Hamilton: Technikai szempontból alábecsülnek

írta: M4Sport
2016. június 16. 09:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton úgy érzi, az emberek alábecsülik őt, ha a Forma–1 technikai oldaláról van szó. Szerinte tévhit, hogy Nico Rosberg jobb ezen a területen, de kiemelte, ösztönösség nélkül mit sem ér a tudomány.

Életstílusából és habitusából adódóan Lewis Hamiltont általában olyan versenyzőként szokás aposztrofálni, aki az adatok alapos áttanulmányozása helyett inkább csak kimegy a pályára, és ösztönből, érzésből versenyez. Nico Rosberg ezzel szemben a tudományos szemléletmód híve: mindent a végletekig kielemez, s a sok adat ismerete adja meg számára azt a magabiztosságot, amivel sikereket ér el.

A kettejük közti különbség Monacóban tökéletesen kidomborodott. Miközben a Mercedesek a lehűlt fékek és gumik miatt teljesen lelassultak a rajt után a nedves pályán, Rosberg nem értette az okokat, s teljesen elveszett, míg csapattársa érzéseire hallgatva inkább gázt adott, s a probléma megoldódott. Előbbi versenyző csalódást keltő délutánt zárt, utóbbi futamgyőzelmet aratott, ami úgy tűnik, fordulópontot is jelent idényében.

Kanadában az Auto Motor und Sportnak elárulta, a monacói azon kevés versenye egyike volt, melynek végignézte a felvételét. „A 174 versenyemből, amit eddig teljesítettem, talán vagy ötöt ha visszanéztem. A futam után közvetlenül csak bizonyos részleteket szoktunk visszanézni a megbeszélésen, a fontos jeleneteket, a rajtot, a kiállásokat, előzéseket. Ennyi. Monacót azonban most teljes egészében megnéztem – a barátokkal vacsora mellett. De őszintén szólva sokat nem tanulok ezekből, csak legfeljebb jobban átlátom a teljes versenyt. A saját futamomat nem kell megnéznem, azt tökéletesen ismerem. Az adatok sokkal fontosabbak. Vasárnap este olyan sok információt kérek a csapattól, hogy abból tudom, amit tudnom kell.”

Hamilton elárulta, már a futam előtti hét csütörtökjén megkezdi a felkészülést a következő versenyre. „A hétvégén e-mail-eket kapok a csapattól a fontos dolgokról. De nem tanulmányozom azt részletesen, a szabadidő mindig fontosabb számomra. A hét elején aztán szép lassan verseny üzemmódba kapcsolok, de igazán komollyá csak a mérnöki eligazításon válik a dolog. Szerintem ilyen szempontból minden versenyző más.”

A csalódások feldolgozásához általában egy nap is elég neki. „Ez az okoktól is függ, hogy én hibáztam-e vagy más. Hétfőn még érzed, kedden már elszáll a bosszúság. Nem szeretek sokáig őrlődni. Az évek során megtanultam ezt. Volt időszak, amikor három napra bezárkóztam a hotelszobámba, mérges voltam magamra, folyton azt kérdezgettem, miért történt mindez. Ahogy öregszel, ez változik. Leállítod magad, hogy ne pazarold el fölöslegesen az energiád.”

Hamilton elmondta, annak megtalálása is egyfajta fejlődési folyamat volt, hogy mi szükséges neki ahhoz, hogy mindig kihozhassa magából a maximumot. Ennek manapság már a sokat kritizált nagyvilági életstílus is részévé vált. „Huszonhárom évig tartott, mire rájöttem, mi kell. Amióta a Mercedesnél vagyok, azóta élvezem csak az életem. Az első tetoválásommal kezdődött, azóta pedig már nem érdekel, mit gondolnak mások.”

A brit a mentális trénerekről, sportpszichológusokról nem sokat tart. „Nem hiszek ebben a badarságban. Az ilyen tapasztalatokat magadnak kell megszerezned. Minden ember más. Valakinek túlárad az önbizalma, mások sosem érik el a célt. Van, akit örökre beskatulyáznak, más sosem engedi ezt, míg megint mások képesek kitörni ezekből a skatulyákból. A próbálkozásokból és a hibákból tanulsz.”

Lewis HamiltonHa technikáról van szó, Hamilton úgy érzi, alábecsülik

A Mercedesnél nemrég az egyik mérnök úgy fogalmazta meg a Rosberg és Hamilton közötti különbséget, hogy ha száz dolog van, abból előbbi mind a százat tudni akarja, míg utóbbi csak a tíz legfontosabbat. Hamilton azonban úgy érzi, az emberekben tévhit él arról, hogy ő kevésbé ért az F1 technikai oldalához csapattársánál. „Ez egy téves kép. Szerintem engem alábecsülnek a sportág technikai oldala szempontjából. Nem véletlenül nyertem azt a sok futamot és bajnoki címet! Emiatt sem tudok egyetérteni ezzel a meglátással” – fogalmazott.

„Nico addig ül a mérnöki megbeszélésen, ameddig csak lehet. És emiatt mindenki azt gondolhatja, hogy mind a száz dolgot kívülről megtanulja. Én magam is ismerem ezt a száz dolgot, higgyék el! Én is megtanultam. De én rangsorolok, megkülönböztetem a fontosat a nem fontostól. Nem sorolhatom föl mind a száz dolgot, de ha szükség van rá, tudom, hogy ott vannak. Nekem nem fontos, hogy bizonyítsam másoknak, én is tanulmányozom ezeket.”

Hamilton összességében azonban mégis az ösztönösség embere – és ez nem sztereotípia, ő maga is ezt mondja. Az előző két versenyen mesterien osztotta be a gumiját, s ezzel egykiállásos taktikája győzelmet eredményezett. Rosberg mindeközben Monacóban éppen a gumik munkára bírásával küszködött. A brit szerint sikerének titka nem feltétlenül a mérnököktől kapott sok információ volt.

„A mérnökök mindenféle információval látnak el. Ha valamennyire figyelsz, elveszel. A gumik tekintetében csak olyan jegyzeteim vannak, amelyeket úgy érzem, talán még használhatok. Olyan dolgokról van szó, mint a működési tartomány, az egyes gumik működési hőmérséklete, az aszfalt tapadása, a megfelelő fékegyensúly a gumik használatához, valamint hogy milyen erővel gyorsítsak ki egy-egy kanyarból, hogy ne melegítsem túl a gumikat. A többi viszont mind ösztön.”

„A gumikat érezni kell. Eleinte ez egy utazás az ismeretlenbe. Nincs hozzá kézikönyv, ami megmondja, hogyan tudod optimalizálni őket az időmérőkörre. Senki sem tudja elmondani, hogyan kell előkészítened a gumikat ahhoz, hogy ne menjenek tönkre a hetes kanyarban. Senki sem tudja előre, hogy még bírni fog-e két kanyart, ha egyszer kicsit megcsúsztál. Ezt a hátsóddal és a gázpedálon lévő lábaddal kell érezned, és mindig alkalmazkodnod kell. Ezt a képességet próbálom a Forma–3-as idők óta optimalizálni. A GP2-ben már egészen jól ment, de még ma is tanulok új dolgokat arról, hogyan hozhatom ki a legtöbbet a gumikból.”

„Úgy fogalmaznék tehát, hogy egy jó adag ösztönösség kell. De tudomány nélkül nem megy. Fangio, Senna vagy Schumacher is nagyon képzettek voltak, de használták az ösztöneiket is. Ez ellensúlyozza a mérnököket, akik csak az adatok világában élnek. Ha száz információból csak tízre van szükséged, akkor az ösztönöd mondja meg, melyik az a tíz” – zárta gondolatát a háromszoros világbajnok.

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

almodopelikan
#10 almodopelikan 2016. június 17. 09:02  
027:
Már hogy lenne kiegyenlített a pech? Rosberg gyakorlatilag 3 ajandék győzelemet kapott az idén,egyedül Ausztráliára lehet ráhúzni, hogy úgy ahogy jobban ment neki..Az időmérőkön gyakorlatilag megint agyba főbe verik,az elmúlt két futamon pedig bebizonyosodott hogy továbbra is a béka segge alatt van Hamiltonhoz képest,olyan ember meg ne legyen bajnok,aki legfőbb riválisát elengedi egy olyan pályán amin még egy triciklivel is tartható lenne a pozíció..

A rajtokban meg eddig Rosberg sokkal jobb... Tudod azt a rohadt pontot még mindig a versenyen adják. Mi az, hogy három ajándék győzelem????
Hamilton meg 2 ajándék győzelmet kapott legalább....

jtfan
#9 jtfan 2016. június 16. 21:56  

Kb úgy lehetne leírni amit mond, hogy Nico akármit tehet, nem nyerhet. Én vagyok az első számú pilóta, őstehetség, és ha kell bármikor kilököm. Szóval ne is álmodozz Rosberg.

027
#8 027 2016. június 16. 20:46  
Benhower:
Ez relatív. Ha úgy nézzük Hami mg szerencsés is hogy akkor volt peches amikor mérföldekkel le voltak maradva tőlük, míg most Rosbi akkor mikor sokkal közelebb vannak hozzájuk. Ha jelen pillanatban nézzük teljesen kiegyenlített a pech, főt még Lewis van lélektani fölényben.

Már hogy lenne kiegyenlített a pech? Rosberg gyakorlatilag 3 ajandék győzelemet kapott az idén,egyedül Ausztráliára lehet ráhúzni, hogy úgy ahogy jobban ment neki..Az időmérőkön gyakorlatilag megint agyba főbe verik,az elmúlt két futamon pedig bebizonyosodott hogy továbbra is a béka segge alatt van Hamiltonhoz képest,olyan ember meg ne legyen bajnok,aki legfőbb riválisát elengedi egy olyan pályán amin még egy triciklivel is tartható lenne a pozíció..

Benhower
#7 Benhower 2016. június 16. 16:07  
027:
Nincs itt semmilyen összesküvés annyi történik, hogy leáldozóban van Rózsi máksorozata..

Ez relatív. Ha úgy nézzük Hami mg szerencsés is hogy akkor volt peches amikor mérföldekkel le voltak maradva tőlük, míg most Rosbi akkor mikor sokkal közelebb vannak hozzájuk. Ha jelen pillanatban nézzük teljesen kiegyenlített a pech, főt még Lewis van lélektani fölényben.

Loci
#6 Loci 2016. június 16. 15:40  

Na ja. Rosberg 100-ból 100-at tud. És mire megy vele?

Nekem a monacói hétvége mindent megmagyarázott. Ros csak akkor jó, ha centiről centire be tudja tanulni a pályát. Monacóban csak a versenyen volt víz, nem tudta hogyan kell kezelni, hiába tudott 100 dolgot.

Azt nem értem, hogy a többi 21 versenyző nem szenvedett annyira mint ő. Az esős pálya mindenkinek új volt.

Mindenesetre a Merci szempontjából ők a tökéletes páros.
Egy okos és egy ösztönös versenyző.
Kár, hogy egymás erősségéből nem kaptak.

027
#5 027 2016. június 16. 15:24  
Konszpiresiszeoriz:
Én kurvára nem tartom zseninek! Ha maradt volna a Mekinél - ahogy egyszer kijelentette - akkor most egyszeres bajnokként brillírozna a tizenvalahanyadik helyen! Amúgy meg Barcelonai balhé után kisértetiesen hasonlít a helyzet 2014 Spa utáni eseményekre!

Nincs itt semmilyen összesküvés annyi történik, hogy leáldozóban van Rózsi máksorozata..

sfdrake
#4 sfdrake 2016. június 16. 14:43  
GreenHonda:
Én ezt a kiszorítósdit nem értem, és azt sem, miért nem büntetik, Hamiltonnak más fegyverei is vannak! Erről még nagyon részletesen fogok írni, mert kitoszottul nem erről szól a sport

Mindig mindenki a régi időket sírja vissza, akkor ennél durvábbak voltak, kicsit oda tart Rosbergnek, nincs ebben semmi.

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. június 16. 14:33  

Én ezt a kiszorítósdit nem értem, és azt sem, miért nem büntetik, Hamiltonnak más fegyverei is vannak! Erről még nagyon részletesen fogok írni, mert kitoszottul nem erről szól a sport

Konszpiresiszeoriz
#2 Konszpiresiszeoriz 2016. június 16. 14:06  

Én kurvára nem tartom zseninek!
Ha maradt volna a Mekinél - ahogy egyszer kijelentette - akkor most egyszeres bajnokként brillírozna a tizenvalahanyadik helyen!
Amúgy meg Barcelonai balhé után kisértetiesen hasonlít a helyzet 2014 Spa utáni eseményekre!

Brundle
#1 Brundle 2016. június 16. 12:10  

2014 - pocsék időmérők, de Rosberget rendszeresen legyőzi a jó rajtokkal és a versenytempóval

2015 - zseniális időmérők, korrekt rajtok, így rendszerint Rosberg elől rajtolva megnyeri a futamokat

2016 - jó időmérők, pocsék rajtok, jó versenytempó, de Rosberget legyőzi a zseniális gumitaktikákkal


Ezeket csak azért írtam le, hogy észrevegyük, Rosberg akármit húz, Hamilton egy másik területen ráerősít és elveri. Ezt hívják zseninek, univerzális tehetségnek. Ki gondolta volna, hogy eddigi 2016-os győzelmeit a zseniális gumikímélésének köszönheti majd. Én biztos nem. Erre mit látnunk ? Perezi magasággokban szárnyal a gumikezelés terén.

Összegezve: MINDIG, ismétlem MINDIG le fogja győzni Rosberget, felesleges ezen rágódni. Hamilton ellen egy Ricciardo kell vagy egy Verstappen, Rosberg hiába stréberkedik, hiába nyer sorozatban 7 futamot, egy lépéssel mindig mögötte lesz.

Utoljára módosítva: 2016. június 16. 12:12

HairHungary