Hiába a bajnoki címek, a Mercedes nem tudja, milyen küzdeni?

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 30. 20:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Christian Horner szerint előnyben lesz a Mercedesszel szemben a Red Bull, ha bajnoki párharcba bonyolódnak velük 2017-ben. A túl nagy dominancia még visszaüthet a németeknél?

Véget ért az idei szezon, és vele együtt a Forma–1 második turbókorszakának első fejezete is. 2017-ben a motorok ugyan nem változnak, az autók és a gumik viszont jelentős mértékben. Mindez várhatóan az erőviszonyokat is átrendezheti. A legtöbbek várakozása és a pletykák szerint a Mercedes és a Red Bull jöhet ki legjobban a változásokból, és az sem elképzelhetetlen, hogy a folytatásban az idei két legjobb istálló kiélezett harcot vív majd a bajnoki címekért.

Ha sor kerül erre, az elsősorban a Mercedesnek lesz újszerű tapasztalat: a németek 2014 óta ugyan legyőzhetetlenek, igazi bajnoki csatába nem is keveredtek ellenfeleikkel dominanciájuk miatt.

Christian Horner, az osztrákok csapatfőnöke amondó, ez előny az oldalukon. „A Mercedes eddig szerencsés helyzetben volt, sosem fenyegették igazán. Ha a mezőny jobban összerázódik, akkor viszont nagyobb nyomás fog rájuk nehezedni. Mi ezt átéltük a 2010-es és 2012-es bajnoki csaták során, amelyek az évadzáróig nyitottak voltak. Nekünk tehát van már tapasztalatunk annak kapcsán, hogy lehet boldogulni ilyen helyzetben. A Mercedes számára viszont új lenne, hogy nyomást gyakorolnak rájuk, ha odáig jutnánk” – érvelt a brit.

Észrevétele jogos: a Mercedes három éve úgy uralkodik, hogy csupán pár versenyt veszített el. Korábbi csapatfőnökük, Ross Brawn pedig nem véletlenül nyilatkozta azt a közelmúltban, hogy Toto Wolfféknak a 2017-es lesz az első nagy vizsgájuk, mivel a jelenlegi csapatvezetésnek most először kell „önállóan” szembenézniük egy jelentős szabályváltozással.

Horner persze tudja, ettől még nehéz dolguk lesz a bajnoki korona visszaszerzésével. „Nehéz lesz legyőzni a Mercedest. A következő évben is ők lesznek az egyértelmű esélyesek. Mi abban bízunk, hogy az új szabályok kicsit helyrebillentik az egyensúlyt a motorok és a karosszéria között. Hisszük, hogy a télen nagy előrelépést tehetünk meg a motorunkkal. Az új szabályok mindenki számára tiszta lapot jelentenek. Nem tudhatjuk, ki hogy áll jelenleg a többiekhez képest, és ez ugyanúgy esély, ahogy nagy kihívás. De már nagyon várjuk.”

Horner szerint ilyen helyzetekben bármikor bárki előállhat egy okos trükkel. „Reméljük, hogy semmi sem fogja elkerülni a figyelmünket. Ha például a dupla diffúzorhoz hasonlóan valaki másképp értelmezi a szabályokat, valamit fölfedezhet, ami esélyt kínálhat az előnyszerzésre. A szabályok nem változnak meg olyan gyökeresen, mint 2008-ról 2009-re, de azért még vannak lehetőségek az autók jelentős felgyorsítására. Jövőre igazi fejlesztési verseny kezdődik.”

„Az új szabályok kicsit összekeverhetik a mezőnyt. Biztosra veszem, hogy Toto Wolffék szívesebben versenyeznének további öt évig ugyanezekkel az autókkal. A változás lehetőséget kínál. Nekünk erős csapatunk van, remek versenyzőpárosunk, és minden feltétel adott ahhoz, hogy jól szerepeljünk a következő évben. Remélhetőleg lecsökkentjük a hátrányunkat, és megtörjük a Mercedes egyeduralmát.”

Ehhez persze a Renault-motorok fejlődése is nélkülözhetetlen lesz, ám Horner emiatt sem aggódik. Újra bíznak a francia gyártóban. „A motorok terén kifizetődtek a korábbi nehézségeink, melyek pozitív változásokat indítottak el. Láthattuk az eredményét idén. Ha így folytatják a fejlesztést, a következő tizenkét hónapban olyan szintre kerülhetünk, amilyenen a V8-asok időszakában voltunk. És mi jó mércét jelentünk az ő csapatuk számára is. Teljes egyenlőséget garantálnak nekünk, mert jót tesz a fejlődésüknek, hogy van egy mércéjük. Ők most fejlődés fázisában vannak, és örömmel látjuk, hogy állnak a motorokkal.”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. december 01. 23:21  

Húha.... már értem, ha a pontokat nézzük akkor 2010 és 2012ben nagyon szoros csatában a RB győzött..
Egyvalamiben jobbak, a hattyú halálának játszásában. Amúgy ha az időmérőket nézzük, és hogy amint az élről indultak, verhetetlenek voltak.. akkor szinte ugyanaz a sztori. Kínában pl rendszeresen direkt elbaszták, hogy legyen egy kis látszat csata. Ennyi amit a Merci kevesebbszer tesz meg. Illetve azért Hami egy párszor idén az év elején mégiscsak.
Náluk azért az is benne volt hogy a 2-es számú autó általában lerohadt. És köze nem maradt a VBcímhez. így könnyű az 1. számúnak.. pár győzelmet (3-3) átad,, aztán Szingapúrtól bezsákol 150 pontot és juhéé csodavébééééééé!!!!444 :D Na ennyit erről Horn AIR....

Utoljára módosítva: 2016. december 01. 23:21

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. december 01. 14:02  

Breko, breko!

- Foxtrott 1 jelentkezz, Foxtrott 1 jelentkezz! Veszed az adást?
- Tsss, brrr, tsss... Charlie, itt Foxtrott 1!
- Foxtrott 1 , meg tudod adni a Force India 4. helyéről szóló cikk koordinátáit? Ismétlem, meg tudod adni a koordinátáit?
- Negatív, Charlie! Zulu + 5. nap óta nincs változás!
- Foxtrott, biztos vagy benne?
- Charlie,ez biztos. 56 cikket fésültünk át Zulu + 5 nap óta, de egyik cikk sem tartalmaz említést a témáról!
- Vettem Foxtrott 1! Akkor küldöm a paraméter listát, minden cikket szórjatok meg vele! El kell juttatnunk ezt ahová csak lehet, nem hallgattathatnak el minket!

http://imgur.com/a/jkfne

- Ok Charlie! Megszórjuk a férgeket! Foxtrott 1 kiszáll, ismétlem Foxtrott 1 kiszáll!
- Jó utat Cowboy!
- Jeehaw....

Szóval.... 56 cikk született itt vasárnap óta, továbbra sincs változás, nem írtok semmit a Force Indiáról. Formula.hu , gp-live.hu, stb mind kirakott legalább 1 cikket... Itt nem kell. A linkemet, már 300-an megnézték, úgy látszik azért ennyi embert érdekelne...

http://imgur.com/a/jkfne

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra