat valamiben, mindig benne van ő is, ha másért nem, minek volt ott? :)

Joseph Sneijder
#86 Joseph Sneijder 2016. május 30. 23:08  
jtfan:
Vettel simán elengedte Ricciardo-t többször is mikor szóltak neki. Rai is elengedte Massat. Mondjuk Alonso tényleg nem engedett el senkit ha jól emlékszem.

Abban az évben láthatóan Vettelnek semmilyen esélye nem volt vb címet nyerni. Ebben az esetben persze, hogy engedékenyebbek a pilóták. Itt viszont elvileg harcban áll Rosberg a vb címért de megmondom őszíntén, hogy ilyen hozzáállással nem is érdemelné meg.

MP4/4
#85 MP4/4 2016. május 30. 23:00  

Amúgy meg ha azt nézzük, a Rosberg fanok(ja bocs ez egy elhanyagolható kisebbség, akarom mondani Hamilton anti-fanok) is magukba nézhetnének kicsit, gondolom a tavalyi Monaco-i futamgyőzelem teljesen megérdemelt volt, pedig azt is a Mercedes hozta össze neki, mint most Hamiltonnak(kis Red Bull segítséggel persze), de ilyenkor jön az "örökérvényű törvény" a dolgok hosszútávú kiegyenlítődéséről...

MP4/4
#84 MP4/4 2016. május 30. 22:56  
Mr. Répatorta balneológus:
1. Volt egy csapatutasítás, ahol egyértelműen a legnagyobb vetélytársa elé helyezték. És ami most, annyira természetes - hogy el kell engedni utána - Hamilton rajongóinak, korábban ellenkező esetben nem volt az. És itt én is visszautalnék az egykori hungaroringi esetre. Én tudom, hogy munkaadó, meg csapat (ami világbajnoki címet senki nem jegyez, mert ha így lenne akkor ugye MS 14-szeres világbajnok lenne) de a legnagyobb vetélytársat helyzetbe hozni???? Eleve abból indulok ki, hogy a csapatnak nem szabadott volna beleszólni a versenyükbe. És majd ezt Rózsi visszakapja? Ugyan! Hamiltontól? Soha. Rajongói meg majd igazolják, hogy milyen igaza volt. 2, RIC-et sosem előzte volna meg, ha nem szúrják el az auszi kerékcseréjét. De legalább nem vigyorgott idétlenül a "dobogón". Remélem ez a verseny nem egy olyan korszak kezdete, amikor a Merci eldöntötte, hogy véget vet a versengésnek közöttük. Ja és az a gusztustalan ömlengés, amit a Merci vezetői lehoztak a verseny után, hányinger! - http://www.motorsportal.hu/forma1/most-helyre-billent-a-csapaton-beluli-egyensuly-a-mercedes-szerint-c66710.html

1. 13, ha jól emlékszem 94-ben még a Williams vitte a csapat vb-t, köszönhetően nagyrészt bizonyos Jos Verstappennek a Benettonnál...

hammertime
#83 hammertime 2016. május 30. 21:32  
jtfan:
Ki mondta hogy fasorban se kellett volna lennie? Az ultralágy gumis mák azért megkérdőjelezhetetlen. Hogy bírták ki végig?

Hűvösebb volt az eső miatt, lassabban ment (ha csökkented a tempót, nem lineárisan nő a gumi élettartama), vadonatúj szettje volt. De azért vicces mennyire fel vagy háborodva, hogy végig merték bírni Ham gumijai.:)

Lehet nem csak mákja volt (igen, kellett hozzá az RB baki is), hanem tett is valamit a győzelemért? :) Az feltűnt, hogy a kopott vizes gumin olyan időket ment száradó pályán mint Rosbi az új intereken?

Utoljára módosítva: 2016. május 30. 21:45

kayassine
#82 kayassine 2016. május 30. 21:29  

Rosberg tette amit kellett. Lehet, nem lesz VB soha, de túl fogja élni. Ezt a 2-3 másodpercet nehéz megmagyarázni. Létezik csapat érdek is, jól tette, hogy figyelembe vette.

jtfan
#81 jtfan 2016. május 30. 21:11  
Mr. Répatorta balneológus:
1. Volt egy csapatutasítás, ahol egyértelműen a legnagyobb vetélytársa elé helyezték. És ami most, annyira természetes - hogy el kell engedni utána - Hamilton rajongóinak, korábban ellenkező esetben nem volt az. És itt én is visszautalnék az egykori hungaroringi esetre. Én tudom, hogy munkaadó, meg csapat (ami világbajnoki címet senki nem jegyez, mert ha így lenne akkor ugye MS 14-szeres világbajnok lenne) de a legnagyobb vetélytársat helyzetbe hozni???? Eleve abból indulok ki, hogy a csapatnak nem szabadott volna beleszólni a versenyükbe. És majd ezt Rózsi visszakapja? Ugyan! Hamiltontól? Soha. Rajongói meg majd igazolják, hogy milyen igaza volt. 2, RIC-et sosem előzte volna meg, ha nem szúrják el az auszi kerékcseréjét. De legalább nem vigyorgott idétlenül a "dobogón". Remélem ez a verseny nem egy olyan korszak kezdete, amikor a Merci eldöntötte, hogy véget vet a versengésnek közöttük. Ja és az a gusztustalan ömlengés, amit a Merci vezetői lehoztak a verseny után, hányinger! - http://www.motorsportal.hu/forma1/most-helyre-billent-a-csapaton-beluli-egyensuly-a-mercedes-szerint-c66710.html

"gusztustalan ömlengés" Hát Totonak van venne gyakorlata. A Ferrari már rég utolérte volna a Mercit, ha Toto bármely szavát komolyan lehetne venni. Kb- minden verseny előtt ezzel hülyíti a népet...

Mr. Répatorta balneológus
#80 Mr. Répatorta balneológus 2016. május 30. 21:02  

1. Volt egy csapatutasítás, ahol egyértelműen a legnagyobb vetélytársa elé helyezték. És ami most, annyira természetes - hogy el kell engedni utána - Hamilton rajongóinak, korábban ellenkező esetben nem volt az. És itt én is visszautalnék az egykori hungaroringi esetre. Én tudom, hogy munkaadó, meg csapat (ami világbajnoki címet senki nem jegyez, mert ha így lenne akkor ugye MS 14-szeres világbajnok lenne) de a legnagyobb vetélytársat helyzetbe hozni???? Eleve abból indulok ki, hogy a csapatnak nem szabadott volna beleszólni a versenyükbe. És majd ezt Rózsi visszakapja? Ugyan! Hamiltontól? Soha. Rajongói meg majd igazolják, hogy milyen igaza volt.
2, RIC-et sosem előzte volna meg, ha nem szúrják el az auszi kerékcseréjét. De legalább nem vigyorgott idétlenül a "dobogón". Remélem ez a verseny nem egy olyan korszak kezdete, amikor a Merci eldöntötte, hogy véget vet a versengésnek közöttük. Ja és az a gusztustalan ömlengés, amit a Merci vezetői lehoztak a verseny után, hányinger! - http://www.motorsportal.hu/forma1/most-helyre-billent-a-csapaton-beluli-egyensuly-a-mercedes-szerint-c66710.html

jtfan
#79 jtfan 2016. május 30. 20:55  
Lombardo:
72. hsz. Mákja volt Ricc elbaszott kerékcseréjénél, és a gumik is jobban bírták, mint ahogy várni lehetett. Riccnek meg mákja volt, hogy Hamilton alatt beszart az autó a q3-ban és nem tudott ideállis kört menni. Ők ketten érdemelték meg a győzelmet, mert mindketten szenzációsan vezettek, most Hamiltonnak jött ki jobban a lépés. Amellett azért ne menjünk el szó nélkül, hogy Hamilton 2-3 másodpercet adott a csapattársnak esős körülmények között. Ilyet a legnagyobbak szoktak csinálni Monacoban. Ez nem egy mákgyőzelem volt, ami miatt majd év végén magyarázkodni kell.

Ez a hétvége Ricci-é volt Ez persze nem jelenti azt hogy Hamilton nem ment nagyot.
Igazából a boxmunka volt a döntő ami sosem szerencsés.
Hamilton is esőben reménykedett a verseny előtt, ezzel mintegy elismerve Ricci tempóját.
Ricci meg nem szxrt be az esőtől, szóval duplán kár hogy a csapat elcseszte neki a futamot.

Utoljára módosítva: 2016. május 30. 20:56

Lombardo
#78 Lombardo 2016. május 30. 20:51  
jtfan:
Ki mondta hogy fasorban se kellett volna lennie? Az ultralágy gumis mák azért megkérdőjelezhetetlen. Hogy bírták ki végig?

72. hsz.

Mákja volt Ricc elbaszott kerékcseréjénél, és a gumik is jobban bírták, mint ahogy várni lehetett.
Riccnek meg mákja volt, hogy Hamilton alatt beszart az autó a q3-ban és nem tudott ideállis kört menni.
Ők ketten érdemelték meg a győzelmet, mert mindketten szenzációsan vezettek, most Hamiltonnak jött ki jobban a lépés.
Amellett azért ne menjünk el szó nélkül, hogy Hamilton 2-3 másodpercet adott a csapattársnak esős körülmények között. Ilyet a legnagyobbak szoktak csinálni Monacoban. Ez nem egy mákgyőzelem volt, ami miatt majd év végén magyarázkodni kell.

Utoljára módosítva: 2016. május 30. 20:55

jtfan
#77 jtfan 2016. május 30. 20:48  
Lombardo:
Megérdemelt volt Ricc pole-ja, ahogy a győzelme is az lett volna. Mondom, én abból indulok ki, hogy Hamilton egész hétvégén 2-3 tizeddel gyorsabb volt Rosbergnél, és a q2 elején 14.0-át futott. Utána még egy jó negyedórát gumizódott a pálya, és amúgy is a q3-ban tezsik oda magukat 100 százalékosan. Biztos vagyok benne, hogy ideális körülmények között ő is tudott volna hasonló időt, mint Ricc. És egyébként futamon is akkor futott leggyorsabb kört, amikor akart. Erős túlzás az, hogy a fasorban sem kellett volna lennie.

Ki mondta hogy fasorban se kellett volna lennie? Az ultralágy gumis mák azért megkérdőjelezhetetlen. Hogy bírták ki végig?

Lombardo
#76 Lombardo 2016. május 30. 20:41  
jtfan:
Hát azért Ricciardo pole-ja szerintem megérdemelt volt. És ha már szerencsét emlegetünk akkor hogy a p-be bírták végig az ultrallágy gumik?! A Pirellinek egy hatalmas karó jár.

Megérdemelt volt Ricc pole-ja, ahogy a győzelme is az lett volna.
Mondom, én abból indulok ki, hogy Hamilton egész hétvégén 2-3 tizeddel gyorsabb volt Rosbergnél, és a q2 elején 14.0-át futott. Utána még egy jó negyedórát gumizódott a pálya, és amúgy is a q3-ban tezsik oda magukat 100 százalékosan. Biztos vagyok benne, hogy ideális körülmények között ő is tudott volna hasonló időt, mint Ricc. És egyébként futamon is akkor futott leggyorsabb kört, amikor akart. Erős túlzás az, hogy a fasorban sem kellett volna lennie.

Utoljára módosítva: 2016. május 30. 20:48

jtfan
#75 jtfan 2016. május 30. 20:37  
Lombardo:
Azert ne felejtsük, hogy az időmérőn meg Hamilton volt peches. Lehet, hogy megszerezhette volna a pole-t abból kiindulva, hogy ő a q2 elején kisujjból futott egy 1.14.0-ás időt, egyáltalán nem eleképzelhetetlen, h ideális körülmények között a q3-ban képes lett volna 1.13.6-ra. Nyilvánvaló, hogy Hamilton és Ricciardo volt a két leggyorsabb a hétvégén, Hamilton peches volt az időmérőn, eleve emiatt veszített Ricchez képest vagy 10 másodpercet a vánszorgó Rosberg mögött beragadva a futamon. Ha egészében nézzük a hétvégét, szó nincs orbitális mázliról és igazságtalanságró, meg hogy a fasorban sem kellett volna lennie.

Hát azért Ricciardo pole-ja szerintem megérdemelt volt. És ha már szerencsét emlegetünk akkor hogy a p-be bírták végig az ultrallágy gumik?! A Pirellinek egy hatalmas karó jár.

Lombardo
#74 Lombardo 2016. május 30. 20:28  
Mr. Répatorta balneológus:
Ja és az itt Hamiltonért rajongóknak! Ugye azért év végén, amikor majd megint jönnek a számolgatások, meg a kifogások, a belemagyarázások: remélem el fogják ismerni, hogy ez a győzelem a kibaszott szerencse kategória volt. Mert az biztos, hogy önerőből Luísz a fasorban nem lett volna.

Azert ne felejtsük, hogy az időmérőn meg Hamilton volt peches. Lehet, hogy megszerezhette volna a pole-t abból kiindulva, hogy ő a q2 elején kisujjból futott egy 1.14.0-ás időt, egyáltalán nem eleképzelhetetlen, h ideális körülmények között a q3-ban képes lett volna 1.13.6-ra. Nyilvánvaló, hogy Hamilton és Ricciardo volt a két leggyorsabb a hétvégén, Hamilton peches volt az időmérőn, eleve emiatt veszített Ricchez képest vagy 10 másodpercet a vánszorgó Rosberg mögött beragadva a futamon. Ha egészében nézzük a hétvégét, szó nincs orbitális mázliról és igazságtalanságró, meg hogy a fasorban sem kellett volna lennie.

Utoljára módosítva: 2016. május 30. 20:37

jtfan
#73 jtfan 2016. május 30. 19:53  
Mr. Répatorta balneológus:
Ja és az itt Hamiltonért rajongóknak! Ugye azért év végén, amikor majd megint jönnek a számolgatások, meg a kifogások, a belemagyarázások: remélem el fogják ismerni, hogy ez a győzelem a kibaszott szerencse kategória volt. Mert az biztos, hogy önerőből Luísz a fasorban nem lett volna.

Hát azt várhatod:) Itt Lewis az isten. Nico egy félnótás senkiházi. Hamilton minden futamon ahol nem nyer ott valami ellene játszott. Olyan tényezők amelyek Rosberget sohasem hátráltatják. Ha Rosberget bármilyen balszerencse éri, akkor megy a Megérdemelte! Jupi! Ha Hamltont akkor, akkor meg a Rosbi mákos! A csapat őt szereti, mert német!

Utoljára módosítva: 2016. május 30. 19:54

Mr. Répatorta balneológus
#72 Mr. Répatorta balneológus 2016. május 30. 19:38  

Ja és az itt Hamiltonért rajongóknak! Ugye azért év végén, amikor majd megint jönnek a számolgatások, meg a kifogások, a belemagyarázások: remélem el fogják ismerni, hogy ez a győzelem a kibaszott szerencse kategória volt. Mert az biztos, hogy önerőből Luísz a fasorban nem lett volna.

continental
#71 continental 2016. május 30. 19:22  

Sztem meg egy igazi marhaként viselkedett.
Oké h csapatsport,de aligha van veszélyben a Merci konstruktőri címe,Nico egyéni címe viszont annál inkább.
Kissebb csapatok simán megjátszák ezt,mert ott nem vb cím a tét,na de ilyen helyzetben..
Hiába,aki ennyire önmaga ellensége,mint Rosberg,az nem is érdemel vb címet.

Mr. Répatorta balneológus
#70 Mr. Répatorta balneológus 2016. május 30. 19:06  

Egy bajnok sosem tesz ilyet, főleg a legnagyobb riválisával szemben, aki ellen egyetlen célja van: növelni a pontelőnyt, bárhogy. Rosberg aláírta kettes számú státuszát és addig nézzen felfelé, míg az angol ezt visszaadja neki.

jtfan
#69 jtfan 2016. május 30. 19:01  

Figyeljétek meg Rosberg szépen meg is kapja a komoly pénzt a szerződéshosszabításnál.
Nem ingyen volt ez a manőver. Bemutatta hogy meg tudja nyerni a vb-t a kocsival (Merci egy-kettő az utóbbi két évben), ha Hamilton mondjuk megsérül mint anno Schumi. Igazi csapatjátékos.
Szerintem idén a vb-t is behúzza. A fanyalgók meg persze akkor is nyomják majd a kifogásokat.

jtfan
#68 jtfan 2016. május 30. 18:56  
Joseph Sneijder:
Lehet ezt érettnek nevezni de egy Alonso egy Vettel de még egy jobb napokat is megélt Raikkönnen sem tette volna azt, amit most Rosberg megtett. Itt szerintem önzőnek kellett volna lennie Rosbergnek és amennyire tud keresztbe tenni Hamiltonnak.

Vettel simán elengedte Ricciardo-t többször is mikor szóltak neki. Rai is elengedte Massat. Mondjuk Alonso tényleg nem engedett el senkit ha jól emlékszem.

Kepano
#67 Kepano 2016. május 30. 15:46  

Na ezért nem lesz soha igazi bajnok Rosberg.
Nem hiszem hogy Senná-val vagy Prost-tal megtudták volna ezt csinálni.

Sebees
#66 Sebees 2016. május 30. 14:23  
frontember:
annyira szánalmas ez a folyamatos rinya a Forma 1 ellen, minden indokkal. Először is, ha szerinted egy irányított csalás az egész, akkor ne nézd. Én se nézek Tour de France-ot :) Másrészt amikor kevés volt a gyártó, akkor azon ment a rinya, hogy egy egyeduralkodó van, és a kis csapatok oda se tudnak szagolni. Most van egy csomó gyártó, ettől persze több a politika, és most ezen megy a rinya. Miféle baromság olyat mondani a 10 évvel ezelőtti F1-hez képest, hogy ez ma csak a pénzről szól? Meg hogy megnyeretik egyikkel a versenyt? 10 évvel ezelőtti éppen a Sumi korszak után vagyunk, kérdezd meg Barrichellot a versenyek szükségtelen megnyeretéséről, esetleg Fisichellának is írj egy mailt. Ez van és volt és lesz a F1-ben, és most a Mercedesnél amúgy az egyik legtisztább helyzetet látjuk, aminek - akármilyen furcsa - a Red Bull rakta le az alapjait az évtized elején. Olyan ugyanis előtt nem nagyon volt, hogy kétes VB finisnél 3 futammal a vége előtt versenyezni hagyják az élmenőket. Igen, ott is beleszóltak többször az év során, de nagyon másképp, mint a 2000-es években. A Mercedes kurvára tisztán versenyezteti a pilótákat, szerinted Rosberg honnan merít annyi erőt, hogy egy csapatban 2x, amúgy 3x vb csapattárs ellen 4 győzelemmel nyisson egy évet? Miért nem fogták vissza 2 éven át Hamilton ellen, aki 5x annyi marketing értéket jelent, akkora pénzgyár az online és offline gépezetben, hogy a világon jelenleg 10-nél kevesebb sportoló van ezen a szinten, Rosberg jó esetben egy 100-as klubba fér be ugyanitt. Minden ok meglenne arra, hogy Hamiltont tolják eszetlenül. Elég nagy fegyvertény lenne jövőre a 4x Vettel mellé egy 4x Hamiltont kiállítani. Ehelyett akkor szóltak Rosbergnek, amikor 3mp-cel volt lassabb. Nincs itt semmi különös ügy. Még szerintük sem...

Nem mindig értek egyet a véleményeddel de ezzel az írással teljesen azonosulni tudok!

Joseph Sneijder
#65 Joseph Sneijder 2016. május 30. 14:12  
G0007:
Rosbergtől érett megmozdulás volt . Schumacher is elengedte őt anno Brazíliában pl . nincs ebbe semmi extra ha valaki szenved , vagy a körülmények úgy alakultak hogy a csapatnak az a jó hogy a másik menjen inkább akkor a csapatért ezt meg kell tenni akár kérés nélkül is. az ő szitujukban spanyolban történtek után meg ez a legkevesebb

Lehet ezt érettnek nevezni de egy Alonso egy Vettel de még egy jobb napokat is megélt Raikkönnen sem tette volna azt, amit most Rosberg megtett. Itt szerintem önzőnek kellett volna lennie Rosbergnek és amennyire tud keresztbe tenni Hamiltonnak.

vacsad
#64 vacsad 2016. május 30. 12:01  
Zasalamel:
Jobban belegondolva én is lassan 20 éve nézem az F1-et, úristen... :O telik az idő

Erre én is idén döbbentem rá, 20. szezon mint Ferrari fan :D

frontember
#63 frontember 2016. május 30. 11:54  
Konszpiresiszeoriz:
Ennyi pénz még sohasem volt ebben a sorozatban. És ennyi önálló gyártó sem - ez a fő probléma oka!

annyira szánalmas ez a folyamatos rinya a Forma 1 ellen, minden indokkal. Először is, ha szerinted egy irányított csalás az egész, akkor ne nézd. Én se nézek Tour de France-ot :)
Másrészt amikor kevés volt a gyártó, akkor azon ment a rinya, hogy egy egyeduralkodó van, és a kis csapatok oda se tudnak szagolni. Most van egy csomó gyártó, ettől persze több a politika, és most ezen megy a rinya. Miféle baromság olyat mondani a 10 évvel ezelőtti F1-hez képest, hogy ez ma csak a pénzről szól? Meg hogy megnyeretik egyikkel a versenyt? 10 évvel ezelőtti éppen a Sumi korszak után vagyunk, kérdezd meg Barrichellot a versenyek szükségtelen megnyeretéséről, esetleg Fisichellának is írj egy mailt. Ez van és volt és lesz a F1-ben, és most a Mercedesnél amúgy az egyik legtisztább helyzetet látjuk, aminek - akármilyen furcsa - a Red Bull rakta le az alapjait az évtized elején. Olyan ugyanis előtt nem nagyon volt, hogy kétes VB finisnél 3 futammal a vége előtt versenyezni hagyják az élmenőket. Igen, ott is beleszóltak többször az év során, de nagyon másképp, mint a 2000-es években.

A Mercedes kurvára tisztán versenyezteti a pilótákat, szerinted Rosberg honnan merít annyi erőt, hogy egy csapatban 2x, amúgy 3x vb csapattárs ellen 4 győzelemmel nyisson egy évet? Miért nem fogták vissza 2 éven át Hamilton ellen, aki 5x annyi marketing értéket jelent, akkora pénzgyár az online és offline gépezetben, hogy a világon jelenleg 10-nél kevesebb sportoló van ezen a szinten, Rosberg jó esetben egy 100-as klubba fér be ugyanitt. Minden ok meglenne arra, hogy Hamiltont tolják eszetlenül. Elég nagy fegyvertény lenne jövőre a 4x Vettel mellé egy 4x Hamiltont kiállítani. Ehelyett akkor szóltak Rosbergnek, amikor 3mp-cel volt lassabb. Nincs itt semmi különös ügy. Még szerintük sem...

kimi-sebfan
#62 kimi-sebfan 2016. május 30. 11:08  
Zasalamel:
Jobban belegondolva én is lassan 20 éve nézem az F1-et, úristen... :O telik az idő

Ha az számít nézésnek,hogy az egész évet végignéztem,akkor 1994es évtől nézem.Hú akkor volt aztán még csak gáz a Ferrari!Mondjuk a pilóta párosuk se volt egy világverő!

Utoljára módosítva: 2016. május 30. 11:09

Zasalamel
#61 Zasalamel 2016. május 30. 10:50  
vacsad:
No, ha neked ez a mérce: 25. éve nézem az F1-et és orbitális hülyeségeket beszélsz.

Jobban belegondolva én is lassan 20 éve nézem az F1-et, úristen... :O telik az idő

vacsad
#60 vacsad 2016. május 30. 10:48  
Konszpiresiszeoriz:
Akkor minek foglalkozol velem??? Akkor Forma1-et néztem amikor ti még meg sem születtetek. Divatdrukkerek!

No, ha neked ez a mérce: 25. éve nézem az F1-et és orbitális hülyeségeket beszélsz.

Mtom
#59 Mtom 2016. május 30. 10:44  
grabowsky78:
3 éve egy rakás szar a f1 köszönhetően a Merci fölénynek és bedobják ezt, hogy engedd el a riválisod?? Innentől kezdve ki az aki elhiszi azt, hogy nem a Merci dönti el a háttérben, hogy ki legyen a bajnokuk? Legalább csináltak volna egy kamu előzést, ha ennyivel gyorsabb volt meg tudta volna előzni Rosbit Hami, nem? Nagyon GÁZ! Nem értem, hogy ti ezt nem látjátok!

Valoszinu epp azert szoltak, mert tudtak hogy ezzel a csigatempoval es hogy az egesz mezonyt magukra gyujtottek Hamilton mindenkepp elozni fog valahol, es nem akartak meg egy kettos kiesest, amire monacoban jo az esely.
3 masodperccel volt lassabb Rosberg az nagyon sok.
Igen kocsikazhattak volna igy a kerekcserekig, es akkor lehet a fel mezony mindket autojukat atugorja.

Zasalamel
#58 Zasalamel 2016. május 30. 10:37  
grabowsky78:
Egy aprócska ám nem elhanyagolható különbség van köztük, hogy ők nem mennek a bajnoki címért! Félre értés ne essék értem a racionalitást a döntés mögött! Csak azt nem értem, hogyan kérhet ilyet a Merci a bajnokság éllovasától, hogy engedje el a legfőbb riválisát legyen bármi is a szituáció, főleg úgy, hogy 2-3. helyen állnak és a 78körből még rohadt sok hátra van! Ráadásul gyorsan változó körülmények közepette! Vagy ez nem az a sport ahol 22 autó versenyzik egymás ellen?

Mercinek ez a sportág üzlet, reklám és nem jönnének ki jól belőle ha épp az egyik versenyzőjük miatt lecsúsznának a dobogóról is, főleg ha a másik versenyzőjük tempója elég a győzelemhez is.

F1890
#57 F1890 2016. május 30. 10:34  

ha vkinek faj az igazsag akkor inkabb utaljon :) attol nem lesz igaza :D

Zasalamel
#56 Zasalamel 2016. május 30. 10:33  
Konszpiresiszeoriz:
Elvitázhatunk arról mi lett volna ha.... Hami a Mercedeshez került, láttuk mi történt - nem is volt meglepetés! Az volt a meglepetés hogy alig bírta legyűrni Rosberget. Valószínű ha más csapatnál van akkor marad 1-szeres bajnok.

Te mi a francról beszélsz? Hangoztatod h milyen régóta nézed az F1-et, akkor arra is biztosan emlékszel h 2007-ben újonc létére felvette az akkori címvédő Alonso szintjét, akit a mai napig legjobb pilótának tartanak. Miaz h alig bírta legyűrni Rosbit? 2014 valóban szoros volt, de az inkább technikai hibáknak votl köszönhető mint sem valós erő közti különbség. Amint összeállt nála is a technika behúzott zsinórban 4-5 futamot. A jelenlegi mezőnyben kb 1-2 pilóta tudná Hami szintjét tartani.

Utoljára módosítva: 2016. május 30. 10:35

Konszpiresiszeoriz
#55 Konszpiresiszeoriz 2016. május 30. 10:31  
F1890:
44 es ki a szart erdekel h mi lett volna ha ham nem igazol mercihez? odaigazolt. a tobbi tortenelem es a te reszedrol meg massziv rizsa es hulyeseg

Na pontosan ezért utálnak benneteket minden fórumon!

hammertime
#54 hammertime 2016. május 30. 10:31  
Rikii:
A Hamilton szurkoloi elit alakulat mindig keszenletben. Azt is megmagyarazzak hogy Ham valojaban rozsaszint szarik. :)

Az ellendrukikat se kell félteni.;)

Paberto
#53 Paberto 2016. május 30. 10:29  
Konszpiresiszeoriz:
Elvitázhatunk arról mi lett volna ha.... Hami a Mercedeshez került, láttuk mi történt - nem is volt meglepetés! Az volt a meglepetés hogy alig bírta legyűrni Rosberget. Valószínű ha más csapatnál van akkor marad 1-szeres bajnok.

Ezek szerint nem emlekszel hanyszor veszitett pontokat Hamilton, es kuzdotte vissza magat nagy ponthatranyokbol az ev soran. Az ev vegere kiegyenlitodott (3-3) a futamokon valo nullazasok szama, amik muszaki okok miatt tortentek. Hamilton neve mellett maradt 2 technikai hiba idomerorol (hungaroringen a motor, Hockenheimben a fekek). Ennek ellenere Hamilton 11 futamot nyert, Rosberg pedig 6-ot. Nem mondanam hogy "alig birta legyurni.

F1890
#52 F1890 2016. május 30. 10:26  

44

es ki a szart erdekel h mi lett volna ha ham nem igazol mercihez?
odaigazolt. a tobbi tortenelem es a te reszedrol meg massziv rizsa es hulyeseg

grabowsky78
#51 grabowsky78 2016. május 30. 10:26  
Zasalamel:
Sztem ez most normális reakció volt, ferrarinál, RB-nál szinte mindig ez van, próbálják menteni a menthetőt. Nyilván 1-2 helyen más lett volna a szituáció, de itt most minél jobb eredményt kellett elérniük.

Egy aprócska ám nem elhanyagolható különbség van köztük, hogy ők nem mennek a bajnoki címért! Félre értés ne essék értem a racionalitást a döntés mögött! Csak azt nem értem, hogyan kérhet ilyet a Merci a bajnokság éllovasától, hogy engedje el a legfőbb riválisát legyen bármi is a szituáció, főleg úgy, hogy 2-3. helyen állnak és a 78körből még rohadt sok hátra van! Ráadásul gyorsan változó körülmények közepette! Vagy ez nem az a sport ahol 22 autó versenyzik egymás ellen?

Konszpiresiszeoriz
#50 Konszpiresiszeoriz 2016. május 30. 10:26  
Rikii:
A Hamilton szurkoloi elit alakulat mindig keszenletben. Azt is megmagyarazzak hogy Ham valojaban rozsaszint szarik. :)

Semmi probléma azzal ha megvédik a kedvencüket.

Zasalamel
#49 Zasalamel 2016. május 30. 10:25  
Paberto:
Nem volt muszaki gondja, o maga is lenyilatkozta. Egyszeruen nem birta munkara fogni sem a gumikat, sem a fekeket. Motorikusan meg teljesen rendben volt. Hiaba hajtogattak tegnap hogy a neme RTL-en mit mondtak a kommentatorok, nem volt igazuk. „Jobban fájt a vereségnél, hogy nem éreztem az autót, nem bíztam benne, nem éreztem, hogy nyerhetnék vele. Lewis elengedése csak a következménye volt ennek. A gondok a biztonsági autóval kezdődtek. Az első fékek nem működtek jól, egyszer a bal, aztán a jobb volt hideg. Így könnyű blokkolni a kerekeket, emiatt pedig óvatosabbá váltam, és teljesen elveszítettem a bizalmamat az autóban. De ha meg lassabban vezetsz, a hőmérséklet tovább csökken, és belekerülsz egy lefelé húzó örvénybe. Rá kell jönnünk, hogyan jutottunk ide”

Akkor esőben Rosbi számomra kérdőjeles még, tavaly brit nagydíjon nem tűnt rossznak, de más esős versenye amelyben kiemelkedő volt nem nagyon emlékszek.

hammertime
#48 hammertime 2016. május 30. 10:25  
Konszpiresiszeoriz:
Elvitázhatunk arról mi lett volna ha.... Hami a Mercedeshez került, láttuk mi történt - nem is volt meglepetés! Az volt a meglepetés hogy alig bírta legyűrni Rosberget. Valószínű ha más csapatnál van akkor marad 1-szeres bajnok.

A te kedvenced mennyire bírta legyűrni Rosberget, ha már itt tartunk? Csak úgy kérdem.;)

Konszpiresiszeoriz
#47 Konszpiresiszeoriz 2016. május 30. 10:25  
hammertime:
30 éve nézem, ugyanez ment mindig.

Ennyi pénz még sohasem volt ebben a sorozatban.
És ennyi önálló gyártó sem - ez a fő probléma oka!

Rikii
#46 Rikii 2016. május 30. 10:22  

A Hamilton szurkoloi elit alakulat mindig keszenletben. Azt is megmagyarazzak hogy Ham valojaban rozsaszint szarik. :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”