Haryanto böjtöl – de hogy versenyez így?

írta: M4Sport
2016. június 12. 11:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

A ramadán böjtje okoz fejtörést a mezőny egyetlen iszlám vallású versenyzőjének, Rio Haryantónak.

A muszlimoknak vallásuk szerint a ramadán időszakában napkeltétől napnyugtáig böjtölniük kell, ilyenkor semmit sem ehetnek és nem is ihatnak. Ez az időszak az európai naptár szerint június 6-án vette kezdetét, s Manor indonéz versenyzője eddig be is tartotta a szabályt. Sportolók esetében ugyanakkor gyakran okoz dilemmát a vallási meggyőződés és a fizikai erőpróba elkerülhetetlen ellentéte.

Ezzel találta most szembe magát Rio Haryanto is, akire vasárnap Kanadában egy fizikailag megterhelő, komoly koncentrációt igénylő verseny vár. Menedzsere, Piers Hunnisett a Reutersnek elárulta, tisztában vannak azzal, milyen veszélyekkel járhat, ha a 23 éves versenyző nem eszik és nem iszik a futam előtt/alatt, ezért a böjt vasárnapi betartása kérdésében nem Haryanto, hanem az őt segítő szakemberek döntenek majd.

„Rio ezen a héten böjtölt, de a csapat és a fizikoterapeutája döntenek arról, mit tesz vasárnap. Ez egy hosszú futam, és aggódunk a kiszáradása miatt. A versenyzők sok folyadékot veszítenek a futam során, és nem szeretnénk, ha elveszítené a koncentrációját, miközben 350 kilométer/órás tempóval halad épp. Ez biztonsági kérdés. Montrealban ezen a héten követte a vallási szabályokat, de meglátjuk, mit tanácsolnak a csapat orvosai. Hétfőn biztosan újra böjtölni fog” – fogalmazott a menedzser.

Miközben a vallás rövid távú dilemma elé állítja az újoncot, hosszabb távon az F1-es jövője miatt kell aggódnia. Régóta pletykálják, hogy Haryanto manoros ülése az év második felére veszélybe kerülhet, mivel támogatói nem tudták még összeszedni a teljes szezonra elegendő pénzt.

A menedzser most elárulta, csak a 11. futamig, azaz a Magyar Nagydíjig biztos a versenyző helye. „A szerződéssel kapcsolatos egyeztetések most is zajlanak. Rio Magyarországig biztosan marad, addig minden ki van fizetve. Most az a kérdés, hogy hosszabbítunk-e. Indonéziában nagy a hírverés körülötte, és a kormánynak ez tetszik. Jó munkát is végez, és remélhetőleg hosszú távon maradhat. Sok ember számára meglepetést okozott. A csapattársa, Pascal Wehrlein kapcsán már arról beszélnek, hová szerződhet, de ha őt nagyon jó versenyzőnek tartják, az Rio számára is előnyös. A csapat és a mérnökök kedvelik őt, de végső soron minden az anyagiakon múlik” – összegezte helyzetüket Hunnisett.

Oszd meg!

21 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

bandita
#21 bandita 2016. június 12. 16:59  

a reklám xar ám az emberek mégis bedőlnek neki :D

Zik.Zak
#20 Zik.Zak 2016. június 12. 16:44  
sába:
Ne keverjük már a szezont a fazonnal. A keresztényeknél a böjt alatt max húsevéstől tartózkodnak. Az ivás alól meg aztán végképp nem tiltanak, már ami a vizet illeti.

A kereszténységben is többféle böjt van. Van olyan böjt is, amikor azt vállalod, hogy nem eszel semmit napokon vagy akár heteken át. De míg az iszlámban a Ramadan tartása kötelező minden hívő muszlim számára, addig a kereszténységben egyéni vállaláson múlik, hogy mennyit böjtölsz, mikor és milyen böjtöt vállalsz.

vacsad
#19 vacsad 2016. június 12. 16:04  
sába:
Ne keverjük már a szezont a fazonnal. A keresztényeknél a böjt alatt max húsevéstől tartózkodnak. Az ivás alól meg aztán végképp nem tiltanak, már ami a vizet illeti.

Indonéziában meg csak az iszlámnak van vagy tízféle változata....

vacsad
#18 vacsad 2016. június 12. 16:02  
Rikii:
S ki kerdezte hogy mi van a keresztenyseggel. Arrol van szo, hogy ezeknel minden ala van rendlve a vallasnak. Tobb szaz ember kemeny munkaja vagy masok elete, kit erdekel!? Professzionalis szinten megengedhetetlen ez a gondolkodasmod.

Azért itt mégiscsak Haryanto fizet az ülésért, rajta múlik, hogy versenyre kész lesz-e vagy sem. Ha nem alkalmas, majd bevállalja valamelyik tesztpilóta. 10 millió dollárba belefér :P

Utoljára módosítva: 2016. június 12. 16:03

Kepano
#17 Kepano 2016. június 12. 15:25  
F1890:
amíg a nap fent van nem ehetnek nem ihatnak tudtommal

Igen, most már én is informálódtam azóta a húgomtól.

F1890
#16 F1890 2016. június 12. 15:15  

ha nem kajált rendesen én nem engedném indulni. ne mások életével szórakozzon

F1890
#15 F1890 2016. június 12. 15:14  
Kepano:
Vizet a muszlimok is ihatnak, sőt ha jól tudom estefelé az evés is megengedett bizonyos mértékben.

amíg a nap fent van nem ehetnek nem ihatnak tudtommal

Kepano
#14 Kepano 2016. június 12. 15:08  
sába:
Ne keverjük már a szezont a fazonnal. A keresztényeknél a böjt alatt max húsevéstől tartózkodnak. Az ivás alól meg aztán végképp nem tiltanak, már ami a vizet illeti.

Vizet a muszlimok is ihatnak, sőt ha jól tudom estefelé az evés is megengedett bizonyos mértékben.

sába
#13 sába 2016. június 12. 14:55  
vacsad:
Negyven napos pünkösdi böjt megvan...?

Ne keverjük már a szezont a fazonnal. A keresztényeknél a böjt alatt max húsevéstől tartózkodnak. Az ivás alól meg aztán végképp nem tiltanak, már ami a vizet illeti.

bernáthlaci
#12 bernáthlaci 2016. június 12. 14:48  
Kepano:
A legtöbb muszlim külföldön nem is tartja be a szabályokat, pl ha egy arab elutazik, mondjuk Európába, akkor iszik mint a gödény (én nem csapvízre gondolok). Azt hiszik ilyenkor nem látja őket Allah. A vallásban nem is kell logikát keresni, és kiskapuk is mindig vannak.

Persze, minden interpretáció kérdése, de ezt úgy értettem, hogy tudtommal a halasztás/elhagyás ’hivatalosan’ is engedélyezett, szóval kiskapura sincs szükség és nem kellene, hogy bűntudatot okozzon.

De persze az is elképzelhető, hogy ez az egész fel van fújva mint ’hír’ és nem is egészen így néz ki a sztori, mint ahogy mi megkapjuk. Eléggé valószínű.

#10 Nincs értelme általánosítani hogy "ezeknél", mintha minden muszlimra igaz lenne. Többek között pont Indonéziára nagyon nem igaz ez az állítás.
Azzal viszont egyetértek, hogy ez most egy vagy-vagy szituáció, és neki kellene ezt belátni. Semmi gond nincs azzal, ha fontosnak tartja a vallása gyakorlását akár a karrierje árán is (bizonyos szempontból dícséretes), viszont akkor mondja azt hogy "bocs, srácok, de nekem ez fontos, szóval erre az egy versenyre ültessetek be valaki mást."

Utoljára módosítva: 2016. június 12. 14:50

Toti
#11 Toti 2016. június 12. 14:39  

Az is lehet, hogy kamu, eszik rendesen, csak egy PR-fogás, hogy még a legismertebb indonéz is tudja tartani a böjtöt, pedig világsztárokkal versenyez.
Mondjuk nem először kerül ilyen helyzetbe, az alsóbb szériákban is volt már ilyen...

Rikii
#10 Rikii 2016. június 12. 14:34  
vacsad:
Negyven napos pünkösdi böjt megvan...?

S ki kerdezte hogy mi van a keresztenyseggel. Arrol van szo, hogy ezeknel minden ala van rendlve a vallasnak. Tobb szaz ember kemeny munkaja vagy masok elete, kit erdekel!?
Professzionalis szinten megengedhetetlen ez a gondolkodasmod.

vacsad
#9 vacsad 2016. június 12. 14:21  
Rikii:
Minden muszlimnak agyara megy a vallas?

Negyven napos pünkösdi böjt megvan...?

Rikii
#8 Rikii 2016. június 12. 14:12  

Minden muszlimnak agyara megy a vallas?

Kepano
#7 Kepano 2016. június 12. 14:07  
bernáthlaci:
Tudtommal vannak kivételes esetek, pl. terhesség, betegség, vagy bármi ami miatt veszélyessé válhat a böjt. Ilyenkor el lehet halasztani és később bepótolni, vagy állandóan fennálló akadályozó tényező miatt teljesen el is lehet hagyni, szóval nem értem ezt a nagy dilemmát. Ha hagyják étkezés és folyadékbevitel nélkül versenyezni, akkor ezentúl kb. minden a biztonság nevében történő technikai újítás egy hatalmas képmutatásnak fog tűnni. Próbáljunk megakadályozni bármilyen külső, közvetett veszélyt a pilótákra, de nyugodtan hagyjuk hogy közvetlen veszélynek tegyék ki magukat, mint kiszáradas és az abból következő dekoncentráció, esetleges ájulás az energiabevitel hiánya miatt, stb....

A legtöbb muszlim külföldön nem is tartja be a szabályokat, pl ha egy arab elutazik, mondjuk Európába, akkor iszik mint a gödény (én nem csapvízre gondolok).
Azt hiszik ilyenkor nem látja őket Allah. A vallásban nem is kell logikát keresni, és kiskapuk is mindig vannak.

bernáthlaci
#6 bernáthlaci 2016. június 12. 13:33  

És persze ott van a dohányreklám betiltása, alkoholreklam körüli vita, vagy épp a pilóták magánéleti ügyei, amikor annyira fontos a példamutatás a világnak, és akkor az ne lenne probléma ha valaki étlen-szomjan elindul egy nyári, erőt próbáló többórás útra? Elképzelhetetlennek tartom.

trialboj
#5 trialboj 2016. június 12. 13:19  

Én sem hiszem hogy ez a kérdés valójában felmerülhet. Attól hogy ő be akarja tartani még simán eltithatják, és akkor átgondolja hogy melyik számára a fontosabb. Nem ismerem a vallást, de ha annyira be szeretné tartani akkor, ne versenyezzen.

Mellesleg, mivel egy fizetős versenyző és minden meg kellene tegyen hogy bizonyítsa a képességeit, rohadtul oda kellene tegye magát, és kimaxolni az összes fennálló lehetőséget.

027
#4 027 2016. június 12. 13:15  
Denis Hunter:
amugy meg siman megtiltanam neki a versenyzest, mert on es kozveszelyes lehet, ha netan elajulna, vagy rosszul lenne. Bombat nem akar magara csatolni az esztelen barma? Last radio message from Ryo.... Allah Akbar

Ezaz, azt leszarom hogy vele mi történik hülyesége miatt,de ezzel többi pilótát veszélyezteti..

bernáthlaci
#3 bernáthlaci 2016. június 12. 13:11  

Tudtommal vannak kivételes esetek, pl. terhesség, betegség, vagy bármi ami miatt veszélyessé válhat a böjt. Ilyenkor el lehet halasztani és később bepótolni, vagy állandóan fennálló akadályozó tényező miatt teljesen el is lehet hagyni, szóval nem értem ezt a nagy dilemmát. Ha hagyják étkezés és folyadékbevitel nélkül versenyezni, akkor ezentúl kb. minden a biztonság nevében történő technikai újítás egy hatalmas képmutatásnak fog tűnni. Próbáljunk megakadályozni bármilyen külső, közvetett veszélyt a pilótákra, de nyugodtan hagyjuk hogy közvetlen veszélynek tegyék ki magukat, mint kiszáradas és az abból következő dekoncentráció, esetleges ájulás az energiabevitel hiánya miatt, stb....

Denis Hunter
#2 Denis Hunter 2016. június 12. 13:09  

amugy meg siman megtiltanam neki a versenyzest, mert on es kozveszelyes lehet, ha netan elajulna, vagy rosszul lenne.
Bombat nem akar magara csatolni az esztelen barma?
Last radio message from Ryo.... Allah Akbar

Denis Hunter
#1 Denis Hunter 2016. június 12. 13:07  

cimre: SZARUL 2 mp a csapattarstol es esett kelt. Egyel egy jo steak-et aztan gyere vissza LAMA

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához