Hamiltonnak Monzáig várnia kell az új motor(ok)ra?

írta: M4Sport
2016. augusztus 22. 13:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sajátos dilemmán töri a fejét a Mercedes. Jó esély mutatkozik arra, hogy Lewis Hamiltonnak a nyári szünetet követő második versenyig várnia kell új erőforrásaira.

Magabiztos előnnyel, kedvező helyzetből várhatja a bajnoki éllovas Lewis Hamilton a Forma–1-es bajnokság folytatását, mégsem lehet teljesen nyugodt. Már hockenheimi győzelme után előrebocsátotta, mindaddig nem is lesz az, amíg nem szed össze legalább egy futamgyőzelemnyi előnyt (25 pont) Nico Rosberggel szemben. Az ok egyszerű: a háromszoros világbajnok már öt MGU-H-t és turbófeltöltőt használt az első 12 hétvégén, így elkerülhetetlen, hogy egyik versenyének hátrasorolásos büntetéssel vágjon neki (vélhetően a mezőny legvégéről).

A Mercedes korábban csak annyit közölt, vagy Belgiumban, vagy Olaszországban vállalják a büntetést, mivel ezen pályákon viszonylag könnyű előzni. Terveiket azonban az is alapvetően meghatározza, mikorra készül el a módosító pontok felhasználásával továbbfejlesztett hajtóegységük. Több forrás szerint a valószínűbb forgatókönyv az, hogy Hamilton csak Monzában rajtol el új motorral. És bár ezt többen tényként közlik, döntés egyelőre nem született a kérdésben, vagy legalábbis a Mercedes még nem kommunikálta azt.

Toto Wolff sportigazgató mindenesetre figyelmeztetett: „Ha Monzában érkezik a fejlesztésünk, akkor Lewist hátrányba hoznánk azzal, ha már Spában új erőforrásokat adnánk neki. Ezzel ugyanis lemaradna a legfrissebb fejlesztésekről.”

Az osztrák szerint a monzai csere a pálya szempontjából is jó lehetőség lenne. „Ezzel minimalizálhatnánk a büntetést, mivel ezen a pályán kicsit könnyebb előzni. Szeretnénk elérni, hogy a lehető legsimábban fejezhesse be a szezont az utolsó motorjával” – tette hozzá Wolff.

A tervek szerint a kiválasztott hétvégén a Mercedes nem egy, hanem mindjárt két új motort szerel majd Hamilton autójába, hogy a hátralévő versenyeken ezekből gazdálkodhasson – kiegészítve a már használt, még most is működőképes hajtóegységeivel, melyekre a brit az elmúlt futamokon igyekezet minél jobban vigyázni, s melyeket péntekenként vélhetően még később is bevet majd csapata.

Bár a bizonytalansági tényező ott van, a Mercedes két versenyzőjének helyzete viszonylag egyszerű: Hamiltonnak a büntetés miatti kár minimalizálására kell törekednie, míg Nico Rosbergnek a lehető legjobban ki kell használnia, hogy csapattársa egyszer hátrébb araszol a rajtrácson. Hogy melyiküknek sikerül jobban megvalósítani a tervét, az nagy mértékben meghatározhatja majd a bajnoki csata további alakulását.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Carlos Sainz

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa

32016.10.24. 15:48

Arrivabene: Hülyeség változtatni

Inog a talaj a csapatfőnök alatt – a Ferrari barátkozhat a bronzérem gondolatával?