Hamilton szerelőivel Rosberghez pártolt a szerencse is?

írta: M4Sport
2016. április 27. 11:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Rosberg idénye egyelőre makulátlanul alakult, Lewis Hamiltonnak viszont egyetlen tiszta hétvégéje sem volt. De vajon lehet-e ennek bármi köze ahhoz, hogy a két versenyző a télen részben szerelőgárdát cserélt egymással? A garázsban jártas szakemberek kifejtették véleményüket.

Nico Rosberg hétfő este egy üres benzines kannával a kezében bekopogtatott a német Pro7 televízió humoros műsorába, a Circus Halligalliba (természetesen meghívott vendégként), ahol aztán kedélyesen elbeszélgetett a műsorvezetővel. Szóba került, miért megy mostanság jobban az ő Mercedese, mint a címvédő Lewis Hamiltoné – s természetesen komolytalan válasz érkezett. „Nos igen, egyeseket mindig előnyben részesítenek…” – mondta nevetve a bajnoki éllovas, utalva a vissza-visszatérő képtelen pletykákra.

„Nem, ez nem így van. Bár a gyanú fennáll, mivel a csapat éppen a télen cserélte ki a szerelőinket. Tehát most én az ő embereivel dolgozom, ő az enyémekkel. Erre most az egyik oldalon minden tönkremegy, míg nálam minden simán megy…” – állapította meg még nagyobb nevetés közepette. „De ez természetesen nem így működik. A színvonal mindkét oldalon nagyon magas, de időnként vannak ilyen időszakok.”

Bár e párbeszéd minden komolyságot nélkülözött, tény, nem Nico Rosberg az első, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az idei szerelőcserével (egyébként mindössze három ember váltott oldalt a garázsokban) mintha a szerencse is átpártolt volna Hamilton oldaláról a csapattárshoz. A múlt évben főként a németet hátráltatták műszaki problémák (például Monzában), ami a bajnoki hajrában meghatározónak bizonyult. Ezúttal eddig a háromszoros bajnoknak gyűlt meg a baja a balszerencsével: Kínában például váltóhiba, majd az MGU-H meghibásodása miatt került a rajtrács végére.

A brit Sky Sports hétközi műsorában egy volt F1-es mérnököt és egy volt szerelőt kérdezett arról, vajon a Mercedes különleges szerelőcseréjének lehet-e hatása a két versenyző közti erőviszonyok átrendeződésére. A Force India és a Williams korábbi műveleti mérnöke, Dominic Harlow szerint kizárható ennek a lehetősége. „Nem gondolnám, hogy ennek komolyabb hatása lenne, hiszen a versenymérnöküket nem cserélték ki, márpedig a valódi technikai programot minden esetben ő határozza meg. Ami az adatok átláthatóságát és az ötletcserét illeti, szintén semmi sem változott” – magyarázta a szakember. „Szerintem hasznos, ha a nagy nyomással járó munkát végzők időnként valami mást csinálhatnak, mivel így változatosabbá válik a munka, ami pedig új motivációt jelent számukra.”

A McLaren korábbi szerelője, Marc Priestley eközben arra is felhívta a figyelmet, hogy Rosberg formajavulása nem esik egybe a szerelőcserék idejével, hiszen győzelmi sorozatát tavaly Mexikóban kezdte. „Nem hiszem, hogy ez a teljesítmény szempontjából nagy különbséget jelentene, de szerintem a csapaton belül ez a módszer jól működik. Akik most Nico autóján dolgoztak, a múlt évben jól összeszoktak Lewis csoportjával, így a kapcsolatuk most is rendben van. És ez úgy fest, mindkét oldalon jól működik. Ne feledjük el, hogy Lewis nem szenved, egyszerűen csak balszerencsés, és hamarosan újra talpra áll. Az autója kiváló, így nagyszerű csatákra van kilátás” – vélekedett.

Majd kiemelte, szerinte a szerelőcsere elsősorban azért volt fontos a Mercedes szempontjából, hogy elejét vegyék a fent Rosberg által is kifigurázott pletykáknak, miszerint a csapat mindig részrehajló valamelyik versenyzőjével. „Ezzel próbálják kivédeni a kritikát és a találgatásokat arról, hogy az egyik versenyző különleges bánásmódban részesül, vagy hogy a jobb szakemberek a garázs egyik oldalán dolgoznak. Nem gondolnám, hogy bárki is ilyesmit állítana, de szerintem a Mercedes láttatni akarta, hogy teljesen nyitott, teljes az átláthatóság a két oldalon. Néha mellényúlhatnak, de úgy fest, az első pár versenyen ez eddig remekül működött” – állapította meg Priestley.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

12016.10.22. 13:58

Wolff reagált Brawn kijelentésére

Nem haragszik a korábbi technikai igazgatóra

02016.10.22. 13:47

Vettelről lepereg a kritika

Montezemolo szerint a Ferrarinak nagyon is rá van szüksége