Hamilton tudja, jobb esélye van veszíteni, mint nyerni

írta: M4Sport
2016. november 01. 12:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton elismerte, nagyobb esélye van az idei bajnoki vereségre, mint a sikerre, és az ezáltal jelentett csalódásra is felkészült már. Elmondása szerint azonban a 2007-esnél nagyobb kudarc úgysem érheti.

Az előző két hétvége a várakozásról és a kötelező feladat teljesítéséről szólt Nico Rosberg számára, az interlagosi viszont az első olyan hétvége lesz, amelyen már a saját kezébe veheti a sorsát, és mindentől függetlenül kivívhatja a bajnoki sikert. 19 pontos előnyével nem kell mást tennie, mint megnyernie a Brazil Nagydíjat, és akkor Lewis Hamilton már bármit tehet, nem érheti őt utol.

„Nico számára ez most jól jön: most már az ő kezében van a sorsa. Ha nyer Brazíliában, korán bebiztosítja a bajnoki címét. Így talán könnyebben boldogul a helyzettel, és kisebb is rajta a nyomás, mert tudja, hogy Abu-Dzabiban is lesz még egy esélye” – mutatott rá Toto Wolff. Bár nem mintha féltené őt a nyomástól. „Most is jól boldogult, Verstappen ellen is. Már többször láttuk az előző versenyeken, hogy Nico milyen jól bírja a nyomást.”

Rosberg helyzetét az teszi kényelmesebbé, hogy még Hamilton győzelmei esetén is elég lenne egy második és egy harmadik hely a végső győzelemhez. „Természetesen tudok erről. Klassz ez a helyzet, de én emiatt nem fogok változtatni a hozzáállásomon” – jelentette ki. „Ez azt jelenti, hogy kizárólag a brazíliai futamomra fogok koncentrálni, nyerni akarok, és semmi másra nem gondolni. Ez a módszer működik nálam a legjobban. Még mindig van hátra két verseny, ezeken bármi megtörténhet. Miért pazarolnék energiát arra, hogy olyan dolgokkal foglalkozzak, amikre nincs ráhatásom?”

Nico Rosberg

Hamilton tudja, fájdalmas lehet a vége

Hamilton is hasonlóan gondolkodik, ám ő közben már elismeri, nincsenek túl jó esélyei. „Olyasmiért harcolok, amiről azt sem tudom, hogy egyáltalán elérhető-e. De ettől még a legutolsó pillanatig harcolni fogok. Lehet, hogy fájdalmas lesz, de az is, hogy nagyszerű. Föladni viszont semmiképp sem fogom” – ígérte.

„Nem hiszem, hogy a vereségre fel lehet készülni. Nem tudok felkészülni a vereségre, de már megtapasztaltam, milyen. 2007-ben vesztettem, és abban is biztos vagyok, hogy ezúttal nem lenne olyan fájdalmas. Már vesztettem el versenyeket és bajnokságokat is a pályafutásom során, szóval nem lenne új tapasztalat.”

„Jelenleg abban a helyzetben vagyok, melyben tudom, nagyobb esély van arra, hogy veszítsek, mint arra, hogy nyerjek. Ezt nehéz lenyelni, de ez van. Tovább fogok lépni. Már így is van három bajnoki címem, és remélem, hogy jövőre nem lesz ennyi megbízhatósági problémám.”

Olyan viszont még nem volt a csapattársával való párharcban, hogy Hamilton nem a tabella élén állva érkezett volna meg a szezonzáróra. „Ez új, de amióta a Forma–1-ben vagyok, megtanultam, hogy akár az utolsó pillanatban is a feje tetejére állhat minden.”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Megtörik-e a brazíliai átok?

A brit számára most az utóbbi időben mutatott kiváló formája jelenti a kapaszkodót. „Ezen a hétvégén jóval gyorsabb voltam, mint ő. Mást nem is tehetek: hozom a maximumot. A versenyen egy pillanatig sem kellett igazán gázt adnom, egyszerűen csak a célba vittem az autót. Próbáltam óvni a motort, és a kanyarok előtt mindig korán elvettem a lábam a gázról.”

Rosberg nem titkolta, nem volt ellenszere. „Lewis egyszerűen jobb volt. Elfogadtam ezt.” Azt viszont nem ismeri el, hogy csapattársa mostanság jobb formában van nála – szerinte a mexikói hétvége csak amolyan kisiklás volt, mivel nem találta a megfelelő beállításokat. „Idén annyira hűvös volt, hogy az autó idegessé vált. Ez egy speciális helyzet volt. Az pedig nem lep meg, hogy Lewis erős volt. Egész évben ezt hangoztatom.”

Az előző két Brazil Nagydíj a német diadalát hozta. Hamilton számára pedig rossz előjel, hogy Interlagosban eddigi 9 próbálkozásakor még egyszer sem sikerült nyernie, és dobogón is csak háromszor állt. „A McLarennel is volt rá esélyem, de Nico Hülkenberg kiütött. Tavaly pedig nagyon szoros volt Nicóval. A pole pozíciót egy váltási hiba miatt veszítettem el az emelkedőn való kigyorsításkor. A végén mindössze nyolc ezredmásodperc hiányzott. Talán harmadszori nekifutásra most sikerül” – utalt arra, hogy az elmúlt két évben a 2. helyen zárt.

Közben pedig némi „külső” segítségben is bízik. „Remélem, hogy Brazíliában rátesz még egy lapáttal a Red Bull. Ők közel vannak hozzánk, és sokszor a Ferrari is. Ezen a hétvégén sokszor közel voltak. Szóval mindenképpen izgalmas lesz.”

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Nigel
#17 Nigel 2016. november 02. 18:09  
cnote76:
Annyira kíváncsi lennék, ha Rosberg is 0-ázna egyet a hajrában, akkor derülne ki, hogy milyen fából faragták. Érzésem szerint totál összezuhanna, amíg Hamilton ugyan ebben a helyzetben győzelmeket hoz...

Ez elég valószínű. Nicónak most nincs más dolga, mint hozni a 2. helyeket. De ha egy ki-ki meccsen dőlne el a vb cím sorsa, akkor Hamiltonra tenném a voksomat. Meggyőző az idei teljesítménye, a technikai hibákról nem tehet.

Az azért elég furcsa, hogy csak az ő kocsija hibásodik meg idén, míg Rosbergnek nem nagyon volt ilyen jellegű problémája. Ez egy óriási hendikep, a világbajnokság múlhat rajta.

Utoljára módosítva: 2016. november 02. 18:12

cnote76
#16 cnote76 2016. november 01. 22:05  
Nigel:
Hamilton már Malajziában elvesztette a komoly esélyét arra, hogy idén is világbajnok legyen. Rendkívüli dolognak kellene történnie ahhoz, hogy ne Nico legyen a bajnok. Hamiltont rengeteg műszaki hiba hátráltatta idén, és ezek tönkretették a világbajnokságát. Mást nem tehet, mint hogy bízik Rosberg balszerencséjében, ami még megfordíthatja a vébé kimenetelét a javára. De nyert már eddig háromszor, többször is megérezhette a siker ízét, ezért számára biztosan nem lesz annyira fájdalmas, ha ezúttal nem az ő fejére kerül a korona. Rosbergnek viszont a mostani lehet az utolsó lehetősége, karnyújtásnyira van attól, hogy beteljesítse minden pilóta legnagyobb álmát. Őt biztosan nagyon megviselné, ha a bajnokság váratlan fordulatot venne, és a végén nem neki lenne oka az ünneplésre.

Annyira kíváncsi lennék, ha Rosberg is 0-ázna egyet a hajrában, akkor derülne ki, hogy milyen fából faragták. Érzésem szerint totál összezuhanna, amíg Hamilton ugyan ebben a helyzetben győzelmeket hoz...

cnote76
#15 cnote76 2016. november 01. 22:03  
kayassine:
Lehet már az elmúlt hétvégén is kapott fagyit. Amilyen ez a Verstappen, simán eldönti a VB címet. Amilyen szerencsés Hamilton, majd őt löki ki.

"Amilyen szerencsés Hamilton" :D :D :D :D :D
Köszi, feldobtad a napom :D

Go.Michael
#14 Go.Michael 2016. november 01. 19:35  
kayassine:
Lehet már az elmúlt hétvégén is kapott fagyit. Amilyen ez a Verstappen, simán eldönti a VB címet. Amilyen szerencsés Hamilton, majd őt löki ki.

Kimaradt egy rész a hozzászólásomból: Kilöki Rosberget, majd Rosberget megbüntetik. :-) Egyébként simán benne van, Rosberg nagyon a biztosra megy malajzia óta, minden megmozdulásában érezni hogy csak a tutira fogad.

Nigel
#13 Nigel 2016. november 01. 19:31  
szabb:
És az a durva, hogy akár 10 győzelemmel is elbukhatja a vb címet.

Nincs ebben meglepő. 21 futamot rendeznek idén, abból 17-et mercis nyert, és sok volt a kettős győzelem. Ilyen helyzetben óriási hátrányt jelentenek a kiesések, ebből pedig idén Hamiltonnak eggyel több van, mint Rosbergnek.

Nicónak még nem kellett műszaki hiba miatt feladnia versenyt, nem úgy, mint Lewisnak, és eddig ez dönt kettejük párharcában. Hamiltonnak nagyon hiányoznak a Malajziában elveszített pontok.

Utoljára módosítva: 2016. november 01. 19:36

szabb
#12 szabb 2016. november 01. 18:23  
F1890:
idén egy rekord mindenképpen megdől: senkisem bukott vb címet 8 vagy annál több győzelemmel

És az a durva, hogy akár 10 győzelemmel is elbukhatja a vb címet.

Nigel
#11 Nigel 2016. november 01. 17:32  

Hamilton már Malajziában elvesztette a komoly esélyét arra, hogy idén is világbajnok legyen. Rendkívüli dolognak kellene történnie ahhoz, hogy ne Nico legyen a bajnok. Hamiltont rengeteg műszaki hiba hátráltatta idén, és ezek tönkretették a világbajnokságát.

Mást nem tehet, mint hogy bízik Rosberg balszerencséjében, ami még megfordíthatja a vébé kimenetelét a javára. De nyert már eddig háromszor, többször is megérezhette a siker ízét, ezért számára biztosan nem lesz annyira fájdalmas, ha ezúttal nem az ő fejére kerül a korona.

Rosbergnek viszont a mostani lehet az utolsó lehetősége, karnyújtásnyira van attól, hogy beteljesítse minden pilóta legnagyobb álmát. Őt biztosan nagyon megviselné, ha a bajnokság váratlan fordulatot venne, és a végén nem neki lenne oka az ünneplésre.

Utoljára módosítva: 2016. november 01. 18:07

kayassine
#10 kayassine 2016. november 01. 16:25  
Go.Michael:
Verstappennek fizetnek 2 gombóc fagyit, aztán kilöki Rosberget Brazíliában, elmúlt hétvégén majdnem sikerült neki.

Lehet már az elmúlt hétvégén is kapott fagyit.
Amilyen ez a Verstappen, simán eldönti a VB címet. Amilyen szerencsés Hamilton, majd őt löki ki.

Go.Michael
#9 Go.Michael 2016. november 01. 15:13  

Verstappennek fizetnek 2 gombóc fagyit, aztán kilöki Rosberget Brazíliában, elmúlt hétvégén majdnem sikerült neki.

Mtom
#8 Mtom 2016. november 01. 15:00  
andrea1:
Érdekes, én meg azt gondolom lesz itt még dráma. Sao Pauloba mindig van valami, általába és ha eső lesz pláne. Ez a bajnokság nincs még lefutva, 19 pont szeritnem nem sok jelenelg ahhoz, hogy kijelentsük Rosberg bajnok lesz.

Hamiltonnak csak akkor van eselye ha Rosberg nullaz egyet, de meg akkor is meg kell nyernie az osszes futamot

F1890
#7 F1890 2016. november 01. 14:57  
Balrog:
dráma szempontjából a legjobb az lenne, ha Rosberg nullázna Brazíliában, akkor 7 ponton belülre kerülne a különbség és Abu Dhabiban egy ki-ki meccsen dőlne el a cím :D Szerk.: nullázni nem feltétlenül kell, a lényeg, hogy legalább 12 ponttal csökkenjen a különbség

hát legyen, de akkor abudhabiban legyen ferrari első sor :)

Balrog
#6 Balrog 2016. november 01. 14:41  

dráma szempontjából a legjobb az lenne, ha Rosberg nullázna Brazíliában, akkor 7 ponton belülre kerülne a különbség és Abu Dhabiban egy ki-ki meccsen dőlne el a cím :D
Szerk.: nullázni nem feltétlenül kell, a lényeg, hogy legalább 12 ponttal csökkenjen a különbség

Utoljára módosítva: 2016. november 01. 14:44

SANI{Ó
#5 SANI{Ó 2016. november 01. 14:33  

Most már Hamiltonnak is egyértelmű, hogy hiába vezet bármelyik versenyen, ha Rosberg nem második, akkor úgy is kap valami hibát ami 4 éve nem volt a Mercinek.....Toto "van még pár trükkünk" Wolff azzal a motor elfüstöltetéssel mindent megoldott....

Bredio
#4 Bredio 2016. november 01. 14:31  

Én azt kívánom, hogy az utolsó futamig kiélezett legyen a küzdelem és végül szoros csatában Rosberg nyerjen. Egy vb cím Britneynek is kijár már. Annál többet valószínűleg nem fog tudni összehozni.

F1890
#3 F1890 2016. november 01. 14:26  

idén egy rekord mindenképpen megdől: senkisem bukott vb címet 8 vagy annál több győzelemmel

andrea1
#2 andrea1 2016. november 01. 14:19  
Timad:
Brazíliát húzd be aztán lesz ami lesz... Nem tudom, nem érzem, hogy bármi kiszámíthatatlan történne már ezen a két futamon. Am. a vb versengés is olyan semmilyen volt, de talán Hamilton többet és látványosabban küzdött érte, ill. a monacoi olyan világbajnoki győzelem volt, szerintem. Szépet meccseltek Ricciardoval. Rosbergnél hiányzik egy olyan győzelem ami olyan világbajnoki... de evvan, ettől még vb lehet.

Érdekes, én meg azt gondolom lesz itt még dráma. Sao Pauloba mindig van valami, általába és ha eső lesz pláne. Ez a bajnokság nincs még lefutva, 19 pont szeritnem nem sok jelenelg ahhoz, hogy kijelentsük Rosberg bajnok lesz.

Timad
#1 Timad 2016. november 01. 14:06  

Brazíliát húzd be aztán lesz ami lesz... Nem tudom, nem érzem, hogy bármi kiszámíthatatlan történne már ezen a két futamon. Am. a vb versengés is olyan semmilyen volt, de talán Hamilton többet és látványosabban küzdött érte, ill. a monacoi olyan világbajnoki győzelem volt, szerintem. Szépet meccseltek Ricciardoval. Rosbergnél hiányzik egy olyan győzelem ami olyan világbajnoki... de evvan, ettől még vb lehet.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”