Hamilton teljes bizonytalanságban a futam előtt

írta: M4Sport
2016. szeptember 18. 09:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

Gondok a felfüggesztéssel, a fékezéssel, rejtélyes leszorítóerő-vesztés – több magyarázat is volt Lewis Hamilton vártnál gyengébb időmérős formájára. De vajon mit jelent ez a versenyre nézve?

Lewis Hamilton kissé tanácstalan. A pályán és azon kívül is annak tűnt egész hétvégén. Már a szabadedzéseken bemutatott elfékezései jelezték, nem állt össze nála valami, szombaton pedig 0,7 másodpercet kapott a pole-t megszerző Nico Rosbergtől. Ideje még a második rajtkockára sem volt elegendő. „Nico hozott ki mindent az autóból” – ismerte el a nap végén.

Gyenge formájára annyi magyarázat volt, ahány nyilatkozat. Toto Wolff az időmérő előtt még arról beszélt, a féktávokon bizonytalanul viselkedik az autó, ami a nem megfelelő mechanikai beállításokra vezethető vissza. Ezzel egyből a Mercedes trükkös első felfüggesztése került a figyelem középpontjába: lehet, hogy ezt nem tudják megfelelően beállítani? „Semmi sem volt” – hárított Niki Lauda. „Lewis egyszerűen nem tudott tiszta kört összerakni.”

Hamilton is cáfolta, hogy speciálisan a felfüggesztés vagy a fékek jelentették volna a probléma forrását. „Azt mondják, a hetes kanyar volt a gond, pedig az sem volt semmivel nehezebb a többinél. Az ottani a legkeményebb féktáv, az út pedig hepehupás. Valóban volt gondom a felfüggesztéssel és ezáltal a fékezéssel a szabadedzésen, de azt megoldottuk” – hangsúlyozta.

A Mercedes technikai vezetője, Paddy Lowe arról beszélt, Hamilton annyira elmerült a beállítások problémájában, hogy egyszerűen nem tudott belelendülni. Wolff rámutatott, ehhez annak is köze lehetett, hogy a címvédőnek egy hidraulikai probléma miatt ki kellett hagynia a második szabadedzés egy részét. „Lewis autója az első edzés után nem volt úgy beállítva, ahogy kellett volna. Az időmérőig így is folytatódott. Ahelyett, hogy bármin változtatott volna, kitartott a beállítása mellett, hogy jobban megértse, milyen irányba kéne elmozdulnia. Ez gátolta őt. Nem igazán bízott az autójában.”

Maga Hamilton is arról beszélt, hogy felkészületlenül vágott neki a kvalifikációnak. Míg Rosberg előtte összesen 71 kört teljesített, neki csak 43-at sikerült. „Nem hittem, hogy a pénteki edzés ennyire fontosnak bizonyul. A sok probléma miatt nem tudtam zavartalan ultralágyas kört futni, és a Q1-ben és a Q2-ben próbáltam ráérezni. Három-négy kör viszont kevés ezen a pályán az optimális egyensúly megtalálásához” – mondta.

A BBC ugyanakkor úgy tudja, más gondok is voltak a Mercedesszel. „Később kiderült, az autójával talán problémák lehettek. A Mercedes adatai azt mutatták, hogy kisebb aerodinamikai leszorítóerőt produkált, mint Rosbergé, ami megmagyarázná, miért nem tapadt annyira” – írta a brit portál.

Lewis Hamilton

A Red Bull ellen sem lesz könnyű dolga

Akárhogy is, Hamilton elveszettnek tűnt szombaton. „Őszintén szólva nem igazán tudom elmagyarázni ezt, mert még én magam sem értem. Több különböző tényező is okozhatta a problémát, de még nem tudom” – nyilatkozta az Autosportnak.

Mindez a versenyére nézve sem jó ómen. Amennyiben nincs meg a megfelelő beállítása, alighanem vasárnap este is ugyanolyan gondokkal találja majd szembe magát, mint az elmúlt két napban. „Három esélyem van” – mondta. „Megelőzni Danielt a rajtnál, a kerékcserénél vagy egy biztonsági autós fázisban. Próbálom őt lerajtolni. Ha nem sikerül, megpróbálok közel maradni hozzá, de az ő gumija tovább fogja bírni, ráadásul nagyobb leszorítóerővel is mennek, szóval jó helyzetben lesznek.”

„Az első kanyar nem egyszerű, mivel a belső íven védekezel, de a külső íven érkezők nagyon mélyet fékezhetnek. Ezt láthattuk már Fernandótól is. Sokan, akik hátulról érkeznek, egyszerűen csak egyenesen mennek tovább, anélkül, hogy problémájuk lenne. Nagyon furcsa. Az első öt-hat helyen ilyesmit nem tudsz megtenni. Hátrébb viszont egyenesen mennek, hogy kikerüljék a balesetet, és végül pozíciót nyerhetnek anélkül, hogy büntetést kapjanak.”

„Nem teljesítettem hosszú etapokat pénteken, így nem tudom, mi várható. Nico teljesített, és bár a beállítások között van kis különbség, nem hiszem, hogy olyan rossz helyzetben leszek. Majd kiderül. Nehéz itt előzni, de a stratégiánkat jónak érzem” – tekintett előre, hozzátéve, nem igazán lát esélyt Rosberg legyőzésére.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Bredio
#3 Bredio 2016. szeptember 18. 12:30  

Megint valami nőügy lehet a háttérben. De az is lehet, hogy dobta a Bieber kölyök.

Konszpiresiszeoriz
#2 Konszpiresiszeoriz 2016. szeptember 18. 12:18  
alfetti:
Kevesebb buli,kevesebb P. Barbi és tsai. és máris jobb formában leszel! Nem kell mindent az autóra fogni!

Há kinyitottad Pandora szelencéjét!

alfetti
#1 alfetti 2016. szeptember 18. 11:06  

Kevesebb buli,kevesebb P. Barbi és tsai. és máris jobb formában leszel!
Nem kell mindent az autóra fogni!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Mexikó

12016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek