Hamilton visszakapja a régi motort – nincs meg a hiba oka

írta: M4Sport
2016. május 01. 09:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ugyanúgy egy megégett szigetelés okozta Lewis Hamilton vesztét az Orosz Nagydíj időmérő edzésén, mint két hete a kínain. A Mercedes kissé tanácstalan: miért csak nála fordult elő a hiba, és miért kétszer egymás után?

Lewis Hamilton nem éppen ilyen deja vu érzésre vágyott. Ahogy két hete a Kínai Nagydíjon, úgy most Oroszországban is az ERS hibája miatt volt kénytelen a garázsában maradni az időmérő edzésen – a Q3-ban mért idő nélkül zárt, s vasárnap a 10. helyről kell felzárkóznia. A feladatot az előző futamokról jól ismeri – ahogy az őt hátráltató problémát is.

Sanghajban a Q1-es első bemelegítő kör után jött a baj, ezúttal a Q2 végén egy lassabb próbakör során. Mindkétszer a hőenergia-visszanyerő rendszer egy alkatrészének túlmelegedése, s annak megégett szigetelése idézte elő a hibát. A csapat már csak azért is meglepődött ezen, mert miután a legutóbbi hétvége után alaposan átvizsgálták a hibát, és szigetelés darabokat találtak az olajban, biztosak voltak benne, hogy feltárták a probléma okát, s meg is oldották azt. Azóta a gyárban szigorítottak a minőségellenőrzési folyamatokon, s valamennyi szigetelést alaposan átvizsgáltak…

„Ez komoly fejtörést okoz számunkra” – nyilatkozta Toto Wolff, a csapat első embere. „A hiba gyökerét valahol máshol kell keresnünk. Meg kell találnunk. Azt gondoltuk, már megoldottuk a problémát. És Nico autójában is ugyanez a motor van – ő pedig vezeti a bajnokságot.”

A kérdések csak úgy sorjáznak Hamilton újabb csapása után. Hogy fordulhatott elő ismét? Miért csak az ő autóján? Hogyhogy mindkét esetben csökkentett terhelésnél, felvezető körökben jelentkezett a probléma? És kell-e hasonlótól tartaniuk a Mercedes partnercsapatainak is?

Niki Lauda, a csapat tanácsadója a leintés után azonnal a brixworth-i motorrészlegük vezetőjét, Andy Cowellt hívta, hogy találjanak magyarázatot. A brit szakember és csapata azzal a feltevéssel állt elő, hogy vélhetően egy elektromos doboz bizonyos körülmények között hibás jeleket küldhet, s ez idézheti elő a túlmelegedést. Lehet, hogy Rosberg valamit másképpen csinál bemelegítő körei során, s ezért kerülte el őt a baj? „Mindennel számolnunk kell, semmit sem zárhatunk ki. De nem hinném, hogy a versenyző hibája lenne” – jelezte Wolff. „Furcsa, hogy kétszer is a boxból kivezető körön történt meg ugyanaz. Összesen nyolc hajtóegységünk van a rajtrácson, és ebből hét makulátlanul működik, miközben az egyiknél kétszer is előjön ugyanaz a hiba.”

Hamiltonnak most nem csupán amiatt főhet a feje, hogy ismét a mezőny sűrűjébe került a rajtrácson, de egyre valószínűbb az is, hogy a mostani két esetnek még az év későbbi szakaszában is nyögi az utóhatását. Kína után a brit új belső égésű motort, turbót és ERS-t (MGU-H, MGU-K) kapott, így az egyes komponensek használatával egyre szűkül a mozgástere.

Lewis Hamilton

Végső megoldás még nincs – de a büntetést elkerülik

Wolff szombat este jelezte, még nem tudják, hogy versenyzőjük az új turbófeltöltővel és MGU-H-val ellátott idei első motorját kapja-e vissza, vagy megtartják a második motort, s ahhoz adnak új turbót, MGU-H-t és egy új vezérlő elektronikát, ami feltételezésük szerint a hibához vezetett. „Minden lehetőséget végignézünk, megnézzük, mi milyen hatással van az MGU-H működésére, aztán eldöntjük, mely részeket cseréljük, és hány új elemre lesz szükségünk.”

Az Auto Motor und Sport munkatársa vasárnap reggel megtudta, Hamilton a Kínában kiszerelt első motorját fogja használni, emellett pedig az éjszaka a gyárból a helyszínre szállított új üzemanyagrendszert is beszerelik autójába. Ezen rendszer hajnali 2 órakor érkezett meg Szocsiba magánrepülővel, s a büntetés elkerülése miatt volt szükség rá.

Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója a sportszabályzat 44.2-es pontjára hivatkozva jelezte, a címvédő csak akkor rajtolhat a 10. rajtkockából, ha a kicserélt komponensek mindegyike a meglévő keretből (büntetés csak az ötön felül jár) való. „Egy elemet büntetés nélkül ki lehet cserélni, amennyiben az tervezését, tömegét és funkcióját tekintve megegyezik az eredetivel” – áll a szabályban.

Miután Hamilton kínai első motorjához még egy korábbi üzemanyag-rendszer társult, a csapatnak most egy, a hétvége eddigi részében használt újat kellett beszereznie hozzá. A csapat egyébként még mindig nem tudta százszázalékos biztonsággal megállapítani a hiba pontos okát. Legújabb gyanújuk szerint az sem kizárt, hogy Hamilton karosszériája vagy annak kábelezése felelős érte. „A karosszéria minden egyes részét szétszedjük majd, és minden lehetséges hibaforrást megvizsgálunk” – mondta az egyik mérnök az előttük álló munkáról.

Hamilton jelezte, mindent elkövet délután, hogy felzárkózzon pole-ból rajtoló csapattársára. S ehhez éppen Rosberg 2014-es szocsi versenyéből merít erőt, amely során a német első körös elfékezése után volt kénytelen előrekapaszkodni. „Nico két éve az utolsó helyről lett második. Már csak egyben kell tartanom az autómat az első körben” – tekintett előre.

Oszd meg!

13 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hammertime
#13 hammertime 2016. május 01. 15:58  
kimar:
Mostanság ez jellemző. Hajszálnyival, mint ahogy ennek előtte Ham is gyorsabb volt egy hajszálnyival Niconál.

Ne viccelj már, Hamiltonnak idén nem volt problémamentes versenye.

kimar
#12 kimar 2016. május 01. 13:56  
hammertime:
Elég nehezen tudnám elképzelni, hogy a mercinél teret engednek ilyen partizánakcióknak, de hát nyilván te sem gondolod ezt komolyan, csak jólesett leírni, hogy Ham lassabb mint Rosbi, nem igaz? :)

Mostanság ez jellemző. Hajszálnyival, mint ahogy ennek előtte Ham is gyorsabb volt egy hajszálnyival Niconál.

Paberto
#11 Paberto 2016. május 01. 13:52  
kimar:
Vagy tudja Ham, hogy lassabb mint Nico, és elvárja az okos megoldásokat a szerelőktől, amivel előnybe kerülhet vele szemben, eddig nem sok sikerrel. :) Egyébként látni ezt a Ferrarin is, a legmegbízhatóbb kocsiból, az egyik legmegbízhatatlanabb lett. Feszegetik a határokat.

Jaja, az almult 3 kozos evuk is azt mutatja, hogy Hamilton a lassabb.

hammertime
#10 hammertime 2016. május 01. 13:48  
kimar:
Vagy tudja Ham, hogy lassabb mint Nico, és elvárja az okos megoldásokat a szerelőktől, amivel előnybe kerülhet vele szemben, eddig nem sok sikerrel. :) Egyébként látni ezt a Ferrarin is, a legmegbízhatóbb kocsiból, az egyik legmegbízhatatlanabb lett. Feszegetik a határokat.

Elég nehezen tudnám elképzelni, hogy a mercinél teret engednek ilyen partizánakcióknak, de hát nyilván te sem gondolod ezt komolyan, csak jólesett leírni, hogy Ham lassabb mint Rosbi, nem igaz? :)

kimar
#9 kimar 2016. május 01. 13:38  
hammertime:
Lehet tévedek, de nekem úgy tűnik, hogy furmányos módon azt szerette volna kihozni, hogy Ham hajtotta szét a kocsit felvezető körön, ami ugye teljesen logikus.:)

Vagy tudja Ham, hogy lassabb mint Nico, és elvárja az okos megoldásokat a szerelőktől, amivel előnybe kerülhet vele szemben, eddig nem sok sikerrel. :)

Egyébként látni ezt a Ferrarin is, a legmegbízhatóbb kocsiból, az egyik legmegbízhatatlanabb lett. Feszegetik a határokat.

Utoljára módosítva: 2016. május 01. 13:42

hammertime
#8 hammertime 2016. május 01. 13:00  
trialboj:
Nem tudom hogy egyedül vagyok-e vele, de engem pl nagyon érdekelne pár interjú, neadjisten videó is, azokkal a szerelőkkel, akik szészedik az autót, és minden kébelezést stb átnéznek. Még egy 15 évvel ezelőtti autón is annyi minden van amit át lehet ellenőrizni, hát akkor egy ilyen ultraszuperhightech versenyszemélygépjárműben. Hogy működik ez a leellenőrizgetés? Főleg ha azt sem tudják mit keresnek? Elhiszem hogy rá lehet kötni a gépre és az megnézi hogy minden okés-e, de mivel itt nem egyértelmű a hiba, attól hogy minden alkatrész zöld pipát kap a szoftveres tesztelésnél, még nem lesz elhárítva a gond. Hasonlóan érdekes dlog még legalább is számomra, a paddockba parkoló kamionok. Hogyan, és milyen szisztéma szerint oldják meg. A Hungaroringen kb alig van hely, és mégis tökéletesen állnak ott minden évben...

Sky-on elő szoktak fordulni ilyen jellegű anyagok.

trialboj
#7 trialboj 2016. május 01. 12:34  

Nem tudom hogy egyedül vagyok-e vele, de engem pl nagyon érdekelne pár interjú, neadjisten videó is, azokkal a szerelőkkel, akik szészedik az autót, és minden kébelezést stb átnéznek.
Még egy 15 évvel ezelőtti autón is annyi minden van amit át lehet ellenőrizni, hát akkor egy ilyen ultraszuperhightech versenyszemélygépjárműben. Hogy működik ez a leellenőrizgetés? Főleg ha azt sem tudják mit keresnek?
Elhiszem hogy rá lehet kötni a gépre és az megnézi hogy minden okés-e, de mivel itt nem egyértelmű a hiba, attól hogy minden alkatrész zöld pipát kap a szoftveres tesztelésnél, még nem lesz elhárítva a gond.

Hasonlóan érdekes dlog még legalább is számomra, a paddockba parkoló kamionok. Hogyan, és milyen szisztéma szerint oldják meg. A Hungaroringen kb alig van hely, és mégis tökéletesen állnak ott minden évben...

hammertime
#6 hammertime 2016. május 01. 12:14  
Janisf:
Okéé de csapatonként más és más a karosszéria picit az elrendezés is különbözik, és a szoftveres vezérlés is... Szóval hiteles összehasonlítási alapot csak Rosberg autója jelent... De ez kb olyan hogy Hamiltonnál már tavaly is állandóan jelentkeztek melegedési problémák, amikor az üllése melegedett, amire nem is kaptunk választ hogy miért?

Lehet tévedek, de nekem úgy tűnik, hogy furmányos módon azt szerette volna kihozni, hogy Ham hajtotta szét a kocsit felvezető körön, ami ugye teljesen logikus.:)

lewisking
#5 lewisking 2016. május 01. 12:07  
Janisf:
Okéé de csapatonként más és más a karosszéria picit az elrendezés is különbözik, és a szoftveres vezérlés is... Szóval hiteles összehasonlítási alapot csak Rosberg autója jelent... De ez kb olyan hogy Hamiltonnál már tavaly is állandóan jelentkeztek melegedési problémák, amikor az üllése melegedett, amire nem is kaptunk választ hogy miért?

Már bocs de ez a csapatonkenti más beállítás sem állja meg rendesen a helyét szerintem messze a mercedes rendelkezik a legjobb technikával.

Továbbá furcsa kicsit hogy visszanyomjak a régi motort az autóba és mellé egy teljesen új alkatrész kerül beépítésre, pers hogy a büntetés elkerülése miatt. De kíváncsi leszek hogy ma meddig jut ez az autó előre.

Janisf
#4 Janisf 2016. május 01. 11:56  
Lali:
Nyolc motor nyolc pilóta. Hétnek megyen a merci egynél meg kétszer ugyanaz a hiba. Motorok egyformák akkor hol a hiba? Mert csak egy valamiben tér el a nyolcadik motor a többitől . Miben is?

Okéé de csapatonként más és más a karosszéria picit az elrendezés is különbözik, és a szoftveres vezérlés is...
Szóval hiteles összehasonlítási alapot csak Rosberg autója jelent... De ez kb olyan hogy Hamiltonnál már tavaly is állandóan jelentkeztek melegedési problémák, amikor az üllése melegedett, amire nem is kaptunk választ hogy miért?

Lali
#3 Lali 2016. május 01. 11:52  

Nyolc motor nyolc pilóta. Hétnek megyen a merci egynél meg kétszer ugyanaz a hiba. Motorok egyformák akkor hol a hiba? Mert csak egy valamiben tér el a nyolcadik motor a többitől . Miben is?

SANI{Ó
#2 SANI{Ó 2016. május 01. 10:40  

lol...alig átlátszó...tudják ők azt csak inkább pukkanjon el a futam alatt mikor már jó helyen lenne Hamilton...

nova76
#1 nova76 2016. május 01. 10:34  

szerintem Nico egy woodoo Hamilonos mercit szurkál folyamatosan.FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe