Három csapat épít átmeneti tesztautókat

írta: M4Sport
2016. május 13. 20:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Három istálló épít átmeneti autókat a Pirelli számára a 2017-es nagyobb méretű gumik teszteléséhez – tudta meg az Auto Motor und Sport. Az is kiderült, milyen átalakításokat végeznek el a nagyobb leszorítóerőért.

Az FIA május 10-éig várta azon csapatok jelentkezését, amelyek hajlandóak pénzt és időt ölni a 2017-es várható leszorítóerő-mennyiséget szimulálni képes hibrid autók készítésébe. Az Auto Motor und Sport megtudta, csak a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull vállalkozott 2015-ös versenygépe jelentős mértékű átalakítására, így ez a trió osztozik majd a Pirelli által lebonyolított tesztnapokon.

Elsőként a Red Bull készül el autójával. A csapat augusztus elejére ígéri a munka befejezését – jelenleg húsz mérnökük csak azon dolgozik, hogy különböző megoldásokkal gyorsítsa versenygépét. Christian Horner csapatfőnök szerint ez a fejlesztés összesen egymillió angol fontos pluszkiadást jelent számukra. A Mercedes augusztus végére ígérte átalakított autóját – a Ferrariról egyelőre nincs hír.

A három csapat mindegyike extra szélcsatornás és CFD-fejlesztési időt kapott az FIA-tól, ami azt jelenti, hogy vonatkozó fejlesztéseik nem tartoznak bele a heti 25 órás korlátozásba. „De bizonyítanunk kell, hogy az extra szélcsatorna-időt nem a 2017-es elemek fejlesztésére fordítottuk” – jelezte Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője.

Hogy más szempontból se jussanak előnyhöz riválisaikkal szemben, arról az FIA külön gondoskodik. Egy 11 pontból álló listát küldött el a három csapatnak arról, pontosan milyen átalakításokat végezhetnek el autójukon, ezzel próbálja elejét venni, hogy egyes megoldásokat a 2017-es szabályváltozások kapcsán is előnyükre fordítsanak.

Ezen lista meghatározza, hogy az első szárny méretében nem változhat, meredekségét viszont nem korlátozzák, emellett a középső 50 centiméteres szabad szekción is helyezhetnek el kiegészítő légterelőket. A hátsó szárny méreteinek ugyancsak változatlannak kell maradnia, ám a referenciasíktól mért 300 és 950 milliméter közé eső zóna magasságában tetszés szerint helyezhetnek el szárnyelemeket. A legérdekesebb változtatásokat azonban a padlólemezen engedélyezik. A szívóhatás érdekében bevethetik a kocsitest oldalán az 1970-es években alkalmazott „szoknyákat”, mely elzárják a padlólemez alatt áramló levegő útját, emellett szárnyprofilt adhatnak a padlólemeznek, diffúzorát pedig megnövelhetik.

Ha bármely csapat további ötlettel áll elő a leszorítóerő növelése kapcsán, minden esetben egyeztetnie kell az FIA-val, csak annak engedélyével valósíthatja meg azt. Összességében 25%-os leszorítóerő-növekedés elérése a cél.

A csapatoknak az említetteken túl egyébként más elemeket is meg kell változtatniuk. A nagyobb gumihoz szükséges felniket alumíniumból gyárthatják le, míg a felfüggesztéseket is strapabíróbbá kell tenniük.

Az elkészült hibrid gépeknek a hivatalos versenyautókhoz hasonlóan teljesíteniük kell majd az FIA kötelező töréstesztjét, a versenyzőknek pedig a szokásos autóelhagyási teszten is részt kell venniük. A gyakorláson engedélyezett lesz az idei mezőny tagjainak bevetése is.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ