Hat év után végre ők is versenyben vannak!

írta: M4Sport
2016. április 12. 16:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már hat éve ott vannak a rajtrácson, eddig azonban jobbára csak hátulról figyelhették az eseményeket, idén viszont több riválissal is versenyre kelhetnek, ez pedig – ahogyan a versenyizgató, Dave Ryan fogalmaz – fantasztikus hangulatot generál a Manoron belül.

A csapat 2014 végén élte át fennállása legmélyebb válását, ami kis híján a Forma–1-es kalandnak is véget vetett, ám új befektetőinek köszönhetően az utolsó pillanatban sikerült talpra állniuk, és ott lehettek a tavalyi versenyeken. Ezeken a futamokon azonban csak a mezőny után kullogtak, hiszen autójukon jóformán csak a kötelező változtatásokat hajtották végre, erőforrásuk pedig egy évvel öregebb volt a vetélytársak által használtaknál…

2016-ban aztán minden megváltozott; a csapat szerződést kötött a Mercedesszel (a stuttgartiak legújabb fejlesztésű erőforrásait használhatják) és a Williamsszel (tőlük váltót és hátsó felfüggesztést vesznek), a döntés pedig kifizetődőnek tűnt, Pascal Wehrlein ugyanis a bahreini futam időmérőjén mindkét Saubert és Renault-t valamint az egyik Force Indiát is lehagyta. A fiatal német másnap a hetedik helyen is tartózkodott, végül pedig tizenharmadikként ért célba, többek között a két Force India előtt, bizonyítva ezzel, hogy a Manor sokkal versenyképesebb, mint eddig bármikor.

„Fantasztikus érzés, hogy végre mi is versenyben lehetünk!” – lelkendezett a tapasztalt versenyigazgató, Dave Ryan, aki 2015 végén tért vissza a királykategóriába (korábban hosszú évekig a McLarent erősítette), hogy a legkisebb csapatot segítse. „Nagyszerű, hogy a futam alatt rápillantunk az ellenfelekre, és arra gondolunk, hogy őt is és őt is elkaphatjuk. Apró lépésekkel kell haladnunk. Bahreinben sikerült ésszerű előrelépést tennünk, és Kínában ezt kell megszilárdítani. Nem szabad átlépni saját magunkon, hiszen ahogy a mondás is tartja, egy fecske nem csinál nyarat. Jól kell kezelnünk a helyzetet, és meg kell tanulnunk, hogyan vezessük a csapatot ezen a szinten” – folytatta.

Pascal WehrleinAmit az eddig elért fejlődést illeti, Ryan szerint a Manor komoly előrelépést tett az ausztrál és a bahreini futam között, a szezonnyitón ugyanis hiába rajtolt jól Wehrlein, a futam végére visszakerült a közvetlen ellenfelek mögé, két héttel később viszont többeket maga mögé utasított. „Boldogok vagyunk, hiszen hosszú utat tettünk meg Melbourne óta. Ott is jól dolgoztunk, de az volt az első futamunk, annak minden megingásával. A fejlődés azonban látható, a garázsban végzett munka, a működés, és a versenyzők visszajelzései alapján is. Ez egyszerűen óriási! Ez az erőfeszítések jutalma. Több téren is fejlődnünk kellett Melbourne után, de megoldottuk a feladatot” – magyarázta.

Noha sokak szerint Ryan is kulcsszerepet játszott a csapat feltámadásában, ő nem hiszi, hogy a siker rajta múlik. „Ha megfelelő emberek vesznek körül, akkor csupán annyit kell tenned, hogy odafigyelsz rájuk, dolgozol velük és hagyod, hogy ők is észrevegyék, hogyan javíthatnak a dolgokon. Mindenki tudja, mi a dolga, de ha nem, akkor javítani kell a működésen. Nem akarjuk, hogy mindenki összevissza rohangáljon, sokkal inkább azt, hogy mindenki azt a munkát végezze, ami miatt itt van a csapatnál. Ha ezek a dolgok rutinszerűen mennek, akkor idővel minden összeáll” – zárta gondolatát.

Hogyan teljesített a Manor Bahreinben? Az előző 3 év összevetése:

2014

2015

2016

Lemaradás az időmérő győztesétől

4.125 mp

6.142 mp

3.313 mp

Lemaradás a leggyorsabb körtől

4.805 mp

5.448 mp

0.966 mp

Legjobb helyezés a futam során

17.

16.

7.

A futamon lehagyott autók listája

- *

-

1 Sauber, 2 Force India

*Jenson Buttont hivatalosan Jules Bianchi mögé rangsorolták, a futamon azonban nem ért célba.

Dave Ryan

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

spargarepa
#4 spargarepa 2016. április 13. 12:56  
Lewisthebest:
Lehet, hogy arra gondoltak, hogy a futam során mi volt a legelőkelőbb hely aminél áthaladt a rajt cél vonalon. De ez így viszont elég nagy baromság mert nyilván csak azért állt a 7. helyen mert a többiek kijöttek a kerékcseréjükre.

Ahhoz, hogy akkor előbbre tudjanak lenni a vetélytársaknál ha azok kimentek kerékcserére maximum 30 másodperces lemaradásban kellene lenni hozzájuk ami a korábbi években már az első 10 körön megtörtént. Szóval szerintem érezhető a fejlődés

Denis Hunter
#3 Denis Hunter 2016. április 13. 10:34  
Lewisthebest:
Lehet, hogy arra gondoltak, hogy a futam során mi volt a legelőkelőbb hely aminél áthaladt a rajt cél vonalon. De ez így viszont elég nagy baromság mert nyilván csak azért állt a 7. helyen mert a többiek kijöttek a kerékcseréjükre.

akkor is nagy dolog, ha csak ideiglenesen voltak 7.-ek erre korabban nem nagyon volt pelda

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. április 12. 19:09  
kulcsarb:
" Legjobb helyezés a futamon: 7. " ezt pontosan hogy számolták ki? Wehrlein 13. Haryanto 17. volt Bahrainben

Lehet, hogy arra gondoltak, hogy a futam során mi volt a legelőkelőbb hely aminél áthaladt a rajt cél vonalon. De ez így viszont elég nagy baromság mert nyilván csak azért állt a 7. helyen mert a többiek kijöttek a kerékcseréjükre.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. április 12. 18:41  

" Legjobb helyezés a futamon: 7. "

ezt pontosan hogy számolták ki?
Wehrlein 13. Haryanto 17. volt BahrainbenFORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta