Hamilton: Tehetetlen vagyok, válaszokat várok

írta: M4Sport
2016. április 30. 19:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton tehetetlennek érzi magát újabb műszaki hibája után. A brit figyelmeztette csapatát, megoldást kell találniuk a hasonló esetek elkerüléséért.

A különbség mindössze annyi volt, hogy két hete már a Q1-ben a garázsban rekedt. Lewis Hamilton hiába utazott el nagy elszántsággal Oroszországba, s hiába tűnt úgy, hogy végletekig kiélezett csatát vívhat az elmúlt hat versenyt megnyerő csapattársával az első rajtkockáért, a Q3 elején autóját kénytelenek voltak szétszerelni, mert az MGU-H ugyanúgy meghibásodott benne, mint legutóbb Kínában.

A címvédő ezzel ismét komoly hátrányba került Nico Rosberggel szemben, mégpedig azok után, hogy Sanghajban maga jelentette ki, „több dzsókere már nincs”, mostantól hibátlan hétvégéket kell futnia. „Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi történik, ezért arra kértem a csapatot, hogy részletesen tájékoztassanak, ha lehetséges. Naponta nyolcszáz kilométereket tettünk meg a teszteken. Az autó hibátlanul működött, és most hirtelen kétszer egymás után ugyanaz a hiba lép fel. Ilyesmi nem történt még velünk. A múltkor azt mondtuk, megtanultuk a leckét, megértettük a problémát, és azt hittem, valóban tanultunk is belőle. De nyilvánvaló, hogy nem, még több munkára van szükség” – idézte a britet a Motorsport.

„Most egy új motor kerül az autómba, és ki tudja, hogy azzal nem lesz-e probléma? A legfontosabb, hogy rájöjjünk, mi történik. Jobban, mint legutóbb, és óvatosan kell bánnunk a rendelkezésünkre álló motorokkal az év hátralévő részében. Nekem már csak három maradt a hátralévő versenyekre, és ha újat kapok, később büntetés jár majd érte valamikor. De ettől még minden tőlem telhetőt megteszek.”

A Mercedes egyelőre egyébként még nem tudja, kell-e számolnia büntetéssel, a csapat tájékoztatása szerint ez legkorábban csak vasárnap reggel derül majd ki.

Lewis HamiltonTehetetlennek érzi magát

Hamilton nem titkolja, nehezen viseli a megpróbáltatásokat. „Nem könnyű, az biztos, de semmit sem tehetek. Mindent megteszek, ami tőlem telik, végzem a munkám, ahogyan kell, a képességeim szerint a legjobban, de az ilyesmi csak puszta balszerencse. Nem tudom, hiszek-e a szerencsében vagy a balszerencsében. Logikus magyarázat van arra, hogy bizonyos dolgok megtörténnek, ma is ki fog derülni, hogy valami elromlott az autóban, szóval van rá logikus magyarázat.”

A kérdésre, dühöt vagy szomorúságot érez-e inkább, elmondta: „Nem tudom, mi a jó szó erre, nem tudom leírni, amit érzek most. Tehetetlen vagyok. Annyira keményen dolgozunk, a mérnökeim, a szerelőim is, az autó remek egész hétvégén, és nagyon jó a tempónk is – erre megtörténik a váratlan. Tehetetlennek érzem magam a srácok miatt is, mert a történtek után nem tudom már mivel lelkesíteni őket, és ők sem engem. A célunk folyamatosan mozog előttünk, egyre távolabb kerül. Mindent megteszek, amit tudok, de egyszerűen már nem tudok mit tenni.”

Hamilton tehát kezdi egyre távolabbinak érezni újbóli címvédését – mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy máris lemondott volna róla. „Jelenleg nem igazán gondolok erre. Még hosszú út áll előttünk. Próbálom ismét a magam javára fordítani a nehézségeket. Legutóbb is elmondtam, hogy ez egy újabb kihívás. Kihívás arra, hogy még jobb legyek. Minden nehézség egy lehetőség a fejlődésre. Én szeretem ezt a hozzáállást, és szerintem van is alapja” – fogalmazott a 31 éves versenyző, aki közösségi oldalán is pozitív üzenetet tett közzé, valamint egy bibliai idézetet. „Azt írtam ki, hogy még a legsötétebbnek tűnő órákban is mindig ott van körülöttünk a fény, és amíg arra összpontosítasz, csak fényesebb nap várhat rád. Én így gondolkodom, így érzek, és ez az erő visz most előre.”

Lewis Hamilton

Volt már mélyebb gödörben is

Hamilton kiemelte, továbbra sem a mostanit tekinti pályafutása legmélyebb pontjának. „Ó, igen, voltak már ennél sötétebb napjaim is! Ez ilyen szempontból egész fényes nap. Már huszonhárom éve versenyzek, nem is tudom, hány futamot teljesítettem, de nagyon sokat, és voltak jó és rossz szezonjaim is. Az efféle tapasztalatok révén jutottam el a mostani szemléletmódomhoz, hozzáállásomhoz, és ez segített hozzá három világbajnoki címhez. Szóval fontos leckéket tanultam már meg, és a tervem az, hogy minden tapasztalatomat fölhasználva jussak túl ezen.”

Végül arról kérdezték, mit vár mindezek után a vasárnapi versenyétől. „Egy tiszta első körben reménykedek, és hogy az autóm egy darabban marad, így később harcolhatok a többiekkel. Eddig nem volt egyetlen versenyem sem idén, amelynél teljesen ép autóval jöttem volna ki az első kanyarból. Most csak abban bízom, hogy ez sikerül” – utalt korábbi ütközéseire.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

SZAMigabi
#8 SZAMigabi 2016. május 01. 08:23  

Hamilton mellett a hölgynek mi a neve?

s60pcc
#7 s60pcc 2016. április 30. 23:57  
m3gm0nd0'3mb3r:
Most elsütnék egy Bukótér-kompatibilis poént Hamiltonról, a sötétségről, a fényről, és a bőrszínről, de inkább nem teszem. :D

Mitől is lett volna annak a hipotetikus viccnek poén értéke?

m3gm0nd0'3mb3r
#6 m3gm0nd0'3mb3r 2016. április 30. 22:01  

Most elsütnék egy Bukótér-kompatibilis poént Hamiltonról, a sötétségről, a fényről, és a bőrszínről, de inkább nem teszem. :D

Ami
#5 Ami 2016. április 30. 21:55  

A szerelő csapat csereberére reagálva... a Merci még a végén bebizonyítja, hogy nem a pilótákon hanem a szerelőkön múlik minden...

stonefly
#4 stonefly 2016. április 30. 21:48  

Még most is lehet simán VB, Rosberg sem lesz hibátlan.
Perpillanat ahhoz hogy újra fej fej mellett legyenek szinte elég ha Rosberg gyufázik egyet és Hamilton nyeri a futamot.

HannaLill
#3 HannaLill 2016. április 30. 21:45  

Hát ez így ebben a formában érdekes roppant érdekes!!!

Paberto
#2 Paberto 2016. április 30. 21:28  

Eloszor is megeri inkabb ovatosabbnak lenni az elso korben, hatha lesz egy verseny vegre 100%-os autoval.

Masodszor finoman fogalmaz, de latszik hogy most telt be a pohar.

Harmadszor pedig jo poen hogy kicsereltek a szereloket a garazs ket oldalan, hogy ne csak az egyik orulhessen mindig. Tehat most Nico szereloi dolgoznak Lewis autojan, de most sincs sok sikerelmenyuk. Vagy ok is Nicot akarjak bajnoknak? Mert akkor eddig tokeletes munkat vegeztek.

Utoljára módosítva: 2016. április 30. 21:29

Sebees
#1 Sebees 2016. április 30. 21:23  

Ez már majdnem Zen. Ha nem csak duma hanem komolyan gondolja akkor tényleg van még lehetősége hisz hosszú még az év és a végére újra odakerülhet. 3-4 jó futam újra összezavarhatja az ellenfeleket!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában