Hamiltont nem zavarta, Alonso meg sem lepődött – eltérő vélemények az időtörlésről

írta: M4Sport
2016. július 09. 19:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamiltont nem zavarta, Fernando Alonso már hozzászokott, Danyiil Kvjat inkább ezt választja a „hülye” kerékvetők helyett, Jolyon Palmer viszont igazságtalannak tartja, hogy egyesek így is megúszták – középpontban a pályaszélesítés és a zéró tolerancia.

Újra téma a versenyzők körében a pályaszélesítés problémája. A Brit Nagydíj időmérő edzésén az FIA tartotta magát a korábbi figyelmeztetéshez, és nem kegyelmezett azoknak, akik mind a négy kerekükkel átléptek a pálya határát jelölő vonalakon a 9-es, a 15-ös és a 18-as kanyarban. Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso, Max Verstappen, Jolyon Palmer, Kevin Magnussen egy-egy köridőjét is törölték a kvalifikáción.

Charlie Whiting versenyigazgató már pénteken megállapodott a mezőny tagjaival arról, hogy szigorúan betartatja majd a pályaszélesítésre vonatkozó szabályait, a résztvevők azonban eltérő véleményen vannak a témában.

A legkritikusabb hangot a legelső áldozat, Jolyon Palmer ütötte meg. Szerinte az elbírálás nem következetes, hiszen az említett három kanyaron túl is voltak helyek, ahol többen pályát szélesítettek, azokért mégsem járt büntetés – például Lewis Hamilton pole-körén is láthattunk egy ilyen túlcsúszást a Luffield-kanyarban. „Nem láttam mindent, de nekem úgy tűnt, egyes eseteket nem megfelelően felügyeltek. Ez mindenki számára rossz. Versenyzőként a maximumot akarjuk, mindent megteszünk. Elég hülyén fest, amikor egyesek láthatóan négy kerékkel lemennek a pályáról és megússzák, míg mások körét törlik” – fogalmazott a Renault versenyzője.

„Ez a szurkolók szempontjából is pocsék, hiszen Lewis Hamilton az egyik percben még a pole-ban van, aztán törlik az eredményét. Szerencse, hogy végül így is az övé lett a pole. Ez a pálya élvezetes, de ez egy komoly probléma itt. Túl könnyű lecsúszni és előnyre szert tenni. A zéró toleranciával a verseny körül is nagy a bizonytalanság. Nem lesz könnyű felügyelniük. Egyértelmű szabályokat hoznak, de ötvenkét körön keresztül huszonkét autót kellene felügyelniük hozzá. Pénteken elég hosszú megbeszélést tartottunk, és biztosra veszem, hogy Magyarországon újra lesznek viták arról, hogyan javíthatnánk a helyzeten.”

A Q3-as hajrában idejét vesztő Fernando Alonso már hozzászokott ehhez a vitához. „Sok esetet láttunk ma. Sajnos a Q3-ban nekem is volt egy, de ez van. Hogy javíthatnánk a helyzeten? Fogalmam sincs. Már évek óta adott ez a probléma itt és Ausztriában is, el kell fogadni. Ehhez a sportághoz ez is hozzátartozik. Van úgy, hogy a leintés után négy-öt órával derül csak ki, mi lett a valós végeredmény, ha már döntöttek a bírák. Ilyen az F1” – bírált a spanyol.

Fernando AlonsoMás büntetettek ezzel szemben helyeslik az FIA szigorát. Lewis Hamiltonnak például annak ellenére sem volt problémája az időtörléssel, hogy ezzel pole pozíciója került veszélybe. Persze azt már nem fogjuk megtudni, mit mondana akkor, ha ilyen módon marad alul Nico Rosberggel szemben…

„A Copse és a Stowe nehéz kanyarok. A szél miatt mindig változnak. Egyszer hátszeled kapsz, máskor oldalszelet, és hogy mikor mi jön, azt nem tudhatod, csak amikor már benne vagy. Amikor kigyorsítottam, már éreztem, hogy ez határeset lesz. Elcsíptem a kerékvetőt, aztán a másik oldalára sodródtam. Számítottam rá, hogy így lesz. Nem volt könnyű első kör nélkül, de tudtam, hogy javíthatok. A második köröm végén próbáltam a vonalak között maradni, kicsit óvatos voltam, de elég gyors. A bírók kiváló munkát végeztek, számomra ez nem jelentett problémát” – nyilatkozta a címvédő.

Nico Hülkenberg elismerte, a 8. helyének elvesztése az ő felelőssége. „Sajnos az utolsó Q3-as körömet elvették, mert szélesre futottam a Copse-ban, ahol nem tudtam a határon belül tartani az autót. Rajtam múlt. Enélkül egy hellyel előrébb lennék. De a bíróknak igazuk volt a pálya határai kapcsán. Tegnap ezt beszéltük meg a versenyzői értekezleten: tartanunk kellett magunkat a határokhoz” – fogalmazott.

Danyiil Kvjatnak idejét ugyan ezúttal nem törölték, az orosz a múlt héten Ausztriában az éppen a pályaszélesítések elkerülésére elhelyezett magasított kerékvetők miatt szenvedett balesetet az időmérőn. Elmondása szerint az idők törlése sokkal jobb megoldás, mint a veszélyes magasított rázókövek kihelyezése.

„Zéró toleranciára van szükség. Ausztria egy vicc volt. Még ha a kerékvetők itt is furcsák, sokkal okosabb a zéró tolerancia elvét alkalmazni. Én támogatom. Profi versenyzők vagyunk, ismernünk kell a határainkat” – jelentette ki az orosz. „Ez a helyes hozzáállás, következetesebbnek kell lenni, követni ezt az irányt. Tegyenek füvet a kanyar kijáratához, aztán pedig legyen aszfaltozott bukótér. Olyasmire van szükség, amivel tapadást vesztünk, hogy ne menjünk oda. Azokat a hülye ötven milliméteres kerékvetőket nem szabadna használni. Ha eltörik a felfüggesztésed, komoly sz**ban vagy. Nincs szükség a középútra, egyértelműségre van szükség – mint most itt a zéró tolerancia.”

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

12016.10.22. 13:58

Wolff reagált Brawn kijelentésére

Nem haragszik a korábbi technikai igazgatóra

02016.10.22. 13:47

Vettelről lepereg a kritika

Montezemolo szerint a Ferrarinak nagyon is rá van szüksége