Hamiltonnak már nem jut fejlesztés idén – de vajon Rosbergnek?

írta: M4Sport
2016. szeptember 01. 11:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha lesz új fejlesztés, Lewis Hamilton biztosan nem kapja meg, Nico Rosberg azonban mindenképp. Egyelőre kérdés, hogy eljut-e idáig a Mercedes – Toto Wolff tisztázta a kissé bonyolulttá vált motorhelyzetüket.

Belgiumban öt módosító pontot használt el a Mercedes továbbfejlesztett új erőforrása bevetéséhez. Nico Rosberg egy, Lewis Hamilton mindjárt három példányt is kapott a tovább javított hajtóegységből. A csapatnak még hat fejlesztési pontja maradt a szezon hátralévő részére, ám amennyiben ezeket is fel akarják használni, újabb specifikációjukat már csak Nico Rosberg kaphatná meg.

Ezt Toto Wolff, az istálló vezetője is megerősítette. Az viszont még nincs kőbe vésve, hogy valóban lesz egy újabb motor. „Ha lesz egy újabb fejlesztésünk, azt csak Nico fogja megkapni. Nehéz eset, de ilyen az autóversenyzés. Van, hogy egy szezonban neked jön ki rosszul, máskor másnak. Jelenleg még nem tudjuk, van-e akkora teljesítménybeli javulás, hogy fejlesztést vessünk be.”

Ha viszont lesz, azt csak Rosberg élvezheti. „Akkor talán bevetjük. Ha találunk még némi teljesítményt, az Lewisnak jövőre lesz hasznára. De még nem találtunk, szóval ez csak egy elméleti vita” – hívta fel a figyelmet a sportigazgató.

Hamilton nem sokat tud tenni helyzete ellen. „Folyamatosan fejlesztik a motorokat. Van rá esély, hogy az év későbbi szakaszában lesz egy fejlesztés, amit én nem kaphatok meg. De ez kényszerű áldozat számomra. Megkaptam a motorjaimat, több nem lesz. A legutóbbi futamon (Hockenheimben) használt motorom talán végigbírna még egy versenyt – talán nem. Ezért kellet bevetnünk a három új motort, ami egyértelműen jobb az előző verziónál. Hiszem, hogy ezzel a hárommal is harcolhatok” – mondta a brit.

Amennyiben a Mercedes a Spában bemutatott specifikációval fejezi be az évet, Rosberg még egy példányt kaphat belőle, Hamiltonnak viszont eggyel több áll a rendelkezésére. Wolff szerint ez azonban csak minimális előny. „Mindenekelőtt be tudjuk fejezni a szezont két motorral is, szóval ez nem igazán jelent előny, inkább csak egy kis teret az újabb problémák esetére. Lewis nagyon balszerencsés volt, ez most amolyan kompenzáció számára. Azt persze nem kompenzálhatja, hogy az utolsó helyről kellett rajtolnia.”

Wolff azt is kiemelte, hiába kell Rosberg motorjainak több kilométert futnia, mint Hamiltonéinak, ez nem jelenti automatikusan, hogy a németnek többet kell majd spórolós üzemmódban autóznia, mint csapattársának. „Meg van határozva, hogyan kell használnunk a motorjainkat, és ez minden egyes versenyre érvényes” – mutatott rá.

Hamilton számára a nyári szünet előtti utolsó futamokon jellemző spórolásnak ugyanakkor már vége. Mostantól félelem nélkül mindig feltekerheti erőforrását, amikor szükség van rá. „Most már jobban igénybe vehetem őket. Van egy bizonyos élettartama a motoroknak, egy előírt határ a versenyhétvégén, aminek eddig még csak a közelébe sem kerültem” – mondta Hamilton. „Amikor még öt motorom volt, folyton csak spóroltam velük. Spóroltam és spóroltam, reméltem, hogy messzebb jutok velük. Most viszont elérhetem a határt, mégpedig az összes hátralévő versenyen.”

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

SANI{Ó
#4 SANI{Ó 2016. szeptember 01. 15:33  

"Van, hogy egy szezonban neked jön ki rosszul...."

khmm értjük kedves Toto "van még pár trükkünk" Wolff

mb c124
#3 mb c124 2016. szeptember 01. 13:46  
pipi_82:
Elvesztettem a fonalat... volt neki 5 motorja 13 futamra amivel sporolni kellett.... Most meg kapott egy ujat a kovetkezo 8 futamra amit tokig feltekerhet??? Izeee, hogy is van ez :)

Ha jól tudom a német futamig (12 verseny), ha úgy nézzük 3 motort használt. Mert kettő tönkrement már az időmérőkön. Pontosabban nem a motorokkal hanem a turbóval és MGU H-val volt problémája kétszer is. Így most 9 versenyre volt 3 friss neki, Spa-t beleszámítva. Most 2 friss és egy használt (Spa) van neki 8 futamra.

Sebees
#2 Sebees 2016. szeptember 01. 13:28  
pipi_82:
Elvesztettem a fonalat... volt neki 5 motorja 13 futamra amivel sporolni kellett.... Most meg kapott egy ujat a kovetkezo 8 futamra amit tokig feltekerhet??? Izeee, hogy is van ez :)

Nem egyet hármat kapott meg cserélgettek még más alkatrészeket is.

pipi_82
#1 pipi_82 2016. szeptember 01. 13:14  

Elvesztettem a fonalat... volt neki 5 motorja 13 futamra amivel sporolni kellett....
Most meg kapott egy ujat a kovetkezo 8 futamra amit tokig feltekerhet???
Izeee, hogy is van ez :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt