Hamilton Rosberg-módszerre váltott: elemzett és órákon át gyakorolt

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 23. 14:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Órákon át gyakorolta Lewis Hamilton a rajtokat. A közelmúltban ezen a téren gyenge teljesítményt nyújtó címvédő vasárnap kamatoztatná frissen megszerzett tudását.

Az elmúlt hetekben talán ismét a versenyzéstől távol eső ügyeivel irányította magára a figyelmet, ha pedig a közelmúltban elszenvedett csapásokról és vereségekről kérdezték, talán rendre laza/ (flegma?) válaszokkal hárított, mindez azonban nem jelenti azt, hogy Lewis Hamilton ne venné véresen komolyan mindazt, ami miatt a bajnokságban 33 pontos hátrányba került 4 versennyel az idény vége előtt. Legutóbb Szuzukában idén már sokadszorra ment el a versenye az elrontott rajtján, miközben Nico Rosberg mostanság viszonylag jól boldogul a csapat bevallása szerint sem a legjobb Mercedes-kuplunggal. És ez nem maradt következmények nélkül.

Hamilton beszámolók szerint elszántabbnak tűnik, mint valaha, és ez a munkához való hozzáállásán is látszik. No meg a hétvégi teljesítményén is. Az időmérőt elsöprő magabiztossággal nyerte meg szombaton, sikere után pedig elégedetten állapította meg, hogy ez kemény munkájának a gyümölcse. Elmondása szerint most éppen annak köszönhette elsőségét, ami eddig rendre közé és az austini pole közé állt: hosszas elemzés és gyakorlás után sikerült összeraknia az első szektorát és az első kanyart.

„Ez a pálya nagyon technikás, és az a legfontosabb, hogy jól találd el rajta a fékezési pontot, valamint jól pozícionáld az autódat az S-kanyarokban. Az elmúlt években sokat csiszoltam az első kanyaromon. És most a döntő pillanatban először sikerült tökéletesen teljesítenem” – állapította meg.

Lewis Hamilton

Rosberg-módszerrel jön egyenesbe?

Gerhard Berger nemrég érdekes kijelentést tett. Észrevétele szerint Hamilton idén azzal került hátrányba Rosberggel szemben, hogy elkezdte a német „játékát játszani”, vagyis saját ösztönös stílusába bele akart csempészni némi rosbergi alaposságot, tudományosságot. Az austini hétvége eddigi alakulása alapján elgondolkodtató ez a vélemény. Hamilton ugyanis a csapat elmondása szerint nemcsak saját edzésteljesítményén, de rajtjain is tudatos alapossággal dolgozott az elmúlt két hétben.

„A múlt héten Lewis egy napot töltött a gyárban, ahol közel két órán át gyakorolta a rajtokat a szimulátorban” – árulta el a Mercedes egyik mérnöke az Auto Motor und Sportnak. Paddy Lowe technikai vezető megerősítette ezt. „Lewis az ujjai és a gázadó lábának koordinálásán dolgozott” – bocsátkozott részletekbe.

Véletlenek nincsenek: Toto Wolff Szuzukában éppen azt hozta fel Hamilton védelmében, hogy kuplungjukkal mennyire könnyű elvéteni a helyes mozdulatsort és időzítést. „Az adatok megmutatták Lewisnak, mikor engedi föl túl lassan vagy túl gyorsan a kuplungot, mikor ad túl kevés vagy túl sok gázt. Így lépésről lépésre sikerült javítania a rajtjainak következetességén” – magyarázta Lowe.

Hozzátette, azt is sikerült kielemezniük, min is ment el a legutóbbi rajtja. „Túlságosan hátulra állt be a rajtkockába. Nem sokkal a rajt előtt még hagyta kicsit előrébb gurulni az autóját, ezért még egyszer a fékre kellett lépnie. Emellett aggódott is amiatt, hogy nedves részre fut az aszfalton. Minden túl hirtelen történt, és Lewis egyszerűen összekuszálta a folyamatokat.”

Hamilton egyelőre elégedett az eredménnyel. Elmondása szerint hétvégi rajtgyakorlatai jól sikerültek. „Eddig tökéletesen működött minden.” Az igazi vizsgát azonban a vasárnapi verseny jelenti számára. Most csak egyetlen lehetősége van: jól rajtolni és megnyerni a futamot – máskülönben csak még távolabb kerül a címvédéstől.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cyberpunk999
#3 cyberpunk999 2016. október 24. 08:46  
Mtom:
Gyakorolj 2 orat egy 3 masodperces folyamatot, aztan meseld el soknak tunt-e.

Nem tűnt annak, és az agy számára az is fontos a tanuláshoz, hogy sok különböző alkalommal is gyakorolj, nem lehet egyben letudni minden órát.

Mtom
#2 Mtom 2016. október 23. 17:50  

Gyakorolj 2 orat egy 3 masodperces folyamatot, aztan meseld el soknak tunt-e.

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. október 23. 17:22  

Ezt a 2 órát úgy állítják be, mintha az sok lenne.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

A Mercedes öröme

02016.12.08. 14:07

A visszaútra nem váltott jegyet Rosberg

Nem tud elképzelni nagyobb tettet a bajnoki címnél és Hamilton legyőzésénél