Hamiltonék teszik tönkre

írta: M4Sport
2016. június 22. 15:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az élversenyzők fölöslegesen teszik tönkre a kicsik időmérős versengését – véli az újonc Jolyon Palmer, aki Bakuban például Lewis Hamiltonra volt dühös.

Arról már több alkalommal is hallhattunk, hogy a lekörözöttek élete egyáltalán nem könnyű, hiszen miközben saját versenyüket futnák, folyton a kék zászlóra, az élen állók érkezésére is figyelniük kell, ráadásul még udvarias magatartást is kell mutatniuk. Jolyon Palmer azonban most a mezőny végének egy másfajta problémájára hívta fel a figyelmet Bakuban.

A brit újonc a szombati kvalifikáción az utolsó, 22. helyet szerezte meg, ám elmondása szerint ezt csakis annak köszönhette, hogy Lewis Hamilton már a Q1-ben annyira küzdött, hogy egyszer a sárga zászló is lendült miatta. Palmer nehezen érti, hogy egy biztos Q3-as résztvevőnek miért kell ilyen módon fölöslegesen megnehezítenie az utolsó rajthelyekért küzdők dolgát…

„Ez elég bosszantó, mivel egyértelmű volt, hogy simán továbbjut a Q1-ből, mégis sárga zászlót okozott számunkra, akik mindent megteszünk azért, hogy valahogy továbbjussunk. A Q1-ben egyes élcsapatok lazák, ez a rész amolyan gyakorlás csupán számukra. De számunkra ez maga a teljes edzés! Ezért ha a mi négy körünkből kétszer is sárga zászló van miattuk, az igencsak rosszul érint minket. Egy másodperccel gyengébb kört is futhatnak, még akkor is továbbjutnának” – elégedetlenkedett Palmer.

A Renault versenyzője emellett a sárga zászlós jelzésekre vonatkozó szabályokat is bírálta: szerinte túlzás, hogy bizonyos esetekben a veszélytelenség ellenére is tiltják a DRS használatát. „Elég furcsa, mivel ha a hármas kanyarban lengetik a sárga zászlót, te már DRS nélkül érkezel meg az egyesbe. Pedig egyértelmű, hogy az egyes kanyarban nincs veszély azáltal, ha valaki a hármas vagy négyes kanyarban kicsúszik” – mutatott rá. „Át kéne gondolni ezt. Itt csak egy érzékelési és aktiválási pont van. És néha a sárga zászló nem is tart sokáig – van például, hogy valaki csak kicsúszik, aztán már megy is tovább.”

Ez utóbbi kijelentésével Palmer nincs egyedül. A szintén a mezőny végén küzdő Pascal Wehrlein ugyancsak nehezményezte az időmérő után a túl szigorú sárga zászlós korlátozást – szerinte ugyanis csakis ennek köszönhette, hogy nem volt esélye a Q2-be jutni, ráadásul Rio Haryanto is ezért győzte le őt.

„Nem igazán értem ezt. Ha valaki kicsúszik a hármas kanyarban, ki kell kapcsolni a DRS-t a célegyenesben. Csalódás ez számomra, mert több tizedet buktam vele, és még a második köröm is jobb lett, holott a gumik két kör u tán már nem működnek olyan jól. A Q2 igenis elérhető volt, de a DRS használata úgy 20 km/órás különbséget jelent. Persze nincs mit tenni, és panaszkodni sem akarok” – fogalmazott a Manor újonca.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

karl
#1 karl 2016. június 22. 21:10  

Ebből is látszik,hogy már Hamiltonnak itt is gondjai voltak az autóval, de aki bajnok az soha nem elégszik meg a kevésbé jó idóvel.FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.21. 20:23

Amerikai Nagydíj – második szabadedzés

Beszámoló az eseményről

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak

02016.10.21. 19:33

Gyorsan reagált az FIA a lefulladó autók problémájára

Kifejlesztettek egy automatikus rendszert