„Hamiltonnak jobban tudnia kéne, hogy mi a felelőssége” - Surtees

írta: M4Sport
2016. március 10. 10:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az 1964-es világbajnok, John Surtees szerint Lewis Hamiltonnak illene elgondolkodnia egy kicsit mind a „glória” becenévvel ellátott fejvédő eszközről, mind a világbajnokként reá háruló felelősségről.

A 82 esztendős John Surtees fia, Henry Surtees tragikus körülmények közt hunyt el egy 2009-es Forma–2-es futamon, amikor véletlenül fejen találta őt egy 28 kilogrammos kerék, és az érintettek egybehangzó véleménye szerint a glóriával elkerülhető lett volna a fiatal tehetség halála. A háromszoros világbajnok, Lewis Hamilton mindeközben azon kevesek közé tartozott a mezőnyben, akik látni sem szeretnék az új fejvédő technológiát, ami kiváltotta az idősebbik Surtees nemtetszését.

„Lewis talán jobban is elgondolkodhatna egy kicsit a glóriáról, és arról a felelősségről, ami világbajnokként igenis a vállára nehezedik” – jegyezte meg a Ferrari legendás versenyzője. „Én elszenvedtem azt a tragédiát, hogy elvesztettem a fiamat, Henryt, ami egy ilyen jellegű fejlesztéssel biztosan elkerülhető lett volna. Sebastian Vettel fején találta a szöget, amikor ezt mondta. Henryt egy 28 kilogrammos kerék találta fejen, úgyhogy biztosan lett volna esélye, ha a glória felfogta volna az ütést.”

Surtees ettől függetlenül nem gondolja, hogy Hamilton ellenállása megakadályozhatná az újítás bevezetését.

„Változások elkerülhetetlenül bekövetkeznek, és van úgy, hogy a változások rákényszerülnek valakire. Lehet, hogy a szabályozó testületnek csak mert éppen erős törekvések vannak, és mert sokan mennek ebbe az irányba nem lesz más választása, mint hogy bevezesse ezt az új eszközt.”

Alonso is Vettellel ért egyet

Mindeközben a kétszeres világelső Fernando Alonso is kifejtette a véleményét a glória kapcsán, és a spanyol is Vettel nézőpontját visszhangozta.

„Ez a jövő a Forma1-ben, mert nem engedhetünk meg magunknak olyan komoly sérülést vagy halálos ütközést, mint amik az elmúlt két évben” – mondta a mclarenes, utalva ezzel Jules Bianchi és Justin Wilson baleseteire. „Tudom, hogy a glória esztétikailag egy kicsit talán extrém megoldás talán végül a ponyvát vezetik be vagy találnak valami más megoldást a következő hónapokban , de remélhetőleg a jövő évtől minden kocsin fent lesz majd valamilyen megoldás.”

A rajongók egyébként egyértelműen az újdonság ellen vannak, ezt a közelmúltban több, egy időben lefolytatott szavazás is megerősítette, amelyen minden esetben 70% felett volt az ellenzők aránya.

Oszd meg!





111 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Ozzman
#111 Ozzman 2016. március 11. 13:11  
Joe:
Latom a lenyeg nem jutott el hozzad :-) A focistak meg kulonben is csereljek le a stoplis cipoket, sima talpu, ultrakonnyu szaladocipore es csak egymas utan szaladhatnak a palyan, nem am az egyik nagyon gyorsan, csak zold levego atereszto alsoban es semmi faultolas. Amugy a terd es egyeb labserulesek eleg mindennaposak a fociban, de ott az a riziko, vagy az osszefejeles, a motorsportban meg a balesetveszely, de aki azt csinalja nyilvan vallalja a kockazatot is. Jol mondod, uzlet. Mellesleg valoban van olyan pilota is, tehat meg fizet is azert, hogy minden egyes alkalommal kockara tegye az eletet, abban a remenyben, hogy 1x majd feljut a csucsra es akkor o lesz a kiraly. Ujbol csak mondom, hogy (ha feljut) nem ingyert... Szerinted mi az alapveto motivacioja egy fizetos pilotanak? Elarulom: penz+csillogas. Ha mindenaron tokeletesen steril, agyonszabalyozott szart akarnak csinalni akkor akar fel is vonulhatnak, hogy csodaljuk a gepeiket, akkor nem is lesz sem utkozes, sem halaleset. Na mindegy, a sok elpartolt szurkolo nem veletlenul partol(t) el.

Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Továbbra sem értem hogy jön ide a pénz. Van aki kevesebbért is komolyabban kockára teszi az életét, van, aki ennél többért is nagyobb bizonságban van.
A Forma1 meg úgy általában a motorsport nem attól kéne, hogy jó legyen, hogy veszélyes. Vagy fordítva: nem attól lesz rossz, unalmas, hogy biztonságos. Hagyjuk már ezt a túlzó reakciót, hogy akkor ennyi erővel be se üljenek az autóba, mert akkor lesz csak igazán biztonságos. Itt nem erről van szó. Attól, hogy van glória, vagy fedett pilótafülke vagy akármi, még lehetne jó a Forma1, lehetne izgalmas, látványos a verseny. Nyilván ha be sem ülnek az autóba, akkor nem, mert akkor verseny sem lenne.

AttisX
#110 AttisX 2016. március 11. 12:51  

Többen írják itt, hogy anno a plexi miatt sokkal nagyobb volt a felháborodás. Nem tudom, én nem emlékszem a mostanihoz mérhető shitstormra, persze lehet, hogy csak megfakultak az emlékeim. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha most ezt mondanák az illetékesek: "plexi vagy glória válasszatok, az egyiket biztosan bevezetjük, más opció nincs!" akkor a többség a plexire voksolna...

Joe
#109 Joe 2016. március 11. 11:44  
Ozzman:
Hogy jön ide a pénz? El vagy tévedve ha azt hiszed, hogy azért kapnak sok pénzt, mert veszélyes amit csinálnak. A focisták miért keresnek milliókat? Baromi veszélyes ám 90 percet futkározni a szép zöld gyepen. Segítek, üzlet. Mellesleg van olyan versenyző, aki nem hogy nem keres sokat, de még fizet is azért, hogy versenyezzen.

Latom a lenyeg nem jutott el hozzad :-)
A focistak meg kulonben is csereljek le a stoplis cipoket, sima talpu, ultrakonnyu szaladocipore es csak egymas utan szaladhatnak a palyan, nem am az egyik nagyon gyorsan, csak zold levego atereszto alsoban es semmi faultolas.
Amugy a terd es egyeb labserulesek eleg mindennaposak a fociban, de ott az a riziko, vagy az osszefejeles, a motorsportban meg a balesetveszely, de aki azt csinalja nyilvan vallalja a kockazatot is.
Jol mondod, uzlet. Mellesleg valoban van olyan pilota is, tehat meg fizet is azert, hogy minden egyes alkalommal kockara tegye az eletet, abban a remenyben, hogy 1x majd feljut a csucsra es akkor o lesz a kiraly. Ujbol csak mondom, hogy (ha feljut) nem ingyert... Szerinted mi az alapveto motivacioja egy fizetos pilotanak? Elarulom: penz+csillogas.
Ha mindenaron tokeletesen steril, agyonszabalyozott szart akarnak csinalni akkor akar fel is vonulhatnak, hogy csodaljuk a gepeiket, akkor nem is lesz sem utkozes, sem halaleset.
Na mindegy, a sok elpartolt szurkolo nem veletlenul partol(t) el.

Utoljára módosítva: 2016. március 11. 11:46

BrettShaw
#108 BrettShaw 2016. március 11. 09:45  
Agressor:
"mintha nem lennének átmenetek, és emellett kardoskodnák" Bölcset szóltál, vannak átmenetek. A jelenlegi rendszer is az, ahogyan a glóriás autók is csupán átmenetet képeznek. Gondolom azt senki nem hiszi, hogy a glória bevezetése után soha többé nem hal meg senki a pályán? Ugye nem? Én egyesek érvelésére hozom fel példaképpen a párnázott szobát, meg a sport betiltását. Mert az érvrendszerük szerint ezek a megoldások.

Újabb buta ferdítés. Szereted összemosni a totál nem összetartozó dolgokat.

Az autóversenyzés fő funkciója az, hogy autókkal versenyeznek. Innentől kezdve a párnázott szobában szimulátorozás nem autóversenyzés, ahogy az autóversenyzés betiltása sem autóversenyzés, hanem annak hiánya. (Gondolom megint előjön a szubjektum és kilyukadunk oda, hogy a te ’tiszteletben tartandó’ véleményed szerint a betiltott autóversenyzés is autóversenyzés) :)

Senki nem érvelt a fentiekkel analóg módon. Ez csak egy újabb ferdítés, hazugság.

BrettShaw
#107 BrettShaw 2016. március 11. 09:41  
cybergyerek:
nekem az a legnagyobb problémám a glóriával, hogy szinte semmit nem tesz hozzá a biztonsághoz. ha kicsit szerencsétlenebb szögből éri ütés a versenyző fejét, akkor ugyanúgy meghalhat. ez így jóformán csak látszat megoldás.

Nincs tökéletes védelem. Ez nem fog megakadályozni minden fajta becsapódást (ugye a plexi még ennél is sokkal durvább ellenállást kapott), ennek a fő feladata a nagy tömegű, nagy kiterjedésű, az autó középvonalával párhuzamos irányból érkező tárgyak eltérítése.

Az gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy a fő veszély az, hogy az autó mozog és a saját sebessége adja a becsapódó tárgy ’mozgási energiáját’. Az autó pedig szinte mindig olyan irányban halad, hogy az az árnyék, amit a holo első eleme vetít, a sisakra, ezzel együtt a pilóta fejére esik.

Persze kaphat oldalról is 150-nel kereket, de ennél a fejlesztésnél csak a legfontosabb kockázatot kezelték, nem mindet.

BrettShaw
#106 BrettShaw 2016. március 11. 09:35  
aw123:
Egyebkent ebben az egesz gloria dologban az a "poen" hogy csak bizonyos esetekben nyujt vedelmet, tehat tudjuk, hogy ennel jobban is vedhetnenk a versenyzoket, pl plexi vagy meginkabb zart fulke es tarsai. Tehat akkor ki donti el, hogy ez most eleg hiszen tudunk olyan eseteket melyekben nem ved es tudjuk hogy tudunk meg biztonsagosabbat gyartani, magyaran akkor hirtelen miert elegszunk meg ennyivel? Aki megis megserul annak azt mondjuk sorry most csak ennyi volt, a kovetkezo lepcso majd par ev mulva? Lepunk egy szintet a biztonsagban de miert nem lepunk akkor mar kettot, vagy harmat, vagy megtobbet? Ez a gloria egy nagy sajt, egy egyhelyben kapalozas.

Egyáltalán nem értem a hozzászólásodat. Hogy lehetne kihagyni egy lépcsőt és kettőt vagy hármat lépni?

A második lépés felhasználja az elsővel szerzett tapasztalatokat és javarészt az első hibáit küszöböli ki, a harmadik meg ugyanezt csinálja az első kettővel... Nincs olyan, hogy kihagyunk egyet.

A holo egy kompromisszumos megoldás, amit elsősorban a bigott hagyománytisztelet miatt jött létre, de az utóbbi évek két halálos balesetét tekintve jó eséllyel hatásos is lett volna, nyilvánvalóan a fő prioritás az volt, hogy ne haljon bele a pilóta egy becsapódásba.

distressor
#105 distressor 2016. március 11. 09:33  

sztm is is ocsmány a glória, és ráadásul csak bizonyos típusú esetekben lenne haszna.
látszatmegoldás, amivel a rinyálók száját a következő végzetes balesetig be lehet tapaszolni.

ha ténylegesen a biztonság lenne a cél, akkor vezessék be a plexi cuccost, az legalább ténylegesen védelmet kínál, és baromi jól tudna kinézni. frankó kis vadászgépek köröznének a pályán.


Ozzman
#104 Ozzman 2016. március 11. 09:32  

Látom amúgy megint parázs vita alakult itt ki a glória körül, és a gondolkodók ezúttal sem tudták meggyőzni az esztétika és a hagyományok oltárán emereket feláldozók hadát. Én meg sem próbálom. Továbbra is döbbenten olvasom az olyan ellenérveket, mint "csúnya", "az F1-es autó pilótafülkéje nyitott kell legyen", "az elmúlt 30 évben senkit sem mentett volna meg a Forma1-ben, akkor minek", "ez sem véd ki mindent, akkor minek", stb. De kezdem belátni, hogy az ilyenekkel nem is érdemes foglalkozni.

Ozzman
#103 Ozzman 2016. március 11. 09:20  
Joe:
Az a helyzet, hogy mindenkinek reszben igaza van. Mar csak az erdekelne, hogy miert kapjak azt a temerdek penzt a pilotak? Szerintem mar regen biztonsagosabb egy F1-es gep mind egy szemelyauto, a versenypalyak is lesszallopalyanyi bukoterekkel rendelkeznek, lassan csak vonatozast latunk, tehat egy versenybalesetnek az eselye egyre kisebb, stb. A nezettseg csokkenes eleg evidens, az embereket mar lassan nem koti le ez a steril, tulszabalyozott akarmi, de meg egy kicsit a showbol, a veszelybol es mindenbol vegyunk el... Szoval ujra csak megkerdeznem, mire kapnak akkor a pilotak akkora fizetest? Soooot, akkor inkabb mar legyen az F1-es auto teljesen zart, legzsakok millioival kibelelve, Euro9-es szennyezesi besorolassal, hangtalan, szintelen, szagtalan... aaaa, mindegy... Kar, hogy a WRC-t nem tudom tv-n kovetni, bezzeg azok a palik nem rinyalnak mindig valamiert, teszik a dolgukat, Versenyeznek!!!!, pedig a palyak amiken vegigszaguldoznak azert valoban eletveszelyesek es a fizuk is toredekek ahoz kepest amit ezek a szuzk*rvak kapnak a "kiraly(no)kategoriaban" :-/ Es a MotoGP is legyen zart, vagy tegyenek potkereket, nehogy lessenek a pilotak. Aki oda megy es uzi az auto/motor sportokat csillagaszati fizetesekert, az vallalja a kozkazatot is, ujra kihangsulyozom, nem ingyen!

Hogy jön ide a pénz? El vagy tévedve ha azt hiszed, hogy azért kapnak sok pénzt, mert veszélyes amit csinálnak. A focisták miért keresnek milliókat? Baromi veszélyes ám 90 percet futkározni a szép zöld gyepen. Segítek, üzlet. Mellesleg van olyan versenyző, aki nem hogy nem keres sokat, de még fizet is azért, hogy versenyezzen.

Joe
#102 Joe 2016. március 11. 08:34  

Az a helyzet, hogy mindenkinek reszben igaza van. Mar csak az erdekelne, hogy miert kapjak azt a temerdek penzt a pilotak? Szerintem mar regen biztonsagosabb egy F1-es gep mind egy szemelyauto, a versenypalyak is lesszallopalyanyi bukoterekkel rendelkeznek, lassan csak vonatozast latunk, tehat egy versenybalesetnek az eselye egyre kisebb, stb. A nezettseg csokkenes eleg evidens, az embereket mar lassan nem koti le ez a steril, tulszabalyozott akarmi, de meg egy kicsit a showbol, a veszelybol es mindenbol vegyunk el... Szoval ujra csak megkerdeznem, mire kapnak akkor a pilotak akkora fizetest? Soooot, akkor inkabb mar legyen az F1-es auto teljesen zart, legzsakok millioival kibelelve, Euro9-es szennyezesi besorolassal, hangtalan, szintelen, szagtalan... aaaa, mindegy...
Kar, hogy a WRC-t nem tudom tv-n kovetni, bezzeg azok a palik nem rinyalnak mindig valamiert, teszik a dolgukat, Versenyeznek!!!!, pedig a palyak amiken vegigszaguldoznak azert valoban eletveszelyesek es a fizuk is toredekek ahoz kepest amit ezek a szuzk*rvak kapnak a "kiraly(no)kategoriaban" :-/
Es a MotoGP is legyen zart, vagy tegyenek potkereket, nehogy lessenek a pilotak.
Aki oda megy es uzi az auto/motor sportokat csillagaszati fizetesekert, az vallalja a kozkazatot is, ujra kihangsulyozom, nem ingyen!

Utoljára módosítva: 2016. március 11. 08:46

AttisX
#101 AttisX 2016. március 11. 07:20  
cybergyerek:
végigolvastam 98 kommentet és a tiéd az első és eddig egyetlen, amivel teljesen egyet tudok érteni. :D

+1

cybergyerek
#100 cybergyerek 2016. március 11. 00:44  
aw123:
Egyebkent ebben az egesz gloria dologban az a "poen" hogy csak bizonyos esetekben nyujt vedelmet, tehat tudjuk, hogy ennel jobban is vedhetnenk a versenyzoket, pl plexi vagy meginkabb zart fulke es tarsai. Tehat akkor ki donti el, hogy ez most eleg hiszen tudunk olyan eseteket melyekben nem ved es tudjuk hogy tudunk meg biztonsagosabbat gyartani, magyaran akkor hirtelen miert elegszunk meg ennyivel? Aki megis megserul annak azt mondjuk sorry most csak ennyi volt, a kovetkezo lepcso majd par ev mulva? Lepunk egy szintet a biztonsagban de miert nem lepunk akkor mar kettot, vagy harmat, vagy megtobbet? Ez a gloria egy nagy sajt, egy egyhelyben kapalozas.

végigolvastam 98 kommentet és a tiéd az első és eddig egyetlen, amivel teljesen egyet tudok érteni. :D

cybergyerek
#99 cybergyerek 2016. március 11. 00:42  
BrettShaw:
"...ha növeljük a biztonságot az nem úgy működik, hogy oda b*szunk valamit mert ez véd, hanem úgy, hogy kifejlesztenek valamit ami minden kritériumnak megfelel és nem akarja majd senki rágyújtani az FIA-ra a házat." -Ez egy ELSŐ iteráció. SOHA nem felel meg elsőre semmi a követelményeknek, ezt hívják fejlődésnek és a folyamat jobb helyeken természetes. " Erre meg az F1-ben mikor lett volna utoljára szükség?" -Pontosan mi különbözteti meg az F1-et a többi open cockpit bajnokságtól a leszakadó törmelék fejjel való ütközésének kockázatában? Az F1-nek szerencséje volt eddig, ezt baromi jól mutatja Wilson és Surtees esete. "Viszont ez a glória legalább nagyon ronda és gagyin hat ami megint fantasztikus hatással lesz a nézőszámra..." -Helyben vagyunk már. Kicsit sok volt előtte a bevezetés, de elértük a pontot! :) "ha én ezt így az autóból sokáig nézném egy idő után biztos kancsal lennék csak próbáld ki, ha kezedet tartod függőlegesen a szemed előtt már pár másodperc után nagyon idegesítő lesz és nekik meg csak a versenyen kéne ezt másfél óráig nézni." -Nem nagyon vágod, hogy mit mondanak az első gokart "órán" igaz? Meg úgy általában minden motoros és autós vezetéstechnikai tréningen. "Oda mész, ahova nézel". A versenyzők az idő kis hányadában néznek pontosan előre. "s akkor még nem említettük a valószínűsíthető lassulást és koplalást már ami a pilótákat illeti mert ez a cucc az FIA tervei szerint acélból készülne ami minimum 5-10 kg plusz." -Téves infó. EZ A PÉLDÁNY készült acélból. Miért? Mert olcsó és itt nem számított a tömeg. Megengedett a más vélemény. Miért pörög mindenki azon, hogy nem? :)

nekem az a legnagyobb problémám a glóriával, hogy szinte semmit nem tesz hozzá a biztonsághoz. ha kicsit szerencsétlenebb szögből éri ütés a versenyző fejét, akkor ugyanúgy meghalhat. ez így jóformán csak látszat megoldás.

aw123
#98 aw123 2016. március 10. 21:54  

Egyebkent ebben az egesz gloria dologban az a "poen" hogy csak bizonyos esetekben nyujt vedelmet, tehat tudjuk, hogy ennel jobban is vedhetnenk a versenyzoket, pl plexi vagy meginkabb zart fulke es tarsai. Tehat akkor ki donti el, hogy ez most eleg hiszen tudunk olyan eseteket melyekben nem ved es tudjuk hogy tudunk meg biztonsagosabbat gyartani, magyaran akkor hirtelen miert elegszunk meg ennyivel? Aki megis megserul annak azt mondjuk sorry most csak ennyi volt, a kovetkezo lepcso majd par ev mulva? Lepunk egy szintet a biztonsagban de miert nem lepunk akkor mar kettot, vagy harmat, vagy megtobbet? Ez a gloria egy nagy sajt, egy egyhelyben kapalozas.

Utoljára módosítva: 2016. március 10. 22:01

albutr
#97 albutr 2016. március 10. 21:08  
successboy:
Tudtad hogy a 4 pontos biztonsági öv biztonságosabb mint a sima?Ha tudtad miért nem használod a gépjárművedben? Mellesleg 2 barátom életét mentette már meg a biztonsági öv be nem csatolása az országúton.

az a ritka eset,nekem meg az egyik barátomat ha bekötötte volna magát akkor túl élhette volna a balesetett.

opamisi
#96 opamisi 2016. március 10. 20:49  
BrettShaw:
Egészen egyszerűen attól, hogy az emberélet és annak védelme nem említhető egy lapon se hagyományokkal, se esztétikával. Akik szerint igen, azok egészen egyszerűen azt mondják, hogy vállalható áldozat akár 20 évente egy halott is a menő kinézet oltárán. Ami ostobaság.

+1000000000000000000! Elkeserítő dolog ez.

Zasalamel
#95 Zasalamel 2016. március 10. 20:04  
zuzmó:
A plexis el se készült, meg mondta 1 újság meg valami veterán... Kb eddig jutott... :D Az a gáz, hogy képesek az emberek Hamilton-t emiatt fikázni meg ismét elővenni az IQ-ját... Semmi baj nincs egyik pilóta véleményével.. De pl Ricciardo beszólása már gáz volt...

Voltak alternatívák melyek irányt adhattak volna, csak mivel nagy volt a negatív visszhang így elvetették, ezért nem lett belőle semmi.
Ez a glória is csak egy erősen kezdetleges verzió, mert az egy dolog h nagyobb pályákon mint barcelona, maláj stb bevezethető, de pl monacoban, szingapúrban megbukna.

Utoljára módosítva: 2016. március 10. 20:08

zuzmó
#94 zuzmó 2016. március 10. 20:02  
Zasalamel:
Ennyit hisztizni ezen a glóriás dolgon... :D Pont az ilyen picsogó emberkéknek köszönhetjük azt is h elvetették a plexis megoldást ami esztétikailag tűrhető volt és most jöttek ezek a glóriás dolgok (ami tényleg csúnya) és természetesen itt is kiverik a balhét.... :D mondjuk min nem? :D

A plexis el se készült, meg mondta 1 újság meg valami veterán... Kb eddig jutott... :D
Az a gáz, hogy képesek az emberek Hamilton-t emiatt fikázni meg ismét elővenni az IQ-ját... Semmi baj nincs egyik pilóta véleményével.. De pl Ricciardo beszólása már gáz volt...

Zasalamel
#93 Zasalamel 2016. március 10. 18:31  

Ennyit hisztizni ezen a glóriás dolgon... :D
Pont az ilyen picsogó emberkéknek köszönhetjük azt is h elvetették a plexis megoldást ami esztétikailag tűrhető volt és most jöttek ezek a glóriás dolgok (ami tényleg csúnya) és természetesen itt is kiverik a balhét.... :D mondjuk min nem? :D

Agressor
#92 Agressor 2016. március 10. 18:24  
Janisf:
A technika fejlődik, ha a hagyományok ekkora előnyt élveznének, akkor még a mai napig is lennének F1-es versenyek erdők közepén, nem lennének gyűrődési zónák az autókon, nem lennének aszfaltozott bukóterek, sőt lehet hogy semmilyen bukóterek nem lennének... csak a gép meg a pilóta azt minden rá van bízva... De a fejlődés nem áll meg, és az emberek biztonsága mind a közúton mind a versenypályán nagyon fontos dolog.. Semmi nem történik véletlenül sem Wilson sem Surtees sem Bianchi esete... Amikor az ezerből 1 fatális eset bekövetkezik az már indikálja a változást, ha pedig rövid időn belül 3-4 fatális ezerből 1 eset történik akkor egyenesen szükségszerű a változtatás, nem biztos hogy ez a glória a legjobb megoldás, de legalább gondolkoznak rajta hogy mit lehetne tenni?

Én egy percig nem kritizáltam magát a fejlődést, csupán nekem, személy szerint nem tetszik az iránya... Ahogyan sokaknak másoknak sem.
És senkit nem kívánok meggyőzni, hogy márpedig a glória ördögtől való, csupán megadnám a lehetőséget a másképp gondolkodóknak. Mi ezzel a probléma??
Aki beül egy glóriás F1-esbe, az tudja mit vállal. Aki meg egy glória nélküli autóba, az is tudná...
Engedtessék már meg egyeseknek, hogy nekik a nyitott kabinú Forma1-es autók tetszenek...

Agressor
#91 Agressor 2016. március 10. 18:13  
f1m12:
hát akkor egészségedre. bizonyitottál. mást nem tudok mondani talán csak annyit, h olvasd el a 6-os hsz-t, de helyettesitsd be a pilótát. máris nem lennél ilyen. párnázott szoba.....mintha nem lennének átmenetek, és emellett kardoskodnák

"mintha nem lennének átmenetek, és emellett kardoskodnák"

Bölcset szóltál, vannak átmenetek. A jelenlegi rendszer is az, ahogyan a glóriás autók is csupán átmenetet képeznek. Gondolom azt senki nem hiszi, hogy a glória bevezetése után soha többé nem hal meg senki a pályán? Ugye nem?
Én egyesek érvelésére hozom fel példaképpen a párnázott szobát, meg a sport betiltását. Mert az érvrendszerük szerint ezek a megoldások.

zuzmó
#90 zuzmó 2016. március 10. 18:04  
Janisf:
Ha be kell mennie egy mentő darunak, akkor talán nem sokból tartana felszerelni egy megerősített palánkot ami a daru teljes hosszát "védené" a munkagép oldalán.. Ezáltal talán kisebb lenne az esélye hogy egy másik autó becsússzon a daru alá... Elsősegélynyújtáskor is az első dolgod a helyszín biztosítása! ;) Ezt sem a dupla sárga sem a virtuális safety car nem tudja tökéletesen megoldani, de ha menteni kell akkor menteni kell. Viszont ettől függetlenül a glória lehet még jó ötlet...

Én is ezt mondom... de a daruval nem szórakozunk... Miért? A glória meg jelenleg csak az F1-be jönne ami már rohadt vicces és ellentmondó...
Bianchi-t mi mentette volna meg a két dolog közül?
Ez csak képmutatás ami megy az FIA-tól szerintem.
A glória lehet jó ötlet, de szerintem nem ebben a formában.

Janisf
#89 Janisf 2016. március 10. 17:37  
zuzmó:
Bianchi-t nem mentette volna ez meg... Azt például miért nem akarjuk megoldani, hogy a mentés biztonságosabban történjen meg (pályán lévő járművek veszélye stb.) ? Mert azt ne mondd, hogy a virtuális safetycar megoldja... Annyira a szívükön hordozná a dolgokat az FIA akkor sürgetné ezt és nem csak 1 széria kapná meg. Most is majd jövőre esetleg megkapja, de akkor is csak az F1... Tehát itt rohadtul sok módon bűzlik az egész BIZTONSÁG dolog. Akkor meg elvárható talán, hogy szebb módon oldjuk meg a biztonságot. ;) és kb erről beszél Hamilton és a többiek is...

Ha be kell mennie egy mentő darunak, akkor talán nem sokból tartana felszerelni egy megerősített palánkot ami a daru teljes hosszát "védené" a munkagép oldalán.. Ezáltal talán kisebb lenne az esélye hogy egy másik autó becsússzon a daru alá... Elsősegélynyújtáskor is az első dolgod a helyszín biztosítása! ;) Ezt sem a dupla sárga sem a virtuális safety car nem tudja tökéletesen megoldani, de ha menteni kell akkor menteni kell.

Viszont ettől függetlenül a glória lehet még jó ötlet...

zuzmó
#88 zuzmó 2016. március 10. 17:31  
Janisf:
A technika fejlődik, ha a hagyományok ekkora előnyt élveznének, akkor még a mai napig is lennének F1-es versenyek erdők közepén, nem lennének gyűrődési zónák az autókon, nem lennének aszfaltozott bukóterek, sőt lehet hogy semmilyen bukóterek nem lennének... csak a gép meg a pilóta azt minden rá van bízva... De a fejlődés nem áll meg, és az emberek biztonsága mind a közúton mind a versenypályán nagyon fontos dolog.. Semmi nem történik véletlenül sem Wilson sem Surtees sem Bianchi esete... Amikor az ezerből 1 fatális eset bekövetkezik az már indikálja a változást, ha pedig rövid időn belül 3-4 fatális ezerből 1 eset történik akkor egyenesen szükségszerű a változtatás, nem biztos hogy ez a glória a legjobb megoldás, de legalább gondolkoznak rajta hogy mit lehetne tenni?

Bianchi-t nem mentette volna ez meg...
Azt például miért nem akarjuk megoldani, hogy a mentés biztonságosabban történjen meg (pályán lévő járművek veszélye stb.) ? Mert azt ne mondd, hogy a virtuális safetycar megoldja...
Annyira a szívükön hordozná a dolgokat az FIA akkor sürgetné ezt és nem csak 1 széria kapná meg. Most is majd jövőre esetleg megkapja, de akkor is csak az F1...
Tehát itt rohadtul sok módon bűzlik az egész BIZTONSÁG dolog.
Akkor meg elvárható talán, hogy szebb módon oldjuk meg a biztonságot. ;) és kb erről beszél Hamilton és a többiek is...

Janisf
#87 Janisf 2016. március 10. 17:23  
Agressor:
"Egészen egyszerűen attól, hogy az emberélet és annak védelme nem említhető egy lapon se hagyományokkal, se esztétikával." Tehát ha jól értelmezem (mivel úgy logikus), hogy akkor te most az összes veszélyes sport ellen ágálsz, és beszüntetnéd őket... Értem. Ez is egy álláspont. "Akik szerint igen, azok egészen egyszerűen azt mondják, hogy vállalható áldozat akár 20 évente egy halott is a menő kinézet oltárán. Ami ostobaság." Súlyos általánosítás, mivel a glóriát ellenzők nagy részétől nem hallasz ilyen hülyeségeket. Mellesleg glória ide vagy oda, akár a jövő heti évadnyitón is meghalhat valamelyik pilóta... Glóriától függetlenül.

A technika fejlődik, ha a hagyományok ekkora előnyt élveznének, akkor még a mai napig is lennének F1-es versenyek erdők közepén, nem lennének gyűrődési zónák az autókon, nem lennének aszfaltozott bukóterek, sőt lehet hogy semmilyen bukóterek nem lennének... csak a gép meg a pilóta azt minden rá van bízva... De a fejlődés nem áll meg, és az emberek biztonsága mind a közúton mind a versenypályán nagyon fontos dolog.. Semmi nem történik véletlenül sem Wilson sem Surtees sem Bianchi esete... Amikor az ezerből 1 fatális eset bekövetkezik az már indikálja a változást, ha pedig rövid időn belül 3-4 fatális ezerből 1 eset történik akkor egyenesen szükségszerű a változtatás, nem biztos hogy ez a glória a legjobb megoldás, de legalább gondolkoznak rajta hogy mit lehetne tenni?

successboy
#86 successboy 2016. március 10. 17:21  
Jocke:
Csak ismételni tudom önmagam: kit érdekelnek a szurkolók egy ilyen kérdésben? Nem a szurkoló vezeti a versenyautókat (hála Istennek), így ha a 22 versenyzőből 17 mellette van, a csapatok, a szakértők többsége mellette van, akkor részemről nincs több kérdés. Hadd döntsék el ők, nem kell mindenben kikérni a szurkolók véleményét, itt nem arról van szó, hogy milyen izgi legyen az időmérő, vagy random fellocsolják -e a pályát, ez kicsit komolyabb téma.

Ez nem egy privát rendezvény.Nincsenek versenyzők szurkolók nélkül.Nyilván annak is lesz egy közönsége, amikor majd zárt pilótafülkés autokkal ,valami flexibilis anyagból készült alagutakban fognak versenyezni (ami elnyeli az ütközéseket), így kizárva a sérüléseket.Vagy nem.
Mert ne gondold hogy a gloriaval véget ér a halálesetek száma(bár így legyen).Mindig lesz olyan fatális véletlenek sorozata amire nem számít az ember és halálesethez fog vezetni.Nagyobb erők vannak jelen az univerzumban mint te azt gondolnád.A gloria csak egy tapasz a múlt sebeire..

Utoljára módosítva: 2016. március 10. 17:25

zuzmó
#85 zuzmó 2016. március 10. 17:12  

Annyira fontos a biztonság, hogy csak az F1 kapná meg a glóriát... Máshol addig még dögölhetnek meg?:D
Nevetséges...
Amúgy pedig, Hamilton se a biztonságot ellenzi, hanem, hogy ez a kinézet nagyon gáz...
Van ezer másik megoldás... Nem a nagyi keret...
Ha pedig olyan fontos az emberek élete, miért nem azonnal és minden forma autós szériába vezetjük be? Opps, Fail... :D:D:D

Balrog
#84 Balrog 2016. március 10. 17:08  
albutr:
majd az idő eldönti hogy ez a glória jó megoldás vagy sem.

ez nem így működik :D érdemes egy fejlesztés működőképességéről még azelőtt meggyőződni, mielőtt még élesben bevetésre kerül :D

albutr
#83 albutr 2016. március 10. 17:05  

majd az idő eldönti hogy ez a glória jó megoldás vagy sem.

Jocke
#82 Jocke 2016. március 10. 16:52  
successboy:
Rosszul "veszed ki a szavaimból". Véleményem szerint szimplán átestünk a ló túloldalára a glóriával.Ráadásul a legrosszabbkor akarják bevezetni, akkor amikor szurkolókat szeretnének nyerni.A közvéleménykutatás is azt mutatja hogy a többségnek nem tetszik, ezért ahogyan Webber is javasolta, ezzel még várni kellene.

Csak ismételni tudom önmagam: kit érdekelnek a szurkolók egy ilyen kérdésben? Nem a szurkoló vezeti a versenyautókat (hála Istennek), így ha a 22 versenyzőből 17 mellette van, a csapatok, a szakértők többsége mellette van, akkor részemről nincs több kérdés. Hadd döntsék el ők, nem kell mindenben kikérni a szurkolók véleményét, itt nem arról van szó, hogy milyen izgi legyen az időmérő, vagy random fellocsolják -e a pályát, ez kicsit komolyabb téma.

027
#81 027 2016. március 10. 16:47  
successboy:
Rosszul "veszed ki a szavaimból". Véleményem szerint szimplán átestünk a ló túloldalára a glóriával.Ráadásul a legrosszabbkor akarják bevezetni, akkor amikor szurkolókat szeretnének nyerni.A közvéleménykutatás is azt mutatja hogy a többségnek nem tetszik, ezért ahogyan Webber is javasolta, ezzel még várni kellene.

Megmondom őszintén nekem egy olyan ismerősöm sincs aki eddig nézte a f1-et és ha bevezetnék ezután ne nézné ,nem tetszene neki aztán megszokná . Szurkolók nyerése szerintem pedig nem ettől függ hanem attól hogy milyen futamokat látnánk +persze az is segíteni ha vén trottyos Börni végre game overt mondana már

Jocke
#80 Jocke 2016. március 10. 16:47  
successboy:
Az F1 viszont a közút hatásköre.

Ezt nem értem. Oké, át lehet venni fejlesztéseket, stb. de léteznek közúti szabályok, irányelvek, és versenypályára valók, azon belül is különböző szabályok az egyes formulaautós kategóriákra. Ha azt szeretné valaki elérni, hogy a Forma 1 biztonságosabb legyen, akkor az a Forma 1-re tartozik, ott van helye vitának.

Ha valaki a közúton szeretne nagyobb biztonságot, akkor a közúti szabályokon kell javítson, de nem mutogathat a versenysportra, hogy bezzeg ott... ez olyan, mint amikor sztrájkolnak a vasutasok, erre az ápolók azt mondják: "Mit sztrájkolnak, mi is keveset keresünk?!" - pedig a megoldás az, hogy "Sztrájkoljanak, sztrájkolunk mi is, hogy jobb legyen!" Tehát ha jobbá akarjuk tenni a közúti közlekedést, akkor azért nekünk, az autógyártóknak, politikusoknak kell tennünk, de nem a F1-eseknek.

027
#79 027 2016. március 10. 16:41  
Lewisthebest:
Szerintem itt tulajdonképpen senki nem azt írja, hogy attól sport a F1 mert veszélyes hanem azt, hogy, ha növeljük a biztonságot az nem úgy működik, hogy oda b*szunk valamit mert ez véd, hanem úgy, hogy kifejlesztenek valamit ami minden kritériumnak megfelel és nem akarja majd senki rágyújtani az FIA-ra a házat. Tehát nyilvánvalóan ez a cucc azon kívül, hogy mondjuk lepattanna róla egy kerék, ha pont olyan szögben esne nem jár semmi előnnyel. Erre meg az F1-ben mikor lett volna utoljára szükség? Nem is volt ilyen eset az elmúlt 30 évben. 39 évvel ezelőtt halt meg Tom Pryce akin segíthetett volna és őt egy tűzoltókészülék találta el miután az elütött és szörnyethalt pályamunkásnak kiesett a kezéből. Tehát emiatt meg manapság felesleges mert ez nem történhet meg, hogy emberek rohangáljanak a pályán nehéz tárgyakkal miközbe a srácok versenytempóban mennek. Viszont ez a glória legalább nagyon ronda és gagyin hat ami megint fantasztikus hatással lesz a nézőszámra plusz ha én ezt így az autóból sokáig nézném egy idő után biztos kancsal lennék csak próbáld ki, ha kezedet tartod függőlegesen a szemed előtt már pár másodperc után nagyon idegesítő lesz és nekik meg csak a versenyen kéne ezt másfél óráig nézni. És akkor még nem említettük a valószínűsíthető lassulást és koplalást már ami a pilótákat illeti mert ez a cucc az FIA tervei szerint acélból készülne ami minimum 5-10 kg plusz. Szóval nyugodtan megengedhetitek nekünk, Lewisnak, Kvyatnak, Palmernek, Brundlenek, Hornernek és Hülkenbergnek, hogy más legyen a véleményünk.

"Nem is volt ilyen eset az elmúlt 30 évben. 39 évvel ezelőtt halt meg Tom Pryce akin segíthetett volna "
ha már 20 év alatt egyetlen életet ment , már megérte , még ha gagyin néz is ki .
Vettel és Raikkönen pedig asziszem kicsit többet ért az egészhez, szóval ha ők azt mondják hogy nem zavarta a látásukat akkor én inkább 2 aktív világbajnoknak szavának hisek mint egy fotelszakértőének ;)
És természetesen lehet saját véleményetek :) ez pedig az enyém

successboy
#78 successboy 2016. március 10. 16:37  
027:
Szerinted mi maradna az így is kiherélt F1-ből ha teljesen biztonságos lenne? Ahogy kiveszem szavaidból te szerinted ezért izgalmas ez a sport mert veszélyes, itt különbözik a véleményünk én akkor élvezem a futomokat ha ,előzések akciók vannak , nem pedig akkor ha látok olyan nagyszerű embereket meghalni mint Senna vagy Bianchi.

Rosszul "veszed ki a szavaimból".

Véleményem szerint szimplán átestünk a ló túloldalára a glóriával.Ráadásul a legrosszabbkor akarják bevezetni, akkor amikor szurkolókat szeretnének nyerni.A közvéleménykutatás is azt mutatja hogy a többségnek nem tetszik, ezért ahogyan Webber is javasolta, ezzel még várni kellene.

Utoljára módosítva: 2016. március 10. 16:38

F1890
#77 F1890 2016. március 10. 16:37  
successboy:
Az F1 viszont a közút hatásköre.

ez nekem új

successboy
#76 successboy 2016. március 10. 16:31  
Jocke:
Egyrészt ilyet senki sem mondott, másrészt a közút nem az F1 hatásköre.

Az F1 viszont a közút hatásköre.

027
#75 027 2016. március 10. 16:30  
successboy:
"a veszély csak velejárója az egésznek és ahol lehet csökkenteni kell ," :DD Csak eszembe jutott pár dolog ami növelné a biztonságot.Szerinted mi maradna az így is kiherélt F1-ből ha teljesen biztonságos lenne?

Szerinted mi maradna az így is kiherélt F1-ből ha teljesen biztonságos lenne?
Ahogy kiveszem szavaidból te szerinted ezért izgalmas ez a sport mert veszélyes, itt különbözik a véleményünk én akkor élvezem a futomokat ha ,előzések akciók vannak , nem pedig akkor ha látok olyan nagyszerű embereket meghalni mint Senna vagy Bianchi.

successboy
#74 successboy 2016. március 10. 16:30  
BrettShaw:
Nem ’ondom’ meg senkinek, hogy hogy viselkedjen, mert egyáltalán nem érdekel. csak konstatáltam, hogy amilyen voltál olyan maradtál.

Mindent értek ,konstatáltad :DD Nem irigylem a hozzátatozóidat.Nyugi, ez is csak egy megállapítás volt.

Jocke
#73 Jocke 2016. március 10. 16:24  
fagyi:
Elméleti síkon, ha vezetek és egy kerék nagy sebességgel csapódik a szélvédőmbe akkor nekem kampec. De az F1-sek élete fontosabb, mert népszerűek :D

Egyrészt ilyet senki sem mondott, másrészt a közút nem az F1 hatásköre.

BrettShaw
#72 BrettShaw 2016. március 10. 16:20  
Lewisthebest:
A motorosok közül hányan haltak meg az utóbbi években mert leestek és valaki átment rajtuk? Ott mégse akarod erőltetni a zárt motort pedig ugyanúgy megoldható mint ez sőt pótkerékkel is felszerelhetik a motort és akkor ott is olyan 99,9999999999999999999%-os biztonság lesz. Ahogy Palmer is elmondta az elmúlt napokban az IndyCarban még nagyobb létjogosultsága lenne ennek a fejvédőnek mert ott az oválon átlag 370-es tempónál bukóterek nélkül csak 2 felé mehetnek az alkatrészek: vissza a pályára és a nézőtérre. Itt a hatalmas bukóterekkel biztosítva vannak a többiek ahogy a 66-os hsz-ben is írtam utoljára 1977-ben vettük volna ennek hasznát és az egy olyan abszurd eset, hogy az már manapság úgyse történhet meg tehát nem kell rá felkészülni.

Életszerűtlen érvelés, mert a motoros bukások jelentős része csúszás, amely során előnyösebb leesni a motorról, van kivétel sajna. Ez a kockázat nem kezelhető. Nincs mindenre megoldás, de soha nem is írtam ilyet.

Pontosan ugyanannyira életszerűtlen azzal érvelni a biztonsági öv ellen, hogy 0,012% életben maradt volna, ha nem használja és kihúzni az egyenletből azt az 50%-ot, aki egy közepes koccanásba is belehalt volna.

BrettShaw
#71 BrettShaw 2016. március 10. 16:15  
successboy:
Na látod, nem megy ez neked.Ne te oszd már itt az észt, te itt gúnyolódhatsz ,de ha valaki reagál ,akkor már előadod a hű de poénos vagyok formádat és megondod ki hogy viselkedjen itt a fórumon.Nem először.Okoska.

Nem ’ondom’ meg senkinek, hogy hogy viselkedjen, mert egyáltalán nem érdekel. csak konstatáltam, hogy amilyen voltál olyan maradtál.

BrettShaw
#70 BrettShaw 2016. március 10. 16:14  
Lewisthebest:
Szerintem itt tulajdonképpen senki nem azt írja, hogy attól sport a F1 mert veszélyes hanem azt, hogy, ha növeljük a biztonságot az nem úgy működik, hogy oda b*szunk valamit mert ez véd, hanem úgy, hogy kifejlesztenek valamit ami minden kritériumnak megfelel és nem akarja majd senki rágyújtani az FIA-ra a házat. Tehát nyilvánvalóan ez a cucc azon kívül, hogy mondjuk lepattanna róla egy kerék, ha pont olyan szögben esne nem jár semmi előnnyel. Erre meg az F1-ben mikor lett volna utoljára szükség? Nem is volt ilyen eset az elmúlt 30 évben. 39 évvel ezelőtt halt meg Tom Pryce akin segíthetett volna és őt egy tűzoltókészülék találta el miután az elütött és szörnyethalt pályamunkásnak kiesett a kezéből. Tehát emiatt meg manapság felesleges mert ez nem történhet meg, hogy emberek rohangáljanak a pályán nehéz tárgyakkal miközbe a srácok versenytempóban mennek. Viszont ez a glória legalább nagyon ronda és gagyin hat ami megint fantasztikus hatással lesz a nézőszámra plusz ha én ezt így az autóból sokáig nézném egy idő után biztos kancsal lennék csak próbáld ki, ha kezedet tartod függőlegesen a szemed előtt már pár másodperc után nagyon idegesítő lesz és nekik meg csak a versenyen kéne ezt másfél óráig nézni. És akkor még nem említettük a valószínűsíthető lassulást és koplalást már ami a pilótákat illeti mert ez a cucc az FIA tervei szerint acélból készülne ami minimum 5-10 kg plusz. Szóval nyugodtan megengedhetitek nekünk, Lewisnak, Kvyatnak, Palmernek, Brundlenek, Hornernek és Hülkenbergnek, hogy más legyen a véleményünk.

"...ha növeljük a biztonságot az nem úgy működik, hogy oda b*szunk valamit mert ez véd, hanem úgy, hogy kifejlesztenek valamit ami minden kritériumnak megfelel és nem akarja majd senki rágyújtani az FIA-ra a házat." -Ez egy ELSŐ iteráció. SOHA nem felel meg elsőre semmi a követelményeknek, ezt hívják fejlődésnek és a folyamat jobb helyeken természetes.

" Erre meg az F1-ben mikor lett volna utoljára szükség?" -Pontosan mi különbözteti meg az F1-et a többi open cockpit bajnokságtól a leszakadó törmelék fejjel való ütközésének kockázatában? Az F1-nek szerencséje volt eddig, ezt baromi jól mutatja Wilson és Surtees esete.

"Viszont ez a glória legalább nagyon ronda és gagyin hat ami megint fantasztikus hatással lesz a nézőszámra..." -Helyben vagyunk már. Kicsit sok volt előtte a bevezetés, de elértük a pontot! :)

"ha én ezt így az autóból sokáig nézném egy idő után biztos kancsal lennék csak próbáld ki, ha kezedet tartod függőlegesen a szemed előtt már pár másodperc után nagyon idegesítő lesz és nekik meg csak a versenyen kéne ezt másfél óráig nézni." -Nem nagyon vágod, hogy mit mondanak az első gokart "órán" igaz? Meg úgy általában minden motoros és autós vezetéstechnikai tréningen. "Oda mész, ahova nézel". A versenyzők az idő kis hányadában néznek pontosan előre.

"s akkor még nem említettük a valószínűsíthető lassulást és koplalást már ami a pilótákat illeti mert ez a cucc az FIA tervei szerint acélból készülne ami minimum 5-10 kg plusz." -Téves infó. EZ A PÉLDÁNY készült acélból. Miért? Mert olcsó és itt nem számított a tömeg.

Megengedett a más vélemény. Miért pörög mindenki azon, hogy nem? :)

Utoljára módosítva: 2016. március 10. 16:16

Lewisthebest
#69 Lewisthebest 2016. március 10. 16:14  
BrettShaw:
Bármikor tudok olyan példákat kreálni, ahol a jóisten sem ment meg a haláltól. Pl. tök fölösleges lehetett a katonai rohamsisak hirosimában, amikor little boy pár száz méter magasan felrobbant. Valójában az utóbbi években ketten is meghaltak amiatt, mert egy alkatrész az open cockpit autókban egyedül kvázi védtelen fejet találta el nagy sebességgel. Ennél aktuálisabb nem is lehetne ez a téma. Ronda persze. Ha számodra az F1 már nem lesz F1 egy ilyen kerettől, akkor ez nem a te sportod.

A motorosok közül hányan haltak meg az utóbbi években mert leestek és valaki átment rajtuk? Ott mégse akarod erőltetni a zárt motort pedig ugyanúgy megoldható mint ez sőt pótkerékkel is felszerelhetik a motort és akkor ott is olyan 99,9999999999999999999%-os biztonság lesz. Ahogy Palmer is elmondta az elmúlt napokban az IndyCarban még nagyobb létjogosultsága lenne ennek a fejvédőnek mert ott az oválon átlag 370-es tempónál bukóterek nélkül csak 2 felé mehetnek az alkatrészek: vissza a pályára és a nézőtérre. Itt a hatalmas bukóterekkel biztosítva vannak a többiek ahogy a 66-os hsz-ben is írtam utoljára 1977-ben vettük volna ennek hasznát és az egy olyan abszurd eset, hogy az már manapság úgyse történhet meg tehát nem kell rá felkészülni.

successboy
#68 successboy 2016. március 10. 16:12  
BrettShaw:
Anyuci, anyuci ő kezdte, ŐŐŐÓŐ kezdte... :) Milyen érvet csatoltál? Most páran azt a játékot játszátok, hogy kitaláltok dolgokat, amiket még lehetne használni. Igen, igazad van az automtámadás ellen az autombunker megvéd. Most jó?

Na látod, nem megy ez neked.Ne te oszd már itt az észt, te itt gúnyolódhatsz ,de ha valaki reagál ,akkor már előadod a hű de poénos vagyok formádat és megondod ki hogy viselkedjen itt a fórumon.Nem először.Okoska.

Utoljára módosítva: 2016. március 10. 16:13

BrettShaw
#67 BrettShaw 2016. március 10. 16:06  
successboy:
Nos , tudom hogy nálad van egy kis probléma itt -ott ,de azért bemásolom megint csak neked, hátha sikerül magadba szállni és rájönni ki is kezdte ismételten a gúnyolódást.(mert hát ugye azok a fránya érvek nem jöttek..) " Te vagy a vinnyogó kórus maga a parabolica aszfaltozása ellen! :) " Remélem nem próbálod algoritmusok alapján levezetni hogy ez nem is gúnyolódás.Mire szeretnél érveket?(egyet már csatoltam neked)

Anyuci, anyuci ő kezdte, ŐŐŐÓŐ kezdte... :) Milyen érvet csatoltál? Most páran azt a játékot játszátok, hogy kitaláltok dolgokat, amiket még lehetne használni. Igen, igazad van az automtámadás ellen az autombunker megvéd. Most jó?

Lewisthebest
#66 Lewisthebest 2016. március 10. 16:04  
027:
Nahát akkor , cikkhez szólva .. Surteest nyilvánvalóan elkeseríti, hogy meghalt a fia ezért támogatja az olyan megoldásokat mint a glória,ezzel nem hozhatja vissza fiát,csak bűntudatát akarja csökkeneteni ezen túlmenően még így is igaza van, Hamilton meg nyilvánvalóan csak menőzésből kekeckedik, hogy ő milyen menő hogy elutasítja ezt, egyértelműen saját hírnevét akarja növelni csak , azt meg személy szerint a legnagyobb marhának titulálom , aki azzal érvvel "ha szerinte veszélyes akkor ne versenyezzen" egy sport nem attól lesz sport hogy VESZÉLYES , ezt kéne már végre megérteni az embereknek, a veszély csak velejárója az egésznek és ahol lehet csökkenteni kell ,

Szerintem itt tulajdonképpen senki nem azt írja, hogy attól sport a F1 mert veszélyes hanem azt, hogy, ha növeljük a biztonságot az nem úgy működik, hogy oda b*szunk valamit mert ez véd, hanem úgy, hogy kifejlesztenek valamit ami minden kritériumnak megfelel és nem akarja majd senki rágyújtani az FIA-ra a házat. Tehát nyilvánvalóan ez a cucc azon kívül, hogy mondjuk lepattanna róla egy kerék, ha pont olyan szögben esne nem jár semmi előnnyel. Erre meg az F1-ben mikor lett volna utoljára szükség? Nem is volt ilyen eset az elmúlt 30 évben. 39 évvel ezelőtt halt meg Tom Pryce akin segíthetett volna és őt egy tűzoltókészülék találta el miután az elütött és szörnyethalt pályamunkásnak kiesett a kezéből. Tehát emiatt meg manapság felesleges mert ez nem történhet meg, hogy emberek rohangáljanak a pályán nehéz tárgyakkal miközbe a srácok versenytempóban mennek. Viszont ez a glória legalább nagyon ronda és gagyin hat ami megint fantasztikus hatással lesz a nézőszámra plusz ha én ezt így az autóból sokáig nézném egy idő után biztos kancsal lennék csak próbáld ki, ha kezedet tartod függőlegesen a szemed előtt már pár másodperc után nagyon idegesítő lesz és nekik meg csak a versenyen kéne ezt másfél óráig nézni. És akkor még nem említettük a valószínűsíthető lassulást és koplalást már ami a pilótákat illeti mert ez a cucc az FIA tervei szerint acélból készülne ami minimum 5-10 kg plusz. Szóval nyugodtan megengedhetitek nekünk, Lewisnak, Kvyatnak, Palmernek, Brundlenek, Hornernek és Hülkenbergnek, hogy más legyen a véleményünk.

fagyi
#65 fagyi 2016. március 10. 16:03  

Elméleti síkon, ha vezetek és egy kerék nagy sebességgel csapódik a szélvédőmbe akkor nekem kampec. De az F1-sek élete fontosabb, mert népszerűek :D

successboy
#64 successboy 2016. március 10. 16:02  
BrettShaw:
Mire jó ez? Érvek nélkül gúnyolódsz. Nem valami nagy szellemi teljesítmény, nos hát mit is vártam...

Nos , tudom hogy nálad van egy kis probléma itt -ott ,de azért bemásolom megint csak neked, hátha sikerül magadba szállni és rájönni ki is kezdte ismételten a gúnyolódást.(mert hát ugye azok a fránya érvek nem jöttek..)

" Te vagy a vinnyogó kórus maga a parabolica aszfaltozása ellen! :) "

Remélem nem próbálod algoritmusok alapján levezetni hogy ez nem is gúnyolódás.Mire szeretnél érveket?(egyet már csatoltam neked)

Utoljára módosítva: 2016. március 10. 16:03

BrettShaw
#63 BrettShaw 2016. március 10. 16:01  
Lewisthebest:
Akkor mit szólnál hozzá, ha holnaptól bevezetnék a kötelező sisak viselést az utcán mert tulajdonképpen bármikor fejbe vághatna téged engem meg mindenki mást egy másik ember mondjuk egy kővel. Sőt az is előfordulhat, hogy éppen elsétálsz valakinek az erkélye alatt aki véletlen lelöki a virágcserepet és pont a fejedre esik amitől meglehet halni, de azokra az esetekre is érdemes felkészülni, hogy ha éppen elütnek akkor ne az arcoddal fejeld ki a kocsi szélvédőjét, szóval szerintem tulajdonképpen jó ötlet lenne bevezetni a sisakokat. Ha egy olyat veszel föl ami a F1-es pilótákon van akkor az összes ilyen esetet elkerülheted sőt még fejbe is lövetheted magadat a haverokkal amikor éppen részegek vagytok mert ha jól tudom ezek a sisakok már vannak olyan erősek, hogy a golyó is lepattan róluk vagy legalább felfogja őket. Ez legalább annyira komolyan vehető mint ez a glória. Attól, hogy az életben vannak bizonyos dolgok amik veszélyesek még nem szabad túlzásokba esni a biztonsággal. Akinek az élete óvatoskodásból és unalomból áll annak nem egy ilyen sportban kell versenyezni vagy döntéseket hozni. Érdekes módon a motorosok nem vágynak zárt kabinra pedig az is megoldható lenne, de mindenki tudja, hogy az már nem motor. Ez meg a képen nem egy F1-es autó hanem egy sz*r vicc.

Bármikor tudok olyan példákat kreálni, ahol a jóisten sem ment meg a haláltól. Pl. tök fölösleges lehetett a katonai rohamsisak hirosimában, amikor little boy pár száz méter magasan felrobbant.

Valójában az utóbbi években ketten is meghaltak amiatt, mert egy alkatrész az open cockpit autókban egyedül kvázi védtelen fejet találta el nagy sebességgel. Ennél aktuálisabb nem is lehetne ez a téma.

Ronda persze. Ha számodra az F1 már nem lesz F1 egy ilyen kerettől, akkor ez nem a te sportod.

BrettShaw
#62 BrettShaw 2016. március 10. 15:57  
successboy:
Te pedig az ember életek szent őrzője vagy, köszönjük Jézus Krisztus.Majd mellékelj egy képet ahogyan a családod bukósisakban közlekedik a 4 pontos biztonsági övvel a közutakon. Addig pedig fel ne állj a székből.

Mire jó ez? Érvek nélkül gúnyolódsz. Nem valami nagy szellemi teljesítmény, nos hát mit is vártam...

HairHungary