Három éven belül jönnie kell a második amerikai futamnak?

írta: M4Sport
2016. szeptember 28. 16:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az F1 új többségi tulajdonosának, a Liberty Mediának kiemelt figyelmet kell fordítania arra, hogy népszerűbbé tegye a sportágat az Amerikai Egyesült Államokban, így három évben belül egy második futamot is rendezniük kell az országban – véli Zak Brown.

A királykategória részvényeinek jelentős százalékát átvevő amerikai cég képviselői először a Szingapúri Nagydíjon tűntek fel a boxutcában, és röviden felvázolták jövőbeli terveiket. Ezek közül az egyik a Forma–1 amerikai terjeszkedése volt, ami a sportág marketingrészlegének vezetésével is szóba hozott Brown szerint valóban kiemelt fontossággal bír, akárcsak egy újabb ottani futam.

Noha ezzel kapcsolatban egyelőre semmi konkrétum sem hangzott el (korábban persze többször beszéltek egy újabb amerikai versenyről, de a tervek még nem valósultak meg), a szakember szerint minél hamarabb tető alá kell hozni a szóban forgó viadalt. „Ez kell, hogy legyen az egyik első számú célkitűzés” – mondta a Motorsportnak. „Ehhez időre van szükség, szóval nem hiszem, hogy 2017-ben, vagy 2018-ban összejön, de szeretném hinni, hogy 2019-ben vagy 2020-ban már két amerikai futam lesz a versenynaptárban” – tette hozzá lelkesen.

Az egyik legelismertebb motorsportmarketinggel foglalkozó szakember úgy érzi, most jó az esély arra, hogy a Forma–1 egyre nagyobb teret hódítson meg Amerikában, és nem csak azért, mert az új tulajdonosok onnan érkeznek. „Nem hiszem, hogy azért indulna gyarapodásnak a sport Amerikában, mert az új részvényesek amerikaiak, hanem azért, mert erre a földrajzi területre fognak összpontosítani. Az egyébként nyilvánvaló, hogy oda kell figyelni rá, hiszen ez a legnagyobb és legértettebb sportpiac, szóval ott kell lennie az F1 radarján” – magyarázta.

Persze ennek szerinte sem kell egyet jelentenie azzal, hogy a sportág elfelejteni európai gyökereit, és a klasszikus helyszíneket. „Amikor a stratégiájukról beszéltek már megemlítették, mennyire fontosak számukra az európai versenyek. De természetes, hogy Észak-Amerika is fontos. Ők pedig nagyon jól ismerik ezt a piacot. Szerintem ebből csak jó dolog sülhet ki, és úgy gondolom, rengeteg időt és figyelmet fognak ennek az ügynek szenteli” – zárta gondolatát.

Az elképzelést a Mexikói Nagydíj szervezői is támogatják, véleményük szerint ugyanis a „környék” összes helyszínének jót tenne, ha több futamot rendeznének az Egyesült Államokban. „Nekünk sem egyszerű új közönséget, új rajongói bázist építeni” – mondta a verseny marketingigazgatója, Rodrigo Sanchez a Reutersnek. „Az szeretnénk, ha több futam lenne főműsoridőben a világ ezen részén, ennek pedig egyetlen módja van, mégpedig az, hogy több versenyt rendeznek a régióban. Nagyszerű lenne, ha a Forma–1 megszilárdítaná a pozícióját Észak-Amerikában.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.