Hamilton tagadja, hogy ő küldte rá Rosbergre az FIA-t

írta: M4Sport
2016. július 25. 11:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton cáfolja, hogy az FIA miatta indított vizsgálatot három órával az időmérő leintése után Nico Rosberg ellen szombaton. A brit szerint rossz üzenete van annak, hogy a pole-t megszerző csapattársa büntetés nélkül megúszta.

Miután a Fernando Alonso megpördülése miatt lendülő sárga zászló komoly szerepet játszott abban, hogy Lewis Hamiltonnak nem volt esélye megszerezni a pole pozíciót a Magyar Nagydíj időmérő edzésén, a brit címvédő jelezte, szeretné, ha az FIA tisztázná a vonatkozó szabályokat. Nagyjából egy órával később az FIA visszahívta Nico Rosberget a pályára egy jótékonysági rendezvényről, mivel vizsgálatot indított ellene.

A szövetség közvetlenül az időmérő edzés után nem találta indokoltnak annak kivizsgálását, Rosberg hogyan futhatta meg az Q3 leggyorsabb körét a dupla sárga zászlós figyelmeztetés ellenére, három órával később viszont már igen – emiatt többekben megfogalmazódott a kérdés, mekkora szerepe volt az indított vizsgálatban Hamilton panaszának.

E kérdést vasárnap a versenyt követő sajtótájékoztatón is föltették a futamgyőztesnek. „Nos, a bíráknak elő kell állniuk valami megoldással” – felelte Hamilton. „Huszonhárom éve versenyzek, és ha sárga zászló volt érvényben, mindig azt jelentette, lassítanunk kell, ha dupla sárga, akkor pedig fel kellett készülni a megállásra. Nico azonban ugyanolyan tempóval haladt át a kanyar csúcspontján, mint én az eggyel korábbi körömben. Ha még autó állt volna a pályán akkor, vagy egy pályabíró, akkor nagyon nehéz helyzetbe került volna.”

„Óvatosnak kell lennünk, mert azzal, hogy nem kapott büntetést, azt az üzenetet küldjük az alacsonyabb kategóriák felé is, hogy dupla sárga zászlónál elég egy tizedet veszítened, és ez nagyon veszélyes. Ezt tisztázni kell, mert korábban két tizedet kellett veszteni egy sárga zászlónál, fél másodpercet pedig kettőnél. Ezúttal nem így volt, és nem volt büntetés, így legközelebb a pole-ért folytatott harc során már tudni fogjuk, hogy elég csak egy kicsit elvenni” – magyarázta a háromszoros bajnok.

Erre a mellette ülő Nico Rosberg is szót kért. „Reagálhatok? A dupla sárga zászlónál jelentős mértékben csökkentened kell a tempódat, és biztonságosan haladnod. Én húsz kilométer per órával lassabban mentem abban a kanyarban. Húsz kilométer per óra az F1-es autókkal egy teljesen más világ, ha ennyit lassítasz, akkor igazán lassú vagy. Én így tettem, harminc méterrel a fékezési pont előtt elvettem a lábam a gázról, tehát csak gurultam tovább, hússzal kevesebbel, míg el nem értem a kanyarcsúcspontot” – magyarázta Rosberg.

„Szűkebben fordultam, mivel lassabban is mentem, aztán újra gyorsíthattam. Nagy mértékben csökkentettem a tempómat, és ezt is kell tenni, a bírák pedig ezért is tartották elfogadhatónak, amit csináltam. Teljesen nyilvánvaló volt, mit csináltam, teljesen tiszta, és természetesen a száradó pályán sokkal gyorsabb köröket fut az ember. A pálya állapota nem volt állandó. Száradó pályán nem számít, mi a szektoridőd, mert minden alkalommal egyre csak gyorsabb leszel, ahogy felszáradnak a pocsolyák. Azon a szakaszon, ahol sárga zászló volt, lassabb voltam, de a szektor egészét tekintve gyorsabb, mert a pálya gyorsult. Teljesen egyértelmű volt a helyzet, ezért nem kaptam büntetést” – indokolt Rosberg.

Hamilton tagadja, hogy miatta lett vizsgálat

A késői vizsgálat miértjére azonban egyikük sem adott konkrét magyarázatot. A szombaton történtek után FIA-s források utaltak arra, Hamilton valóban felvette velük a kapcsolatot, s jelezték, a vizsgálatot új bizonyítékok előkerülése miatt tartották szükségesnek. Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója is megerősítette, hogy a brit beszélt Charlie Whiting versenyigazgatóval, ám szerinte ennek nem volt különösebb jelentősége a vizsgálat szempontjából.

Később ezt Hamilton is cáfolta. „Nem hiszem, hogy ez befolyásolta volna a bírák érdeklődését” – mondta Hamilton. „Beszéltem Charlie-val, hogy tisztázzuk ezt, mert legközelebb hasonló helyzetben ezek szerint csak annyit kell tennem, hogy veszítek egy tizedet, még ha autó is van előttem. A vitorlázás csak üzemanyag-spórolásra való. Itt ugyanazon a ponton fékezett, öt méterrel korábban állt a gázra, és ugyanakkora volt a kanyarsebessége a csúcsponton, a kigyorsítása pedig sokkal jobb. És itt a 9-es kanyarról van szó, melynek csúcspontján még sárga zászló volt érvényben. Ezeket fontos tudni, mert a történtek precedenst teremtettek. Charlie azt mondta, átgondolja ezt, mert ennek nem így kéne lennie. Ha a következő versenyen ugyanezt tesszük, tudnunk kell, kapunk-e érte büntetést.”

Hamilton szerint az esetről még fognak beszélni Hockenheimben. „Szerintem így lesz. Én ezen leszek, mert a dupla sárga zászlónál ezek szerint elég elvenni kicsit, majd újra a gázra állni és lila szektoridőt futni. Még akkor is enyém lehet a pole, ha valaki balesetezik, vagy ha pályabíró van a pályán, vagy autó az út közepén. Ha egy tizedet vesztek, akkor nem kapok büntetést.”

A harmadik helyezett, Daniel Ricciardo igazat adott Hamiltonnak, s jelezte, valóban tisztázniuk kell a pontos szabályokat, mert ha nem teszik, az félreértésekhez és balesetveszélyhez vezethet.

FIA
Oszd meg!

16 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sába
#16 sába 2016. július 25. 23:01  

Azért nagy spiller ez a Rosberg/merci csapat.
Folyamatosan tesznek a szabályokra, aminek a következménye az, hogy a többiek legközelebb minden sz*rért duplán fognak szívni.
Korrekt, nagyon korrekt.

khristiank
#15 khristiank 2016. július 25. 19:43  
s60pcc:
"Mennyi a fékuta egy F1-es autónak?" Fékútja? 1. Ha erre gondolsz akkor a kérdésed ilyen formában értelmetlen. A fékutat egy bizonyos sebességről kalkulálják. (ennek hiányában nem lehet megmondani) 2. Milyen összefüggést látsz a téma és fékút (legyen az bármilyen sebességről számítva) között?

akkor legyen mondjuk 180km/h-ról :D
még ha az alapvetéshez mérten értelmetlen is, azért a kérdés kérdés maradt :D

albutr
#14 albutr 2016. július 25. 18:59  
porosas:
2010 Valencia Gp safety car overtaking. Mindenki egyformán reagált csak egy ember nem. De ha nagyon vájkálni akarunk lehet, hogy mindenkinél találnánk valamit. Szóval lehet az eseten rágódni csak nem érdemes.

és akkor még azt enyhén megúszta.

s60pcc
#13 s60pcc 2016. július 25. 16:39  
porosas:
Mindig is voltak és lesznek is ilyen helyzetek a Forma1-ben. Ez a lényege a mondandómnak.

Akkor valójában egyetértünk. :)

porosas
#12 porosas 2016. július 25. 15:01  
s60pcc:
Ez most mire is példa? Gondold végig mit akartam mondani...Bárki követte volna el, ugyanúgy állna. Pont.

Mindig is voltak és lesznek is ilyen helyzetek a Forma1-ben. Ez a lényege a mondandómnak.

s60pcc
#11 s60pcc 2016. július 25. 14:32  
zenon:
Mennyi a fékuta egy F1-es autónak?

"Mennyi a fékuta egy F1-es autónak?"
Fékútja?
1. Ha erre gondolsz akkor a kérdésed ilyen formában értelmetlen. A fékutat egy bizonyos sebességről kalkulálják. (ennek hiányában nem lehet megmondani)
2. Milyen összefüggést látsz a téma és fékút (legyen az bármilyen sebességről számítva) között?

Utoljára módosítva: 2016. július 25. 14:32

zenon
#10 zenon 2016. július 25. 14:25  
s60pcc:
Ez most mire is példa? Gondold végig mit akartam mondani...Bárki követte volna el, ugyanúgy állna. Pont.

Mennyi a fékuta egy F1-es autónak?

Lombardo
#9 Lombardo 2016. július 25. 13:54  

Nem tudom, miért nem lehet bevezetni, hogy időmérőn a dupla sárga zászló a gyorskör megszakítását kell, hogy eredményezze. Pont. Ha dupla sárga alatt érsz az adott szektorba, akkor vége a körödnek. Igazságos is, biztonságos is, és nincs ilyen faszkodás, h veszélyes helyzetben ki veszi el kevésbé a gázról a lábát.

Utoljára módosítva: 2016. július 25. 13:58

s60pcc
#8 s60pcc 2016. július 25. 13:05  
porosas:
2010 Valencia Gp safety car overtaking. Mindenki egyformán reagált csak egy ember nem. De ha nagyon vájkálni akarunk lehet, hogy mindenkinél találnánk valamit. Szóval lehet az eseten rágódni csak nem érdemes.

Ez most mire is példa?
Gondold végig mit akartam mondani...Bárki követte volna el, ugyanúgy állna. Pont.

Utoljára módosítva: 2016. július 25. 14:30

porosas
#7 porosas 2016. július 25. 12:57  
s60pcc:
Lényeg a lényegben, hogy ez nagyon de nagyon kérdőjeles volt és az ilyen esetben kirótt (vagy éppen nem kirótt) büntetések csak még képlékenyebbé teszik a jövőbeli helyzetet. Jöhet itt bármilyen Rosberg fan vagy Hamilton rajongó, a dupla sárga zászlóra mindenki azonosan reagált, kivéve 1 versenyzőt. És tudjuk, hogy "attól nem a víz a hülye, ha a kacsa nem tud úszni".

2010 Valencia Gp safety car overtaking.
Mindenki egyformán reagált csak egy ember nem.
De ha nagyon vájkálni akarunk lehet, hogy mindenkinél találnánk valamit.
Szóval lehet az eseten rágódni csak nem érdemes.

zenon
#6 zenon 2016. július 25. 12:50  

Pszichikai hadviselés. Hiszti az egész.

bzmatek
#5 bzmatek 2016. július 25. 12:45  
Konszpiresiszeoriz:
Mi a faszt nyavajogtok most komolyan! Hami nem behúzta a versenyt?

A stílus is jellemez, meg a mondatod :D. Most a témához mi köze, hogy Hamilton behúzta? Az is nehezményezi, aki nem nyerte meg a futamot ...

BCS_F1
#4 BCS_F1 2016. július 25. 12:32  

Még ha ő küldte is volna rá az FIA-t akkor is mi lenne? Ez a 20 km/h-val lassabban mentem, meg 30 méterrel korábban fékeztem duma Rosbergtől az, ami inkább a kínosabb...gáz lett volna ha így nyeri meg.

Konszpiresiszeoriz
#3 Konszpiresiszeoriz 2016. július 25. 12:31  

Mi a faszt nyavajogtok most komolyan!

Hami nem behúzta a versenyt?

s60pcc
#2 s60pcc 2016. július 25. 12:28  

Lényeg a lényegben, hogy ez nagyon de nagyon kérdőjeles volt és az ilyen esetben kirótt (vagy éppen nem kirótt) büntetések csak még képlékenyebbé teszik a jövőbeli helyzetet.

Jöhet itt bármilyen Rosberg fan vagy Hamilton rajongó, a dupla sárga zászlóra mindenki azonosan reagált, kivéve 1 versenyzőt.

És tudjuk, hogy "attól nem a víz a hülye, ha a kacsa nem tud úszni".

Utoljára módosítva: 2016. július 25. 12:28

s60pcc
#1 s60pcc 2016. július 25. 12:25  

Nekem az jutott eszembe, hogy Rosberg kikérte teamradión a "Bonbon-tól a Valami Amerikát":

"A lényeg, hogy te vagy az elsõ
Mikor a többiek fékeznek, akkor is tövig
Nyomod a gázt.
Mióta tudod:
Mindig az a jó fiú, aki nyer.
Hát jól teszed, ha megteszed, amit kell."

Utoljára módosítva: 2016. július 25. 12:25

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá